Το αλεύρι και το ρύζι, είναι τα αγαπημένα μου υλικά. Όταν «ζοριστώ» προσπαθώντας να δώσω απάντηση στο «τι τρώμε απόψε;» είναι τα πρώτα που μου έρχονται αβίαστα στο νου. Έτσι λοιπόν και τις προάλλες, η απάντηση ήρθε αυθόρμητα και εύκολα : Κάτι, σαν πίτσα!!!!
-«Ανυπομονώ», ήταν η πρώτη αντίδραση απ το Μαριώ μου…
Στη θέα του τελικού αποτελέσματος κι ενώ ο αέρας είχε σκορπίσει μυρωδιές από νωρίς, η δεύτερη αντίδραση ήταν : «Ωωωωωωωω!!!!».
Δεν άργησε πολύ και η δοκιμή, οπότε ήρθε και η τρίτη : «Μμμμμμμμμμ!!!!!!»
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
4 κουπ αλεύρι
1 κτσ ελαιόλαδο
1 κτγ αλάτι
1 φακελάκι (~7 γρ ) μαγιά ξερή
1 ½ κτγ ζάχαρη
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
Α.
Καπνιστή γαλοπούλα
Μοτσαρέλα – χαλούμι
Πιπεριές
Σάλτσα ντομάτας
Β.
Ντοματάκια ψιλοκομμένα
Φέτα
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Ελιές
Χαλούμι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Γ.
Ότι σας εμπνέει……
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά της ζύμης με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και τρυφερή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα περίπου για να “ανέβει”.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Παίρνουμε ένα ζυμαράκι και το απλώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, στενόμακρα (~20x15cm)
Στο μέσο της απλωμένης ζύμης και κατά μήκος της, τοποθετούμε τη γέμιση, ακολουθώντας “αντίστροφη πορεία” προσθήκης των υλικών (π.χ. πιπεριές, χαλούμι, γαλοπούλα, μοτσαρέλα, σάλτσα!!!)
Αναδιπλώνουμε τα δύο στενά άκρα προς τα μέσα και στη συνέχεια ραντίζουμε ελαφρά με νεράκι τις δύο μακριές πλευρές και τις αναδιπλώνουμε επίσης προς τα μέσα, επικαλύπτοντας τη μια με την άλλη, δίνοντας έτσι μια περίπου κυλινδρική μορφή στο έργο τέχνης μας ….
Αναποδογυρίζουμε το στρουμπουλό μας πάνω σε λαδόκολλα, με τη «ραφή» προς τα κάτω. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε οριζόντια την άνω επιφάνεια σχηματίζοντας σχισμές σε όλο το μήκος της ζύμης, με απόσταση μεταξύ τους περίπου 3 εκατοστά.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε συνολικά 4 στρουμπουλές γεμιστές πίτσες.
Ψήνουμε στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώνουν ακόμα περισσότερο και γίνονται ακόμα πιο … προκλητικές.
Τις αφήνουμε να πάρουν τον αέρα τους για 5 λεπτάκια και μετά τεμαχίζουμε!!!
Όταν ήρθε η ...έμπνευση, διαπίστωσα ότι το αλεύρι μου ήταν λειψό.. Ευτυχώς είχα χωριάτικο από το μύλο και το έβαλα μισό μισό.
Ε λοιπόν, η προσθήκη του χωριάτικου, έδωσε μια απίστευτη γεύση, ιδίως στη “vegi” version!!!! Ήταν σαν ζεστό αχνιστό καρβέλι, γεμιστό με χωριάτικη σαλάτα!!!!!!!!!!!!!!
-«Ανυπομονώ», ήταν η πρώτη αντίδραση απ το Μαριώ μου…
Στη θέα του τελικού αποτελέσματος κι ενώ ο αέρας είχε σκορπίσει μυρωδιές από νωρίς, η δεύτερη αντίδραση ήταν : «Ωωωωωωωω!!!!».
Δεν άργησε πολύ και η δοκιμή, οπότε ήρθε και η τρίτη : «Μμμμμμμμμμ!!!!!!»
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
4 κουπ αλεύρι
1 κτσ ελαιόλαδο
1 κτγ αλάτι
1 φακελάκι (~7 γρ ) μαγιά ξερή
1 ½ κτγ ζάχαρη
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
Α.
Καπνιστή γαλοπούλα
Μοτσαρέλα – χαλούμι
Πιπεριές
Σάλτσα ντομάτας
Β.
Ντοματάκια ψιλοκομμένα
Φέτα
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Ελιές
Χαλούμι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Γ.
Ότι σας εμπνέει……
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά της ζύμης με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και τρυφερή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα περίπου για να “ανέβει”.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Παίρνουμε ένα ζυμαράκι και το απλώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, στενόμακρα (~20x15cm)
Στο μέσο της απλωμένης ζύμης και κατά μήκος της, τοποθετούμε τη γέμιση, ακολουθώντας “αντίστροφη πορεία” προσθήκης των υλικών (π.χ. πιπεριές, χαλούμι, γαλοπούλα, μοτσαρέλα, σάλτσα!!!)
Αναδιπλώνουμε τα δύο στενά άκρα προς τα μέσα και στη συνέχεια ραντίζουμε ελαφρά με νεράκι τις δύο μακριές πλευρές και τις αναδιπλώνουμε επίσης προς τα μέσα, επικαλύπτοντας τη μια με την άλλη, δίνοντας έτσι μια περίπου κυλινδρική μορφή στο έργο τέχνης μας ….
Αναποδογυρίζουμε το στρουμπουλό μας πάνω σε λαδόκολλα, με τη «ραφή» προς τα κάτω. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε οριζόντια την άνω επιφάνεια σχηματίζοντας σχισμές σε όλο το μήκος της ζύμης, με απόσταση μεταξύ τους περίπου 3 εκατοστά.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε συνολικά 4 στρουμπουλές γεμιστές πίτσες.
Ψήνουμε στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώνουν ακόμα περισσότερο και γίνονται ακόμα πιο … προκλητικές.
Τις αφήνουμε να πάρουν τον αέρα τους για 5 λεπτάκια και μετά τεμαχίζουμε!!!
Όταν ήρθε η ...έμπνευση, διαπίστωσα ότι το αλεύρι μου ήταν λειψό.. Ευτυχώς είχα χωριάτικο από το μύλο και το έβαλα μισό μισό.
Ε λοιπόν, η προσθήκη του χωριάτικου, έδωσε μια απίστευτη γεύση, ιδίως στη “vegi” version!!!! Ήταν σαν ζεστό αχνιστό καρβέλι, γεμιστό με χωριάτικη σαλάτα!!!!!!!!!!!!!!
Πωπω λαχταριστο που φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
άντε τώρα όσοι αγαπάμε το ψωμάκι να μείνουμε αμέτοχοι!!!!!! γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αποτέλειωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕργο τέχνης πραγματικά!!
Φιλιά Γιώργο μου, καλή σου μέρα!
σλουρπ !! σλουρπ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου τώρα με χτύπησες εκεί που πονάω. Είμαι και εγώ απο αυτούς που λατρεύουν τις ζύμες και στην θέα αυτών των ζουμπουρλούδικων... πιτσών έχω πέσει κάτω !!!!!!!!!!!!!!!!
πότε είπες ότι θα ξαναφτιάξεις για να περάσω όλως τυχαίως απο το σπίτι σου ??????
φιλια πολλά !!!!!
Τι πες τώρα πρωί πρωί??????? Πλάκα μας κάνεις???? Έχω την μυρωδιά της ζύμης να ψήνεται και γύρω μου υπάρχουν "πισια" και πληκτρολόγια!! Θα μας τρελάνεις κύρις αρμόδιεεεεεεεεε.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά (κι ας μην δοκίμασα κομματάκι)..
Γιώργο μου η περιγραφή σου και μόνο
ΑπάντησηΔιαγραφήμε τρέλανε. Οταν είδα και τις φωτογραφίες η λιγούρα στο στομάχι έγινε αβάσταχτη! Τί να κάνω!!Μασούλισα μια φρυγανίτσα γιατι είμαι στο γραφείο βλέπεις!
Mμμμμμμμμ!!!!!!!!!!! δεν έχω λόγια!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλαλη και μπορεί να έχω φάει τέτοια ώρα αλλά μου κόλλησες το στομάχι στην πλάτη!!! Πολύ καλή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Η εικόνα από τη μια ,έτσι στρουμπουλό που είναι, κι η περιγραφή από την άλλη σε κάνουν να το λαχταράς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε που το μοιράζεσαι μαζί μας αλλά το κρίμα στο λαιμό σου- έρχεται και καλοκαίρί...
Λαχταριστά στρουμπουλά ρολλά πίτσας. Υπέροχη συνταγή!!! Το χωριάτικο αλεύρι από το μύλο πού το προμηθευόμαστε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα έχει έμπνευση και αγαπημένα υλικά ο μάγειρας φτιάχνει "παπάδες" που λένε και στο χωρίον μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε Γιώργο χρυσοχέρη.
Πωπωωωω! Τέλειο, έργο τέχνης... ένα κομματάκι και για μένα παρακαλώ, γίνεται; Γεια στα χέρια σου Γιώργο μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι εδώ μοσχομύρισε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμ!!!!λαχταριστη σταληθεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα την φτιαξω
οσο για το αλευρι στην ζυμη για την πιτσα που φτιαχνω και εγω ,βαζω μισο μισο παντα και ειναι και πιο τραγανη
μόλις τελείωσα τα της δουλειάς, 1 το πρωί, πείιιιιιιιιινα και να τί μας κάνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλυτος πειρασμός τα μακρόστενα καλτσόνε σου!
Με το χωριάτικο βγαίνει όντως πολύ νόστιμη η ζύμη!
Θα το ετοιμάσω στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ, που θα μαζευτούμε!
Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωω!!!
:))))))))))
Η φωτογραφία του ρολού μιλάει από μόνη της. Θα δαγκώσω την οθόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία ζύμη.
Και οι δυο έκδοχες πολύ καλές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προτιμούσα την δεύτερη τώρα που έχω μια λιγούρα..
Τι ωραία ιδέα να τυλίξεις τις πίτσες! Θα την εφαρμόσω την επόμενη φορά που θα θέλουν πίτσες οι άνδρες μου γιατί τις θέλουν με παραπάνω ζυμάράκι και αυτή η εκδοχή το έχει!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ελπινίκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πανάθεμα το :)
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη!!!!
Φιλιά
Καλό μεσημέρι
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Λενιώ μου!!!!!!!!
πες κι άλλα, πες κι άλλα :))
φιλιά πολλά
καλό μεσημέρι
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε γίνεται Χρυσούλι μου, αλήθεια στο λέω!!!!
ευχαριστώ πολύ
σε φιλώ
Καλό απόγευμα
@Maria B.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου καλό, όταν καταφέρεις και σηκωθείς από το πέσιμο, πάρε τηλέφωνο κι έλα :)))
Φιλιά πολλά
καλό μεσημέρι
@Νίκη Λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖητώ ταπεινά συγχώρεση!!!! Να ζήσουν οι φρυγανίτσες :))
Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου
Πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ έτσι αισθάνομαι όταν τα καμαρώνω στην οθόνη του ...πισιού μου, Μαράκι mas!!
Σόρυ για την αναστάτωση!!!
Άντε βρε, για να σου περάσει, κερνάω μπρουσκέτα στη Ρίτσα :))))
Πολλά φιλιά
Καλό απόγευμα
@Εφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσα "περιστατικά", βλέπω τις μηνύσεις να πέφτουν χαλάζι :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ Έφη μου!!!
Πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα είπες όλα Λίλα μου!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλό απόγευμα
@Νίκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από τόσες "κατηγορίες" που έχω ακούσει, αρχίζω και νιώθω τύψεις... Δηλώνω ένοχος κύριε πρόεδρε :)))
Ευχαριστώ πολύύύύύύ΄
Φιλιά
καλό απόγευμα
@Σοφία Ζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Σοφία μου!!! Πολύ καλή ερώτηση, πάμε στην επόμενη :)))
Το δικό μου, έρχεται με δέμα από το χωριό μου (Κουμέικα Σάμου)!!!!
Να είσαι καλά
πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@Tante Kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Κική μου!!! Έχει, πως δεν έχει!!! Πάντα κρατάω για τους φίλους μου :)
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@Penelope
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα λένε στο χωριό σου Πηνελόπη μου :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
Να είσαι καλά
φιλιά
καλό απόγευμα
@Ειρηνη Σ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ειρήνη, να σου ζήσει και το εγγονάκι :)
Εγώ από ανάγκη το χρησιμοποίησα και έδωσε φοβερά αποτελέσματα!!!
Να είσαι καλά
Καλό απόγευμα
@mia maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαύματα κάνει η νέα τεχνολογία Μαρία μου!! Άμα είναι καλό το adsl, "φορτώνει" πράμα :))
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@thalassamov
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηηηηηη, όχιιιιιιι στον τελικό!!! Θα ... "χάσετε τη μπάλα" :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ θαλασσένια μου
Φιλιά
Καλό απόγευμα
@manousina
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανουσίνα μου κι εγώ αυτή τσάκισα :))))
Να είσαι καλά
Φιλιά πολλά
καλό απόγευμα
@Μarion,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι, αλλά πρόσεξε μη σπάσεις κανένα δόντι :)))
Να σου στείλω εγώ, να μην έχω και τύψεις;;;;;;;
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχει το ζυμαράκι της Βίτα μου και με τόσες μυρωδιές και γεύσεις κλεισμένες θα ενθουσιαστούν!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά
καλό απόγευμα
Bravo Giorgo!!! Kai ti de tha dina gia mia stroumpouli pitsa san tin diki sou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η ιδέα και απο γεύση θα πρέπει να τα "σπάει"!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα ;)
καλημέρα, πάρα πολύ ωραία ιδέα, χορταστική και νόστιμη. Ψηφίζω και τις δύο κατηγορίες των υλικών. Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε προσεχώς, διότι ανυπομονώ να ακούσω τους ήχους που περιγράφεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρασκευή και 13!! Λέτε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη) είχα απαντήσει σε 18 σχόλια και είχα λάβει τουλάχιστον ακόμα 1 (από το Foivi). Γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής ο blogger άρχισε τα τρελά του με αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα να μη μπορώ όχι να διαχειριστώ, αλλά ούτε απλά να μπω στις σελίδες μου. Μετά βέβαια το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Αναίμακτα;; Όχι απ ότι φαίνεται!!! Οι 18 απαντήσεις μου, μαζί με το σχόλιο από το donkey & the carrot (και κάποια άλλα απ ότι έμαθα) είχαν κάνει φτερά!!!!!
Τα είχα κρατήσει στο μέιλ μου κι έτσι για την τιμή των όπλων, τα προσθέτω στη συνέχεια!! Αν τυχόν είστε από τους «κομμένους», θέλω να ξέρετε πως δεν είχα την παραμικρή ανάμιξη στο «έγκλημα» :)))
donkey and the carrot
Bravo Giorgo!!! Kai ti de tha dina gia mia stroumpouli pitsa san tin diki sou!!!
@Vita
Το έχει το ζυμαράκι της Βίτα μου και με τόσες μυρωδιές και γεύσεις κλεισμένες θα ενθουσιαστούν!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά
καλό απόγευμα
@manousina
Μανουσίνα μου κι εγώ αυτή τσάκισα :))))
Να είσαι καλά
Φιλιά πολλά
καλό απόγευμα
@Μarion
Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι, αλλά πρόσεξε μη σπάσεις κανένα δόντι :)))
Να σου στείλω εγώ, να μην έχω και τύψεις;;;;;;;
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@thalassamov
Μηηηηηη, όχιιιιιιι στον τελικό!!! Θα ... "χάσετε τη μπάλα" :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ θαλασσένια μου
Φιλιά
Καλό απόγευμα
@Ειρηνη Σ
Σ' ευχαριστώ πολύ Ειρήνη, να σου ζήσει και το εγγονάκι :)
Εγώ από ανάγκη το χρησιμοποίησα και έδωσε φοβερά αποτελέσματα!!!
Να είσαι καλά
Καλό απόγευμα
@mia maria
Θαύματα κάνει η νέα τεχνολογία Μαρία μου!! Άμα είναι καλό το adsl, "φορτώνει" πράμα :))
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@Tante Kiki
Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου!!! Έχει, πως δεν έχει!!! Πάντα κρατάω για τους φίλους μου :)
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@Penelope
Ωραία πράγματα λένε στο χωριό σου Πηνελόπη μου :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
Να είσαι καλά
φιλιά
καλό απόγευμα
@Σοφία Ζ.
Ευχαριστώ πολύ Σοφία μου!!! Πολύ καλή ερώτηση, πάμε στην επόμενη :)))
Το δικό μου, έρχεται με δέμα από το χωριό μου (Κουμέικα Σάμου)!!!!
Να είσαι καλά
πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@Νίκη
Μετά από τόσες "κατηγορίες" που έχω ακούσει, αρχίζω και νιώθω τύψεις... Δηλώνω ένοχος κύριε πρόεδρε :)))
Ευχαριστώ πολύύύύύύ΄
Φιλιά
καλό απόγευμα
@Εφη
Με τόσα "περιστατικά", βλέπω τις μηνύσεις να πέφτουν χαλάζι :)))
Σ' ευχαριστώ πολύ Έφη μου!!!
Πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@Λίλα
Τα είπες όλα Λίλα μου!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλό απόγευμα
@Νίκη Λ.
Ζητώ ταπεινά συγχώρεση!!!! Να ζήσουν οι φρυγανίτσες :))
Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου
Πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
@maria mas.
Κι εγώ έτσι αισθάνομαι όταν τα καμαρώνω στην οθόνη του ...πισιού μου, Μαράκι mas!!
Σόρυ για την αναστάτωση!!!
Άντε βρε, για να σου περάσει, κερνάω μπρουσκέτα στη Ρίτσα :))))
Πολλά φιλιά
Καλό απόγευμα
@Maria B.
Μαράκι μου καλό, όταν καταφέρεις και σηκωθείς από το πέσιμο, πάρε τηλέφωνο κι έλα :)))
Φιλιά πολλά
καλό μεσημέρι
@ΕΛΕΝΑ
Σ' ευχαριστώ πολύ Λενιώ μου!!!!!!!!
πες κι άλλα, πες κι άλλα :))
φιλιά πολλά
καλό μεσημέρι
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Δε γίνεται Χρυσούλι μου, αλήθεια στο λέω!!!!
ευχαριστώ πολύ
σε φιλώ
Καλό απόγευμα
@Ελπινίκη
Είναι πανάθεμα το :)
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη!!!!
Φιλιά
Καλό μεσημέρι