«Πτάκια» : έτσι λέμε στα Κουμέικα της Σάμου τα τηγανιτά πιτάκια, πιταράκια, μπουρεκάκια με γλυκιά κολοκύθα, αυγά, και τυρί φέτα.
Σήμερα, αν και η μέρα που ξημέρωσε με γέμισε θλίψη και πίκρα για το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, θέλοντας να ξεγελάσω το μυαλό μου από τα δύσκολα, κάθισα να αποτυπώσω στο γραπτό τη συνταγή που μου είπε η μάνα μου στο τηλέφωνο πάνω κάτω..
Πάμε λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ
Α. Για το φύλλο
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το άνοιγμα του φύλλου
1 κουπάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουπάκι του καφέ ξύδι
1 κτγ μπέικιν
Λίγο αλάτι
1 κούπα νερό περίπου
Β. Για τη γέμιση
1 κιλό γλυκιά κόκκινη κολοκύθα ( ψίχα )
2 αυγά
300-400 γρ φέτα τριμμένη (να «φαίνεται» λέει η μάνα μου)
πιπέρι
2 - 3 κτΣ φρυγανιά τριμμένη (για τα υγρά)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και την καθαρίζουμε.
Βράζουμε τα κομμάτια της ψίχας για λίγη ώρα σε νερό να μαλακώσουν.
Τα σουρώνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά κι όταν κρυώσουν εντελώς τα στύβουμε με το χέρι.
Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το ξύδι μέχρι να σχηματισθούν ψίχουλα, προσθέτουμε το αλάτι και το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα.
Ανοίγουμε μέτριο φύλλο (αν χρησιμοποιείσετε μηχανή, πρώτο πέρασμα στο 2 και μετά στο 6) και κόβουμε τετράγωνα φυλλαράκια περίπου 10x10 εκατοστά.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε καθένα και τα κλείνουμε σε φακελάκια.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Τα γυρίσουμε και από τις δύο μεριές και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρουμε αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένο τυράκι (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα κλπ)
Είναι υπέροχα, πολύ νόστιμα και απολαυστικά.
Να είσαι καλά εύχομαι.. Γαλήνη και παρηγοριά.. Πολλά ευχαριστώ για την όμορφη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ Γιώργο που παρόλο τις δυσκολίες μας έγραψες τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ και τη μάνα τους χαιρετισμούς μου και τον σεβασμό μου να της μεταβιβάσεις!!
Αυτά τα πτάκια τα λατρεύω!!!! Τρώει η μάνα κι τ πιδιού δε δίν!! Να σαι καλά που μοιράστηκες τη παραδοσιακή μας αυτή συνταγή Γιώργο!! Να ναι πάντα καλά και η μανούλα σου να τα φτιάχνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε και σένα και τη μαμά σου! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά το blogging είναι διέξοδος. Το έχω διαπιστώσει σε αρκετές κακές στιγμές μου. Καλή δύναμη στο πένθος σας.
Να προσθέσω τα συλλυπητήρια μου για το χαμό του αγαπημένου σου προσώπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω η θλίψη και η πίκρα να δώσει τη θέση της σε πιο ευχάρισττες στιγμές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλά με δύναμη & κουράγιο.
Πολύ ωραία τα μπουρεκάκια της μαμάς.
Πολλές καλημέρες :)
Πολύ λαχταριστά τα πιτάκια σου Γιώργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά να θυμάσαι το αγαπημένο σου πρόσωπο που χάθηκε!
Υπέροχα και λαχταριστά τα "πτάκια", να ναι καλά η μανούλα που μέσω αυτής μοιράστηκες την συνταγή μαζί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι πολύ για την απώλεια σου αγαπημένου προσώπου!
Φιλιά Γιώργη μου, καλό απόγευμα!
Φουβιρά τα πτάκια σου! Εγώ ξέρς πόσο αγαπώ τα ζυμάργια :) Με κολοκύθα δεν τα χου φτιαξ πουτέ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι πάντα γερός και δυνατός να θυμάσαι την φίλη σου...Είναι άτιμη η ζωή για κάποιους...
Φιλιά αρμόδιε και καλό σου Σ/Κ!
Una ricetta molto sfiziosa,complimenti!!:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao baci
Daiana
Μέρες τώρα τα έχω σταμπάρει ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο σε ξαναβρίσκω! Σε είχα χάσει, μαζί και τις ωραίες συνταγές σου για κάποιο καιρό! Σε θυμάμαι από την εποχή του delidelices, αλλά καιρό τώρα δεν σε βλέπω στο καινούριο μου blog. Ξέρεις ότι λατρεύω τα τηγανιτά πιτάκια; Παντώς είδους και γέμισης! Αχ και πεινάω τώρα... Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.foodaki.gr
Πολύ ωραία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://fetoula.blogspot.gr/
Δεν τα γνώριζα, φαινονται 5νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή