~ Το σπανακόρυζο της βροχής ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Το σπανακόρυζο της βροχής ~

13

Όταν ο καιρός είναι στη βροχή, καταφεύγω πάντα σε συγκεκριμένα φαγητά. Φασολάδα, γίγαντες, φακές, ρεβιθάδα, σπανακόρυζο, άγρια χόρτα με σαρδέλες ψητές κλπ.
Για όλα «φταίνε» τα παιδικά βιώματα …
Είχα αγοράσει πρόσφατα σπανάκι για πίτα, αλλά ο καιρός με έσπρωξε και το ‘φτιαξα με ρύζι :)



ΥΛΙΚΑ
½ φλ ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μεγάλο ξερό
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κρασί λιαστό
1 κιλό σπανάκι
3 κλωναράκια άνηθο
Λίγο μαϊντανό
½ κύβο λαχανικών ΒΙΟ
Αλάτι– πιπέρι (ή 1 καυτερή πιπερίτσα)
2 φλ βραστό νερό
1 φλ ρύζι
Χυμό λεμονιού
(προαιρετικά) 2 – 3 φέτες ξεροτηγανισμένο και ψιλοκομμένο μπέικον

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το σπανάκι, το καθαρίζουμε, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε στο τρυπητό.
Το ζεματάμε για 10 λεπτά σε νερό που βράζει και το στραγγίζουμε εντελώς.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν, τα σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι μαζί με ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών, τα φέρνουμε λίγες βόλτες και προσθέτουμε το βρασμένο νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να γίνει, μέχρι να πιεί τελείως το νερό του.
Όταν είναι έτοιμο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με μια καθαρή πετσέτα κι από πάνω το καπάκι.

Αν έχουμε ετοιμάσει μπέικον, το ρίχνουμε και το ανακατεύουμε, ακριβώς πριν το σερβίρισμα.

Συνοδευτικά : Φέτα λαδο-ρίγανη και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί (καπίρα)

13 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Τέλειο λαδερό φαγητάκι με πολύ αγαπημένα συνοδευτικά....
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο φαγάκι, παντός καιρού θα έλεγα εγω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο φαγητό!! αγαπώ πολύ το σπανάκι και το μαγειρεύω με διάφορους τρόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφεντικό ειπε
    Αχ αυτά τα παιδικά βιώματα,ως ποτέ
    θα μας δίνουν δύναμη και λύσεις?
    Καλημέρα σας κι ας μη μου πολυαρέσει
    το σπανακόρυζο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλο ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Ντομάτα δε βάζω, είχα την εντύπωση ότι δε θα μπορώ μετά να βάλω λεμόνι. Τελικά είχα λάθος εντύπωση:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πολύ αγαπημένα,ήθελα σήμερα να φτιάξω αλλά το σπανάκι της χτεσινής λαϊκής δεν μου άρεσε καθόλου.
    Το σπανάκι δεν το ζεματώ έχω την εντύπωση ότι έτσι χάνονται όλα.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιο φαγάκι..τωρα το τρώω πιο πολύ από ότι το έτρωγα παλιότερα.
    Και η ιδέα σου με το μπεικον πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο το σπανακόρυζο Γιώργο.
    Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η πρώτη φορά που έφαγα σπανακόρυζο, ήτανε πέρυσι και ξετρελάθηκα.
    Όσες φορές το έφτιαχνε η μαμά μου έλεγα:μπλιαχ.....
    Τώρα δεν τις το ομολογώ γιατί ...κάηκα. χαχα
    Φιλιά.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ τα λέω του κρύου Γιώργο! Με το που π΄φτει η θερμοκρασία, καταφεύγω σ΄αυτά τα φαγητά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΝΑΤΑΣΑ
    @Taste Advisor
    @ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
    @Αφεντικό
    @big mama
    @Ξανθή
    @Asteri
    @Μarion,
    @Ειρήνη
    @Λίνα
    @kiki
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες - ους!!!
    Ευχαριστώ πολύ που τιμήσατε το φτωχό μου πιάτο :)
    Να είστε καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενδιαφερον και παραδοσιακο!!Μυριζει Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν