Παραδοσιακά Σαμιώτικα παξιμάδια | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Παραδοσιακά Σαμιώτικα παξιμάδια

31

Η μητέρα μου σε νεαρή ηλικία, έφυγε από το χωριό και ήρθε στην Αθήνα για να μάθει ράψιμο. Έπιασε δουλειά σε έναν ονομαστό οίκο ραπτικής (της κυρίας Έλλης) στο Κολωνάκι, με πελατεία από το high society της πρωτεύουσας. Έγινε σπουδαία μοδίστρα!!
Ο σύζυγος της κυρίας Έλλης ήταν γνωστός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας.
Όταν μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε η μητέρα μου στο νησί, παντρεύτηκε και άνοιξε το δικό της ραφτάδικο. Εκεί έμαθαν ράψιμο και όλα τα κορίτσια του χωριού. Κάποιο καλοκαίρι ήρθαν και η κυρία Έλλη με τον άντρα της για διακοπές στο Μπάλο. Στην παραλία τότε βέβαια δεν υπήρχαν υποδομές για σίτιση και εστίαση. Υπήρχαν πολλές αποθήκες που χρησίμευσαν κάποια εποχή για το εμπόριο των κρεμμυδιών του λαδιού και των κάρβουνων της περιοχής και οι οποίες με ένα άσπρισμα, 5-6 ράντσα, 1 πετρογκάζ και 1 φανάρι μετατρέπονταν σε παραθεριστικές κατοικίες. Εκεί έμειναν λοιπόν κι αυτοί και το κατά-ευχαριστήθηκαν!!
Εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο της θάλασσας σε ψάρια όστρακα χταπόδια αχινούς! Χόρτασαν με γεμιστούς κολοκυθοανθούς φασολάκια και μπάμιες απ τα περβόλια. Γοητεύτηκαν από τα σύκα και τα σταφύλια από τα «Αλώνια». Ενθουσιάστηκαν με το ζυμωτό ψωμί, τις τηγανίτες και τα ντόπια παξιμάδια!!!
Σεπτέμβρη μήνα έφτασε και το τηλεγράφημα στο σπίτι : «ΠΕΙΝΑΜΕ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΛΛΗ – ΝΟΤΗΣ»
Η εκπληκτική τους γεύση δεν άφησε ποτέ, κανέναν ασυγκίνητο!!! Τότε βέβαια, έκρυβε μέσα της όλο τον κόπο, τη δυσκολία παραγωγής των πρώτων υλών, αλλά και την αγνότητά τους: Να οργώσεις, να σπείρεις, να θερίσεις, να αλωνίσεις, να αλέσεις, να κοσκινίσεις, να ζυμώσεις, να φουρνίσεις, να παξιμαδιάσεις. Ο φούρνος της Καλμούκαινας, άναβε κάθε μέρα! Μοσχομύριζε όλη η γειτονιά.

Ακόμα και σήμερα όμως που οι πρώτες ύλες κρύβουν μέσα τους τον κόπο άλλων και η αγνότητά τους κάποιες φορές αμφισβητείται, τα σαμιώτικα παξιμάδια συνεχίζουν να συναρπάζουν!!!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι της μητέρας μου. Έβαλα όμως κι εγώ λίγο το χεράκι μου : οι φωτό είναι δικές μου :))) (gvarvakis)

ΥΛΙΚΑ
(Οι αναλογίες είναι για μεγάλη ποσότητα, σαν κι αυτές που παραλαμβάνω με δέμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε, αυξομειώνοντας τις ποσότητες αναλογικά).
2 κιλά αλεύρι σταρένιο και λευκό (αναλογία : μισό - μισό ή ¾ - ¼)
2 ποτήρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 φακελάκια μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 χαρτάκι baking powder
1 κτσ. σόδα μαγειρική
½ ποτήρι νερού χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κτγ. ζάχαρη
½ κτγ. Αλάτι


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με το 1 κτγ. ζάχαρη και ½ κτγ. αλάτι. Ρίχνουμε και νεράκι χλιαρό (40ºC περίπου) και τα διαλύουμε. Περιμένουμε περίπου 5 – 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και να φουσκώσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και τρίβουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να μη μείνουν κομπαλάκια μέσα στη ζύμη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα διαλυμένη στο χυμό) και ζυμώνουμε.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, πλάθουμε μακρόστενα και λεπτά φραντζολάκια, που τα χαράζουμε σε φέτες, χωρίς να τα χωρίσουμε.
Τα αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν.
Τα φουρνίζουμε στους 200º C για 45΄περίπου να ψηθούν.
Όταν κρυώσουν τα κόβουμε, τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά.
Τα φουρνίζουμε ξανά στους 150º C (στον αέρα) μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν (όχι να ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ)

Συνδυάζονται περίφημα με γλυκές και αλμυρές γεύσεις ή τρώγονται σκέτα!
Δοκιμάστε τα με ελιές χαμάδες και σούμα…………….!!!!!!!!!!!!!!!
Τη συνταγή την είχα δημοσιεύσει στο Μπάλο και στο Greek Masa πριν από 3 χρόνια και όταν πριν από λίγες μέρες παρέλαβα το δέμα, θεώρησα ότι ήταν πια καιρός να μπει και στην κουζίνα μου!!
Δεν τρώω μόνο από τα έτοιμα της μαμάς! 1-2 φορές τα έχω φτιάξει κι εγώ!!!!!!!!

31 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Αφεντικό ειπε
    "και ηκούσθη ουρανομήκης η ζητωκραυγή" ΕΥΓΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Moυ αρέσουν τα παξιμαδάκια πολύ....αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ!
    Σκέφτομαι να ψήσω τον άντρα μου να ανάψει τον φούρνο με τα ξύλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αξεπεραστες παραδοσιακες νοστιμιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυτάλαντε ΄!
    Πρέπει να είναι νόστιμα και τραγανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μου αρεσουν πολυ τα σπιτικα παξιμαδια γιατι ειναι ευκολα στην παρασκευη τους και εχουν πολλες παραλλαγες. Εχω φτιαξει με ριγανη και με σουσαμι!Θα δοκιμασω και την δικη σου συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέτοια παξιμάδια μου θυμίζουν τη γιαγιά μου που πάντα τα είχε πρόχειρα για τον ελληνικό καφέ. Καμια φορά είχαν και λίγο γλυκάνισο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια παξιμαδάκια, ωραία συνταγή, χαίρομαι που την μοιράστηκες μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνονται χρυσαφένια και τραγανά.

    Πολύ ωραία συνταγή.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σημειώνω τη συνταγή γιατί μ΄αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές αλλά και παντός είδους παξιμάδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα παξιμάδια αυτά ήταν το φαί μας μετά το μπάνιο κάθε μέρα στον Μπάλο. Τα βουτούσαμε στη θάλασσα και με τυρί και ντομάτα τη βγάζαμε τέλεια! Ρώτα και μας τους παλιούς χωριανούς σου!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω μεγάλη αδυναμία στα παξιμάδια και μάλιστα σε παραδοσιακές συνταγές!Χαίρομαι που εβαλες την συνταγή,φαίνονται ευκολα και θα τα φτιάξω.
    ερώτηση... ειναι αφράτα,? και πόση ωρα περίπου στον αέρα ???
    Καλό Βράδυ και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τρελαίνομαι για παραδοσιακές συνταγές,κρύβουν πολύ αγάπη,κόπο και νοστιμιά!!! Ευχαριστούμε πολύ που την μοιράζεσαι μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την έχω κρατήσει απο παλια την συνταγή σου Γιώργο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να την φτιάξω. Μήπως όταν ξαναβρεθούμε να μας εχεις απο ένα σακουλάκι με παξιμαδάκια της μανούλας ?????

    φιλια πολλά πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν έχω κάνει ποτέ παξιμάδια με μαγιά! Κάποτε πρέπει να δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ καλή σχέση με τα παξιμάδια δεν έχω, ή όλη όμως εγκρατής σου με έκανε να συγκινηθώ ιδιαίτερα, αυτές τις μέρες κιόλας που περνώ μια δοκιμασία με τη μητέρα μου.
    Μπράβο Γιώργο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επέστρεψα να σου πω υπάρχει ένα παιχνίδι που σε περιμένει στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ συνέταιρε.
    Τα παξιμάδια με διάφορες παραλλαγές από πάνω τους όπως ντομάτα, τυρί, σαλάμι αέρος, cream cheese,γιαούρτι με μέλι και ότι άλλο βάζει ο νούς σου, είναι το κλασσικό βραδινό μου.
    Ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσω και την δική σου πρόταση μιας και φαίνεται μοσχοβολιστή και πεντανόστιμη!!
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Αφεντικό
    Ευχαριστώώώώώώώώώώώώ :)
    Την καλησπέρα μου

    @Λίλα
    Άάάάάάλλη γεύση στον ξυλόφουρνο Λίλα μου!!!
    Ψήστον ψήστον :)
    Φιλιά
    Καλησπέρα


    @cook
    Τα είπες όλα cook :)
    Πραγματικά αξεπέραστες!!!
    Κρύβουν πολύ μεράκι μέσα τους
    Φιλιά
    Καλησπέρα

    @Taste Advisor
    :)
    {για τον χαρακτηρισμό!!!!!!}
    Και τραγανά και 5νόστιμα Πόπη μου :)))
    Πολλά φιλιά
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ειρήνη
    Χαίρομαι που είσαι παξιμαδού :))
    Να τα φτιάξεις οπωσδήποτε, θα ενθουσιαστείς!!!
    Φιλιά
    Καλησπέρα


    @foodjunkie
    Έτσι είναι Ιωάννα! Όλες αυτές οι συνταγές, όλο και μας φέρνουν κάτι στο νου.
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
    Ευχαριστώ πολύ Μαρία!! Δική μου η χαρά και η ευχαρίστηση :)
    Φιλιά
    Καλό βράδυ


    @Μarion
    Πού να τα δεις και "ζωντανά" :)))
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλό βράδυ


    @Vita
    Αν τύχει και την φτιάξεις, θέλω εντυπώσεις!!!!!!!!!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Γιώτα
    Χαίρομαι πολύ όταν έχω σχόλια στις αναρτήσεις μου!
    Όταν όμως προέρχονται από ανθρώπους που αγαπάω, πετάω απ τη χαρά μου!!!!!!
    Αν δε μου είχες κάνει κουβέντα εκείνη τη βραδιά στο Μπάλο, ακόμα θα ψαχνόμουνα να βρω ποια είναι η Γιώτα :)))
    Λοιπόν αυτό είναι το 2ο σχόλιο που παίρνω από δικό μου άνθρωπο, στα 3,5 χρόνια που είμαι "στον αέρα" του διαδικτύου και το 1ο σ' αυτή τη σελίδα!!!!!!!
    Ελπίζω όχι και το τελευταίο :))))
    Πρέπει να το γιορτάσουμε :)
    Την εκδοχή με τη θάλασσα την είχα ξεχάσει και ήταν όντως υπέροχη!!!! Ακριβώς όπως την περιγράφεις!!!
    Ευχαριστώ πολύύύύύύύύύύύ
    Φιλιά σε όλους
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @RIRI
    Να τα φτιάξεις RIRI, γι' αυτό τις βάζω τις συνταγές!!! Είναι απίστευτα αφράτα με απίθανη γεύση!!
    Κανένα μισάωρο στον αέρα (κόβεις με το μάτι) αν θυμάμαι καλά (για καλό και για κακό, θα ρωτήσω και τη μάνα μου!!!)
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλό βράδυ


    @irini
    Αλήθεια, αυτά είναι τα κύρια συστατικά τους Ειρήνη!!!
    Εγώ ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια σας
    Φιλιά
    Καλό βράδυ


    @Maria B.
    Τί όμορφα Μαριώ μου, που έχεις κρατήσει τη συνταγή!!!
    Στην επόμενη παραλαβή θα σου βγάλω μερτικό :)
    Εκτός κι αν αποφασίσω να φτιάξω τα δικά μου !!!!!!!!!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    @kiki
    Πότε Κική μου;; Τώρααααα!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ξανθή
    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου και σου εύχομαι ολόψυχα, όλα να φτιάξουν σύντομα!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ



    @ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
    Αχ Μαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά για παιχνίδια ούτε λόγος!!!!
    Αν δεις τι ώρα κάθομαι και γράφω σχόλια, θα καταλάβεις ότι δεν έχω καθόλου χρόνο!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως που με σκέφτηκες
    Να είσαι καλά!!


    @maria mas.
    Αγαπητή συνέταιρε,
    Είμαι σίγουρος ότι μόλις δοκιμάσεις τα δικά μου, θα ξεχάσεις όλα τα άλλα!!!!!!!
    Φιλιά πολλά..
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχα παξιμάδια!!! Μου θυμίζουν κάποια που έφτιαχνε η γιαγιά μου με γλυκάνισο!!! Καλό βράδυ Γιώργο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απαντήσεις
    1. Αν το "αφράτα" εδώ σημαίνει τρυφερά, εξαιρετικά !!! Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  26. Καταπληκτικά δεν έχω λόγια!! Τρώγονται μετά μανίας!!! Παραδοσιακά Σαμιώτικα παξιμάδια με ασύγκριτη γεύση!!! Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν μπορειτε γραψτε την παλιά συνταγή χωρίς τις προσθηκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί εννοείτε προσθήκες ;; Έχετε κάποια άλλη; Πολύ ευχαρίστως να τη δημοσιεύσω αφού τη δοκιμάσω. Βάλτε κι ένα όνομα να ξέρω με ποιον μιλάω !!! Ευχαριστώ για το σχόλιο!!!

      Διαγραφή
  28. Τα έχω φτιάξει τρεις φορές σε τρεις εβδομάδες που βρήκα τη συνταγή σου. Είναι πολύ ωραία, οι αναλογίες των υλικών έχουν καταπληκτική ισορροπία ούτε αγλυκα ούτε πολύ γλυκά και αφρατα και φουσκώνουν εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία!!!! Είναι πολύ όμορφο να παίρνεις θετικά σχόλια μετά από 13 χρόνια :)

      Διαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν