Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σαρδέλες μαρινάτες

συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου από το COOK BOX

 

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. σαρδέλα 
150 ml. ελαιόλαδο
3 κ.τ.γ. μουστάρδα
11/2 κ.τ.γ. μέλι 
1/4 λεμόνι το χυμό του
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2  κ.τ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2  κούπα φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες ως εξής: 

Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα. 

Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια. 

Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.

Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
(αρχικό κείμενο)



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας. 
Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. 
Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση. 
Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.

Η συνταγή του COOK BOX περιλαμβάνει στο πασπάλισμα και κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο που δεν είχα όμως ...


Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες, και τις σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Τόσο η ακριβής περιγραφή της διαδικασίας όσο και το τελικό αποτέλεσμα, με αποζημίωσαν για τη μισή ώρα ορθοστασία μπροστά στο νεροχύτη για το φιλετάρισμα.
  • Επειδή έκανα το "λάθος" και τις άπλωσα στο ταψί ανάσκελα, τα 5 τελευταία λεπτά του ψησίματος, τις σκέπασα με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να μην "αρπάξουν". 
Το εξαιρετικό αυτό φαγητό, συνοδεύτηκε άψογα με φρέσκες τηγανιτές πατάτες Ορεστιάδος, ντοματοσαλάτα, και μια άψογη ρετσίνα.

16 σχόλια:

  1. Ωραιες σαρδελιτσες Γιωργο μου!!! Η μαμα μου τις φτιαχνει ετσι και ειναι πεντανοστιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δοκιμαστεί στο προσεχές μέλλον να μαζευτούμε πρώτα σπίτι αλλά να μαζέψουμε και τα μυαλά μας!!
    Φιλιά και καλό Φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω σαρδελίτσες...Και πάντα φιλεταρισμένες!!
    Τέλεια η πρόταση του tattoo man και τέλεια εκτέλεση από εσένα :)
    Θα μπει στα to be processed..!
    Φιλιάαααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, Γιώργο!!! πιστεύω και εγώ πως αξίζει τον κόπο η ορθοστασία!!! φαίνεται ότι το αποτέελσμα σε αποζημιώνει!!! θα τις δοκιμάσω σύντομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χθες έφτιαξα κι εγώ σαρδέλες φιλεταρισμένες με αρωματικά στο φούρνο αλλά χωρίς φρυγανιά!
    Έγιναν νοστιμότατες! Αλλά και οι δικές σου, Γιώργο, δείχνουν λαχταριστές!
    Σ' ευχαριστούμε! καλό απόγευμα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έκανες βρε Γιώργο! Καημό το'χω να μάθω να φιλετάρω σαρδέλες μπας και καταφέρω και τις φάω γιατί αυτά τα τριχωτά κοκκαλάκια τους δεν είναι καθόλου τους γούστου μου! Αριστούργημα το πιάτο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. This appetizer looks so incredible, so pretty and tasty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω λόγια ειληκρινά!
    Φοβερή συνταγή και άριστη εκτέλεση.
    Η δε συνοδία του πιάτου με βρήσει απολύτως σύμφωνη. Πατάτες και σαλάτα ντομάτα!! Λουκούλειο γεύμα.

    Το ψάρι το αγαπώ σε όλες του τις εκδοχές. Την σαρδέλα την λατρεύω. Πολύ ωραία συνταγή!!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χμ ενδιαφερουσα η φρυγανια απο πανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φανταστική συνταγή! Πιστεύω ότι θα μου αρέσει πολύ, τα υλικά υπέροχα
    και η κρούστα ιδιαίτερα θελκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιότατη συνταγή Γιώργο! Βλέπω οι σαρδέλες έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες στα blog! Μου προκαλείτε δίλημμα τώρα, ποια να πρωτοδοκιμάσω... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όνειρο οι σαρδελίτσες!! Καταπληκτικά νόστιμο, όσο και ωφέλιμο ψάρι. Το πασπάλισμα με την φρυγανιά εκτός από την ωραία κρούστα που κάνει, προστατεύει, ιδιαίτερα τα μικρά ψάρια, από το να στεγνώσουν στον φούρνο. Κόλπο που το έμαθα απο την μητέρα μου και το χρησιμοποιώ συχνά. Φαντάζομαι ότι, οι σαρδέλες έγιναν ανάρπαστες!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αργείς αλλά όταν φανείς μας εξοντώνεις!

    Φιλιά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ πρωτότυπος τρόπος να ψήσεις σαρδέλες! Με έβαλες σε ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Un aspetto davvero intrigante e delizioso devo dire!!:-))
    Ciao buon week end

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν