Τι να λέμε τώρα; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες :)
Καλά, αν σας αρέσουν πέστε καμιά κουβέντα στα σχόλια!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
15 γρ ξερή μαγιά
150 γρ ζεστό γάλα
2 κτγ ζάχαρη
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
170 ml νερό βρύσης
τους κρόκους από 2 αβγά
70 γρ ζάχαρη
90 γρ λιωμένο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
½ κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι (εσάνς)
¼ κτγ μαστίχα κοπανισμένη
½ κτγ μαχλέπι κοπανισμένο
Για τη γέμιση
Μαρμελάδα – νουτέλα – κομματάκια σοκολάτας
Για την επικάλυψη
Γάλα, σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα και στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλεύρι. Σκεπάζουμε το χυλό που έχουμε φτιάξει με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε έτσι κουκουλωμένο να «ανέβει» για 1 ώρα.
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ εκτός από το νερό.
Προσθέτουμε και το ανεβασμένο προζύμι και δουλεύουμε το μείγμα με τους γάτζους στην πιο χαμηλή ταχύτητα ή με το χεράκι μας!!
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ώστε να το απορροφήσει το μείγμα μας και να πάρουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και λείο.
Το κάνουμε μπάλα, το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Κάνουμε καμιά άλλη δουλειά :) πάμε καμιά βόλτα (εγώ πήγα στο χασάπη και πιάσαμε κουβέντα!) και όταν έρθει η ώρα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μέρη.
Τραβάμε κάθε καρβελάκι ζύμης να μακρύνει και με το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη έτσι που να έχουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
Βάζουμε στη μέση κατά μήκος μια κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις μεγάλες του πλευρές ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση.
Είναι τόσο τρυφερό το ζυμάρι που δε χρειάζεται βοήθεια για να κολλήσει.
Πιάνουμε τώρα τη μια άκρη και τη στρίβουμε προς τα μέσα φτιάχνοντας έτσι ένα μεγάλο «σαλιγκάρι».
Αφού τελειώσουμε, βουρτσίζουμε τα σαλιγκαράκια μας βουτώντας το πινέλο στο γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε από 12 μέχρι 15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Γίνονται εύκολα, έχουν υπέροχη εμφάνιση, καταπληκτικό άρωμα και απίθανη γεύση!!!
Δοκιμάστε τα !
ΥΓ. Όλη η διαδικασία έγινε στο πολύ χαλαρό...
Έκανα κάτι το άφηνα (για να φουσκώσει) έκανα κάτι άλλο, έφευγα, με αποτέλεσμα η Μαριώ μου να μην έχει πάρει είδηση τι "παίζεται".
Με έβλεπε στην κουζίνα, άκουγε να ζυμώνω, αλλά επειδή αυτά είναι σχεδόν καθημερινότητα και επειδή όταν ρωτάει "τι φτιάχνεις" η απάντηση που παίρνει είναι "ένα ζυμάρι", δεν έδινε σημασία
Όταν πια μπήκαν στο φούρνο και πέρασαν τα 5 πρώτα λεπτά κι άρχισε να μοσχομυρίζει το σπίτι, ήρθε τρέχοντας !! "Μη μου πεις..." λέει και μ' αγκαλιάζει (τα τυχερά του επαγγέλματος).
Το επόμενο που άκουσα ήταν μακρόσυρτο επιφώνημα: "Ωωωωωωωωωωωωω" !!!!!
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες :)
Καλά, αν σας αρέσουν πέστε καμιά κουβέντα στα σχόλια!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
15 γρ ξερή μαγιά
150 γρ ζεστό γάλα
2 κτγ ζάχαρη
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
170 ml νερό βρύσης
τους κρόκους από 2 αβγά
70 γρ ζάχαρη
90 γρ λιωμένο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
½ κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι (εσάνς)
¼ κτγ μαστίχα κοπανισμένη
½ κτγ μαχλέπι κοπανισμένο
Για τη γέμιση
Μαρμελάδα – νουτέλα – κομματάκια σοκολάτας
Για την επικάλυψη
Γάλα, σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα και στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλεύρι. Σκεπάζουμε το χυλό που έχουμε φτιάξει με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε έτσι κουκουλωμένο να «ανέβει» για 1 ώρα.
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ εκτός από το νερό.
Προσθέτουμε και το ανεβασμένο προζύμι και δουλεύουμε το μείγμα με τους γάτζους στην πιο χαμηλή ταχύτητα ή με το χεράκι μας!!
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ώστε να το απορροφήσει το μείγμα μας και να πάρουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και λείο.
Το κάνουμε μπάλα, το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Κάνουμε καμιά άλλη δουλειά :) πάμε καμιά βόλτα (εγώ πήγα στο χασάπη και πιάσαμε κουβέντα!) και όταν έρθει η ώρα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μέρη.
Τραβάμε κάθε καρβελάκι ζύμης να μακρύνει και με το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη έτσι που να έχουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
Βάζουμε στη μέση κατά μήκος μια κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις μεγάλες του πλευρές ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση.
Είναι τόσο τρυφερό το ζυμάρι που δε χρειάζεται βοήθεια για να κολλήσει.
Πιάνουμε τώρα τη μια άκρη και τη στρίβουμε προς τα μέσα φτιάχνοντας έτσι ένα μεγάλο «σαλιγκάρι».
Αφού τελειώσουμε, βουρτσίζουμε τα σαλιγκαράκια μας βουτώντας το πινέλο στο γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε από 12 μέχρι 15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Γίνονται εύκολα, έχουν υπέροχη εμφάνιση, καταπληκτικό άρωμα και απίθανη γεύση!!!
Δοκιμάστε τα !
ΥΓ. Όλη η διαδικασία έγινε στο πολύ χαλαρό...
Έκανα κάτι το άφηνα (για να φουσκώσει) έκανα κάτι άλλο, έφευγα, με αποτέλεσμα η Μαριώ μου να μην έχει πάρει είδηση τι "παίζεται".
Με έβλεπε στην κουζίνα, άκουγε να ζυμώνω, αλλά επειδή αυτά είναι σχεδόν καθημερινότητα και επειδή όταν ρωτάει "τι φτιάχνεις" η απάντηση που παίρνει είναι "ένα ζυμάρι", δεν έδινε σημασία
Όταν πια μπήκαν στο φούρνο και πέρασαν τα 5 πρώτα λεπτά κι άρχισε να μοσχομυρίζει το σπίτι, ήρθε τρέχοντας !! "Μη μου πεις..." λέει και μ' αγκαλιάζει (τα τυχερά του επαγγέλματος).
Το επόμενο που άκουσα ήταν μακρόσυρτο επιφώνημα: "Ωωωωωωωωωωωωω" !!!!!
τί ωραία και αφράτα που έγιναν!! θα πάρω με νουτέλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολύ καλά θα κάνεις :)
ΔιαγραφήΑπό γεύσεις, άλλο τίποτα!!
ευχαριστώ πολύ
Μεγάλη μας αδυναμία. Και με τόσα αρώματα γίνονται ακαταμάχητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Πηνελόπη!!! Ευχαριστώ πολύ :)
ΔιαγραφήΟντως φαινοντε λαχταριστα και θα τα φτιαξω συντομα
ΑπάντησηΔιαγραφήερχομενη με τα σχολια μου....γεια στα χερια σου.
Να εχεις μια ομορφη μερα!!!
Περιμένω να τα ξαναπούμε λοιπόν :)
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!
Τι ωραια αφρατα που εγιναν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαρίνα :)
ΔιαγραφήΩωωωωωωωωωωωωωω τυχερή Μαριώ.....λέω εγώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις τύχη διάβαινε, λέει η παροιμία Λίλα μου :))
ΔιαγραφήΦαίνονται καταπληκτικά και η έκπληξη στο κέντρο(γέμιση) όλα τα λεφτά!! Γεια στα χέρια σου!! καλό απόγευμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελένη μου!!
ΔιαγραφήΝαι οι "εκπλήξεις" κάνουν σχεδόν πάντα τη διαφορά :)
Χίλια μπράβο, υπέροχες φωτό, εγγυημένες συνταγές (παρακολουθώ στενά το ιστολόγιο). Παρόμοια συνταγή κάνω κι εγώ (και λίγο στην τύχη τα φτιάχνω, πού να ακολουθήσω συνταγή...), μου αρέσει πολύ αυτή η γευση, τρώγονται μετά μανίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ. θα το πω... Μου άρεσε περισσότερο η παλιότερη μορφή (καλές οι αλλαγές, αλλά άρδην; άσε που το είχα ως ιστολόγιο-πύλη, με ευσύνοπτες τις συνδέσεις στα αριστερά...κλαψ...)
Ευχαριστώ πολύ και για την παρακολούθηση και για τα καλά σου λόγια :)
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!!!
Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσεις να μας παρακολουθείς!!!!!!
Εντάξει, οι αλλαγές σ' αυτά τα περιβάλλοντα και με το καθεστώς των έτοιμων tempaltes συνήθως είναι ριζικές...
Το δοκίμαζα πολύ καιρό πριν το βγάλω με τη σημερινή του μορφή!
Όλες οι συνδέσεις πήγαν δεξιά τώρα :)
Αν ξαναπεράσεις για σχόλιο, άφησε κι ένα όνομα να μιλάμε!!
καλό απόγευμα
Τυχερή η Μαριώ σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Να είσαι καλά Ξανθή μου!!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά κι από μένα
Φοβερά δυναμικό κομ μπακ μας έκανες, και μας έχεις ξεσηκώσει τελείως λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φανταστικά αφρατοτσουρεκάκια είναι αυτά???
Γεια στα χέρια σου Γιώργο μου!
Φιλιά!
Είναι να μη πάρω φόρα εγώ :))
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λενάκι!!!!!
Να είσαι καλά
πολλά φιλιά
Μ' αρέσουν και μάλιστα πάρα πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν απίθανη εμφάνιση, τα ονειρεύομαι με γέμιση nutella και τα θέλω εδώ και τώρα!
