Βρε βρε σαν τα χιόνια :)
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :)
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.
Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :)
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.
Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!
Τρελλαίνομαι για γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα και τα συναφή! Καλή και γλυκιά χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μέλι και σιρόπι να είναι η χρονιά σου! Δεν διαβάζω την συνταγή σου... μη κολαστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλή και Γλυκιά Χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατάω τη συνταγή για την επόμενη βδομάδα που θα έχουμε γλέντια!!
Αν και δεν το πολυαγαπω, ετσι που το βλεπω λαχταριστο και χρυσο... θελω ενα κομματακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Γιώργο μου. Σαν τα χιόνια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Γλυκό σου σούπερ λαχταριστό.
Σου έχω στείλει mail Το είδες?
Πολλά φιλιά
Πρέπει οπωσδήποτε να το προσπαθήσω γιατί τρελαίνομαι για γαλακρομπούρεκο!!!! Καλή Χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατάλαβα!! σήμερα 10 γλυκά θα φτιάξω!! έχω πάθει υπογλυκαιμία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά! Εύχομαι μόνο τα καλύτερα για το 2012! Γλυκιά-γλυκιά να είναι η χρονιά σαν το γαλακτομπούρεκο που μας σερβίρεις! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωωωωω...ότι πρέπει ήταν ένα γλυκάκι τώρα!! Να σαι καλά Γιώργο:) Μου έχει πέσει το ζάχαρο εντελώς! Τέλειο το ..ουρεκο..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααα..
Το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου! Θα το φτιάξω!!! Καλή γλυκιά χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκό! Προχτές το είχα φτιάξει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Γιώργο μου, γλυκιά και χρυσαφένια να είναι η χρονιά σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
πω πω πω τι βλέπουν τα μπιρμπιλωτά μας ματάκια?!! τι τέλεια φωτογραφία είναι αυτή! φανταζόμαστε ότι κι από γεύση πρέπει να είναι εξίσου εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπω μα πόσο όμορφο έγινε τουτο το γλυκάκι! Λοιπόν θέλω καιρό να κάνω ενα γαλακτομπούρεκο, ήρθε η ώρα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα κυριε Γιώργο!
Καλή χρονιά με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστό κι ολόχρυσο το γλυκάκι, υπέροχο. Ότι πρέπει για το απογευματινό μας καφεδάκι.
Σε ευχαριστούμε πολύ.
Άργησες αλλά αποζημίωσες επαρκώς! Από τα γλυκά ταψιού που με ξελογιάζουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο γλυκό του άντρα μου,αν και ποτέ δεν το πετυχαίνω όπως θέλω και μου γίνετε λίγο σκληρό,μάλλον το σιμιγδάλι θα φταίει,την επόμενη φορά θα κάνω το δικό σου, ελπίζω να το πετύχω.Να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω ΟΛΟ το ταψί !!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά
Μούρλια φαίνεται:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν μπρε τζάνεμ με λύγωσες! Μπαίνω να ενημεώνομαι και να φακελώνω συνταγές προς δοκιμή αλλά αυτή με φαίνεται θα βγει να τη φάω! Με κάψατε! Εχω και τα υλικά κοιμήθηκε και το νινι...δέστε με λέμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα απ'τα αγαπημένα μου γλυκά!Τέλειο είναι!Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο! Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ:)
τι λαχταριστές φωτογραφίες!!!!!το αγαπημένο μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
ε ρε και να είχα ένα κομματάκι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταστικό... το λιγουρεύομαι να ξέρεις!!!
φιλιάαααααααα....
@
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τέλειο γλύκισμα !
η σπεσιαλιτέ της μαμάς μου, που ποτέ δεν ξεκίνησα να μάθω να το φτιάχνω...
με προέτρεψες τώρα :)
Πεθαίνω για γαλακτομπούρεκο και αυτό δείχνει τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφή