Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλο διάστημα να ανεβάσω συνταγή εδώ και είχα σκοπό να το κάνω με ένα θέμα που ετοιμάζω καιρό τώρα.
Προέκυψαν όμως πρόσφατα αυτοί οι τραγανοί γευστικοί πειρασμοί, τα πολλά likes στο fb και οι απαιτήσεις για συνταγή, που μου έδειξαν το δρόμο…
Φωτογραφίες πολλές δεν είχα, παρά μόνο μερικές λήψεις από το κινητό που μάλλον καλές μου φαίνονται, οπότε θα έχουμε και «θέαμα» :)
ΥΛΙΚΑ
ζύμη
3 κούπες δοσομετρικές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κτγ μπέικιν
125 γρ. μαργαρίνη soft (χρησιμοποίησα super fresco)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κτΣ γάλα
γέμιση
200 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
50 γρ. τυρί Gouda τριμμένο
5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1 αυγό
2-3 κτΣ γάλα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
πάπρικα γλυκιά σκόνη
επιπλέον
1 κρόκος αυγού
2 κτΣ γάλα
Σουσάμι - μαυροκούκι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το αλάτι και δουλεύουμε το μίγμα με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε για το κέικ σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να σχηματισθούν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά.
Επειδή θέλουμε μια μαλακιά τρυφερή και εύπλαστη ζύμη, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, μέχρι να κρίνουμε ότι είμαστε εντάξει. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα δάχτυλα.
Τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την αφήνουμε μέσα σε σακούλα τροφίμων να περιμένει για λίγη ώρα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τη φέτα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά τριμμένα, τα πράσινα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα καρυκεύματα και το αυγό χτυπημένο.
Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι και αραιώνουμε ελαφρά προσθέτοντας το γάλα.
Τοποθετούμε ξεχωριστά κάθε μπαλάκι ζύμης ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας ή μέσα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα τροφίμων και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα μέτριο φύλλο. Το φύλλο ανοίγει σχετικά εύκολα χωρίς τα παραπάνω "βοηθήματα", αν πασπαλίσουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι την τάβλα και "λερώσουμε" τη ζύμη, έτσι που να μη "πιάνει" πάνω στον πλάστη.
Χρησιμοποιώντας τα χείλη μιας κούπας ή ένα στρογγυλό μπολ διαμέτρου 10 cm περίπου, κόβουμε στρογγυλά πιτάκια.
Μοιράζουμε τη γέμιση (1 κτγ σε κάθε πιτάκι) διπλώνουμε το ζυμάρι και το κλείνουμε είτε ενώνοντας τα χείλη με ένα πιρούνι είτε στρίβοντάς τα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Χτυπάμε τον κρόκο με ένα πιρούνι και τον αραιώνουμε με το γάλα.
Αλείφουμε με πινέλο σιλικόνης τα πιτάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις με αέρα) στους 175ο C για 25 – 30 λεπτά.
Ε, τι κάνετε;;; Περιμένετε να κρυώσουν!!!!
Θέλω το μεσαίο....γιατί είναι πιο φουσκωτόοοο!!! Μας πέθανες πρωινιάτικα φίλτατε συνάδελφε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα το πληρώσεις και μάλιστα σύντομα :)
Καλημέρες!!!
Παρόλο που έκανα κι εγώ, θέλω κι απ' αυτά αφενός γιατί "το ξένο είναι πιο γλυκό" αφετέρου γιατί δε γίνεται να αντισταθώ σ' αυτά τα τραγανο-νόστιμα Γιώργο μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου μόλις πριν λίγο μου ήρθε ενημέρωση για την ανάρτησή σου, αυτός ο blogger έχει αρχίσει να μου σπάει τα νεύρα γγκκκκρρρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ηθική αποζημίωση νομίζω θα πάρω όοολο το ταψί με τα τυροπιτάκια ;-)
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Tα είδα κι εγώ στο fb αλλά δεν τα είδα στο μπλογκ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες και τα έβαλες κι εδώ. Αυτές οι ζύμες με γιαούρτι μ αρέσουν.
Υπέροχα φαίνονται
Φιλιά
Σκέτη νοστιμιά!...μόνο που αν βιαστείς να τη φας...σε καίει!...:)
ΑπάντησηΔιαγραφή