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΜια απόφαση είναι :)
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Μόνο που δεν τον έβαλα να ορκιστεί πως δεν είναι αγοραστά! Ήταν απο τα νοστιμότερα τσουρέκια που έχω δοκιμάσει. Τύφλα να έχει ο Τερκενλής! Κυριολεκτώ.. Φανταστικό άρωμα, μοναδική υφή ΚΑΙ με τις απαιτούμενες ίνες που πρέπει να έχει ένα σωστό (για μένα) τσουρέκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως και πως περίμενα την ανάρτηση για τα φτιάξω και εγώ.
Εύγε κυρ δοκιμαστά μου για ακόμα μια φορά!
Φιλιά και καλό απόγευμα!
Α ρε συνεταιράκι..!! Μ' αρέσει βέβαια να τ' ακούω, αλλά άμα τα διαβάζω κιόλας ε, είναι αλλιώς :)
ΔιαγραφήΕίσαι και πολύ πειστική βρε παιδί μου!!!
Ευχαριστώ πολύ
πολλά φιλιά
Merhaba.. Dilinizi bilmiyorum malesef ve translate'te Türkçe seçeneği de yok. Bu yüzden kendi dilimde yazıyorum. Börekler çok güzel..
ΑπάντησηΔιαγραφήSevgiler..
Γεια σου Hülya!!
ΔιαγραφήΣου γράφω κι εγώ στη δική μου γλώσσα κι ελπίζω ο μεταφραστής του Google να κάνει καλή δουλειά :)
Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσαν τα τσουρεκάκια μου!!!!
Να είσαι πάντα καλά
Καλό απόγευμα
Φαίνονται καταπληκτικά, τόσο αφράτα, τόσο λαχταριστά, μα τι άλλο να πω!Μπράβο, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελένη μου, τα είπες όλα :)
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά !!!!!
Çok güzel olmuş türkçe çeviri eklermisiniz :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤo κατάλαβα Emine το "Çok güzel"!!! Με τόσες τούρκικες σειρές στην τηλεόραση :)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Καλό απόγευμα
Φαίνονται υπέροχα! Νοστιμότατα και χαριτωμένα! Μπράβο σου! θα τα δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες Ελεάννα:)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!!
Πες μας εντυπώσεις όποτε μπορείς :)
Τέλεια φαίνονται έτσι ροδοκοκκινισμένα και σκέτα θα τα έτρωγα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Έρη μου!!!
ΔιαγραφήΕίναι απίθανο το ζυμάρι τους με αρωματική ελαφριά γεύση!! Όντως τρώγονται και σκέτα :)
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αφράτα, καλοψημένα και ροδοκόκκινα. Σκέτος πειρασμός. Συμφωνώ απολύτως με το επιφώνημα της Μαρίας!
Έμεινε κάνένα;
Μπαααααα... (η απάντηση στο ερώτημα)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελένη μου, να είσαι καλά!!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Θέλωωωωωωωωωωωω !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Την άλλη φορά Κωνσταντίνα μου!!!!!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά
πολλά φιλιά
Καλό απόγευμα
Τόσο καλοφτιαγμένα και τόσο όμορφα τσουρεκάκια δεν έχω δει !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Γιώργο πολύ καλή δουλειά.
Φαίνεται το καλό πράγμα. Συγχαρητήρια.
Φιλιά
(ευχαριστώ πολύ πολύ για το σχόλιό που άφησες στο blog μου, νασαι καλά :)
Ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου :)
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!!!!!!
Πολλά φιλιά (και όλα καλά)
Όπως είπες. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Υπέροχα! Γεια στα χέρια σου:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Μαρία μου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Μμμμ.. Αφού έφτιαξα την τυρόπιτα χωρίς φύλλο με επιτυχία, τώρα θα επεκταθώ στα τσουρεκάκια. Αντί για εσάνς πορτοκάλι μπορώ να βάλω ξύσμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βιβή :)
ΔιαγραφήΒεβαίως και μπορείς (πορτοκάλι ή λεμόνι)
Εγώ δεν είχα, οπότε το έριξα στα εκχυλίσματα !!!!
Να είσαι καλά
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να φτιάξω μεγάλα τσουρέκια με την συγκεκριμενη δόση και ποσα κομμάτια βγαίνουν? Αλλάζει κάτι στην διαδικασία???Ευχαριστω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή αυτό που βγαίνει στο τέλος, είναι πιο πολύ brioche και λιγότερο τσουρέκι, το μέγεθος που τους ταιριάζει είναι αυτό που βλέπεις (12 μικρά). Πάντως η συγκεκριμένη ποσότητα βγάζει 2 μεγάλα !!
ΔιαγραφήΓια τσουρέκι ρίξε μια ματιά στα blogs και τα sites που αναφέρονται στο πλάι και είμαι σίγουρος πως κάτι θα βρεις ;)
Δοκιμασμένες (από μένα) συνταγές υπάρχουν στις Συνταγές της καρδιάς (από τη Μαρία Β.) και στο Funky cook...
Ευχαριστώ για την επικοινωνία :)