Ανακάλυψα φέτος στη Λαϊκή (Ν.Κόσμου) ένα πάγκο με υπέροχα ζουμερά, αρωματικά και εύγευστα βερύκοκα. Αφού καταναλώσαμε αρκετά κιλά, είπα να φτιάξω και μερικά βάζα μαρμελάδα.
Η παρασκευή της μαρμελάδας ακολουθεί 3 φάσεις, εξού και ο προσδιορισμός στον τίτλο της ανάρτησης.
Ακολουθώντας τη διαδικασία πήρα περίπου 2,5 κιλά μαρμελάδα, που η δοκιμή της προκάλεσε γούρλωμα ματιών, ηδονικά «μμμμμμμμμ» διαρκείας και εξαιρετικά σχόλια.
Για να δούμε λοιπόν πως αποκομίσαμε τα εύσημα :)
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά βερύκοκα (1,4 κιλά καθαρό)
1 κιλό ζάχαρη
2 κτσ χυμό λεμονιού
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
1η φάση
Πλένουμε τα βερύκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια και ότι άλλο δε μας γεμίζει το μάτι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μια στρώση βερύκοκα, μια στρώση ζάχαρη. Άλλη μια στρώση βερύκοκα, άλλη μια στρώση ζάχαρη. Πού θα πάει δε θα τελειώσουν κάποτε;;
Τα αφήνουμε ως έχουν για 12 ώρες.
2η φάση
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, τα βράζουμε για 10 λεπτά και τα πατάμε με ένα ξύλινο κουτάλι για να λιώσουν.
Τα βγάζουμε απ τη φωτιά, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.
3η φάση
Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι της κουζίνας και τα ξαναβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσουν, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε τότε και το χυμό λεμονιού και την αποσύρουμε από τη φωτιά
Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Η συνέχεια επί της φρυγανιάς!!!!
Μμμούρλια!!!!! Μπράβο σου, φαίνεται εξαιρετική!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Οι 3 φάσεις σαφώς και εγγυώνται για το γευστικό αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετική μαρμελάδα καθώς αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις, αγάπησα τη διαδικασία σας, μεγάλες αγκαλιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο από το χρώμα...τρελαίνεσαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!!
Καλησπέρα Γιώργο. Τί ωραίο χρώμα που έχει η μαρμελάδα. Θέλω κι εγώ φέτος να την φτιάξω. Να δω θα τα καταφέρω ή θα το θυμηθώ όταν έχει περάσει η εποχή τους και θα τα ψάχνω; Ειδικά εδώ στην Ολλανδία είναι δύσκολο να βρω βερύκοκα της προκοπής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο χρώμα! Έτσι κάπως την έφτιαξα και εγώ, μόνο που έχω περίεργους που δε θέλουν κομμάτια και το έκανα στο μούλτι πρώτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν λέω και του χρόνου, φέτος έφτιαξα 3 φορές μέχρι τώρα, πιστεύω είναι από τις μαρμελάδες που τις φτιάχνεις και τις ξαναφτιάχνεις κάθε καλοκαίρι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Τέλεια φαίνεται κι από χρώμα σούπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα κι εγώ αρκετή φέτος, οι βερυκοκιές μου είχαν μπόλικο καρπό και της έδωσα και κατάλαβε, απλά εγώ την φτιάχνω σε μια φάση, από την αρχή βράζω τα βερύκοκα με τη ζάχαρη..
Και του χρόνου φίλε Γιώργο!
Από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις ωραιότερες μαρμελάδες! Και σου πέτυχε τέλεια! Θα δοκιμάσω τις τρεις φάσεις του χρόνου. Φέτος έφτιαξα με τον δικό μου τρόπο :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλο θέλω να έρθω σε τούτη τη γειτονιά και όλο τρέχω και δεν φθάνω....:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι την έφτιαχνα για χρόνια αλλά φέτος ακολούθησα την συνταγή της κυρίας από πάνω -Vita- και έγινε επίσης υπέροχη, έτσι για αλλαγή και ανταλλαγή.
Να είσαι καλά και πάντα πετυχημένα και καλοφάγωτα.
Γιώργο μου η μαρμελάδα σου φαίνεται λαχταριστή, και έχει κρατήσει πολύ ωραίο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην πέταξες τα κουκούτσια γιατί γίνεται τέλειο λικεράκι με το αμυγδαλάκι που έχουν μέσα τους.
@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Asteraki :)
Έγινε απίθανη, το είπε κι ο Πάνος που πήρε βαζάκι :))
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Penelope
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα έχουν το ρόλο τους στην "παράσταση" Πηνελόπη μου :)
Έχει πολύ φάση :))
Ευχαριστώ
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Rosita Vargas
ΑπάντησηΔιαγραφήGracias Rosita!
La hice con esto por primera vez y me gustó mucho, porque era increíble!
Estar bien.
besos,
Buen fin de semana!
@Εφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι Έφη μου, πριν την απολαύσω, κάθομαι και τη χαζεύω κάθε φορά :)))
Ευχαριστώ πολύ
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@My Little Expat Kitchen
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Μάγδα!!! Ναι, πέτυχε σε όλα της (τυχαία..;). Χρώμα, γεύση, άρωμα. Μάλλον ήταν καλή η στιγμή :)
Οι περισσότεροι παραγωγοί και έμποροι της Λαϊκής, έχουν εκείνα τα άγευστα, άνοστα βερύκοκα.
φέτος πέτυχα καλό πάγκο και το ευχαριστήθηκα
εύχομαι "και στα δικά σου" :)))
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@mia maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί να κάνεις Μαρία μου, οι πελάτες έχουν πάντα δίκιο :))
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Λενιώ μου!!
Είναι υπέροχη κι όσο τρως, θέλεις κι άλλο :))
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Betty's Cuisine
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μπέττυ μου
Κι εγώ φέτος άλλαξα τρόπο, αλλά δεν το μετάνιωσα :)
φαντάζομαι τι γεύση θα είχε με τα δικά σου βερύκοκα!!!!!
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@manousina
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φοβερή manousina μου!!!!
Να είστε όλοι καλά
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Vita mia :) Συμφωνώ και επαυξάνω. Είναι τέλεια!!!
Καλωφάγωτη να είναι
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Thalassenia
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα που σ' έφερε το κύμα σου στην ακρογιαλιά μας!!!!
Είμαι σίγουρος πως ακολουθώντας τη συνταγή της "κυρίας από πάνω", θα έσκισες :)
Σ' ευχαριστώ πολύ
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
@Νίκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Νίκη μου!!
Μ' έπιασες αδιάβαστο...
Το σημειώνω για την επόμενη φορά :) φρόντισε για οδηγίες προς ναυτιλλομένους :))
φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
Εξαιρετική και με υπέροχο χρώμα η μαρμελάδα σου Γιώργο! Γειά στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου θαύματα κάνεις!! τρελαίνομαι για μαρμελάδες με οποιοδήποτε τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα να πάρεις κάτι από το σπιτάκι μου.
Φιλιά πολλά