Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΙΤΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ !!

Τι να σου κάνει η έρημη με τόσα που είχε τραβήξει κοντά μου..!!!
Από το μακρινό '92 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει και 21 χρονάκια.
Χάλασε μια τη φτιάξαμε.
Χάλασε δυο, άντε πάλι...!
Χάλασε τρεις, είπαμε ας πάει και το παλιάμπελο. 
Όλες οι επισκευές του 100άρικου plus!!!!!!
Την φορά που παρουσίασε βλάβη, το πήραμε απόφαση: "Στου χαντάκ' !! "
Έφυγε για την ανακύκλωση :)

Έτσι μπήκε στη ζωή μας πρόσφατα, η καινούρια μας κουζίνα!!!!!!
Τι τατς πολυ-εστίες, τι φουρνάρα μέχρι εκεί πέρα (λολ), τι συστήματα πάνω κάτω κι ανάσκελα...
Πολύ μας άρεσε ;)
Το καινούριο κοσκινάκι μας, εκτός όλων των άλλων, ανακαλύψαμε πως έχει ειδική επιλογή στο διακόπτη, για πίτσα!!
Βρε δε φτιάχνουμε μια (καλά παραπάνω φτιάξαμε), να εγκαινιάσουμε το φούρνο και να δούμε τι "λέει";

Βάλαμε λοιπόν κάτω τα ζυμάρια μας και ιδού:

ΥΛΙΚΑ
  • Για τη ζύμη
2 κούπες αλεύρι ΔΥΝΑΤΟ
1 κούπα αλεύρι ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
2 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ γάλα ΕΒΑΠΟΡΕ
1+1/4 κούπα νερό χλιαρό
2 κτγ μαγιά ξερή
1 κτΣ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι

  • Για τη Σάλτσα ντομάτας 
2 ώριμες ντομάτες (αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες), 
συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 
1 κτγ πελτέ ντομάτας,
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
ρίγανη 
σκόρδο αφυδατωμένο σε σκόνη
λίγο ελαιόλαδο
  • Άλλα υλικά
Μείγμα μαλακών τυριών (μοτσαρέλα, γκούντα, κασέρι, τσένταρ κλπ) προσθέστε ή αφαιρέστε κατά βούληση
Πιπεριές τεμαχισμένες, μανιταράκια, ελιές, ζαμπόν, μπέικον, γαλοπούλα ή ότι άλλο σας κάνει κέφι (προσθέστε ή αφαιρέστε κι εδώ, κατά βούληση)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Περνάμε όλα τα υλικά από το μπλέντερ πλην του ελαιολάδου, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά τη σάλτσα, προσθέτουμε το λάδι, και... έτοιμη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ έτσι που να σχηματιστεί ένα βουναλάκι.
Στο κέντρο του ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη
Προσθέτουμε 1/4 της κούπας χλιαρό νερό και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η ζύμωση της μαγιάς, για 3 με 5 λεπτά
Όταν η επιφάνεια του υγρού γεμίσει φουσκάλες, ρίχνουμε γύρω γύρω στο πλάι το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα με τους γάντζους.
Συμπληρώνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και τρυφερή.
Ενδεικτικό ότι το ζύμωμα πρέπει να λάβει τέλος, είναι ο τι η ζύμη μαζεύεται γύρω από τους γάντζους.
Την αφαιρούμε από τον κάδο, την πλάθουμε λίγο ακόμα με τα χέρια και την κάνουμε μπάλα.
Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την τοποθετούμε σε μια σακούλα τροφίμων TIP!
Δένουμε το επάνω μέρος της σακούλας, τη βάζουμε σε μιαν άκρη και περιμένουμε για το θαύμα!!!!!
Το οποίο θαύμα, δεν αργεί και πολύ για να συντελεστεί :)
Σε λίγη ώρα (~30 με 45 λεπτά) η σακούλα κοντεύει να σκάσει!!!!!!!

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 235-250 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω (εγώ είχα ειδική επιλογή...!!!)

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 κομμάτια τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι
Με τη βοήθεια της παλάμης ή με τον πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα
Τοποθετούμε σε ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο
Εκεί πάνω βάζουμε την ανοιγμένη ζύμη μας.
Την αλείφουμε με τη σάλτσα και τοποθετούμε πάνω υλικά της επιλογής μας (αλλαντικά και λαχανικά) πλην τυριών!!!

Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία (κάτω κάτω) θέση του φούρνου και ψήνουμε την πίτσα για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο)
Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 βαθμούς C και βγάζουμε  έξω το ταψί
Σκεπάζουμε τότε όλη την επιφάνεια των (σχεδόν ψημένων) υλικών με το μείγμα των τυριών και ξαναφουρνίζουμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι αυτά να λιώσουν.
Τη χωρίζουμε σε 8-12 μέρη και απολαμβάνουμε τον κόπο μας

Καλή όρεξη

Εντυπώσεις: Η συγκεκριμένη δυνατότητα του επιλογέα στον πολυδιακόπτη του φούρνου, μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. 
Η πίτσα είναι ομοιόμορφα ψημένη πάνω κάτω, με βάση υπέροχα τραγανή και τυριά που λιώνουν στο στόμα. 
Τη δοκιμάσαμε σε πολλές παραλλαγές πάχους ζύμης και σύνθεσης υλικών και όλες τις φορές πήρε άριστα!!!!!!!

43 σχόλια:

  1. Kalimeres!!! :) wraio to tip gia to sakkoulaki!!! :) kala psisimata!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου !!!!!!!!
      Να είσαι καλά !!!!!!!!!
      Μαθαίνω τα καλυτερα για το βλαστάρι σου
      Να τον χαίρεσαι!!!!!!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  2. άντε καλορίζικη και καλομαγειρεύτρα...Κι ας φάμε εμείς με τα μάτια,όχι ψάρια,αλλά πίτσα...Ωραίο το κολπάκι...καθιερώνεται....Φιλιά και στους δυό σας...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βιβίκα μου
      Να είσαι καλά
      Πολλά φιλιά κι από τους δυο μας :)

      Διαγραφή
  3. Με γειάαααααα!!!!!!!
    Είμαι σίγουρη πως θα "λυσσάξεις" τώρα στα ψησίματα :)
    Το Tipακι φοβερό! Η πιτσούλα...φοβερότερη!!!!
    Καλορίζικη λοιπόν και εύχομαι αυτή...να τα εκατοστήσει!!
    Φιλιά αρμόδιε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώώώώώ πολύύύύύύ Μαράκιιιιι !!!!!!!!
      Πες το ψέματα :)
      Να είσαι καλά συναρμόδια !!!!!!!!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλορίζικη και καλά μαγειρέματα! Υπέροχη φαίνεται η πίτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με γεια και με χαρά! Είμαι σίγουρη οτι θα τη φχαριστηθείς! Η πίτσα δείχνει τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κική μου !!!!!
      Δεν έχεις άδικο .. Που με χάνεις που με βρίσκεις όλο εκεί γύρω τριγυρίζω :)
      Να είσαι καλά
      Πολλά φιλιά
      Καλό μήνα
      Καλή αρχή στο παλληκάρι σου!!

      Διαγραφή
  6. Με γειες, με γειες και πάντα τέτοια ωραία φουρνίσματα και ξεφουρνίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mα τι μεγαλεία είναι αυτά, δεν έχω λόγια, με γειες, με γειες!
    Το καινούριο κοσκινάκι θα βρει τον μάστορή του μαζί σου, είναι βέβαιο!
    Καλά μαγειρέματα και καλά φουρνίσματα!
    Η πίτσα είναι γιάμι και το τιπάκι φοβερό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λενάκι μου για τον ενθουσιαμό τις υπέροχες ευχές και τα καλά σου λόγια!!!!!
      Να είσαι πάντα καλά :)
      πολλά φιλιά



      Διαγραφή
  8. Μαγαλείο κουζίνα, να τη χαίρεστε και καλές κουζινοδημιουργίες!
    Αλλά και τι μεγαλείο η πίτσα-κέρασμα! Λαχταριστή!
    Ευχαριστούμε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Ελένη μου για την υπέροχη διάθεση στο σχόλιο και τις ευχές!!!
      Να είσαι καλά
      Φιλιά
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  9. Καλορίζική και καλά μαγειρέματα! Η πίτσα φαίνεται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλορίζικη!!!
    Στείλε κανένα κομματάκι και σε μας.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλορίζικη!!! Καλά μαγειρέματα!!!
    Μας τσάκισες με την τελευταία φωτό, λυπήσου μας!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μπέτυ μου!!!!!!
      Να είσαι καλά :)
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  12. Καλά ψησίματα... Χαίρομαι που βάζεις το τυρί τελευταίο (για να μην ξεραθεί), όπως κι εμείς...
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ "Ε." :)
      Δεν το έβαζα πάντα τελευταίο...
      Κάποιο βράδυ αφηρημένος φούρνισα την πίτσα χωρίς τυρί και το πρόσθεσα μετά.
      "Εύρηκα!!" :))

      Διαγραφή
  13. Καλορίζικη! Καλά μαγειρέματα!
    Πολύ ωραία η πίτσα και το τιπ με το σακκουλάκι πολύ χρήσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου
      να είσαι καλά
      Χαίρομαι που σου άρεσε το tipάκι ;)
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  14. Για την κουζίνα με τους πολλούς αυτοματισμούς θα ήμουν πολύ επιφυλακτική, φταίει ο τεχνικ΄ςο μου σύμβουλος που έχω στο σπίτι.
    Καλά μαγειρέματα! Αυτό το κολπάκι με τη ζύμη στη σακούλα πολύ μου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!!!!
      Το κολπάκι προέκυψε εξ ανάγκης κάποια φορά και στη συνέχεια υιοθετήθηκε!!!

      Διαγραφή
  15. Mmmm...la pizza...buooona!!!! :PPP
    Ciao buona serata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με γειά η καινούρια κουζίνα ,κι ευχαριστούμε για το κέρασμα!
    Η πίτσα δεν είναι ένα από τα φαγητά για τα οποία έχω να περηφανεύομαι ότι τα πετυχαίνω, οπότε καθε συμβουλή και συνταγή δεκτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλορίζικη η κουζίνα. Εύχομαι καλά ψησίματα.
    Η πίτσα φαίνεται πολύ ωραία! Θα δοκιμαστεί.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νοτούλα :)
      Να τη φτιάξεις και να μου πεις !!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  18. Καλορίζικη η κουζίνα και καλά μαγειρέματα! Νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη πίτσα έγινε μια πολύ καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mεγειά η κουζίνα. Καλά ψησίματα. Τι να κάνουν κι αυτά τόσο χρόνια, κάποτε χαλάνε.
    Ευκαιρία για ανανέωση.
    Το νέο γκατζετάκι για την πίτσα πολύ καλό. Δεν ηξερα ότι υπάρχει
    Κι από ότι φαίνεται κάνει καλά τη δουλειά του. Πολύ καλοψημένη η πίτσα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαράκι.
      Έτσι είναι...
      Ολοκλήρωσε τον κύκλο της και μας άδειασε τη γωνιά :)
      Όχι δεν έχω παράπονο.
      Στάθηκε καλή μαζί μου για πολλά χρόνια!!
      Να είσαι καλά
      Φιλιά

      Διαγραφή
  20. Καλα ψησιματα... η πιτσα ιδανικο φαγητο για καλη αρχη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ beauty f.!!!!!!!
      Συμφωνώ ήταν ιδανική επιλογή.
      Της έχω αλλάξει ήδη τα φώτα με ένα σωρό ψησίματα :)
      να είσαι καλά
      Το blog καταχωρήθηκε στο πλάι

      Διαγραφή
  21. ΄Γιώργο Καλορίζικη !!Η συνταγή και τα τιπς καταγράφονται Ξερεις, αυτο με το τυρι στο τέλος, το κάνουν και οι Ιταλοί. Τη μάρκα της κουζίνας δεν μας είπες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν