Ένα φαγητό εντυπωσιακό σε γεύση και αρώματα. Σχεδόν ... γιορτινό. Στην αναγγελία του για πιάτο ημέρας, άπαντες στο σπίτι πανηγυρίζουν!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια :
½ κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (SARAKAS)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι γαλέτα
1 αυγό
½ κτγ σόδα μαγειρική
1 κτγ ξύδι
1 φλιτζανάκι E.V. ελαιόλαδο (ΕΛΙΑ)
½ φλιτζάνι τριμμένη ξερή μυζήθρα
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
¼ κτγ μαστίχα ΧΙΟΥ τριμμένη
3-4 μέτριες πατάτες
Για τη σάλτσα:
3 ώριμες ντομάτες
½ κουτί κονκασέ
1 κτγ ντοματοπελτέ
1 κτγ ζάχαρη
1 πιπεριά Φλωρίνης
½ σκελίδα σκόρδο
βασιλικό ψιλοκομμένο
ελάχιστο αλάτι
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένη ξερή μυζήθρα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε μια βαθιά λεκάνη και τα μαλάζουμε για αρκετή ώρα. Σκεπάζουμε το μείγμα με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο, όσο μας παίρνει… Όσο περισσότερο μείνει στο θάλαμο, τόσο περισσότερο θα βγουν τα αρώματα και θα ποτίσουν τον κιμά.
Όταν έρθει η ώρα του, ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C και στρώνουμε λαδόκολλα στη γάστρα.
Πλάθουμε στρόγγυλα κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε περιμετρικά στο σκεύος μας.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τις τοποθετούμε στα κενά του σκεύους.
Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο multi και την ετοιμάζουμε σε 2 λεπτά.
Περιχύνουμε με αυτή τους κεφτέδες και τις πατάτες. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετούμε στην πρώτη από κάτω προς τα πάνω, σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου (ή μέχρι που να μη μπορούμε να περιμένουμε άλλο!!)
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε το πιάτο μας με φέτα αρωματισμένη.
Πίνουμε λευκό μοσχάτο Golden Samena ή ροζέ Ρητινό.
Με τέτοιο φαγάκι κάθε μέρα γιορτή είναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμμμμμ ...... που είπαμε μένεις να έρθω για φαγητό; :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
τι νοστιμια ειναι αυτη πολυ θα ηθελα να εχω μερικα κεφτεδακια με πουρες στο πλαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά αρώματα!!αλλά και χωρίς τηγάνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θέλω το Golden Samena!!
Καλησπέρα!!!
Μέχρι εδώ φτάσανε οι μυρωδιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο πιάτο δεν το συζητάμε!!
Και τα κεφτεδάκια είναι από τα αγαπημένα μου, ειδικά στον φούρνο.
Γεια στα χεράκια σου Γιώργο.
Καλό βράδυ.
Βάλε μου πιάτο και θα δεις πως θα πανηγυρίζω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια τώρα, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτεκάκια και λοιπά ... άκια, τα κάνω στην γάστρα.
Γίνονται ζουμερά και πολύ νόστιμα!
Φιλιά!
Υπέροχο φαγητό, χωρίς τηγάνι, με φρέσκια ντομάτα.Πότε θα το ξαναφτιάξεις να περάσω για μεζεδάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι να μη χαίρονται; Αυτό το φαγάκι είναι λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελειο το φαγακι σου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσκετος πειρασμος
Δηλαδή, άμα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ...το τρώμε και άψητο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μέχρις εκεί ακόμη δεν έχουμε φτάσει ελπίζω αγαπητέ Γιώργο.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά για την αυριανή ονομαστική γιορτή μιας κι' εγώ θα σημειώνω απουσία από το PC μου για μερικές μέρες.
Και κεφτεδάκια, και κόκκινα και στη γάστρα???? Ε, πάει πολύ, μας ξελίγωσες λέμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια και είμαι και φαγωμένη, σκέψου να ήμουν νηστική!!!
Υπέροχα φαίνονται,
καλό απόγευμα!
Τα κεφτεδάκια είναι μεγάλη αδυναμία! Στη γάστρα δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ. Ήρθε η ώρα να το κάνω νομίζω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
Ούτε στη γάστρα τα έχω φτιάξει αλλά ούτε μαστίχα έχω σκεφτει ποτέ να βάλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία ιδέα μου έδωσες, Ευχαριστώ!