Μέρες που είναι είπα να βάλω κι ένα επετειακό πιάτο!!
Παραδοσιακά στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, υπήρχε πάντα μπακαλιάρος παστός τηγανιτός μετά σκορδαλέας.
Εγώ όμως περίμενα πως και πως, να βγάλει η πεθερά μου από το φούρνο το πιατάκι μου με το πλακί…. Γευστική απογείωση!!!! Αυτό θα φτιάξω και για τη φετινή «παρέλαση»
Προσωπικά επειδή είμαι λίγο τεμπελάκος, δε μπαίνω στη διαδικασία του ξαρμυρίσματος και προτιμώ κατεψυγμένα ξαρμυρισμένα φιλέτα, για τα οποία η μόνη μου φροντίδα περιορίζεται απλά στο ξεπάγωμα :)
Σε περίπτωση που είστε παραδοσιακοί τύποι και προτιμάτε τον παστό μπακαλιάρο, ζητήστε να σας κόψουν το "φύλλο" σε μεγάλα κομμάτια και ν' αφαιρέσουν την ουρά και τα πτερύγια.
Τον βάζετε να μείνει στο νερό για 8-10 ώρες, αλλάζοντας το ενδιάμεσα 5 φορές.
Αφήνετε τα κομμάτια να στραγγίσουν καλά και ετοιμάζετε το φαγητό σύμφωνα με τη συνταγή.
Θα χρειαστούμε λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο κατεψυγμένο-ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
2 κτΣ ξύδι από κρασί
1 ποτηράκι μοσχάτο Σαμιώτικο λιαστό κρασί
½ κιλό ώριμες ντομάτες
1 κτγ πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεπαγώνουμε το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το σκόρδο (σκόνη) και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το χυμό και τον πελτέ.
Τελειώνοντας ρίχνουμε το αλατοπίπερο («κράτει» στο αλάτι), το μαϊντανό και το φύλλο της δάφνης.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις αφήνουμε να πάρουν το μπάνιο τους σε νεράκι κρύο.
Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το μπακαλιάρο και τις φρεσκομπανιαρισμένες πατάτες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Καλή όρεξη και καλή παρέλαση!!!
Στο "ράδιο" ο Μανώλης Μητσιάς, τραγουδάει τον Τσάμικο του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι!!
Παραδοσιακά στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, υπήρχε πάντα μπακαλιάρος παστός τηγανιτός μετά σκορδαλέας.
Εγώ όμως περίμενα πως και πως, να βγάλει η πεθερά μου από το φούρνο το πιατάκι μου με το πλακί…. Γευστική απογείωση!!!! Αυτό θα φτιάξω και για τη φετινή «παρέλαση»
Προσωπικά επειδή είμαι λίγο τεμπελάκος, δε μπαίνω στη διαδικασία του ξαρμυρίσματος και προτιμώ κατεψυγμένα ξαρμυρισμένα φιλέτα, για τα οποία η μόνη μου φροντίδα περιορίζεται απλά στο ξεπάγωμα :)
Σε περίπτωση που είστε παραδοσιακοί τύποι και προτιμάτε τον παστό μπακαλιάρο, ζητήστε να σας κόψουν το "φύλλο" σε μεγάλα κομμάτια και ν' αφαιρέσουν την ουρά και τα πτερύγια.
Τον βάζετε να μείνει στο νερό για 8-10 ώρες, αλλάζοντας το ενδιάμεσα 5 φορές.
Αφήνετε τα κομμάτια να στραγγίσουν καλά και ετοιμάζετε το φαγητό σύμφωνα με τη συνταγή.
Θα χρειαστούμε λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο κατεψυγμένο-ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
2 κτΣ ξύδι από κρασί
1 ποτηράκι μοσχάτο Σαμιώτικο λιαστό κρασί
½ κιλό ώριμες ντομάτες
1 κτγ πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεπαγώνουμε το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το σκόρδο (σκόνη) και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το χυμό και τον πελτέ.
Τελειώνοντας ρίχνουμε το αλατοπίπερο («κράτει» στο αλάτι), το μαϊντανό και το φύλλο της δάφνης.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις αφήνουμε να πάρουν το μπάνιο τους σε νεράκι κρύο.
Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το μπακαλιάρο και τις φρεσκομπανιαρισμένες πατάτες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Καλή όρεξη και καλή παρέλαση!!!
Στο "ράδιο" ο Μανώλης Μητσιάς, τραγουδάει τον Τσάμικο του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι!!
Πάντα μετά μουσικής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το φτιάξεις στη φετινή "παρέλαση" βάλε και λίγες σταφίδες και θα με θυμηθείς!!
Καλό μεσημέρι!!
Υπέροχο φαγάκι!!! Το φτιάχνει και η μάνα έτσι και είναι όπως ακριβώς το έθεσες: γευστική απογείωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσάμικο απαραιτήτως, εν όψει της εθνικής μας εορτής!
Καλή συνέχεια!!
Η αυτή τεμπελίτιδα χαρακτηρίζει κι εμένα και πάντα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο αγοράζω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίατο σπέσιαλ βλέπω ετοιμάζεις για την φετινή παρέλαση!!!
Φιλιά!
Γιώργο, έτσι τον έφτιαχνε η γιαγιούλα μου !ευχαριστώ που μου τον θύμισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή παρέλαση στα παιδιά μας και καλά μυαλά στους πολιτικούς μας !!!!
φιλια πολλά
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΑΡΟ..ΑΣ ΦΑΜΕ ΤΟΝ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ..ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΩ!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσετε! Θα το τσιμπήσω το μπακαλιαράκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ο ξαλμυρησμένος μπακαλιάρος μια χαρά είναι..Για τεμπέληδες και μη..χιχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιος κι έτσι ο μπακαλιάρος. Μα πιο πολύ χάρηκα το τραγούδι. Πολλά χρόνια είχα να τοακούσω.
Καλή παρέλαση Γιώργο
Πολύ ωραία και αυτή η εκδοχή.. πολύ ωραίο φαγητό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Μπακαλιάρος πλακί...Αχ μου λείπει...Και τον έχεις κάνει υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαστε καλά να περάσετε υπέροχα!
Καιρό είχα να ακούσω τον Τσάμικο! Ευχαριστώ!
Μπακαλιάρος πλακί είναι το αγαπημένο μου!!! Εγώ βάζω και σταφίδες και γίνεται μούρλια!!! Και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπακαλιάρος ...μαγειρεύουμε όλοι αυτόν τον καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η συνταγή σου!
Να είσαι καλά.
Μερακλήδικο το φαγητό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ψάρια τα πλακί τα αγαπώ ούτως ή άλλως!!
Πολύ ωραίο, συγχαρητήρια!!
Τι μου θυμησες! Η μα΄μά μου τον έφτιαχνε έτσι.. χωρίς το κρασί όμως από οτι θυμάμαι αλλά με σταφίδες που λέει και η Ξανθή! Τι υπέροχα χρόνια και τι υπέροχη συνταγή. Να σαι καλά που μας ταξιδευεις με τις νοστιμίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή