Τον περασμένο μήνα η πεθερά μου, μαγείρεψε και μου έστειλε ρεγάλο κοτόπουλο κοκκινιστό με χάντρες!!! Αυτό ήταν… «Έρωτας με την πρώτη ματιά»!!
Από το επόμενο Σάββατο και κάθε Σάββατο από αυτά που ακολούθησαν αγοράζω ένα κιλό από τους παραγωγούς, τα καθαρίζει το κορίτσι μου και μπαίνουν με το σακουλάκι τους στον καταψύκτη.
Η πρώτη εφαρμογή έγινε την περασμένη Κυριακή, με χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε μετά το γεύμα, γι αυτό και η ποσότητα στο πιάτο είναι τύπου … gourmet!!! Τόσο απόμεινε :-))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασόλια χάντρες (~ ½ κιλό καθαρά)
3 κτΣ ελαιόλαδο
700 γραμμ. Χοιρινό μπούτι τεμαχισμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
½ κτγ σκόρδο σε σκόνη
150 ml κρασί cabernet (Αμπελώνες Σάρακα)
1 κύβο λαχανικών
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κτγ μείγμα μπαχαρικών «για φασολάδα»
• Σάλτσα ντομάτας
4 ντοματίνια (pomodori )
2 κτγ πελτέ ντομάτας
½ κτγ σκόρδο σε σκόνη
1 κτγ ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1 τσιμπιά ρίγανη τριμμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις χάντρες με λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά της ώρας και τα στραγγίζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ και το βάζουμε σε λειτουργία μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της και μόλις ζεσταθεί καλά τσιγαρίζουμε το κρέας. Το γυρνάμε σε σχετικά δυνατή φωτιά (6-7 από 9) για περίπου 7 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε κρεμμύδι πιπεριά και σκόρδο.
Τα γυρνάμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το υπέροχο κρασί.
Στα 3 λεπτά επάνω ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και 150 ml νερό.
Σ’ αυτή τη φάση δοκίμασα λίγο τη σάλτσα. Διαπίστωσα ότι ήταν σχεδόν έτοιμη, αλλά κάτι έλειπε ακόμα από το να είναι «μαγική»… Κι ενώ ήμουν έτοιμος να προσθέσω πάπρικα γλυκιά και λίγη καυτερή, τι θυμήθηκα;;;
Από το ταξίδι στην Πόλη πέρυσι το καλοκαίρι κι από τη βόλτα στην Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά (Mısır Çarşısı), είχε μείνει ακόμα ανέπαφη η αεροστεγής συσκευασία με το μείγμα μπαχαρικών για φασολάδα (καθώς κι ένα άλλο για κεφτέδες).
Χωρίς να χάσω χρόνο το άνοιξα και έβαλα στο φαγητό ½ κουταλάκι του γλυκού.
Ευτυχώς θυμήθηκα ότι η γυναίκα του Γιάννη που μου είχε πει ότι το μείγμα είναι «πύραυλος» και θέλει ρέγουλα…
Αυτό ήταν η γεύση εκτοξεύτηκε!!!!!!!!!!!
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα, να χυλώσουν ελαφρά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε χορταστικές μερίδες και απολαμβάνουμε (ότι μείνει πάει στο studio για φωτογράφιση!!!).
Δοκιμάσαμε ένα υπέροχο ροζέ (Malvasia & Cabernet) που συνόδεψε ιδανικά το φανταστικό αυτό πιάτο.
Το φαγητό αυτό φτιάχνεται με κάθε είδους κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί κλπ) και δίνει πάντα ιδιαίτερα πιάτα.
αντιθετα επο εσενα, εγω τα χρησιμοποιω παντα και ποτε δεν λειπουν απο το σπιτι μου. εμεις φιαχνουμε ενα υπεροχο πιατο με κοφτο μακαρονακι. "pasta e fagioli" πολυ διαδεδομενο στην ιταλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήμε κρεας δεν θυμαμαι να τα εχω χρησιμοποιησει αλλα μου εδωσες ιδεα!
καλη σου μερα
ειρηνη
"pasta e fagioli" ?? ... Εσύ να δεις τι ιδέα μου έδωσες Ειρήνη!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ
Καλή σου μέρα
Υιοθετείται η συνταγή, μπαίνει και στη λίστα του sin radio!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα οι "φίρμες"!!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λίλα μου :)
Πολλά φιλιά
καλημέρα
Τις χάντρες τις μαγειρεύουμε πολύ συχνά στην περιοχή μου, είναι πάρα πολύ νόστιμες και συνήθως τις φτιάχνουμε με μοσχάρι!Το σημερινό σου φαγητό είναι καταπληκτικό, χρησιμοποιήσες πολύ ωραία υλικά,μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Ο επόμενος συνδυασμός θα είναι με μοσχάρι!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
Καλημέρα Ελένη
Τις χάντρες τις έχω μέσα στην κατάψυξη πάντα κι έχω αντικαταστήσει τα ξερά φασόλια στη φασολάδα, επιθυμία της κόρης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κρέας δεν έχω δοκιμάσει θα γίνει σύντομα.
Καλημέρα!!
Εμείς είμαστε πολύ του φασολιού :)
ΔιαγραφήΜαυρομάτικα, μέτρια και χοντρά για φασολάδα, γίγαντες και πάει λέγοντας (& τρώγοντας!!)
τώρα υιοθετήσαμε και τις χάντρες :))
Καλή σου μέρα Ξανθή μου
Ναι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και ιδιαιτέρως χορταστικό το φαγητό αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή χειμωνιάτικη επιλογή γεύματος!!
Έπεσες μέσα και στις 2 υποθέσεις σου Χρυσαυγή!!!!!!!!
Διαγραφήτο θέμα είναι πως δεν το "χορταίνεις" και υπερβάλεις στις ποσότητες :))
Καλημέρα
Εγώ τις μαγειρεύω πολύ συχνά αλλά..."ορφανές"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μια καλή ιδέα να τις φάμε και με χοιρινό. Έτσι θα ικανοποιήσω περισσότερα γούστα σε ένα πιάτο...
Την καλημέρα μου!!!
Καλημέρα Χρύσα μου!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος πως θα "δικαιωθείς" για την επιλογή σου :)
Φιλιά
Ο συνδυασμός αυτός χάντρας/χοιρινού είναι ο αγαπημένος του συζύγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φτιάχνω συχνά γιατί μόνο έτσι τρώω εγώ τα φασόλια.
Υπέροχα σου έγιναν και η σάλτσα τους είναι για πολλές βούτες.
Φιλιά
Έχει γούστο ο άνθρωπος Κωνσταντίνα μου!!!!
ΔιαγραφήΗ σάλτσα είναι όντως φανταστική. "Πέφτεις" με τα μούτρα :))
Φιλιά
καλημέρα
Καλημέρα Γιώργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το πιστεύω ότι τώρα μπήκαν οι χάντρες στο μαγειρικό σου προσκήνιο! Σαν γεύση είναι απίθανες και συνδυάζονται πάρα πολύ όμορφα με κρέας!
Ωραιότατο το πιάτο σου, με πλούσια σάλτσα που προκαλεί για πολύ ψωμί!
Ναι Ερμιόνη μου, είμαι από τους "όψιμους εραστές" τους :)
Διαγραφήσυμφωνώ σε όλα!!!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα
Είδες τελικά;Μια δοκιμή θα σας πείσει όντως θα πρέπει να είναι φοβερό και πεντανόστιμο θα μπεί στα υπ΄όψην.Να είσαι καλά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη!!!
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος πως θα γίνεις οπαδός τους :)
Καλημέρα
ααα!!! χάντρες!!! θα τις δοκιμάσω κι έτσι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις δοκιμάσεις Πέπη μου :)
ΔιαγραφήΦιλιά
καλημέρα
Τι να λέμε τώρα, γευστική πανδαισία το πιάτυο σου Γιώργο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μαζί με το κρασάκι που το συνοδεύσατε, θα ήταν ένα γεύμα σούπερ!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Όπως τα λες Λενάκι, γευστική πανδαισία!!!!
Διαγραφή"Μεταξύ μας", το ξανάφτιαξα με κοτόπουλο :)
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
Ε λοιπόν να το παραδεχτώ ΚΑΙ εγώ δημόσια πως δεν έχω πάρε δώσε με τις κυρίες χάντρες..(απ' ότι κατάλαβα οι δυο μας είμαστε που δεν τις κάνουμε παρέα, αλλά μην ¨μασάς¨ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα επιχειρήσω να τις φτιάξω λοιπόν αλλά χωρίς το χοιρινό. Δεν πειράζει ε???
Η σάλτσα είναι όντως για πολλές βούτες!
Φιλιά και καλό βράδυ αγαπητέ! See you tomorrow!
Βρε βάλε και λίγο κρεατάκι να φάει κανένας άνθρωπος κι εσύ μείνε με το φασόλι :)
ΔιαγραφήΘα με θυμηθείς!!!!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
Φαίνεται υπέροχο πιάτο Γιώργο μου και θα το τιμήσω λίαν συντόμως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγή και παρουσίαση ...τέλειες!!!
Καλό σου βράδυ!
Να είσαι καλά Κική μου!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ...!!!
Φιλιά
Καλημέρα
αμαν αμαν αυτη η τελευταία φωτο με κατέστρεψε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Έρη μου, είναι πολύ ζημιάρα!!! Την εντόπισα από την αρχή και την έβαλα στο τέλος επί τούτου :)))
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
Εντάξει, πείστηκα. Εγώ που φασόλια δε μαγειρεύω και δεν παθαίνω στερητικό, ήρθα και είπα: θα τις πάρω τις χαντρούλες και θα πω κι ένα τραγούδι. Αυτό ήτανε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ το χαίρομαι Μάρθα μου που βγήκε τόσο "πειστική" η ανάρτηση :)
ΔιαγραφήΕίναι σημαντικό να "μεταφέρονται" τα συναισθήματα μέσα από μια περιγραφή!!!!
Όταν τραγουδήσεις, να το γράψεις να σε ακούσουμε κι εμείς :)))
Φιλιά
Καλημέρα
Υπέροχο πιάτο, αν και διαίτης(!!!)η ποσότητα δεν στέρησε τίποτα από την εξαιρετική εμφάνιση και την εννοούμενη νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού όμως να βρω εδώ χάνδρες; Μέγα πρόβλημα!
Φιλιά και καλή μέρα!
Από τη "δίαιτα" ξεκινάνε όλα του τα χαρίσματα Ελένη μου!!!!
ΔιαγραφήΕίναι φοβερό πάντως, έχεις δίκιο :)
Έχω την υποψία ότι κυκλοφορούν και αποξηραμένες σε συσκευασία...
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
Γιώργο μου τι ομορφιές είναι αυτές? Και εγώ ορφανές τις έτρωγα, μα με κάνεις να σκέφτομαι΄την παντρειά τους! Η αποκατάστασή τους θα γίνει όταν θα είμαι στην Ελλάδα γιατί όπως λέει και η Ελένη "πού να βρω εδώ χάνδρες?"
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΟι συνδυασμοί που βγήκαν εδώ πολλοί. Με κοτόπουλο, με χοιρινό, με μοσχάρι, με ζυμαρικά :)
Υπομονή λοιπόν!!!
Φιλιά
Καλημέρα
Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ καλός Ποπάκι!!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασε το :)
Φιλιά
Καλημέρα
Υπέροχο πιάτο! Και μάλιστα αυτή την εποχή είναι αυτό που λέμε "ό,τι πρέπει"!
ΑπάντησηΔιαγραφή"στον καιρό του" Βαγγελιώ μου!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά
φιλιά
καλημέρα
Και εγώ τελευταία έκανα τη γνωριμία με τις χάντρες αλλά τώρα πια είναι από αγαπημένα μας πιάτα. Με το χοιρινό θα πρέπει να είναι πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ γεύση Μαρία μου!!!
ΔιαγραφήΕίναι "αγαπησιάρικα" αυτά τα φασόλια τελικά :)
Φιλιά
Καλημέρα
ΠΟλυ ωραιος συνδιασμος
ΑπάντησηΔιαγραφήτα φασολια ειναι το αγαπημενο φαγητο του αντρα μου!!
Ξεχωριστή γεύση Μαργαρίτα μου!!!
Διαγραφή"Ανδρικό" φαγητό τα φασόλια, είναι βλέπεις κι ο στρατός στη μέση :)
Καλή σου μέρα
para polu nostimo fagaki.exw na sas proteinw kai egw merika sto
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.nanas-gastromageies.blogspot.com
Η συνταγη καλη! Αυτο με το κρασι -συγκεκριμενος τυπος και μαλιστα ΜΑΡΚΑ...δειχνει λιγο καβαλλημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά βρε nrb πες μου τη μάρκα πού την είδες;;;
ΔιαγραφήΌχι τίποτ' άλλο αλλά για να ξεκαβαλικέψω κι εγώ....
Πάντως πέρα από την πλάκα, στο δικό μου χώρο έχω νομίζω το δικαίωμα και να κοινοποιώ αλλά και να προτείνω!!
Κατά τα άλλα "περί ορέξεως"...
Να είσαι καλά :)