Εγώ το είχα προβλέψει...!!
Είχα γράψει στον επίλογο της ΤΑΡΤΑΣ :
«Μετά απ αυτό θα μπορούσα να ευχηθώ Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση, αλλά οι φετινοί προορισμοί , προβλέπονται ιδιαίτερα γευστικοί, οπότε επιφυλάσσομαι!!»
«Μετά απ αυτό θα μπορούσα να ευχηθώ Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση, αλλά οι φετινοί προορισμοί , προβλέπονται ιδιαίτερα γευστικοί, οπότε επιφυλάσσομαι!!»
Το τελευταίο μας ταξιδάκι στην Κύπρο τα είχε όλα!
Μια μεγάλη αγκαλιά που είχε ανοίξει από τον περασμένο Μάρτη και έκλεισε τόσο ζεστά γύρω μας, από την Αθηνούλα.
Υπέροχη φιλοξενία, φανταστικές εκδρομές – ξεναγήσεις, αξέχαστες γεύσεις και βέβαια τα ξεχωριστά-υπέροχα γλυκά της γιαγιάς Λουλούς!!!
Η γιαγιά της Αθηνούλας η αξιολάτρευτη Λουλού, είναι 86 χρονών και συνεχίζει να φτιάχνει θαύματα!
Δοκιμάσαμε υπέροχα γλυκά κουταλιού, καρυδάκι, περγαμόντο, κιτρόμηλο, καρπούζι, αμύγδαλο, πήραμε συνταγές (βλέπε δίπλα!!) και 2 βαζάκια γλυκό κέρασμα, αλλά εκεί που "πετάξαμε τις σκούφιες μας" από ενθουσιασμό, ήταν η μουσταλευριά της.
Η καλύτερη που έχω δοκιμάσει!!!
Αχ, έπρεπε να είχα ηχογραφήσει την περιγραφή της, εκεί έξω στη δροσερή αυλή με τα δένδρα του πανέμορφου κήπου της Άννας, για να μπορούσα να μεταφέρω το χρώμα και τη γλυκύτητα του λόγου της!!
Θα ανοίξω τις φωτογραφίες που πρόλαβα να τραβήξω και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα υλικά και τη διαδικασία…!!!
Θα ανοίξω τις φωτογραφίες που πρόλαβα να τραβήξω και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα υλικά και τη διαδικασία…!!!
ΥΛΙΚΑ
6 ποτήρια μούστο
6 κτσ αλεύρι (ή 4 κτσ αλεύρι και 2 νισεστέ - παραλλαγή Αθηνούλας)
(για κάθε ποτήρι μούστο υπολογίζουμε μια γεμάτη κουταλιά αλεύρι)
2 κτγ Ροδόνερο
Χοντροκομμένα καρύδια
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κρατάμε ένα ποτήρι από το μούστο και τον υπόλοιπο τον αδειάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Ανάβουμε το μάτι.
Ανάβουμε το μάτι.
Το μούστο που κρατήσαμε τον βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ κι εκεί ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (ή το μείγμα αλεύρι - νισεστέ ), ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Όταν διαλύσουμε όλη την ποσότητα, αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, αφού το περάσουμε πρώτα από ένα σουρωτήρι του τσαγιού, για να «σπάσει» ακόμα περισσότερο το αλεύρι και να αποφύγουμε τα σβολαράκια..
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις εμφανίσουν οι πρώτες φουσκάλες, προσθέτουμε το ροδόνερο, ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αποσύρουμε την κατσαρόλα απ τη φωτιά.
Μοιράζουμε το περιεχόμενο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι.
Τη σερβίρουμε δροσερή και μένουμε να παρατηρούμε εκφράσεις και επιφωνήματα!!!!!
Καλημέρα. Είναι είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκάκι αλλά δεν μπορείς να βρεις εύκολα τα υλικά, ειδικά όταν ζεις εκτός Ελλάδας, όπως εγώ! Γι' αυτό παίρνω κέρασμα από το δικό σου! Ευχαριστώ1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!Ακριβώς όπως την έφτιαχνε η μητέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!
Μου λες που θα βρω μούστο εδώ πέρα???? Και είναι και νωρίς μου φαίνεται για εδώ, ε??? Θα βάλω τα μεγάλα μέσα...να μου φέρουν από Κεφαλονιά!!! Πολύ τη ζήλεψα τη μουσταλευριά σας!!! Τέλεια, γειά στα χέρια της γιαγιούλας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια καλοκαιριού να ευχηθώ???
Μάλλον θα "πατήσω" στο πατητήρι/λεκάνη μερικά σταφύλια από την κληματαριά μου, μαύρα, ποικιλίας "μοσχάτο", αρωματικότατα, να δοκιμάσω τι θα μου βγει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βγει κάτι ουσιαστικό θα στην αφιερώσω και στην Κύπρια γιαγιά, βεβαίως!
Χαιρετώ.
Ζ.
Τέλεια η μουσταλευριά σχεδον την είχα ξεχάσει! Θα την κάνω και εγώ Γιώργο, σε κανα μηνα απο τωρα οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς!
Πω πω! η ιδέα του ανθόνερου θα κάνει τη διαφορά! Θα δοκιμαστεί κι έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον μ'άρεσε πολύ η γιαγιά Λουλού!!Τι γλυκό όνομα!!Και μετά μου θύμισες τη δικιά μου γιαγιά που έφτιαχνε μουσταλευριά...πολύ όμορφη ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην μουσταλευριά δεν την έχω φτιάξει ποτέ γιατί απλά δεν την τρώω. Η εμφάνισή της όμως είναι ιδιαιτέρως γαργαλιστική και λαχταριστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά εύγε στην σούπερ γιαγιά.
Φιλιά πολλά
Αχ Γιωργάκη τι μου κάνεις! Τρελαίνομαι για μουσταλευριά και αυτή δείχνει τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμ πανέμορφο και μοσχομυριστό, το λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω νετ φιλε μου,,,,να σαι καλα,,,ναι η κρεμμα γαλακτος η οργανική ειναι μια παραλλαγη.,...στα στριφτάρια μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας ξεσηκώνεις Γιωργάκη, κι είπαμε να κάνουμε λίγο κράτει... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η μουσταλευριά, μου φέρνει στο μυαλό παιδικές μνήμες!
Φιλιά...
διακοπεύω ... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
ναι καλά...διακοπεύεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ τί μου κάνετε...
εσύ και η γιαγιά Λουλού...
πάλι θα μου φύγει ο τάκος στον αποχυμωτή με τα σταφύλια για να φτιάξω το μούστο...
10 κιλά σταφύλια " πάτησα " πέρυσι για να βγάλω ένα μπουκαλάκι μούστο...
ας είναι...
τα καλά και εύγευστα κόποις κτώνται...
καλά να περνάς...-:))
Κάτι σε περιμένει στο blog μου! Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήLas recetas de las abuelas son toda una tradición culinaria,exquisito postre de uvas,lo voy a preparar me gustó mucho,abrazos grandes.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα δεν γυρίσατε ούτε σεις???? Αντε καλέ, σας περιμένουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεράστε και από τη μάνα μια τσάρκα όταν μαζευτείτε!
Giorgooooooo! Akoma diakopes???zilevo!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα ευχομαι με υπεροχες μυρωδιες απο την κουζινα σου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή