ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ «ΧΑΝΤΡΕΣ» | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ «ΧΑΝΤΡΕΣ»

45
Μέχρι πρόσφατα τα φασόλια χάντρες δεν υπήρχαν στο μαγειρικό και γευστικό μου ορίζοντα. Τα έβλεπα στους πάγκους της λαϊκής αλλά δεν τους έδινα πολύ σημασία, αφού δε μπορούσα να φανταστώ τη χρήση τους.
Τον περασμένο μήνα η πεθερά μου, μαγείρεψε και μου έστειλε ρεγάλο κοτόπουλο κοκκινιστό με χάντρες!!! Αυτό ήταν… «Έρωτας με την πρώτη ματιά»!!
Από το επόμενο Σάββατο και κάθε Σάββατο από αυτά που ακολούθησαν αγοράζω ένα κιλό από τους παραγωγούς, τα καθαρίζει το κορίτσι μου και μπαίνουν με το σακουλάκι τους στον καταψύκτη.  
Η πρώτη εφαρμογή έγινε την περασμένη Κυριακή, με χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε μετά το γεύμα, γι αυτό και η ποσότητα στο πιάτο είναι τύπου … gourmet!!! Τόσο απόμεινε :-))  
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασόλια χάντρες (~ ½  κιλό καθαρά)
3 κτΣ ελαιόλαδο
700 γραμμ. Χοιρινό μπούτι τεμαχισμένο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
½  κτγ σκόρδο σε σκόνη
150 ml κρασί cabernet (Αμπελώνες Σάρακα)
1 κύβο λαχανικών
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κτγ μείγμα μπαχαρικών «για φασολάδα»
Σάλτσα ντομάτας
4 ντοματίνια (pomodori )
2 κτγ πελτέ ντομάτας
½ κτγ σκόρδο σε σκόνη
1 κτγ ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1 τσιμπιά ρίγανη τριμμένη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις χάντρες με λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά της ώρας και  τα στραγγίζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ και το βάζουμε σε λειτουργία μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα  ρίχνουμε το ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της και μόλις ζεσταθεί καλά τσιγαρίζουμε το κρέας. Το γυρνάμε σε σχετικά δυνατή φωτιά (6-7 από 9) για περίπου 7 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε κρεμμύδι πιπεριά και σκόρδο. 
Τα γυρνάμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το υπέροχο κρασί.
Στα 3 λεπτά επάνω ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και 150 ml νερό.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει για 40 λεπτά της ώρας και προσθέτουμε τα φασόλια, τον κύβο λαχανικών, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι άλλο τόσο νεράκι (150 ml).
Σ’ αυτή τη φάση δοκίμασα λίγο τη σάλτσα. Διαπίστωσα ότι ήταν σχεδόν έτοιμη, αλλά κάτι έλειπε ακόμα από το να είναι «μαγική»… Κι ενώ ήμουν έτοιμος να προσθέσω πάπρικα γλυκιά και λίγη καυτερή, τι θυμήθηκα;;; 
Από το ταξίδι  στην Πόλη πέρυσι το καλοκαίρι κι από τη βόλτα στην Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά (Mısır Çarşısı), είχε μείνει ακόμα ανέπαφη η αεροστεγής συσκευασία με το μείγμα μπαχαρικών για  φασολάδα (καθώς κι ένα άλλο για κεφτέδες). 
Χωρίς να χάσω χρόνο το άνοιξα και έβαλα στο φαγητό ½ κουταλάκι του γλυκού. 
Ευτυχώς θυμήθηκα ότι η γυναίκα του Γιάννη που μου είχε πει ότι το μείγμα είναι «πύραυλος» και θέλει ρέγουλα…
Αυτό ήταν η γεύση εκτοξεύτηκε!!!!!!!!!!!

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα, να χυλώσουν ελαφρά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε χορταστικές μερίδες και απολαμβάνουμε (ότι μείνει πάει στο studio για φωτογράφιση!!!).
Δοκιμάσαμε ένα υπέροχο ροζέ (Malvasia & Cabernet) που συνόδεψε ιδανικά το φανταστικό αυτό πιάτο.

Το φαγητό αυτό φτιάχνεται με κάθε είδους κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί κλπ) και δίνει πάντα ιδιαίτερα πιάτα.

45 σχόλια : Leave Your Comments

  1. αντιθετα επο εσενα, εγω τα χρησιμοποιω παντα και ποτε δεν λειπουν απο το σπιτι μου. εμεις φιαχνουμε ενα υπεροχο πιατο με κοφτο μακαρονακι. "pasta e fagioli" πολυ διαδεδομενο στην ιταλια.
    με κρεας δεν θυμαμαι να τα εχω χρησιμοποιησει αλλα μου εδωσες ιδεα!
    καλη σου μερα

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "pasta e fagioli" ?? ... Εσύ να δεις τι ιδέα μου έδωσες Ειρήνη!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Υιοθετείται η συνταγή, μπαίνει και στη λίστα του sin radio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα οι "φίρμες"!!!!
      Ευχαριστώ πολύ Λίλα μου :)
      Πολλά φιλιά
      καλημέρα

      Διαγραφή
  3. Τις χάντρες τις μαγειρεύουμε πολύ συχνά στην περιοχή μου, είναι πάρα πολύ νόστιμες και συνήθως τις φτιάχνουμε με μοσχάρι!Το σημερινό σου φαγητό είναι καταπληκτικό, χρησιμοποιήσες πολύ ωραία υλικά,μπράβο!!!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο επόμενος συνδυασμός θα είναι με μοσχάρι!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
      Καλημέρα Ελένη

      Διαγραφή
  4. Τις χάντρες τις έχω μέσα στην κατάψυξη πάντα κι έχω αντικαταστήσει τα ξερά φασόλια στη φασολάδα, επιθυμία της κόρης.
    Με κρέας δεν έχω δοκιμάσει θα γίνει σύντομα.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς είμαστε πολύ του φασολιού :)
      Μαυρομάτικα, μέτρια και χοντρά για φασολάδα, γίγαντες και πάει λέγοντας (& τρώγοντας!!)
      τώρα υιοθετήσαμε και τις χάντρες :))
      Καλή σου μέρα Ξανθή μου

      Διαγραφή
  5. Ναι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και ιδιαιτέρως χορταστικό το φαγητό αυτό!
    Πολύ καλή χειμωνιάτικη επιλογή γεύματος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσες μέσα και στις 2 υποθέσεις σου Χρυσαυγή!!!!!!!!
      το θέμα είναι πως δεν το "χορταίνεις" και υπερβάλεις στις ποσότητες :))
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  6. Εγώ τις μαγειρεύω πολύ συχνά αλλά..."ορφανές"!
    Να μια καλή ιδέα να τις φάμε και με χοιρινό. Έτσι θα ικανοποιήσω περισσότερα γούστα σε ένα πιάτο...
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρύσα μου!!!!!!!!!
      Είμαι σίγουρος πως θα "δικαιωθείς" για την επιλογή σου :)
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Ο συνδυασμός αυτός χάντρας/χοιρινού είναι ο αγαπημένος του συζύγου.

    Το φτιάχνω συχνά γιατί μόνο έτσι τρώω εγώ τα φασόλια.

    Υπέροχα σου έγιναν και η σάλτσα τους είναι για πολλές βούτες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει γούστο ο άνθρωπος Κωνσταντίνα μου!!!!
      Η σάλτσα είναι όντως φανταστική. "Πέφτεις" με τα μούτρα :))
      Φιλιά
      καλημέρα

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Γιώργο!
    Δεν το πιστεύω ότι τώρα μπήκαν οι χάντρες στο μαγειρικό σου προσκήνιο! Σαν γεύση είναι απίθανες και συνδυάζονται πάρα πολύ όμορφα με κρέας!
    Ωραιότατο το πιάτο σου, με πλούσια σάλτσα που προκαλεί για πολύ ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη μου, είμαι από τους "όψιμους εραστές" τους :)
      συμφωνώ σε όλα!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  9. Είδες τελικά;Μια δοκιμή θα σας πείσει όντως θα πρέπει να είναι φοβερό και πεντανόστιμο θα μπεί στα υπ΄όψην.Να είσαι καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη!!!
      Είμαι σίγουρος πως θα γίνεις οπαδός τους :)
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  10. ααα!!! χάντρες!!! θα τις δοκιμάσω κι έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να λέμε τώρα, γευστική πανδαισία το πιάτυο σου Γιώργο μου!
    Και μαζί με το κρασάκι που το συνοδεύσατε, θα ήταν ένα γεύμα σούπερ!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Λενάκι, γευστική πανδαισία!!!!
      "Μεταξύ μας", το ξανάφτιαξα με κοτόπουλο :)
      Φιλιά πολλά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  12. Ε λοιπόν να το παραδεχτώ ΚΑΙ εγώ δημόσια πως δεν έχω πάρε δώσε με τις κυρίες χάντρες..(απ' ότι κατάλαβα οι δυο μας είμαστε που δεν τις κάνουμε παρέα, αλλά μην ¨μασάς¨ :)

    Θα επιχειρήσω να τις φτιάξω λοιπόν αλλά χωρίς το χοιρινό. Δεν πειράζει ε???

    Η σάλτσα είναι όντως για πολλές βούτες!

    Φιλιά και καλό βράδυ αγαπητέ! See you tomorrow!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε βάλε και λίγο κρεατάκι να φάει κανένας άνθρωπος κι εσύ μείνε με το φασόλι :)
      Θα με θυμηθείς!!!!!
      Φιλιά πολλά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται υπέροχο πιάτο Γιώργο μου και θα το τιμήσω λίαν συντόμως!!
    Συνταγή και παρουσίαση ...τέλειες!!!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κική μου!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ...!!!
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  14. αμαν αμαν αυτη η τελευταία φωτο με κατέστρεψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Έρη μου, είναι πολύ ζημιάρα!!! Την εντόπισα από την αρχή και την έβαλα στο τέλος επί τούτου :)))
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  15. Εντάξει, πείστηκα. Εγώ που φασόλια δε μαγειρεύω και δεν παθαίνω στερητικό, ήρθα και είπα: θα τις πάρω τις χαντρούλες και θα πω κι ένα τραγούδι. Αυτό ήτανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ το χαίρομαι Μάρθα μου που βγήκε τόσο "πειστική" η ανάρτηση :)
      Είναι σημαντικό να "μεταφέρονται" τα συναισθήματα μέσα από μια περιγραφή!!!!
      Όταν τραγουδήσεις, να το γράψεις να σε ακούσουμε κι εμείς :)))
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  16. Υπέροχο πιάτο, αν και διαίτης(!!!)η ποσότητα δεν στέρησε τίποτα από την εξαιρετική εμφάνιση και την εννοούμενη νοστιμιά!
    Πού όμως να βρω εδώ χάνδρες; Μέγα πρόβλημα!
    Φιλιά και καλή μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη "δίαιτα" ξεκινάνε όλα του τα χαρίσματα Ελένη μου!!!!
      Είναι φοβερό πάντως, έχεις δίκιο :)
      Έχω την υποψία ότι κυκλοφορούν και αποξηραμένες σε συσκευασία...
      Φιλιά πολλά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  17. Γιώργο μου τι ομορφιές είναι αυτές? Και εγώ ορφανές τις έτρωγα, μα με κάνεις να σκέφτομαι΄την παντρειά τους! Η αποκατάστασή τους θα γίνει όταν θα είμαι στην Ελλάδα γιατί όπως λέει και η Ελένη "πού να βρω εδώ χάνδρες?"
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου!!!!!!!!!
      Οι συνδυασμοί που βγήκαν εδώ πολλοί. Με κοτόπουλο, με χοιρινό, με μοσχάρι, με ζυμαρικά :)
      Υπομονή λοιπόν!!!
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλός Ποπάκι!!!!
      Δοκίμασε το :)
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  19. Υπέροχο πιάτο! Και μάλιστα αυτή την εποχή είναι αυτό που λέμε "ό,τι πρέπει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "στον καιρό του" Βαγγελιώ μου!!!
      Να είσαι καλά
      φιλιά
      καλημέρα

      Διαγραφή
  20. Και εγώ τελευταία έκανα τη γνωριμία με τις χάντρες αλλά τώρα πια είναι από αγαπημένα μας πιάτα. Με το χοιρινό θα πρέπει να είναι πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ γεύση Μαρία μου!!!
      Είναι "αγαπησιάρικα" αυτά τα φασόλια τελικά :)
      Φιλιά
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  21. ΠΟλυ ωραιος συνδιασμος
    τα φασολια ειναι το αγαπημενο φαγητο του αντρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχωριστή γεύση Μαργαρίτα μου!!!
      "Ανδρικό" φαγητό τα φασόλια, είναι βλέπεις κι ο στρατός στη μέση :)
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  22. para polu nostimo fagaki.exw na sas proteinw kai egw merika sto
    www.nanas-gastromageies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η συνταγη καλη! Αυτο με το κρασι -συγκεκριμενος τυπος και μαλιστα ΜΑΡΚΑ...δειχνει λιγο καβαλλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά βρε nrb πες μου τη μάρκα πού την είδες;;;
      Όχι τίποτ' άλλο αλλά για να ξεκαβαλικέψω κι εγώ....
      Πάντως πέρα από την πλάκα, στο δικό μου χώρο έχω νομίζω το δικαίωμα και να κοινοποιώ αλλά και να προτείνω!!
      Κατά τα άλλα "περί ορέξεως"...
      Να είσαι καλά :)

      Διαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν