Όταν η Βίκυ μιλάει για τις συνταγές του TasteFULL, τις χαρακτηρίζει «συνταγές εμπιστοσύνης»!! Προσωπικά, το έχω διαπιστώσει επανειλημμένα!!!!
Όπως λέει στην ανάρτησή της, η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές!!
Αφού δοκίμασα 2 από τις πολλές εναλλακτικές που αναφέρει για τη ζύμη, αυτές με τις διαφορετικές αναλογίες λαδιού – υγρού [1 λάδι - ½ υγρό (ζύμη τριφτή) ή ½ λάδι – 1 υγρό (ζύμη “ζυμαρένια”)], επιχείρησα και μια άλλη εκδοχή.
Μετά την πρόσφατη μας εκδήλωση στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ UNILEVER, το ψυγείο μου γέμισε μαργαρίνες!!
Σκέφτηκα λοιπόν αφού ο χαρακτήρας της συνταγής (νηστίσιμο) δεν αλλάζει, γιατί να μη δοκιμάσω και τον ... 3ο δρόμο «για το σοσιαλισμό» ;;
Στη γέμιση χρησιμοποίησα λουκούμια ( κομμένα στα 3) τριαντάφυλλο, μαστίχα, μπουκίτσες με διάφορες γεύσεις, μαρμελάδα κυδώνι με χοντροκομμένα αμύγδαλα και σταφίδα μαύρη.
Νηστίσιμα σκαλτσούνια λοιπόν και υγιεινά, με Becel pro-activ.
Η διαφορά που παρατήρησα στο τελικό προϊόν, είναι το περισσότερο «μπισκοτέ» της ζύμης αλλά και η ανάδειξη των αρωμάτων του, εσωτερικά και εξωτερικά.
Το λάδι και δη το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησα τις 2 πρώτες φορές, υπερισχύει γευστικά όλων των άλλων και «καπελώνει» κατά κάποιο τρόπο το μοσχάτο του κρασιού που έβαλα στη ζύμη, τη βανίλια, το ροδόνερο, ακόμα και τη μαστίχα του λουκουμιού. Με την ουδέτερη μαργαρίνη όλα τα αρώματα είναι πιο διακριτά. Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα γούστου και αντίληψης.
Αρωματικά και με κάποιο σπορέλαιο ας πούμε, θα έφτανα ίσως στο ίδιο συμπέρασμα.
Η παρασκευή του γλυκίσματος με ελαιόλαδο, παραπέμπει όμως σε Σαμιώτικη «μακαρόνα» ((μελο)μακάρονο στεγνό) με γέμιση, που εγώ γευστικά τη λατρεύω.
Έχετε επιλογές, δε μπορείτε να πείτε!!!!
ΥΛΙΚΑ (για 24 τεμ)
200 γρ μαργαρίνη (εδώ Becel pro-active)
½ κούπα κρασί SAMOS VIN DOUX
¼ κούπα ζάχαρη
3 ½ κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν ΓΙΩΤΗΣ
2 βανιλέτες
Για τη γέμιση
24 λουκουμάκια μπουκιές
24 μισά καρύδια
Για την επικάλυψη
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και για 3 λεπτά, το αλεύρι, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη. Μόλις ψιχουλιάσει το μείγμα, προσθέτουμε το άρωμα, το μπέικιν και το κρασί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια.
Απλώνουμε κάθε μπαλάκι στην παλάμη μας, βάζουμε μέσα τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη γύρω της.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και απλώνουμε επάνω τα σκαλτσούνια μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30’. (Στο φούρνο μου έψησα 20’ με αντιστάσεις και τα τελευταία 10’ με αέρα)
Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Οι δοκιμαστές μου και ήταν πάρα πολλοί αυτή τη φορά (πολύ λουκούμι στην πιάτσα) χωρίστηκαν σε «λαδικούς» και «μαργαρινικούς», αλλά όλοι συμφώνησαν πως η μαρμελάδα μου ήταν όλα τα λεφτά :))
Όπως λέει στην ανάρτησή της, η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές!!
Αφού δοκίμασα 2 από τις πολλές εναλλακτικές που αναφέρει για τη ζύμη, αυτές με τις διαφορετικές αναλογίες λαδιού – υγρού [1 λάδι - ½ υγρό (ζύμη τριφτή) ή ½ λάδι – 1 υγρό (ζύμη “ζυμαρένια”)], επιχείρησα και μια άλλη εκδοχή.
Μετά την πρόσφατη μας εκδήλωση στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ UNILEVER, το ψυγείο μου γέμισε μαργαρίνες!!
Σκέφτηκα λοιπόν αφού ο χαρακτήρας της συνταγής (νηστίσιμο) δεν αλλάζει, γιατί να μη δοκιμάσω και τον ... 3ο δρόμο «για το σοσιαλισμό» ;;
Στη γέμιση χρησιμοποίησα λουκούμια ( κομμένα στα 3) τριαντάφυλλο, μαστίχα, μπουκίτσες με διάφορες γεύσεις, μαρμελάδα κυδώνι με χοντροκομμένα αμύγδαλα και σταφίδα μαύρη.
Νηστίσιμα σκαλτσούνια λοιπόν και υγιεινά, με Becel pro-activ.
Η διαφορά που παρατήρησα στο τελικό προϊόν, είναι το περισσότερο «μπισκοτέ» της ζύμης αλλά και η ανάδειξη των αρωμάτων του, εσωτερικά και εξωτερικά.
Το λάδι και δη το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησα τις 2 πρώτες φορές, υπερισχύει γευστικά όλων των άλλων και «καπελώνει» κατά κάποιο τρόπο το μοσχάτο του κρασιού που έβαλα στη ζύμη, τη βανίλια, το ροδόνερο, ακόμα και τη μαστίχα του λουκουμιού. Με την ουδέτερη μαργαρίνη όλα τα αρώματα είναι πιο διακριτά. Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα γούστου και αντίληψης.
Αρωματικά και με κάποιο σπορέλαιο ας πούμε, θα έφτανα ίσως στο ίδιο συμπέρασμα.
Η παρασκευή του γλυκίσματος με ελαιόλαδο, παραπέμπει όμως σε Σαμιώτικη «μακαρόνα» ((μελο)μακάρονο στεγνό) με γέμιση, που εγώ γευστικά τη λατρεύω.
Έχετε επιλογές, δε μπορείτε να πείτε!!!!
ΥΛΙΚΑ (για 24 τεμ)
200 γρ μαργαρίνη (εδώ Becel pro-active)
½ κούπα κρασί SAMOS VIN DOUX
¼ κούπα ζάχαρη
3 ½ κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν ΓΙΩΤΗΣ
2 βανιλέτες
Για τη γέμιση
24 λουκουμάκια μπουκιές
24 μισά καρύδια
Για την επικάλυψη
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και για 3 λεπτά, το αλεύρι, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη. Μόλις ψιχουλιάσει το μείγμα, προσθέτουμε το άρωμα, το μπέικιν και το κρασί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια.
Απλώνουμε κάθε μπαλάκι στην παλάμη μας, βάζουμε μέσα τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη γύρω της.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και απλώνουμε επάνω τα σκαλτσούνια μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30’. (Στο φούρνο μου έψησα 20’ με αντιστάσεις και τα τελευταία 10’ με αέρα)
Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Οι δοκιμαστές μου και ήταν πάρα πολλοί αυτή τη φορά (πολύ λουκούμι στην πιάτσα) χωρίστηκαν σε «λαδικούς» και «μαργαρινικούς», αλλά όλοι συμφώνησαν πως η μαρμελάδα μου ήταν όλα τα λεφτά :))
Καλημέρα καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου χαρίζω όσα βαζάκια μαρμελάδα θέλεις και δοκιμάζω μόνο ένα από αυτά.
Καλό Πάσχα!!!!
τα σκαλτσούνια τα αγαπάμε όπως κι αν είναι και μεις οι βόρειοι κυρίως με λουκούμι τα προτιμούμε, οπότε στείλε 2-3 για τον καφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώρο Πάσχα δεν μας έκανες! Γέμισε ένα κουτάκι και στείλτο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λαχταριστά είναι αυτά; πάω το μεσημέρι να τα φτιάξω!! έχω και λουκουμάκια από τη Λαμία, τέλεια θα είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά θα συμφωνήσω ότι οι συνταγές της Βίκυς είναι "συνταγές εμπιστοσύνης", έχω φάει γλυκάκι από τα χεράκια της και έχω ξετρελαθεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως και στο γλυκάκι σου τρέφω απεριόριστη εμπιστοσύνη έτσι λαχταριστό που το βλέπω!
Φιλιά Γιώργο μου!!!
αγαπημένο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!!
ανθόνερο! έχει φτάσει τ΄αρωμα του μέχρι εδώ! Λουκούμι πάνε κάτι αιώνες να δοκιμάσω...σλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια φαίνονται, παίρνω 2, κι ας είναι με μαργαρίνη (τς τς τς :Ρ )
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Πριν λίγες μέρες μας φέρανε από καλό ζαχαροπλαστείο της πόλης. Μόλις τα είδε ο άντρας μου χάρηκε, όμως όταν τα δοκίμασε απογοητεύτηκε δεν του θύμισαν σε τίποτα αυτά που φτιάχνουν στο νησί. Με την πρώτη ευκαιρία θα τα δοκιμάσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική ιδέα να τα φτιάξεις με λουκούμια και μαρμελάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μαρμελάδα τα ήξερα, με λουκούμι όμως!!!! Και είπες και τριανταφυλλο, 2 καιρια χτυπήματα θα έλεγα...σημειώνονται..να δω τι θα πρωτοκάνω μες τη βδομάδα..θα τα φτιάξω με μαργαρίνη και εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δεν τα έχω ξαναφάει με λουκούμι...όμως θα δοκιμάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως να τολμήσω τώρα εγώ να πω πως δοκίμασα 2 από τις εκτελέσεις του γλυκού σου??? Θα αστράψουν και θα βροντήξουν τα νησιά του ανατολικού αιγαίου ( ...η Χίος πιο συγκεκριμένα )! Θα δείξω θάρρος όμως και θα πω πως ναι...δοκίμασα και την τριφτή και την ζυμαρένια έκδοση. Προσωπικά προτιμώ την τριφτή και στις 2 όμως, το λουκούμι στο κέντρο μαλακό και μυρωδάτο, το καρύδι τραγανό και απαραίτητο ( του πάει πολύ ) και το ροδόνερο απλά απογειώνει το γλυκάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια λοιπόν ΚΑΙ για αυτήν την "μαγευτική σου απόπειρα", καθώς στέφτηκε ΞΑΝΑ με επιτυχία!!
Καλό Σ/Κ και φιλιά πολλά..
Μ'αρέσουν τα έξυπνα αγόρια που εμπιστεύονται κορίτσια που ψάχνουν ;) Γέλασα τρελλά με το άρθρο! Να σοβαρευτώ, κυρία πράγμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τον όμορφο τίτλο και τις τιμητικές αναφορές :) Για να ανεβάσω άρθρο στο TasteFULL θέλω τουλάχιστον 4ώρες, μόνο για το γράψιμο και το ψάξιμο των αναφορών, χωρίς μαγείρεμα και φωτογραφίες.
Χαίρομαι πολύ που προχώρησες παρακάτω τη συνταγή, δοκιμάζοντας όχι μόνο τη μαργαρίνη αλλά και την πολύ αρωματική προσθήκη του σαμιώτικου κρασιού.
Είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμά σου, έχω εμπιστοσύνη σε σένα ;)
Μοναδικό και καταπληκτικό...ευφυές θα το χαρακτήριζα, με becel!!! Νοστιμότατο και μυρωδάτο, Γιώργο μου...κερνάς; Πολλά φιλιά και πάντα να μας ετοιμάζεις τέτοιες νοστιμιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα η γέμιση με τα λουκουμάκια Γιώργο μου και χρήσιμη η δοκιμή του Βecel Θα το έχω υπ΄οψιν μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετικά!
Νομίζω με το becel είναι ό,τι πρέπει για τους γονείς μου!!Μ΄αρέσει που βάζεις φυσικά το γλυκό κρασί σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή εγώ έχω εμπιστοσύνη και στους δυό σας,καταγράφω τη συνταγή και την εκτελώ πάραυτα εντός της εβδομάδος...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά και καλή Ανάσταση εύχομαι σε όλους σας...-:))
Γιώργο δες τα τριανταφυλλάκια σου με τη μυζήθρα στο τελευταίο μου post. Υπέροχα γίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιπλή καλημέρα κι από μένα Ξανθή!!!
Θα περιμένω να γυρίσεις με το καλό, να κάνουμε τις ανταλλαγές :))
Για την ώρα, καλά να περνάτε!!!
Φιλιά
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πρώτη φορά τα δοκίμασα κι έχω ξετρελαθεί!!! Ήδη καταναλώνουμε την 4η δόση :)
Φιλιά
καλημέρα
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, πες μου!! Μπορώ να στο αρνηθώ Λίλα μου;;; Δε μπορώ :)
Ένας courier παρακαλώ!!!
Φιλιά
Καλημέρα
@Marί
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε Λαμιώτικο λουκούμι!!!!!
Είμαι σίγουρος πως έγιναν υπέροχα.
