Μετά από άπειρες δοκιμές κουραμπιέδων (εγώ του Γιώργου και εκείνος των δικών μου), αποφασίσαμε πως οι καλύτεροι, νοστιμότεροι, πιο μυρωδάτοι είναι.....και των δύο!!
Οπότε σας παρουσιάζουμε και τις 2 συνταγές για να κάνετε και εσείς τις δικές σας συγκρίσεις και δημοσκοπήσεις :) maria mas
ΥΛΙΚΑ ( για 60 κομμάτια μικρού μεγέθους)
1κπ βούτυρο φρέσκο (Ήπειρος ή χύμα Ολλανδίας από το S/M) σε θερμοκρασία δωματίου
1κπ φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κπ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1/4 κτ γλ μπέικιν
1 κπ χοντροκομμένο καβουρντισμένο αμύγδαλο
5 κπ. περίπου αλεύρι μπλε
2 πακέτα ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα βούτυρα στον κάδο του μίξερ για 6'-7' καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες και το μπέικιν. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2'-3' ακόμα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει όμως στα χέρια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και πλάθουμε μικρά μπαλάκια, (θα φουσκώσουν). Τα πατάμε λιγάκι στην μέση ,να πλατύνουν και ψήνουμε στους 175C μέχρι να ροδίσουν,περίπου 40'.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στην συνέχεια τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αν τους αποθηκεύσετε σε μεταλλικό κουτί, καλά πασπαλισμένους με άχνη, κρατάνε πολλούς μήνες.
Σημείωση: Το μέγεθος που προτείνω είναι αυτό που προτιμώ εγώ. Μου αρέσουν μικρά τα κουραμπιεδάκια γιατί έτσι τρως περισσότερα :) Καθώς επίσης δεν τα ραντίζω με ανθόνερο γιατί το απεχθάνομαι !
Τα είπε όλα η Μαρία στον έξοχο πρόλογό της!!! Οι κουραμπιέδες της είναι αφράτοι, γευστικοί, καταπληκτικοί!!!!
Η συνταγή του κουραμπιέ είναι τόσο απλή, που οι διαφορές εστιάζονται σε πολύ λίγα σημεία, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα των πρώτων υλών και την προέλευσή τους.
Η διαφορά στη δική μου αγαπημένη και λόγω γεύσης εκδοχή, βρίσκεται κυρίως στο βούτυρο.
Κατηφορίζοντας την οδό Αμβροσίου Φραντζή, στο Ν. Κόσμο, 200 μ πριν τα φανάρια της Καλλιρρόης, υπάρχει ένα παραδοσιακό μπακάλικο που διαθέτει εξαιρετικό παλαιωμένο κασέρι και βεβαίως βεβαίως, χύμα γίδινο βούτυρο για κουραμπιέδες!!!!!!!!!!
Αυτό είναι που κάνει και τους δικούς μου κουραμπιέδες να διαφέρουν γευστικά.
Τώρα που σας αποκάλυψα το μικρό μου μυστικό, πάμε να σας κεράσω κι εγώ με τη σειρά μου :) gvarvakis
Κουραμπιέδες με γίδινο βούτυρο
Υλικά (για 40 κομμάτια)
200 γρ.γίδινο βούτυρο
100 γρ. Φυτίνη
110 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κτγ εσάνς βανίλια
25 γρ. λικέρ μαστίχα
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κτγ μπέικιν πάουντερ
120 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο γκριλ και τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαιράκι
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη Φυτίνη με την άχνη μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια (εσάνς)
Ανακατεύουμε με τα χέρια και προσθέτουμε το λικέρ και τα αμύγδαλα.
Μη περιμένετε να γίνει κάποια συμπαγής ζύμη.
Η ζύμη που προκύπτει είναι σχεδόν ψιχουλιαστή και μόλις την κλείσεις στην χούφτα σου, ενώνεται στο σχήμα που θέλεις να της δώσεις.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σαν μικρά καρύδια και τους τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και μόλις κρυώσουν, βάζουμε ζάχαρη άχνη μέσα σε ένα σακουλάκι και βουτάμε μέσα λίγους λίγους τους κουραμπιέδες.
Τους τοποθετούμε στο δίσκο και κοσκινίζουμε πάνω τους κι άλλη άχνη, έτσι που να δείχνουν χιονισμένοι.
Έχει έρθει η ώρα για την πρώτη δοκιμή.
Φέρνουμε ένα κουραμπιέ στο στόμα, κλείνουμε τα μάτια κι αφήνουμε τα δόντια να βυθιστούν στην αφράτη ύλη.
Θρυμματίζεται αμέσως ενώ ένα υπέροχο άρωμα και γεύση μας πλημμυρίζουν!!!!!!
Οι φανταστικές (λέγε με ψώνιο) λήψεις μου πραγματοποιήθηκαν στο νέο μου Photo Studio, στο οποίο θα αναφερθώ λεπτομερώς λίαν προσεχώς :)
Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε συντονισμένοι στην παρέα και να σας κεράσουμε όσο περισσότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά μπορέσουμε!!
Σας ευχόμαστε ολόψυχα, να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας!!
Καλές Γιορτές!!
5 κπ. περίπου αλεύρι μπλε
2 πακέτα ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα βούτυρα στον κάδο του μίξερ για 6'-7' καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες και το μπέικιν. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2'-3' ακόμα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει όμως στα χέρια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και πλάθουμε μικρά μπαλάκια, (θα φουσκώσουν). Τα πατάμε λιγάκι στην μέση ,να πλατύνουν και ψήνουμε στους 175C μέχρι να ροδίσουν,περίπου 40'.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στην συνέχεια τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αν τους αποθηκεύσετε σε μεταλλικό κουτί, καλά πασπαλισμένους με άχνη, κρατάνε πολλούς μήνες.
Σημείωση: Το μέγεθος που προτείνω είναι αυτό που προτιμώ εγώ. Μου αρέσουν μικρά τα κουραμπιεδάκια γιατί έτσι τρως περισσότερα :) Καθώς επίσης δεν τα ραντίζω με ανθόνερο γιατί το απεχθάνομαι !
Τα είπε όλα η Μαρία στον έξοχο πρόλογό της!!! Οι κουραμπιέδες της είναι αφράτοι, γευστικοί, καταπληκτικοί!!!!
Η συνταγή του κουραμπιέ είναι τόσο απλή, που οι διαφορές εστιάζονται σε πολύ λίγα σημεία, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα των πρώτων υλών και την προέλευσή τους.
Η διαφορά στη δική μου αγαπημένη και λόγω γεύσης εκδοχή, βρίσκεται κυρίως στο βούτυρο.
Κατηφορίζοντας την οδό Αμβροσίου Φραντζή, στο Ν. Κόσμο, 200 μ πριν τα φανάρια της Καλλιρρόης, υπάρχει ένα παραδοσιακό μπακάλικο που διαθέτει εξαιρετικό παλαιωμένο κασέρι και βεβαίως βεβαίως, χύμα γίδινο βούτυρο για κουραμπιέδες!!!!!!!!!!
Αυτό είναι που κάνει και τους δικούς μου κουραμπιέδες να διαφέρουν γευστικά.
Τώρα που σας αποκάλυψα το μικρό μου μυστικό, πάμε να σας κεράσω κι εγώ με τη σειρά μου :) gvarvakis
Κουραμπιέδες με γίδινο βούτυρο
Υλικά (για 40 κομμάτια)
200 γρ.γίδινο βούτυρο
100 γρ. Φυτίνη
110 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κτγ εσάνς βανίλια
25 γρ. λικέρ μαστίχα
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κτγ μπέικιν πάουντερ
120 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο γκριλ και τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαιράκι
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη Φυτίνη με την άχνη μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια (εσάνς)
Ανακατεύουμε με τα χέρια και προσθέτουμε το λικέρ και τα αμύγδαλα.
Μη περιμένετε να γίνει κάποια συμπαγής ζύμη.
Η ζύμη που προκύπτει είναι σχεδόν ψιχουλιαστή και μόλις την κλείσεις στην χούφτα σου, ενώνεται στο σχήμα που θέλεις να της δώσεις.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σαν μικρά καρύδια και τους τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και μόλις κρυώσουν, βάζουμε ζάχαρη άχνη μέσα σε ένα σακουλάκι και βουτάμε μέσα λίγους λίγους τους κουραμπιέδες.
Τους τοποθετούμε στο δίσκο και κοσκινίζουμε πάνω τους κι άλλη άχνη, έτσι που να δείχνουν χιονισμένοι.
Έχει έρθει η ώρα για την πρώτη δοκιμή.
Φέρνουμε ένα κουραμπιέ στο στόμα, κλείνουμε τα μάτια κι αφήνουμε τα δόντια να βυθιστούν στην αφράτη ύλη.
Θρυμματίζεται αμέσως ενώ ένα υπέροχο άρωμα και γεύση μας πλημμυρίζουν!!!!!!
Οι φανταστικές (λέγε με ψώνιο) λήψεις μου πραγματοποιήθηκαν στο νέο μου Photo Studio, στο οποίο θα αναφερθώ λεπτομερώς λίαν προσεχώς :)
Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε συντονισμένοι στην παρέα και να σας κεράσουμε όσο περισσότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά μπορέσουμε!!
Σας ευχόμαστε ολόψυχα, να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας!!
Καλές Γιορτές!!
Ωραίοι οι κουραμπιέδες! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ και τους κουραμπιέδες φυσικά!!!Και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν..δε θέλω να δημιουργηθεί διπλωματικό αλλά φιλενάδα Μαρία ο Γιώργος με έπεισε να φτιάξω τους δικούς του...τους μυρίζω καλέ από δώ! Που να βρω γίδινο βούτυρο δεν ξέρω! Πάντως από το λίγο που έχω ασχοληθεί με τη ζαχαροπλάστική τον τεευταίο χρόνο κι επιεδή αυτό το ποστ μου δίνει την ευκαιρία θα πω οτι οι συνταγές που δίνονται σε γραμμάρια μου πετυχαινουν πάντα σε αντίθεση με όσες δίνουν τις ποσότητες σε κούπες, κουταλιές, πρέζες, κτο! Σας εύχομαι καλε΄ς γιορτές και ας νικήσει ο καλύτερος κουραμπιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς σήμερα φτιάξαμε τους κουραμπιέδες μας με συνταγή Κρητικιά που μοιάζει με του Γιώργου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!
Αν και δεν είμαι του Κουραμπιέ να πω ότι και οι δυο μου έσπασαν την μύτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Και του χρόνου να είσαστε καλά και οι δύο.εξ ίσου καλές και οι δυό συνταγές, εγώ όμως ψηφίζω ...Γιώργο όχι τόσο για την συνταγή, όσο για τον τρόπο περιγραφής του ....δαγκώματος του κουραμπιέ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχοι φαινονται και οι δυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήμια ερωτηση. την φυτινη με τι μπορω να την αντικαταστησω?
ειδα οτι την βαλατε και οι δυο, αλλα εδω δεν την εχω δει ποτε τοσα χρονια!
Οπτικα και οι δυο φαινονται τελειοι! Αλλα εμενα που δεν μου πολυαρεσει η μαστιχα, νομιζω θα προτιμησω τους πρωτους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές παιδιά! Οι κουραμπιέδες σας φαίνονται άκρως δελεαστικοί! Ωραίο γευστικό δίλημμα μας βάλατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ που είμαι ευγενικιά, καταδεχτική, φιλότιμη, ευγενής κλπ κλπ κλπ θα κεραστώ και από τους δύο, φαίνονται εξ άλλου τόσο λαχταριστοί, και θα σας ευχηθώ καλές γιορτές, με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ για τις δύο υπέροχες συνταγές! Αμφότεροι φαίνονται καταπληκτικοί και για όλα τα γούστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, άριστα.
Σας εύχομαι και του χρόνου με υγεία.
Καλά Χριστούγεννα. Φιλιά πολλά,
εγώ πάλι για να μη σας προσβάλλω και έχετε μαλλιοτραβήγματα χρονιάρες μέρες θα σας στείλω διεύθυνση να μου ντελιβερίσετε και από τους δύο γιατί οι δικοί μου έχουν υποστεί επικίνδυνη συρρίκνωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές και φιλιά και στους δυό σας...-:))
Εγώ για να μην σας χαλάσω την καρδούλα θα δοκιμάσω κι από τους δυο σας και θα ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία να έχουμε! Αλλωστε φαίνονται από το Magic Studio...δελεαστικότατοι και οι μεν και οι δε! χαχαχαχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν έχω πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέφτω με τα μούτρα στην άχνη και στις δύο πιατέλες.
Φιλιά πολλά
Και οι δύο φαίνονται απίθανες:))
ΑπάντησηΔιαγραφήοι δεν φωτογραφίες τρέλλα:)))
Καλά Χριστούγεννα!
Να είστε καλά και οι δύο ... και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές !!!
Υπέροχες συνταγές μας βάλατε ... κάποια στιγμή νομίζω ότι θα φτιάξω και τις δυο ... για να εκτιμήσω καταστάσεις ... χιχιιχιχ
Φιλιά πολλά
Κι οι δικοί μου έχουν γίδινο (στακοβούτυρο προφανώς) οπότε θα πάρω από της Μαρίας
ΑπάντησηΔιαγραφήγια ποικιλία :-)
Και του χρόνου!
Εγώ τώρα, τί να διαλέξω !! Να φτιάξω και τους δύο, δεν προλαβαίνω. Μάλλον θα το παίξω κορώνα ή γράμματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και Καλές γιορτές φίλοι μου
Μπράβο και για τις δυο εκδοχές!!! Και του χρόνου με υγεία!!!! Καλά Χριστούγεννααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή