~ Το σπανακόρυζο της βροχής ~
Όταν ο καιρός είναι στη βροχή, καταφεύγω πάντα σε συγκεκριμένα φαγητά. Φασολάδα, γίγαντες, φακές, ρεβιθάδα, σπανακόρυζο, άγρια χόρτα με σαρδέλες ψητές κλπ.
Για όλα «φταίνε» τα παιδικά βιώματα …
Είχα αγοράσει πρόσφατα σπανάκι για πίτα, αλλά ο καιρός με έσπρωξε και το ‘φτιαξα με ρύζι :)
ΥΛΙΚΑ
½ φλ ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μεγάλο ξερό
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κρασί λιαστό
1 κιλό σπανάκι
3 κλωναράκια άνηθο
Λίγο μαϊντανό
½ κύβο λαχανικών ΒΙΟ
Αλάτι– πιπέρι (ή 1 καυτερή πιπερίτσα)
2 φλ βραστό νερό
1 φλ ρύζι
Χυμό λεμονιού
(προαιρετικά) 2 – 3 φέτες ξεροτηγανισμένο και ψιλοκομμένο μπέικον
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το σπανάκι, το καθαρίζουμε, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε στο τρυπητό.
Το ζεματάμε για 10 λεπτά σε νερό που βράζει και το στραγγίζουμε εντελώς.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν, τα σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι μαζί με ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών, τα φέρνουμε λίγες βόλτες και προσθέτουμε το βρασμένο νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να γίνει, μέχρι να πιεί τελείως το νερό του.
Όταν είναι έτοιμο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με μια καθαρή πετσέτα κι από πάνω το καπάκι.
Αν έχουμε ετοιμάσει μπέικον, το ρίχνουμε και το ανακατεύουμε, ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Συνοδευτικά : Φέτα λαδο-ρίγανη και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί (καπίρα)
Τέλειο λαδερό φαγητάκι με πολύ αγαπημένα συνοδευτικά....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!!!
Αγαπημένο φαγάκι, παντός καιρού θα έλεγα εγω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Τέλειο φαγητό!! αγαπώ πολύ το σπανάκι και το μαγειρεύω με διάφορους τρόπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφεντικό ειπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αυτά τα παιδικά βιώματα,ως ποτέ
θα μας δίνουν δύναμη και λύσεις?
Καλημέρα σας κι ας μη μου πολυαρέσει
το σπανακόρυζο!!
Άλλο ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Ντομάτα δε βάζω, είχα την εντύπωση ότι δε θα μπορώ μετά να βάλω λεμόνι. Τελικά είχα λάθος εντύπωση:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πολύ αγαπημένα,ήθελα σήμερα να φτιάξω αλλά το σπανάκι της χτεσινής λαϊκής δεν μου άρεσε καθόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σπανάκι δεν το ζεματώ έχω την εντύπωση ότι έτσι χάνονται όλα.
Καλό μεσημέρι.
Αγαπημένο φαγητό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιο φαγάκι..τωρα το τρώω πιο πολύ από ότι το έτρωγα παλιότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η ιδέα σου με το μπεικον πολύ καλή.
kai egw etsi to ftiaxnw, mou aresei polu!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το σπανακόρυζο Γιώργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια η αλήθεια είναι ότι η πρώτη φορά που έφαγα σπανακόρυζο, ήτανε πέρυσι και ξετρελάθηκα.
Όσες φορές το έφτιαχνε η μαμά μου έλεγα:μπλιαχ.....
Τώρα δεν τις το ομολογώ γιατί ...κάηκα. χαχα
Φιλιά.
Καλό βράδυ.
Εγώ τα λέω του κρύου Γιώργο! Με το που π΄φτει η θερμοκρασία, καταφεύγω σ΄αυτά τα φαγητά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΝΑΤΑΣΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή@Taste Advisor
@ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
@Αφεντικό
@big mama
@Ξανθή
@Asteri
@Μarion,
@Ειρήνη
@Λίνα
@kiki
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες - ους!!!
Ευχαριστώ πολύ που τιμήσατε το φτωχό μου πιάτο :)
Να είστε καλά!!!!!
Ενδιαφερον και παραδοσιακο!!Μυριζει Ελλαδα!
ΑπάντησηΔιαγραφή