Φιλιά πολλά
Καλημέρα Μari Μαρία :)
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι Λενιώ μου!! Διπλο-εμπιστοσύνης τα λουκουμο-σκαλτσούνια μου λοιπόν!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ ;)
Να είσαι καλά & να χαίρεσαι την οικογένειά σου
Πολλά φιλιά
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
@Katerina
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Κατερίνα μου
Καλή σου μέρα!!
@thalassamov
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε πάρε όσα θες!! Και με λιολαδάκι έχω και με αραποσιτέλαιο έφτιαξα!!! Διαλιέχτε :)))
Φιλιά
καλό Πάσχα
@manousina
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε τόπος και παραλλαγή κάθε νησί και διαφορά!! Τα ανδριώτικα πχ που έχω δοκιμάσει πολλές φορές, είναι αλλιώτικα.
Ελπίζω να σας αρέσουν τα δικά μας :)
Φιλιά
καλό Πάσχα
@Ivy
ΑπάντησηΔιαγραφήΉβη μου η Βίκυ μου τα έμαθε :) Απλά εγώ τα "παίρνω" εύκολα τα ...γράμματα :)))
Φιλιά
Καλό Πάσχα
@Εφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το χαμό και την υπερπληροφόρηση χάνουμε όλοι το μπούσουλα κάποια στιγμή!! Τα σκαλτσουνάκια αυτά με βόλεψαν πολύ και έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής!!!!!!!!!!!
Όπως και να τα φτιάξεις θα τα ευχαριστηθείτε :)
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα Έφη μου
@Eva Z.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις Εύα μου!! Μόλις σε πάρουν τα αρώματα, θα με θυμηθείς :)
Φιλιά
Καλό Πάσχα
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ τώρα, ξέρω, το πας γυρεύοντας!!! Θέλεις να έχουμε διπλωματικό επεισόδιο μου φαίνεται :)
Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου και όχι να το παινευτώ ("δε θέλω εγώ παινέματα" που λέει και η Χαρούλα), αλλά μερικές φορές θες από τύχη, θες από τύχη (ξανά), θες απ τα καλά σκονάκια, μου πετυχαίνουν οι ...απόπειρες :)
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@TasteFULL
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον συμμερίζομαι απόλυτα τον κόπο σας κυρία Βίκυ (πήρα κι εγώ το σοβαρό μου τώρα) και γι αυτό οι αναφορές και οι λεζάντες :) Ενθουσιάστηκα ο μπλογκομάγειρας μετά την πρώτη απόπειρα και επανέλαβα την πράξη πολλάκις, με την ίδια πάντα επιτυχία :))
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έπιασες το "παρακάτω" της συνταγής!!!!
Σ' ευχαριστώ απεριόριστα για όλα :)
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση
@Tante Kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Κική μου!! Αν κερνάω λέει ;)))
Να είσαι καλά!!!!
Πολλά φιλιά
καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση
@Νίκη Λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Νίκη μου!!
Στην 4η δόση τα ανακάτεψα :)
Και becel και ελαιόλαδο (2/3 - 1/3). Ταίριαξαν περίφημα!!! Η Μαριώ μου, μου είπε πως της άρεσαν περισσότερο!!
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
@Taste Advisor
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ποπάκι μου!!!
Να είσαι καλά
πολλά φιλιά
Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση σου εύχομαι :)
@Athina(Sugar Buzz)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!!
Το Samos Doux το χρησιμοποιώ στις περισσότερες συνταγές μου που απαιτούν κρασάκι. Τους αλλάζει τη διάθεση!!!!!
Σε φιλώ
Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση
@SpIrToKoYto
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι μπράβο Βιβή μου, να τα λέμε αυτά!!! Με κλειστά μάτια :))) Τυφλή εμπιστοσύνη ;))
Καλή επιτυχία!!
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο τα είδα Βίτα μου;;
Τα καμάρωσα, τα χάζεψα, τα αντέγραψα :)
Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι
φιλιά
Καλό απόγευμα
Γιώργο το γλυκάκι ήταν εξαιρετικό! Από τις λίγες φορές που τρώω κάτι παρόμοιο τόσο φίνο και χωρίς υπερβολές στη ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μάκη!!
ΔιαγραφήΕίπαμε τα σκαλτσούνια αυτά είναι "εμπιστοσύνης" :)
Θα σε εντάξω στο club των επίσημων δοκιμαστών, άμα είναι να αφήνεις τέτοια σχόλια :))
Σε παραδέχομαι Γιώργο μου!!!! Συγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί για ροδόνερο τι να βάλω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνθόνερο :-)
Διαγραφή