Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

~ Pepperoni Rolls ~

Λίγα λόγια για την ιστορία…
Όλα ξεκίνησαν από τους ανθρακωρύχους στο Fairmont της Δυτικής Βιρτζίνια, πριν από 80 περίπου χρόνια, που στο καθημερινό τους δρομολόγιο προς το ορυχείο, αγόραζαν από το δρόμο μια φραντζόλα ψωμί και ένα pepperoni stick.
Μια ημέρα ο Giuseppe "Joseph" Argiro, ένας Ιταλός ανθρακωρύχος, είχε τη φαεινή ιδέα, να κόψει το pepperoni σε μικρότερα κομμάτια να τα βάλει μέσα στο ζυμάρι του ψωμιού και να τα ψήσει μαζί.
Αυτό ήταν!! Οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι αγόραζαν απ’ αυτόν τα μεσημεριανά τους γεύματα και για έναν επιπλέον λόγο! Δε χρειαζόταν συντήρηση!! Έγινε δε τόσο δημοφιλής η πατέντα του, που το 1927, εγκατέλειψε τα ορυχεία και άνοιξε αρτοποιείο (Country Club Bakery).
Το αρχικό pepperoni roll ήταν ένα φραντζολάκι από τραγανό ιταλικό ψωμί (15 – 25) cm με ολόκληρα pepperoni που έσκαγαν μύτη στις άκρες. Με τα χρόνια έχουν γίνει πολλές παραλλαγές, τόσο από τους φούρνους της περιοχής, όσο και από τις νοικοκυρές που έχουν αλλάξει τη συνταγή προκειμένου να πετύχουν τη δική τους.



Η δική μας εκδοχή έχει ως εξής :




ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κτσ μαργαρίνη soft
2 κτσ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι
2/3 της κούπας καυτό νερό (βραστό)
2/3 της κούπας νερό κρύο
1/3 της κούπας χλιαρό νερό
3 κτγ μαγιά ξερή
5 κούπες αλεύρι
Γέμιση
Σαλάμι pepperoni σε φέτες
5 κούπες διάφορα τριμμένα τυριά (gouda, cheddar, mozzarella και ξερή μυζήθρα)
Επικάλυψη
1 αυγό αραιωμένο με νερό
Σουσάμι, μαυροκούκι, δενδρολίβανο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με 1 κτσ ζάχαρη και τα διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα αραιό χυλό και αφήνουμε τους μύκητες να ξεκινήσουν τη δράση τους.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κτσ), το αλάτι και τη μαργαρίνη.
Τα ανακατεύουμε λίγο με ένα μεγάλο πιρούνι.
Προσθέτουμε το καυτό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι ώσπου να διαλυθούν τελείως τα υλικά του μίγματος.
Ρίχνουμε το κρύο νερό και τέλος το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε ελαφρά με το πιρούνι.

Προσθέτουμε μία-μία τις κούπες με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, είμαστε εντάξει!!
Βάζουμε τότε τους γάντζους στο μίξερ και ζυμώνουμε το μίγμα για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι μια ζύμη εξαιρετικά ελαστική. Αν κολλάει λίγο στα χέρια ακόμη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια και την ξεχνάμε για κανένα 5λεπτο.
Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε λίγο λάδι και το απλώνουμε σε ολόκληρη την επιφάνειά του.



Τοποθετούμε επάνω ένα κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε πολύ εύκολα με τα δάχτυλά μας. Γυρνάμε τη ζύμη και από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα και με πόση ελαστικότητα ανοίγει η ζύμη. Όταν θεωρήσουμε ότι το μέγεθος ανοίγματος μας καλύπτει, τοποθετούμε πάνω της φέτες pepperoni που στη συνέχεια τις καλύπτουμε με 1 κούπα τυριά.
Πιάνουμε τη ζύμη από την άκρη της μεγάλης ακμής της και αρχίζουμε να διπλώνουμε προς τα μέσα, καλύπτοντας έτσι όλη τη γέμιση. Όταν φθάσουμε στην άλλη πλευρά, ανασηκώνουμε τη ζύμη, την τεντώνουμε και κολλάμε το ρολό. Αναδιπλώνουμε προς τα μέσα και τη ζύμη στα άκρα. Βάζουμε το Roll να καθίσει σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, με τις ενώσεις και τα διπλωμένα άκρα προς τα κάτω.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι προξενούμε ελαφρές εγκοπές στην επιφάνεια του ζυμαριού.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το διαλυμένο αυγό και σκορπίζουμε πάνω της, το σουσάμι το μαυροκούκι και το δενδρολίβανο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. (Χρησιμοποίησα αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα.)
Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στη 2η θέση από κάτω προς τα πάνω, και ψήνουμε για 7 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά.



Η μυρωδιά μας έχει συνεπάρει και το θέαμα που αντικρίζουμε στο άνοιγμα της πόρτας του φούρνου συγκλονιστικό!!



Αφήνουμε το ένα ταψί να κρυώσει λίγο, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ψησίματος με το 2ο ταψί.
Όταν κρυώσει αρκετά (5 λεπτά αρκούν), χωρίζουμε κάθε ρολό σε 5-6 κομμάτια και σερβίρουμε.



Η ζύμη είναι η πιο αφράτη, ελαστική και ανάλαφρη που έχετε δοκιμάσει ποτέ!!!



Ποτισμένη και αρωματισμένη από τα υγρά των τυριών και του αλλαντικού εκτοξεύει την απόλαυση στα ύψη!!!

Βήμα - Βήμα !!

33 σχόλια:

  1. ιιιιιιιιιιιιιιιιιι πάει με χάνετεεεεεεεεεε λιποθυμώωωωωωωωωωωωωωω είμαι και μεσημέρι και εδώ στο γραφείο δεν προλαβαίνω να φάω :)))))

    Τέλειο!!!!

    Και χθες σκεφτόμουν να φτιάξω γεμιστό ψωμάκι αλλά βαρέθηκα.

    Δεν πειράζει και σήμερα το ίδιο είναι.

    Φιλιάαααααααα
    Αααααα χεχεχε ξέχασα ... βουτάω και ένα φρατζολάκι :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραια και λαχταριστα ρολακια πολυ ιταλικη συνταγη εγω θα εβαζα απο τα τυρια που προτεινεις μοτσαρελα και το πεπερονι ειναι πολυ ωραιο και γευστικο σαλαμι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έκανες πάλι το θαύμα σου, από τις πιο λαχταριστές συνταγές σου είναι ετούτη!!!!
    Αλήθεια, έβαλες κάποιο ειδικό αλεύρι για την ζύμη?
    Η αυτό για όλες τις χρήσεις??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεινάω και θέλω ένα καρβελάκι τώρα!!!
    Η εισαγωγή σου πολύ μου άρεσε, είναι πάρα πολύ ωραίο να μαθαίνουμε και την ιστορία κάποιων φαγητών ή γλυκών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Asteri
    Κάπως έτσι αναφώνησα κι εγώ όταν αντίκρισα το θέαμα στο άνοιγμα του φούρνου :)
    Έφαγα 4 κομματάκια και σηκώθηκα από το τραπέζι γιατί δε μου έκανε καρδιά να σταματήσω...
    Όσα φραντζολάκια θέλεις, έφτιαξα κι άλλη δόση χθες :))
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Pansofix
    Δεν έχεις άδικο!! Η πικάντική γεύση από το pepperoni ισορροπεί τέλεια με την ουδέτερη της mozzarella!
    Όποιος τα θέλει πιο πικάντικα κάνει διάφορους συνδυασμούς :)
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΕΛΕΝΑ
    Καλησπέρα Λενιώ μου!!
    Την πρώτη φορά (απ όπου και οι φωτογραφίες) έβαλα 2 κούπες δυνατό και 3 γοχ!
    Χθες το βράδυ που έφτιαξα ξανά, μόνο γοχ.
    Super κι έτσι κι αλλιώς!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ξανθή
    Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή!!
    Συμφωνώ με την επισήμανση!! Ειδικά με συνταγές που δεν τις συνήθιζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας!!
    Καρβελάκια όσα θέλεις :))
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ci sono perfetti!!!!!
    Μπήκα στο κλίμα το ιταλικό κι εγώ!
    Είναι απίθανα και θα φτιαχτούν subito!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @pink dreamer
    Ευχαριστώ πολύ pink dreamer!!
    Καλωσόρισες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Λίλα
    Ciao Lila!!
    Μου αρέσει πολύ το Ιταλικό σου :))
    Είμαι σίγουρος οτι όσοι δοκιμάσουν θα σου πουν : "molto bene!!" :)
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου άρεσε και η ιστορία του, και η δική σου εκδοχή! Άσε που μου άρεσε που ο τύπος τα παράτησε όλα και άνοιξε φουρνάρικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκρως δελεαστικά τα rolls σου!:P
    Αν περίσσεψε κανένα inviarlo qui per favore!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλέεεεε... εκείνη εκεί η ακριανή φρατζολίτσα είναι δική μου!
    δεν την βλέπετε που μου κλείνει το μάτι;
    κάντε στην άκρη να την αρπάξωωωωωω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίο! Μου αρέσει που δε χρειάζεται πλάσιμο και ανοίγει η ζύμη με τα χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω την ιταλία και τα φαγητά της!Σχεδόν μπορώ να μυρίσω την ξεροψημένη ζύμη σου και το λιωμένο τυράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ετσι όπως είμαι κουρασμένη τώρα και τα βλέπω, δεν φαντάζεσαι πόσο θα ήθελα ένα!!(τουλάχιστον!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λαχταριστό!
    Θα το κάνω όποσδήποτε για τον Γ.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @kiki
    Ευχαριστώ πολύ Κική!!
    Είδες; Σε καλό του βγήκε του ανθρώπου!! Όχι που θα καθότανε να τον τρώει το κάρβουνο :))
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @cibus♥I
    Έννοια σου κι έχω κάνει τα κουμάντα μου!!
    1η φορά εδώ;
    Όχι τίποτε' άλλο, να βγάλω και κανένα γλυκό :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Betty's Cuisine
    Δική σου Μπέττυ! Είναι πονηρή όμως....Σε όλους κλείνει το μάτι :)
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @big mama
    Ανοίγει στο πι και φι :)
    Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που τεντώνει!!
    Φιλιά big mama
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ειρηνη
    Τα ίδια γούστα έχουμε Ειρήνη!! Λατρεύω την Ιταλική cucina!!
    Δε φαίνεται;;;
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Santie and Athina
    Για τα κουρασμένα κορίτσια το κατάστημα διαθέτει το προϊόν τεμαχισμένο!!
    Πάρε όσα θέλεις (Αθηνά;)
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Αγγελικη Ν
    Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική μου!!
    Καλή επιτυχία :)
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νά'μαι πάλι:)
    Ήμουν και στο pita party!:P
    Και στο chat:)
    Καιρό τώρα gvarvakis e-kitchen visitor:D
    Λίνα, cibusi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. διάβασα στην αρχή pepperoni κι έψαχνα τις πιπεριές (στα ιταλικά είναι πιπεριές όχι σαλάμι.Η ιδέα είναι πολύ καλή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλέ Γιώργο μου, τι τέλεια παρουσίαση είναι αυτή, όσο για την εισαγωγή τι να πω? υπέροχο κείμενο!!!

    σου βγάζω το καπέλο με βαθιά υπόκληση και εν ονόματι της..... παλιας μας φιλίας απο το σχολείο (χιχιχιχιχι) παίρνω ένα ολοκληρο φρατζολάκι για να την βγάλω ώσπου να φτιάξω τα δικά μου, να μην σου πω και σήμερα δηλαδη!!!! χιχιχιχι


    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @cibus♥I
    Λίνα μου 1000 συγγνώμη!!
    Έβλεπα Λίνα και νόμιζα οτι πρόκειται για το "Λινάκι" που γράφει στις συνταγές της Ασπρούλας!!
    Χαίρομαι πολύ που σε έχουμε στην παρέα μας
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Και λοιπόν; E allora?
    Καλησπέρα καλή μου "allora" :)
    Σε μπέρδεψα λιγάκι, αλλά δεν το έκανα επίτηδες. Η ιστορία βλέπεις...
    Χαίρομαι που σου άρεσε.
    Φιλιά
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Maria B.
    Βρε Μαράκι μου, τί είναι τώρα όλ' αυτά;;
    Καπέλα, υποκλίσεις...
    Μεταξύ μας τώρα!!
    Μόνο 1;;;
    Απόψε έβγαλα την 4η φουρνιά :))
    Γίνεται χαμός!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το πεπερόνι πού το βρίσκουμε; Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει μαγαζί να το πουλάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν