Η μητέρα μου σε νεαρή ηλικία, έφυγε από το χωριό και ήρθε στην Αθήνα για να μάθει ράψιμο. Έπιασε δουλειά σε έναν ονομαστό οίκο ραπτικής (της κυρίας Έλλης) στο Κολωνάκι, με πελατεία από το high society της πρωτεύουσας. Έγινε σπουδαία μοδίστρα!!
Ο σύζυγος της κυρίας Έλλης ήταν γνωστός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Όταν μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε η μητέρα μου στο νησί, παντρεύτηκε και άνοιξε το δικό της ραφτάδικο. Εκεί έμαθαν ράψιμο και όλα τα κορίτσια του χωριού. Κάποιο καλοκαίρι ήρθαν και η κυρία Έλλη με τον άντρα της για διακοπές στο Μπάλο. Στην παραλία τότε βέβαια δεν υπήρχαν υποδομές για σίτιση και εστίαση. Υπήρχαν πολλές αποθήκες που χρησίμευσαν κάποια εποχή για το εμπόριο των κρεμμυδιών του λαδιού και των κάρβουνων της περιοχής και οι οποίες με ένα άσπρισμα, 5-6 ράντσα, 1 πετρογκάζ και 1 φανάρι μετατρέπονταν σε παραθεριστικές κατοικίες. Εκεί έμειναν λοιπόν κι αυτοί και το κατά-ευχαριστήθηκαν!!
Εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο της θάλασσας σε ψάρια όστρακα χταπόδια αχινούς! Χόρτασαν με γεμιστούς κολοκυθοανθούς φασολάκια και μπάμιες απ τα περβόλια. Γοητεύτηκαν από τα σύκα και τα σταφύλια από τα «Αλώνια». Ενθουσιάστηκαν με το ζυμωτό ψωμί, τις τηγανίτες και τα ντόπια παξιμάδια!!!
Σεπτέμβρη μήνα έφτασε και το τηλεγράφημα στο σπίτι : «ΠΕΙΝΑΜΕ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΛΛΗ – ΝΟΤΗΣ»
Η εκπληκτική τους γεύση δεν άφησε ποτέ, κανέναν ασυγκίνητο!!! Τότε βέβαια, έκρυβε μέσα της όλο τον κόπο, τη δυσκολία παραγωγής των πρώτων υλών, αλλά και την αγνότητά τους: Να οργώσεις, να σπείρεις, να θερίσεις, να αλωνίσεις, να αλέσεις, να κοσκινίσεις, να ζυμώσεις, να φουρνίσεις, να παξιμαδιάσεις. Ο φούρνος της Καλμούκαινας, άναβε κάθε μέρα! Μοσχομύριζε όλη η γειτονιά.
Ακόμα και σήμερα όμως που οι πρώτες ύλες κρύβουν μέσα τους τον κόπο άλλων και η αγνότητά τους κάποιες φορές αμφισβητείται, τα σαμιώτικα παξιμάδια συνεχίζουν να συναρπάζουν!!!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι της μητέρας μου. Έβαλα όμως κι εγώ λίγο το χεράκι μου : οι φωτό είναι δικές μου :))) (gvarvakis)
ΥΛΙΚΑ
(Οι αναλογίες είναι για μεγάλη ποσότητα, σαν κι αυτές που παραλαμβάνω με δέμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε, αυξομειώνοντας τις ποσότητες αναλογικά).
2 κιλά αλεύρι σταρένιο και λευκό (αναλογία : μισό - μισό ή ¾ - ¼)
2 ποτήρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 φακελάκια μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 χαρτάκι baking powder
1 κτσ. σόδα μαγειρική
½ ποτήρι νερού χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κτγ. ζάχαρη
½ κτγ. Αλάτι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με το 1 κτγ. ζάχαρη και ½ κτγ. αλάτι. Ρίχνουμε και νεράκι χλιαρό (40ºC περίπου) και τα διαλύουμε. Περιμένουμε περίπου 5 – 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και να φουσκώσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και τρίβουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να μη μείνουν κομπαλάκια μέσα στη ζύμη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα διαλυμένη στο χυμό) και ζυμώνουμε.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, πλάθουμε μακρόστενα και λεπτά φραντζολάκια, που τα χαράζουμε σε φέτες, χωρίς να τα χωρίσουμε.
Τα αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν.
Τα φουρνίζουμε στους 200º C για 45΄περίπου να ψηθούν.
Όταν κρυώσουν τα κόβουμε, τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά.
Τα φουρνίζουμε ξανά στους 150º C (στον αέρα) μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν (όχι να ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ)
Συνδυάζονται περίφημα με γλυκές και αλμυρές γεύσεις ή τρώγονται σκέτα!
Δοκιμάστε τα με ελιές χαμάδες και σούμα…………….!!!!!!!!!!!!!!!
Τη συνταγή την είχα δημοσιεύσει στο Μπάλο και στο Greek Masa πριν από 3 χρόνια και όταν πριν από λίγες μέρες παρέλαβα το δέμα, θεώρησα ότι ήταν πια καιρός να μπει και στην κουζίνα μου!!
Δεν τρώω μόνο από τα έτοιμα της μαμάς! 1-2 φορές τα έχω φτιάξει κι εγώ!!!!!!!!
Αφεντικό ειπε
ΑπάντησηΔιαγραφή"και ηκούσθη ουρανομήκης η ζητωκραυγή" ΕΥΓΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!
Moυ αρέσουν τα παξιμαδάκια πολύ....αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι να ψήσω τον άντρα μου να ανάψει τον φούρνο με τα ξύλα!!!!
αξεπεραστες παραδοσιακες νοστιμιές...
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυτάλαντε ΄!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι νόστιμα και τραγανά!
μου αρεσουν πολυ τα σπιτικα παξιμαδια γιατι ειναι ευκολα στην παρασκευη τους και εχουν πολλες παραλλαγες. Εχω φτιαξει με ριγανη και με σουσαμι!Θα δοκιμασω και την δικη σου συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια παξιμάδια μου θυμίζουν τη γιαγιά μου που πάντα τα είχε πρόχειρα για τον ελληνικό καφέ. Καμια φορά είχαν και λίγο γλυκάνισο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια παξιμαδάκια, ωραία συνταγή, χαίρομαι που την μοιράστηκες μαζί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται χρυσαφένια και τραγανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή.
Καλό βράδυ
Σημειώνω τη συνταγή γιατί μ΄αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές αλλά και παντός είδους παξιμάδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παξιμάδια αυτά ήταν το φαί μας μετά το μπάνιο κάθε μέρα στον Μπάλο. Τα βουτούσαμε στη θάλασσα και με τυρί και ντομάτα τη βγάζαμε τέλεια! Ρώτα και μας τους παλιούς χωριανούς σου!!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μεγάλη αδυναμία στα παξιμάδια και μάλιστα σε παραδοσιακές συνταγές!Χαίρομαι που εβαλες την συνταγή,φαίνονται ευκολα και θα τα φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήερώτηση... ειναι αφράτα,? και πόση ωρα περίπου στον αέρα ???
Καλό Βράδυ και ευχαριστώ!
Τρελαίνομαι για παραδοσιακές συνταγές,κρύβουν πολύ αγάπη,κόπο και νοστιμιά!!! Ευχαριστούμε πολύ που την μοιράζεσαι μαζί μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω κρατήσει απο παλια την συνταγή σου Γιώργο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να την φτιάξω. Μήπως όταν ξαναβρεθούμε να μας εχεις απο ένα σακουλάκι με παξιμαδάκια της μανούλας ?????
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά !!!
Δεν έχω κάνει ποτέ παξιμάδια με μαγιά! Κάποτε πρέπει να δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ καλή σχέση με τα παξιμάδια δεν έχω, ή όλη όμως εγκρατής σου με έκανε να συγκινηθώ ιδιαίτερα, αυτές τις μέρες κιόλας που περνώ μια δοκιμασία με τη μητέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Γιώργο!!!
Επέστρεψα να σου πω υπάρχει ένα παιχνίδι που σε περιμένει στο blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ συνέταιρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παξιμάδια με διάφορες παραλλαγές από πάνω τους όπως ντομάτα, τυρί, σαλάμι αέρος, cream cheese,γιαούρτι με μέλι και ότι άλλο βάζει ο νούς σου, είναι το κλασσικό βραδινό μου.
Ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσω και την δική σου πρόταση μιας και φαίνεται μοσχοβολιστή και πεντανόστιμη!!
Φιλιά..
@Αφεντικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώώώώώώώώώώώώ :)
Την καλησπέρα μου
@Λίλα
Άάάάάάλλη γεύση στον ξυλόφουρνο Λίλα μου!!!
Ψήστον ψήστον :)
Φιλιά
Καλησπέρα
@cook
Τα είπες όλα cook :)
Πραγματικά αξεπέραστες!!!
Κρύβουν πολύ μεράκι μέσα τους
Φιλιά
Καλησπέρα
@Taste Advisor
:)
{για τον χαρακτηρισμό!!!!!!}
Και τραγανά και 5νόστιμα Πόπη μου :)))
Πολλά φιλιά
Καλησπέρα
@Ειρήνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που είσαι παξιμαδού :))
Να τα φτιάξεις οπωσδήποτε, θα ενθουσιαστείς!!!
Φιλιά
Καλησπέρα
@foodjunkie
Έτσι είναι Ιωάννα! Όλες αυτές οι συνταγές, όλο και μας φέρνουν κάτι στο νου.
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλό βράδυ
@ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαρία!! Δική μου η χαρά και η ευχαρίστηση :)
Φιλιά
Καλό βράδυ
@Μarion
Πού να τα δεις και "ζωντανά" :)))
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλό βράδυ
@Vita
Αν τύχει και την φτιάξεις, θέλω εντυπώσεις!!!!!!!!!
Φιλιά
Καλό βράδυ
@Γιώτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ όταν έχω σχόλια στις αναρτήσεις μου!
Όταν όμως προέρχονται από ανθρώπους που αγαπάω, πετάω απ τη χαρά μου!!!!!!
Αν δε μου είχες κάνει κουβέντα εκείνη τη βραδιά στο Μπάλο, ακόμα θα ψαχνόμουνα να βρω ποια είναι η Γιώτα :)))
Λοιπόν αυτό είναι το 2ο σχόλιο που παίρνω από δικό μου άνθρωπο, στα 3,5 χρόνια που είμαι "στον αέρα" του διαδικτύου και το 1ο σ' αυτή τη σελίδα!!!!!!!
Ελπίζω όχι και το τελευταίο :))))
Πρέπει να το γιορτάσουμε :)
Την εκδοχή με τη θάλασσα την είχα ξεχάσει και ήταν όντως υπέροχη!!!! Ακριβώς όπως την περιγράφεις!!!
Ευχαριστώ πολύύύύύύύύύύύ
Φιλιά σε όλους
Καλό βράδυ!
@RIRI
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις RIRI, γι' αυτό τις βάζω τις συνταγές!!! Είναι απίστευτα αφράτα με απίθανη γεύση!!
Κανένα μισάωρο στον αέρα (κόβεις με το μάτι) αν θυμάμαι καλά (για καλό και για κακό, θα ρωτήσω και τη μάνα μου!!!)
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλό βράδυ
@irini
Αλήθεια, αυτά είναι τα κύρια συστατικά τους Ειρήνη!!!
Εγώ ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια σας
Φιλιά
Καλό βράδυ
@Maria B.
Τί όμορφα Μαριώ μου, που έχεις κρατήσει τη συνταγή!!!
Στην επόμενη παραλαβή θα σου βγάλω μερτικό :)
Εκτός κι αν αποφασίσω να φτιάξω τα δικά μου !!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
@kiki
Πότε Κική μου;; Τώρααααα!
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ξανθή μου και σου εύχομαι ολόψυχα, όλα να φτιάξουν σύντομα!!!
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
@ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
Αχ Μαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά για παιχνίδια ούτε λόγος!!!!
Αν δεις τι ώρα κάθομαι και γράφω σχόλια, θα καταλάβεις ότι δεν έχω καθόλου χρόνο!!
Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως που με σκέφτηκες
Να είσαι καλά!!
@maria mas.
Αγαπητή συνέταιρε,
Είμαι σίγουρος ότι μόλις δοκιμάσεις τα δικά μου, θα ξεχάσεις όλα τα άλλα!!!!!!!
Φιλιά πολλά..
Καλό βράδυ
Υπέροχα παξιμάδια!!! Μου θυμίζουν κάποια που έφτιαχνε η γιαγιά μου με γλυκάνισο!!! Καλό βράδυ Γιώργο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνονται αφράτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το "αφράτα" εδώ σημαίνει τρυφερά, εξαιρετικά !!! Καλημέρα :)
ΔιαγραφήΚαταπληκτικά δεν έχω λόγια!! Τρώγονται μετά μανίας!!! Παραδοσιακά Σαμιώτικα παξιμάδια με ασύγκριτη γεύση!!! Ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορειτε γραψτε την παλιά συνταγή χωρίς τις προσθηκες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί εννοείτε προσθήκες ;; Έχετε κάποια άλλη; Πολύ ευχαρίστως να τη δημοσιεύσω αφού τη δοκιμάσω. Βάλτε κι ένα όνομα να ξέρω με ποιον μιλάω !!! Ευχαριστώ για το σχόλιο!!!
ΔιαγραφήΤα έχω φτιάξει τρεις φορές σε τρεις εβδομάδες που βρήκα τη συνταγή σου. Είναι πολύ ωραία, οι αναλογίες των υλικών έχουν καταπληκτική ισορροπία ούτε αγλυκα ούτε πολύ γλυκά και αφρατα και φουσκώνουν εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαρία!!!! Είναι πολύ όμορφο να παίρνεις θετικά σχόλια μετά από 13 χρόνια :)
Διαγραφή