Το φαγητό που προέκυψε από το «πουθενά»…!!!
Όταν μετά το Καλοκαίρι μου χάρισαν μια κολοκύθα, η πρώτη μου σκέψη (και μοναδική) ήταν με τη μισή να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή του χωριού μου για το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου και με την υπόλοιπη, π(ι)τάκια επίσης από την παράδοση της Σάμου.
Η πρώτη μου δουλειά βέβαια ήταν να κόψω την κολοκύθα και να την καθαρίσω από τη χοντρή ξερή φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες στο εσωτερικό της.
Μοίρασα τα κομμάτια που προέκυψαν σε δυο σακούλες και τα έβαλα στον καταψύκτη.
Ένα βράδυ (πού ‘βρεχε) μου ήρθε η όρεξη για π(ι)τάκια, αλλά όταν ξεκίνησα να βράσω 2 κομμάτια κολοκύθας, διαπίστωσα ότι είχα πέσει έξω χρονικά και αντί για π(ι)τάκια θα τρώγαμε «παπάδες» που λέει και ο συμπατριώτης μου ο Γιοκαρίνης.
Τότε λοιπόν καθώς έβραζε το νερό με την κολοκύθα στην κατσαρόλα, άναψε ξαφνικά το λαμπάκι του “Κύρου Γρανάζη”, πέταξα μέσα 2-3 πατάτες και ιδού : «ανακάλυψα» (WOW) τον πουρέ κολοκύθας…!!!
Εγώ και οι ινδιάνοι [πριν από ... 5000 χρόνια] :))
ΥΛΙΚΑ
2 φέτες κολοκύθας (~800 γραμ.)
3 πατάτες (~ 400 γραμ.)
1 κτΣ βούτυρο
70 γραμ γάλα
1 κτΣ ελαιόλαδο
½ κτγ μείγμα για πατάτες ή ½ κτγ μοσχοκάρυδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι – πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε όπως είπαμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε τα 2 μαζί με τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι την κολοκύθα να βγάλει όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Αν βιαζόμαστε (όπως εγώ το πρώτο βράδυ) συνεχίζουμε την επεξεργασία με το πιρούνι και λιώνουμε τα 2 υλικά, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα Διαφορετικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα περνάμε σε 2-3 δόσεις από το multi και παίρνουμε ένα πουρέ μεταξένιο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σειρά τον πουρέ, το γάλα, τα καρυκεύματα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να λιώσει το βούτυρο και να απορροφήσει ο πουρές όλα τα υγρά του.
Σερβίρουμε σκέτο ή με τριμμένο τυράκι.
Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά, όπως κεφτεδάκια, κρέας κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, σουβλάκια κοτόπουλο, κλπ.
Καλή σας όρεξη
Για την γευστική "πατέντα" του Γιώργου, πουρέ κολοκύθας με πατάτα, προτείνω λευκό ξηρό Ασύρτικο βαρελάτο και σαν δεύτερη επιλογή, λευκό ξηρό sauvignon blanc.
Όταν μετά το Καλοκαίρι μου χάρισαν μια κολοκύθα, η πρώτη μου σκέψη (και μοναδική) ήταν με τη μισή να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή του χωριού μου για το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου και με την υπόλοιπη, π(ι)τάκια επίσης από την παράδοση της Σάμου.
Η πρώτη μου δουλειά βέβαια ήταν να κόψω την κολοκύθα και να την καθαρίσω από τη χοντρή ξερή φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες στο εσωτερικό της.
Μοίρασα τα κομμάτια που προέκυψαν σε δυο σακούλες και τα έβαλα στον καταψύκτη.
Ένα βράδυ (πού ‘βρεχε) μου ήρθε η όρεξη για π(ι)τάκια, αλλά όταν ξεκίνησα να βράσω 2 κομμάτια κολοκύθας, διαπίστωσα ότι είχα πέσει έξω χρονικά και αντί για π(ι)τάκια θα τρώγαμε «παπάδες» που λέει και ο συμπατριώτης μου ο Γιοκαρίνης.
Τότε λοιπόν καθώς έβραζε το νερό με την κολοκύθα στην κατσαρόλα, άναψε ξαφνικά το λαμπάκι του “Κύρου Γρανάζη”, πέταξα μέσα 2-3 πατάτες και ιδού : «ανακάλυψα» (WOW) τον πουρέ κολοκύθας…!!!
Εγώ και οι ινδιάνοι [πριν από ... 5000 χρόνια] :))
ΥΛΙΚΑ
2 φέτες κολοκύθας (~800 γραμ.)
3 πατάτες (~ 400 γραμ.)
1 κτΣ βούτυρο
70 γραμ γάλα
1 κτΣ ελαιόλαδο
½ κτγ μείγμα για πατάτες ή ½ κτγ μοσχοκάρυδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι – πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε όπως είπαμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε τα 2 μαζί με τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι την κολοκύθα να βγάλει όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Αν βιαζόμαστε (όπως εγώ το πρώτο βράδυ) συνεχίζουμε την επεξεργασία με το πιρούνι και λιώνουμε τα 2 υλικά, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα Διαφορετικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα περνάμε σε 2-3 δόσεις από το multi και παίρνουμε ένα πουρέ μεταξένιο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σειρά τον πουρέ, το γάλα, τα καρυκεύματα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να λιώσει το βούτυρο και να απορροφήσει ο πουρές όλα τα υγρά του.
Σερβίρουμε σκέτο ή με τριμμένο τυράκι.
Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά, όπως κεφτεδάκια, κρέας κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, σουβλάκια κοτόπουλο, κλπ.
Καλή σας όρεξη
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ
Οι Ινδιάνοι απλά ακολούθησαν...αχαχαχαχ!! Τέλειο το πουρεδάκι σου! Θα μπει στα υπόψη γιατί "εκτελώ" κολοκύθες και τις παραχώνω στην κατάψυξη για παν ενδεχόμενο όπως τώρα! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραίος ο πουρές σου Γιώργο!Καλά το χρώμα του και μόνο είναι φανταστικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομάδα, πολλά φιλιά!
τρελλαίνομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φοβερό χρώμα είναι αυτό Γιώργο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έλθουν οι Ινδιανοί να τους κάνεις σεμινάρια θα έλεγα!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Λατρεύω τις κολοκύθες! Και των παραμυθιών και των πιτών και του πουρέ και των γλυκών. Η πρότασή σου τέλεια, η παρουσίαση και το story επίσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήWhow! Τελειο χρωμα! Ολο λεω κι εγω οτι θα δοκιμασω, οπως και πουρε με σελινοριζα και ολο το αναβαλλω... Σακκουλακια με κολοκυθα παντως εχει στην καταψυξη, να δουμε ποτε θα μου'ρθει η φλασια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλα φιλια και καλη εβδομαδα!
Έτσι όπως βλέπω τον πουρέ με τα ωραία κεφτεδάκια, ένα κατιτίς το παθαίνω ομολογουμένως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πρόταση Γιώργο, εύκολη, απλή, γευστική και με υπέροχο ζωηρό χρώμα!
Καλή συνέχεια!
Τον έχω δοκιμάσει το συνδυασμό αξιοποιώντας κολοκύθα που δεν μου αρέσει να βάλω στην κατάψυξη.Εσύ πέτυχες και φοβερό χρώμα, για τις φωτογραφίες τι να πω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠουρές και κεφτεδάκια .. με αποτελείωσες !!
ΑπάντησηΔιαγραφή(παω μανάβη για κολοκύθα)
Φιλιά
στη αυριανη εκπομπή ο Γιωργοπουρές!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα αυτός ο πουρές και φαίνεται ότι έχει καταπληκτική υφή. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρω το πιάτο με τη σάλτσα, παρακαλώ;
Φιλιά.
αν τολεγα αναποδα.....Πουρεγιώργο μπορει και να παρεξηγιόσουνα!!!!!!!!!χαχαχαχαααααααααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο χρώμα! Πολύ ωραία ιδέα! Καλή εβδομάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος ο πουρές! Άπαιχτο το χρώμα και ιδανικός ο συνδυασμός με τα κεφτεδάκια! Πάντα τέτοιες ωραίες ιδέες και παρασκευές εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Έτσι συμβαίνει πάντα με τα θαύματα....θαύμα, θαύμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτή η κολοκύθα είναι μαγική τελικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο χρώμα!
Ο πουρές τέλειος Γιώργο.
ΦΙλιά πολλά
Amigo .....muy linda receta me encanta el puré luce delicioso,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦετος η κολοκυθα παιζει πολυ στην blogγειτονια των μαγειρων,
μαλλον πρεπει να δοκιμασω να κανω κατι....