Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΧΡΥΣΟ

Βρε βρε σαν τα χιόνια :)
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :) 
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25

ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.

Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!

27 σχόλια:

  1. Τρελλαίνομαι για γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα και τα συναφή! Καλή και γλυκιά χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με μέλι και σιρόπι να είναι η χρονιά σου! Δεν διαβάζω την συνταγή σου... μη κολαστώ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή και Γλυκιά Χρονιά!!!
    Κρατάω τη συνταγή για την επόμενη βδομάδα που θα έχουμε γλέντια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και δεν το πολυαγαπω, ετσι που το βλεπω λαχταριστο και χρυσο... θελω ενα κομματακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά Γιώργο μου. Σαν τα χιόνια!!!
    Το Γλυκό σου σούπερ λαχταριστό.
    Σου έχω στείλει mail Το είδες?
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει οπωσδήποτε να το προσπαθήσω γιατί τρελαίνομαι για γαλακρομπούρεκο!!!! Καλή Χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατάλαβα!! σήμερα 10 γλυκά θα φτιάξω!! έχω πάθει υπογλυκαιμία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά! Εύχομαι μόνο τα καλύτερα για το 2012! Γλυκιά-γλυκιά να είναι η χρονιά σαν το γαλακτομπούρεκο που μας σερβίρεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωωωωω...ότι πρέπει ήταν ένα γλυκάκι τώρα!! Να σαι καλά Γιώργο:) Μου έχει πέσει το ζάχαρο εντελώς! Τέλειο το ..ουρεκο..!!
    Φιλιάααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου! Θα το φτιάξω!!! Καλή γλυκιά χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά Γιώργο μου, γλυκιά και χρυσαφένια να είναι η χρονιά σου!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πω πω πω τι βλέπουν τα μπιρμπιλωτά μας ματάκια?!! τι τέλεια φωτογραφία είναι αυτή! φανταζόμαστε ότι κι από γεύση πρέπει να είναι εξίσου εξαιρετικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπωπω μα πόσο όμορφο έγινε τουτο το γλυκάκι! Λοιπόν θέλω καιρό να κάνω ενα γαλακτομπούρεκο, ήρθε η ώρα του!
    Καλό απόγευμα κυριε Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή χρονιά με υγεία!
    Λαχταριστό κι ολόχρυσο το γλυκάκι, υπέροχο. Ότι πρέπει για το απογευματινό μας καφεδάκι.
    Σε ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άργησες αλλά αποζημίωσες επαρκώς! Από τα γλυκά ταψιού που με ξελογιάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το αγαπημένο γλυκό του άντρα μου,αν και ποτέ δεν το πετυχαίνω όπως θέλω και μου γίνετε λίγο σκληρό,μάλλον το σιμιγδάλι θα φταίει,την επόμενη φορά θα κάνω το δικό σου, ελπίζω να το πετύχω.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θέλω ΟΛΟ το ταψί !!!!!!!

    Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αμάν μπρε τζάνεμ με λύγωσες! Μπαίνω να ενημεώνομαι και να φακελώνω συνταγές προς δοκιμή αλλά αυτή με φαίνεται θα βγει να τη φάω! Με κάψατε! Εχω και τα υλικά κοιμήθηκε και το νινι...δέστε με λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένα απ'τα αγαπημένα μου γλυκά!Τέλειο είναι!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφο! Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τι λαχταριστές φωτογραφίες!!!!!το αγαπημένο μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ε ρε και να είχα ένα κομματάκι!!!!!

    φανταστικό... το λιγουρεύομαι να ξέρεις!!!

    φιλιάαααααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @
    το τέλειο γλύκισμα !
    η σπεσιαλιτέ της μαμάς μου, που ποτέ δεν ξεκίνησα να μάθω να το φτιάχνω...

    με προέτρεψες τώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πεθαίνω για γαλακτομπούρεκο και αυτό δείχνει τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν