Μια Κυριακάτικη συνταγή για μια Φθινοπωρινή Δευτέρα!!
ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας 1½ κιλό
4 κτσ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
2 κτσ αλεύρι
½ φλιτζάνι brandy
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι λιαστό μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτσ πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό θυμάρι ρίγανη & 1 δαφνόφυλλο
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κόβουμε τον κόκορα κομμάτια (8), τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κτσ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε με το ξυσμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι.
Εδώ τώρα, μπαίνουν τα εφέ!! (Ευτυχώς η γυναίκα μου είχε δουλειά στο πίσω μπαλκόνι και δεν πήρε είδηση τις ... ταρζανιές)
Ρίχνουμε το brandy και ανάβουμε φωτιά με ένα σπίρτο ή αναπτήρα με μακρύ στόμιο. Μόλις καταλαγιάσει η φλόγα, προσθέτουμε το κρασί, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το θυμάρι τη ρίγανη & το δαφνόφυλλο.
Αφήνουμε να πάρει πάλι βράση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα πελτέ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 1,5 ώρα (ανάλογα πόσο αλανιάρικο είναι το κοκόρι).
Το σερβίρουμε ζεστό, με ζυμαρικά, ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Πίνουμε “Αυγουστιάτη” και δίνουμε συγχαρητήρια στο Θοδωρή (τον ξάδερφό μου) για την εξαιρετική ποικιλία που καλλιεργεί και εμφιαλώνει!!!
Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ξανθή και την Taste Advisor για την ευγενική πρόσκληση που μου έκαναν στο παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μαγειρεία μας. Λόγω τρομερού τρεξίματος (Βέγγος και βάλε) δε μπόρεσα να ανταποκριθώ. Ελπίζω την επόμενη φορά!!
Καταπληκτικό πιάτο! θα είναι μούρλια!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Καλώς μας ήρθες Γιωργή !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Φθινόπωρο!!!
Το κοτοπουλάκι σου με το μπράντυ πρέπει να είναι μούρλια !
επειδή είσαι καλό παιδί δεν πρόκειται να σε καρφώσω στο Μαριώ γιαυτά που έκανες !!! χιχιχιχιι!
πολλά φιλια
Μούρλια φαίνεται....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαγάκι, με τρελαίνει μαζί με μακαρόνια για να βουτάω σαλτσούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔδεν μπορώ να αντισταθώ σε τέτοιο φαγάκι..είναι μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τον Γιώργη μας με τις νοστιμιές του!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα, καλό Φθινόπωρο!
Αντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά.
Εγώ πάντως δεν μαρτυράω τίποτα στην καλή σου, γιατί καημό το χω να "φλαμπάρω" μια φορά κι εγώ, αλλά τελευταία στιγμή κάτι με συγκρατεί μην βάλω μπουρλότο στο σπίτι χα χα χα!
Φιλάκια!
Το πιάτο αυτό φαίνεται μεγάλη! Το μπράντυ Yummm ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά που δεν ήτανε μπροστά το κορίτσι;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως θα πρέπει να ήταν νοστιμότατο!
Καλό Φθινόπωρο!
ΠόοσΟ μου αρέσει αυτό το φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θέλω κόκορα σπιτίσιο που λένε κ στο χωριό μου!!!
Μπράβο!!!
Φιλιά!Καλό απόγευμα!
Δεν βάζεις καθόλου lardons (μπέικον); Δίνουν πολύ ωραία γεύση, και απ ότι ξέρω είναι παραδοσιακά στη συνταγή. Βέβαια έτσι γίνεται κατάτι πιο ελαφρύ. Το θέμα είναι που βρίσκει κανείς κοκόρι αλανιάρικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασικό και αξεπέραστο.Το coq au vin με ζυμαρικά ή ρύζι το προτιμώ παρά με πατατούλες.Το κονιάκ και το φλαμπάρισμα πρέπει να το απογειώνουν
ΑπάντησηΔιαγραφήπεριμένω κι εγω ενα πιατάκι αν περίσεψε ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια μάγειρα,έγραψες για άλλη μια φορά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερη συνταγή για κόκορα η κότα,
από κρασάτο-κοκκινιστό δεν υπάρχει.Ειναι αυτό που λέμε φαϊ -φαϊ!!!!
Την επόμενη φορά πάντως,αν εχεις λάβει εν τω μεταξύ κανένα βαζάκιον της κυρίας μου,δοκίμασε αλμυρό μπελτέ σπιτικό!!!!!
@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!!!!
Καλή εβδομάδα και σε σένα :)
Φιλιά
@Maria B.
Καλώς βρεθήκαμε και πάλι Μαράκι :)
Το κοτοπουλάκι με το μπράντυ, ήταν πράγματι μούρλια!!!!!
Ξέρω να διαλέγω φίλους που δε μαρτυράνε μυστικά :)))
πολλά φιλια
Καλή εβδομάδα
@ΝΑΤΑΣΑ
Ευχαριστώ πολύ Νατάσα :)
Φιλιά
Καλή σου μέρα
@Taste Advisor
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα «δένει» πράγματι με ζυμαρικά και ... βούτες!!!
Φιλιά
Καλημέρα
@Ειρήνη
Έτσι είναι Ειρήνη, σε τέτοιες μυρωδιές και γεύσεις... αφήνεσαι :)
Φιλιά
Καλήμέρα
@ΕΛΕΝΑ
Καλώς βρεθήκαμε ξανά στην παρέα, Λενιώ μου!!
Είπαμε τα καλά κορίτσια πάνε 2 - 2!!
Ευχαριστώ πολύ για την "εχεμύθεια" :))
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Chef Chuck
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Chef!!!
@big mama
Σαν θέαμα ήταν πολύ εντυπωσιακό, αλλά αν δεν ήσουν υποψιασμένος, θα έβαζες τις φωνές!!!
Πολύ νόστιμο πιάτο, όντως :)
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
@eva
Ευχαριστώ πολύ eva!!!
Ο αλανιάρης ο κόκορας έχει πάντα άλλη γεύση!!
Να είσαι καλά
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα
@Foodjunkie είπε...
Η αλήθεια είναι οτι το μπέικον λιγάκι το αποφεύγω. Βέβαια σε ένα τέτοιο φαγητό αν το είχα υπόψη μου θα το έβαζα! Την επόμενη φορά ίσως!!
Πέρυσι το καλοκαίρι μου έδωσαν ένα κοκόρι στη Σάμο. Η διαφορά στο κρέας ήταν απίστευτη!!!
Καλό απόγευμα
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ σε όλα όσα είπες!!!!!
Φιλιά
Καλό μεσημέρι
@ΡΙΡΙ
Άργησες λιγάκι, αλλά μη στεναχωριέσαι, θα σε φιλέψουμε γλυκάκι!! (Έρχεται οσονούπω στην cucina!!)
Φιλιά
Καλό μεσημέρι
@Ανώνυμος
Αν με το brandy όπως είπαν και οι φίλες μου παραπάνω "απογειώνεται" το κοκόρι, με το μπελτέ θα ψάχνουμε να το βρούμε :))
Ελπίζω να βγάλεις καμιά φωτογραφία από τη διαδικασία του μπελτέ και το τελικό αποτέλεσμα. Καλά το τελευταίο δεν πειράζει το κάνω και μόνος μου ... μόλις παραλάβω το βαζάκι :))))
Φιλιά πολλά