Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Τσουρέκια κορδωνάτα - Συνταγή επιτυχίας

Λεπτομέρειες
Ποσότητα: 2-3 τεμάχια
Θερμοκρασία φούρνου: 160 C αντιστάσεις
Χρόνος ψησίματος: ~40 λεπτά
Σχόλιο ποιητή: "συνταγή τυφλοσούρτης!!!"

 ΥΛΙΚΑ

  • 175 γραμμ. νερό χλιαρό
  • 100 γραμμ. γάλα χλιαρό
  • 650 γραμμ. αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
  • 2 Φακελάκια μαγιά σκόνη ενεργοποιημένη
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 2 αυγά μέτρια
  • 50 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γραμμ. ζάχαρη
  • 40 γραμμ. σιρόπι γλυκόζης
  • ελάχιστο αλάτι
  • Μυρωδικά: μαχλέπι, μαστίχα ξύσμα πορτοκάλι

Επάλειψη 

  • Ασπράδι αυγού αραιωμένο, αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορος

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

  • Ζεσταίνουμε γάλα και νερό ελαφρά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δυο φακελάκια μαγιά, τη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης, τα αυγά, τα μυρωδικά, το βούτυρο και ξεκινάμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα (1-2).
  • Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
  • Δυναμώνουμε το μίξερ μας (στο 3 - 4) και δουλεύουμε τη ζύμη για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
  • Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον σβήνουμε.
  • Σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε το γάντζο.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και τον τοποθετούμε στο ζεστό φούρνο για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
  • Όταν φουσκώσει, πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 μέρη.
  • Κάθε μέρος το χωρίζουμε στα 3, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κοτσίδες, σαλιγκάρια κλπ
  • Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και τοποθετούμε στον πάτο του ένα μπολ με νερό για να δημιουργήσουμε υδρατμούς.
  • Αραιώνουμε ένα ασπράδι αυγού με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια με πινέλο σιλικόνης.
  • Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι – μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.
  • Βάζουμε το ταψί σε χαμηλή θέση στο φούρνο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά
  • Τα τελευταία 10 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στον αέρα!
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια μας, πάνω σε σχάρα να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη

Όσο κι αν μας χτυπάνε την πόρτα από τη γειτονιά, αντιστεκόμαστε και δεν ανοίγουμε 😄


Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δοκίμασαν και είπαν