«Εσκαλόπ» λέγεται φέτα κρέατος ή πουλερικού που το έχουμε χτυπήσει για να γίνει λεπτό!! Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όχι πολλά, η κατάληξή τους ήταν στο τηγάνι, παναρισμένα με αλεύρι αυγό και γαλέτα. Σπουδαίο πιάτο, αλλά κουραστικό τουλάχιστον για μένα. Από τότε που ανακάλυψα τον 3ο δρόμο για το «σοσιαλισμό» (άσχετο) έγιναν εξίσου ποθητά κι αγαπημένα. Η γέμιση δεν είναι ίδια κάθε φορά. Η σημερινή εκδοχή έχει να κάνει και με την πληθώρα των υλικών που έτυχε να βρίσκεται στον ψυκτικό θάλαμο της οικίας μου. Συστήνεται με άκρατο ενθουσιασμό!!!
ΥΛΙΚΑ
4 λεπτές φέτες κιλότο (μοσχάρι) χτυπημένες
2κτΣ βούτυρο
1 ξερό κρεμμύδι
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
2 φέτες πεπερόνι
1 μανιτάρι Pleurotus
2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
50 γρ κασέρι Μυτιλήνης
1 φέτα ψωμί toast χωρίς κόρα
2 κτΣ γάλα
2 κτΣ BRANDY
Λίγο μαϊντανό
½ κύβο λαχανικών BIO
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
Αλάτι πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1κτΣ βούτυρο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι , το κολοκυθάκι, το καρότο, το πεπερόνι και το Pleurotus, όλα ψιλοκομμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σβήνουμε με 1 κτΣ BRANDY και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Τα ανακατεύουμε με το ψωμί, το μαϊντανό και τη γαλοπούλα κι αυτά ψιλοκομμένα.
Απλώνουμε τα εσκαλόπ και μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα. Τα τυλίγουμε σε ρολά και τα πιάνουμε σφιχτά με οδοντογλυφίδες.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην κατσαρόλα και τηγανίζουμε ελαφρά τα εσκαλόπ.
Προσθέτουμε άλλη 1 κτΣ BRANDY, αλατοπίπερο, τον κύβο λαχανικών και τη σάλτσα ντομάτας.
Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ½ ώρα.
Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και τα σερβίρουμε περιχυμένα με τη σάλτσα τους.
Τα γαρνίρουμε με πουρέ πατάτας ή άσπρο πιλάφι.
Ένας φίλος που το παίζει ...«Αφεντικό», όταν πριν από καιρό του είχα αναφέρει το πιάτο, μου είπε πως το προτιμάει με μπόλικη σάλτσα για πολύωρα μακροβούτια!! Είπα λοιπόν, να μη του χαλάσω το χατίρι :)
Πίνουμε ένα σαμπανιζέ αρωματικό ροζέ.
"Α, και κάτι που παραλίγο να ξεχάσω. Από αυτήν εδώ την ανάρτηση η φόρμα σχολίων έχει αλλάξει!! Δεν ξέρω αν θα σας δυσκολέψει (δε σας φοβάμαι), αλλά προσπαθήστε το :)
Ένα email θέλει όλο κι όλο που δόξα τον πανάγαθο, όλοι έχουμε!
Οι απαντήσεις στα σχόλια μπαίνουν ακριβώς κάτω από κάθε σχόλιο, κάτι που βολεύει αφάνταστα και που στο wordpress γίνεται έτσι κι αλλιώς..." είχε πει χθες ο ποιητής, αλλά φευ άλλαι αι βουλαί του Γεωργίου άλλαι δε των browsers!!
Έγινε ένα απίστευτο μπάχαλο, με αποτέλεσμα άλλοι να βλέπουν σχόλια και να αφήνουν, άλλοι να μη βλέπουν που να αφήσουν και άλλοι να μη βλέπουν κανένα από τα σχόλια των προηγούμενων αναρτήσεων...
Οπότε πάμε πάλι απ την αρχή κι όταν ο blogger αποφασίσει να αναβαθμίσει την φόρμα των σχολίων του, συμμορφωνόμαστε..
Συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία :(
Θα προσπαθήσω να επαναφέρω τα ήδη δημοσιευμένα σχόλια.. Αν δεν τα καταφέρω, ξέρετε εσείς ;)
Φανταστικό!!μας τριγυρίζει μια ίωση που δε λέει να φύγει κι όλα μου μοιάζουν άνοστα, οπότε θα περιμένω να το φτιάξω αργότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή, ευχαριστούμε πολύ!!!
Δόξα τον πανάγαθο..που λέει και ο ¨αρμόδιος". Οχι τίποτα άλλο, αλλά να απαντάμε στους ανθρώπους άμεσα και οχι ετεροχρονισμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι καλλιτέχνης Γιώργο και στο διαδίκτυο αλλά και στην κουζίνα!! Τα ρολάκια σου φαίνονται πεντανόστιμα!! Θα πάρω το τελευταίο πιάτο για βούτες!!!!
Αντε να το εγκαινιασω και γω, μαρεσει πολυ η συνταγη αλλα και το νεο λοοκ στα σχολια, με γεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγ. Ο Μπαλος κολλαει πολυ, δε ξερω τι φταιει, απο το πρωι κολλαει και δεν ανοιγει.
Πολύ νόστιμη η συνταγή σου! Καλή εβδομάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρεςςςςςςςςςςςςς
Γιώργο δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νέο τρόπο σχολιασμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε μια φορά θα γράψει ο καθένας τα στοιχεία του και μετά είναι αποθηκευμένα.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου κι ελπίζω να σε δω το Σάββατο.
Καλό βράδυ.
Λατρεύω εσκαλόπ.........αλλά όχι πανέ και ειδικά αυτό που έχει και τόσα λαχανικά θα είναι τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!Θεσπέσιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιάτο, φίλε Γιώργο, εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νέα φόρμα με τα σχόλια, εμένα τουλάχιστον, με μπέρδεψε λίγο, δεν είμαι και εξπέρ στην τεχνολογία :)
Το βρήκα όμως, γιούπιιιιιιι !!!!
Μου αρέσουν πολύ τα εσκαλόπ, και η σαλτσούλα φαίνεται πολύ δελεαστική!!!!Αλλα , μήπως 1 1/2 ωρα ψήσιμο , ειναι πολύς χρόνος για εσκαλόπ????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Είμαι κι εγώ φαν του εσκαλόπ και η γέμιση σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Τα προτιμώ έτσι από τηγανητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια αυτά τα ρολάκια, αυτή η σάλτσα δε, όλα τα λεφτά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου κάνεις!! δεν έχω μαγειρέψει σήμερα.
Καλησπέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα εσκαλόπ μου αρέσουν, ιδιαίτερα και ο τρόπος σχολίου επίσης.
Γιορτινά φιλιά
poy wraio tha to tolmisw!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου υπέροχη συνταγή μα λέω να δοκιμάσω μία μέρα την κάτω..με το μπακαλιάρο.Δεν τον έχω κάνει ποτέ έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμη, εξαιρετική πρόταση! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ξανθή x 2
ΑπάντησηΔιαγραφή@Dafni
@maria mas.
@Βενικος
@big mama
@Asteri
@Λίλα
@Mara
@Ελισάβετ
@riri
@ΝΑΤΑΣΑ
@kiki
@ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
@Taste Advisor
@Ειρήνη
@Δημήτρης
@kitchenStories
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας :)
Να, αυτό ήθελα να αποφύγω όταν προσπάθησα να αλλάξω την πλατφόρμα των σχολίων.!! Να κάθομαι ετεροχρονισμένα μιας που δε βρήκα το χρόνο νωρίτερα, να βάζω τις απαντήσεις μου σε ένα τσουβάλι. Δυστυχώς η τεχνολογία και τα διαφορετικά συστήματα δε μου έκαναν το χατίρι.
Ελπίζω σύντομα ο blogger να ενσωματώσει το reply στα σχόλια και να γίνουν τα πράγματα πιο ανθρώπινα για όλους μας.
Σας ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια που αφήσατε στην ανάρτησή μου και υπόσχομαι την επόμενη φορά να είμαι περισσότερο τυπικός και άμεσος.
Καλό σας βράδυ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή, ευχαριστούμε πολύ!!!