Για τη φίλη μου τη Ρίτσα έχω ξαναγράψει κι άλλες φορές.
Φτιάχνει (εκτός όλων των άλλων) υπέροχες αλμυρές και γλυκές χειροποίητες πίτες, και όταν τις ψήνει, μοσχομυρίζει όλο το κτίριο της εταιρίας!!
Στην καθημερινή μας πρωινή κουβέντα, μοιράζεται μαζί μου τα μυστικά της τέχνης της κι εγώ τα "κλέβω" και κάνω πρακτική εφαρμογή στην κουζίνα μας.
Οι "στριφτές" της είναι απίθανες και αυτή που ακολουθεί, λαμπρό παράδειγμα!!
Πάμε να τη φτιάξουμε :)
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι
1 κτγ αλάτι
2 κτΣ ξύδι
1/2 κτγ μαγιά ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό
1/3 κούπα ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250 γρ φέτα τριμμένη στο χέρι
250 γρ ανθότυρο
1 αυγό
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
Λίγο γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο ξερό
Πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι τη μαγιά και το μισό νερό.
Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή που να μην κολλάει
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Φτιάχνουμε τώρα τη γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με ένα μεγάλο πιρούνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και της βέργας, 4 λεπτά μακρόστενα φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη τάβλα
Στη μεγάλη του πλευρά κάθε φύλλου, γυρνάμε την άκρη του προς τα μέσα, περίπου 2 δάχτυλα και απλώνουμε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας άλλα δυο δάχτυλα κενά στα πλαϊνά του
Λαδώνουμε καλά την υπόλοιπη επιφάνεια με το λαδερό
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες που αφήσαμε κενές στα πλαϊνά.
Στρίβουμε το φύλλο για να σκεπάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε μπαστούνι
Το τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε (λαδωμένη) λαδόκολλα
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι - μαυροκούκι.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά
Ανοίγουμε το φούρνο και ψεκάζουμε με νερό τα στριφτάρια μας
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 οC και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ακόμα.
Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε...
Τραγανό τρυφερό φύλλο και υπέροχη αρωματική γέμιση!!
Βέβαια είπαμε: σε περίπτωση που το άνοιγμα του φύλλου σας φαίνεται βουνό, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλλιθέα!! Μοναδικό, υπέροχο, φρέσκο φύλλο "Βέργας", Βηρυτού, σφολιάτας κλπ, από το εργαστήριο ΠΑΠΠΑ !!
Ε δεν χρειάζεται να τη δοκιμάσω για να καταλάβω ότι είναι υπέροχη!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω το ίδιο!!!!Σου έχω εμπιστοσύνη αφού οτι εχω φτιαξει δικό σου, βγαινει σουπερ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTην έχω δει απο το πρωι και την ζήλεψα Γιώργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φύλλο φαίνεται πολύ ωραίο. Τραγανό.
Γεια στα χέρια σου :)
ΦΙλιά
Πολύ ωραία! Πολύ λαχταριστή! Το φύλλο φαίνεται εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια φαινεται! μας ξελιγωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα τις προάλλες από την πίτα της Ρίτσας (από την δική σου δεν πρόκαμα) :) και ομολογώ πως είναι η καλύτερη τυρόπιτα που έχω φάει ποτέ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιάξω και εγώ σύντομα!
Και την είδα σε μια πολύ δύσκολη ώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική!!!
Πωπωωω!! Υπέροχη είναι... θα την φτιάξω σύντομα!! Λατρεύω αυτές τις πίτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!