Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

~ Κόκορας κρασάτος (Coq Au Vin) ~

Μια Κυριακάτικη συνταγή για μια Φθινοπωρινή Δευτέρα!!

ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας 1½ κιλό
4 κτσ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
2 κτσ αλεύρι
½ φλιτζάνι brandy
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι λιαστό μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτσ πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό θυμάρι ρίγανη & 1 δαφνόφυλλο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κόβουμε τον κόκορα κομμάτια (8), τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κτσ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε με το ξυσμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι.
Εδώ τώρα, μπαίνουν τα εφέ!! 

(Ευτυχώς η γυναίκα μου είχε δουλειά στο πίσω μπαλκόνι και δεν πήρε είδηση τις ... ταρζανιές)
Ρίχνουμε το brandy και ανάβουμε φωτιά με ένα σπίρτο ή αναπτήρα με μακρύ στόμιο. Μόλις καταλαγιάσει η φλόγα, προσθέτουμε το κρασί, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το θυμάρι τη ρίγανη & το δαφνόφυλλο.
Αφήνουμε να πάρει πάλι βράση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα πελτέ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 1,5 ώρα (ανάλογα πόσο αλανιάρικο είναι το κοκόρι).

Το σερβίρουμε ζεστό, με ζυμαρικά, ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Πίνουμε “Αυγουστιάτη” και δίνουμε συγχαρητήρια στο Θοδωρή (τον ξάδερφό μου) για την εξαιρετική ποικιλία που καλλιεργεί και εμφιαλώνει!!!

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ξανθή και την Taste Advisor για την ευγενική πρόσκληση που μου έκαναν στο παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μαγειρεία μας.  Λόγω τρομερού τρεξίματος (Βέγγος και βάλε) δε μπόρεσα να ανταποκριθώ. Ελπίζω την επόμενη φορά!!

17 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό πιάτο! θα είναι μούρλια!!!!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς μας ήρθες Γιωργή !!!!!!
    καλό Φθινόπωρο!!!

    Το κοτοπουλάκι σου με το μπράντυ πρέπει να είναι μούρλια !

    επειδή είσαι καλό παιδί δεν πρόκειται να σε καρφώσω στο Μαριώ γιαυτά που έκανες !!! χιχιχιχιι!

    πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο φαγάκι, με τρελαίνει μαζί με μακαρόνια για να βουτάω σαλτσούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δδεν μπορώ να αντισταθώ σε τέτοιο φαγάκι..είναι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς τον Γιώργη μας με τις νοστιμιές του!!
    Καλή βδομάδα, καλό Φθινόπωρο!
    Αντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά.
    Εγώ πάντως δεν μαρτυράω τίποτα στην καλή σου, γιατί καημό το χω να "φλαμπάρω" μια φορά κι εγώ, αλλά τελευταία στιγμή κάτι με συγκρατεί μην βάλω μπουρλότο στο σπίτι χα χα χα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πιάτο αυτό φαίνεται μεγάλη! Το μπράντυ Yummm ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά που δεν ήτανε μπροστά το κορίτσι;-)
    Πάντως θα πρέπει να ήταν νοστιμότατο!
    Καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠόοσΟ μου αρέσει αυτό το φαγάκι!!!
    Αλλά θέλω κόκορα σπιτίσιο που λένε κ στο χωριό μου!!!
    Μπράβο!!!
    Φιλιά!Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν βάζεις καθόλου lardons (μπέικον); Δίνουν πολύ ωραία γεύση, και απ ότι ξέρω είναι παραδοσιακά στη συνταγή. Βέβαια έτσι γίνεται κατάτι πιο ελαφρύ. Το θέμα είναι που βρίσκει κανείς κοκόρι αλανιάρικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κλασικό και αξεπέραστο.Το coq au vin με ζυμαρικά ή ρύζι το προτιμώ παρά με πατατούλες.Το κονιάκ και το φλαμπάρισμα πρέπει να το απογειώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. περιμένω κι εγω ενα πιατάκι αν περίσεψε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια μάγειρα,έγραψες για άλλη μια φορά!!!!
    Καλύτερη συνταγή για κόκορα η κότα,
    από κρασάτο-κοκκινιστό δεν υπάρχει.Ειναι αυτό που λέμε φαϊ -φαϊ!!!!
    Την επόμενη φορά πάντως,αν εχεις λάβει εν τω μεταξύ κανένα βαζάκιον της κυρίας μου,δοκίμασε αλμυρό μπελτέ σπιτικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Asteri
    Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα :)
    Φιλιά

    @Maria B.
    Καλώς βρεθήκαμε και πάλι Μαράκι :)
    Το κοτοπουλάκι με το μπράντυ, ήταν πράγματι μούρλια!!!!!
    Ξέρω να διαλέγω φίλους που δε μαρτυράνε μυστικά :)))
    πολλά φιλια
    Καλή εβδομάδα

    @ΝΑΤΑΣΑ
    Ευχαριστώ πολύ Νατάσα :)
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Taste Advisor
    Υπέροχα «δένει» πράγματι με ζυμαρικά και ... βούτες!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    @Ειρήνη
    Έτσι είναι Ειρήνη, σε τέτοιες μυρωδιές και γεύσεις... αφήνεσαι :)
    Φιλιά
    Καλήμέρα

    @ΕΛΕΝΑ
    Καλώς βρεθήκαμε ξανά στην παρέα, Λενιώ μου!!
    Είπαμε τα καλά κορίτσια πάνε 2 - 2!!
    Ευχαριστώ πολύ για την "εχεμύθεια" :))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Chef Chuck
    Thank you Chef!!!

    @big mama
    Σαν θέαμα ήταν πολύ εντυπωσιακό, αλλά αν δεν ήσουν υποψιασμένος, θα έβαζες τις φωνές!!!
    Πολύ νόστιμο πιάτο, όντως :)
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα


    @eva
    Ευχαριστώ πολύ eva!!!
    Ο αλανιάρης ο κόκορας έχει πάντα άλλη γεύση!!
    Να είσαι καλά
    Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα


    @Foodjunkie είπε...
    Η αλήθεια είναι οτι το μπέικον λιγάκι το αποφεύγω. Βέβαια σε ένα τέτοιο φαγητό αν το είχα υπόψη μου θα το έβαζα! Την επόμενη φορά ίσως!!
    Πέρυσι το καλοκαίρι μου έδωσαν ένα κοκόρι στη Σάμο. Η διαφορά στο κρέας ήταν απίστευτη!!!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Vita
    Συμφωνώ σε όλα όσα είπες!!!!!
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι


    @ΡΙΡΙ
    Άργησες λιγάκι, αλλά μη στεναχωριέσαι, θα σε φιλέψουμε γλυκάκι!! (Έρχεται οσονούπω στην cucina!!)
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    @Ανώνυμος
    Αν με το brandy όπως είπαν και οι φίλες μου παραπάνω "απογειώνεται" το κοκόρι, με το μπελτέ θα ψάχνουμε να το βρούμε :))
    Ελπίζω να βγάλεις καμιά φωτογραφία από τη διαδικασία του μπελτέ και το τελικό αποτέλεσμα. Καλά το τελευταίο δεν πειράζει το κάνω και μόνος μου ... μόλις παραλάβω το βαζάκι :))))
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν