Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες και στον μπαμπά μου!
Από τις καλοκαιρινές μου περσινές διακοπές, έχω να θυμάμαι λίγα πράγματα. Ελάχιστα. Πρώτη φορά μου τυχαίνει να πηγαίνω σε νησί και να μην μ' αρέσει : (
Αυτό που θα θυμάμαι όμως για πάντα, είναι τα καταπληκτικά πήλινα που κατασκευάζουν εκεί καθώς και την εκπληκτική τους κουζίνα! Μεταξύ μας, ήταν και ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο νησί. Για να προμηθευτώ μια γάστρα original και να γευτώ τις τοπικές νοστιμιές.
Η γνώμη βέβαια είναι προσωπική και ξέρω εκ των προτέρων πως πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά τι να κάνω?? Να μην το πώ?? Σε ποιο νησί αναφέρομαι?? Χμμμμμ...Δεν θα πω! Αρκετά το "έθαψα" το καημένο...
Το σημερινό φαγάκι λοιπόν μαγειρεύτηκε στην εν λόγο γάστρα και έγινε λουκούμι! Το σέρβιρα στους γονείς μου και έμεινε μόνο το κεντρικό κόκκαλο που φαίνεται στην φωτογραφία. Μετά τρέχαμε για Σουρωτές και βότανα μπας και χωνέψουν...
ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι χοιρινό ( το συγκεκριμένο ήταν 2 kg)
πατάτες
χυμό από 1 πορτοκάλι & 2 λεμόνια
3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πασαλείβουμε το κρέας με αλάτι,πιπέρι, μουστάρδα και το λιωμένο σκόρδο και το αφήνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο μια νύχτα.(Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά η αλήθεια είναι πως γίνεται νοστιμότερο).
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετούμε το κρέας στην γάστρα και γύρω του βάζουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τα δοντάκια σκόρδου και περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το λεμόνι και ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε στον φούρνο στους 180C για 3 ώρες περίπου. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγγγοοοο νεράκι και γυρίζουμε το κρέας να βράσει ομοιόμορφα. Προς το τέλος αφαιρούμε το καπάκι να πάρει χρώμα και σερβίρουμε!
Αν δεν διαθέτετε γάστρα, κανένα πρόβλημα. Μια χαρά ψήνεται και σε κλασικό ταψί, το οποίο μπορείτε να καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να βράζει τα φαγητό ΚΑΙ για να μην λερώνεται και ο φούρνος : )
Υ.Γ. Δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω το φαγητό στο πιάτο, γιατί έκανα το λάθος να βάλω την γάστρα στο τραπέζι και καταλαβαίνετε...... υπήρχε κίνδυνος να με πιρουνίσουν!
Υ.Γ.2 Μην αγχώνεστε με το πολύ σκόρδο που διαβάσατε. Του πάει πολύ και δεν "ακούγεται" καθόλου!
Φιλιά πολλάάάάά..!!
Λουκουμάκι θα έγινε! Γειά στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο για την υπέροχη γαστρούλα σου χαλάλι οι διακοπές και ας μη σου άρεσε! χαχαχα!
Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου!
Καλημέρα!
Καλέ πες το νησί να δούμε αν συμφωνούμε χα χα χααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποψιάζομαι την Κρήτη, την οποία εγώ την λάτρεψα (η υποψία προέρχεται μόνο από την γάστρα και την πολύ καλή κουζίνα και από πουθενά αλλού)
Αυτό το φαγάκι γίνεται πραγματικά λουκούμι και το θέλει το μπόλικο σκορδάκι, συμφωνώ!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Τελειο φαγάκι Μαρία ... πρέπει όντως να έγινε λουκούμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τον μπαμπά.
Φιλιά πολλά.
Μηπως εννοείς το νησί που κάνουν και τις περήφιμες ρεβυθάδες στα πήλινα???
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσως να έτυχε και να μην πέρεασε καλά. Αν πας κάποια άλλη στιγμή ίσως να αλλάξεις γνώμη.
Πάντως αυτές οι γάστρες κάνουν κάτι μαγικό στα φαγητά και τα κάνουν λουκούμι. Τέλειο έγινε το φαγητό σου.
Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου.
Φιλιά
Να χαιρεσαι το μπαμπα σου - αν και λιγο καθυστερημενα - όσο για το φαγακι, φαινεται τελειο και πρεπει να ηταν ιδιαιτερα ζουμερο και μοσχομυριστο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στον μπαμπά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το φαγητό σου και ιδανικό και για τα γιορτινά μας καλέσματα!
Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου Μαρία. Το φαγητό σου βάζει σε πειρασμό εμάς τους νηστεύοντες :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τον μπαμπά σου Μαράκι μας!!! Για το μπουτάκι δεν έχω λόγια!!! Λουκούμι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδέησα να περάσω κι εγώ να πάρω το μεζεδάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκάκι έφαγα, ευχή άφησα, αλλά επειδή μια ευχή ποτέ δεν είναι αρκετή, να αφήσω κι άλλη μία!! "Χρόνια πολλά Σπύρο mas" :)
Μου είπες και δε θυμάμαι για το νησί;; Είμαι και μεγάλος άνθρωπος :)
Η γάστρα όμως κάνει θαύματα κι αν πέσει και σε καλή μαγείρισσα, ποιος τη χάρη της!!!!
Μέλωσε το μπουτάκι!! Κάτι ήξεραν οι καλεσμένοι σου και το ξεκοκάλισαν :)
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
Ohh .... que delicia muy sabroso y contundente,me encantaaaaaaaa,abrazos y saludos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ τι έπαθα βραδιάτικα, ξερογλείφομαι στο κομπιούτερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τον πατερούλη σου:)
Πεντανόστιμο!!! Έχω μια αδυναμία στα φαγητά γάστρας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
teleio
ΑπάντησηΔιαγραφήstin panemorfi sifno poulane tetia pilina agorasa kai ego
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω!
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω!
ΔιαγραφήΗ συνταγή είναι εν μέρι ανεφάρμοστη επειδή όταν ψήνεις στη γάστρα ΔΕΝ βάζουμε ποτέ τόσα πολλά υγρά οπότε είναι αδύνατον να χρειαστεί λίγοοοοοο ακόμα νερό αλλά και επειδή είναι πολύ δύσκολος ο ενδιάμμεσος έλεγχος διότι δεν κάνει τη γάστρα να την ξεσκεπάζεις συχνά. Επίσης όταν ψήνεις στη γάστρα κρέας ΔΕΝ χρειάζεται γύρισμα και μάλιστα κάμποσες φορές.Προτείνω λοιπόν λιγότερα υγρά ψήσιμο για 3 'ωρες περίπου ξεσκέπασμα της γάστρας και ψήσιμο χωρίς το καπάκι μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ σωστός ο φίλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕ Ι ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήλεω να το δοκιμασω για το χριστουγεννιατικο τραπεζι!!!ελπιζω να πετυχει
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιαξω αύριο...θα σας πω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω βάλει στο φούρνο κ σιγοψηνεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε πεντανόστιμο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το κάνω αύριο.Ευχαριστούμε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εχω φτιαξει μα φορα κ σημερα το ξαναφτιαχνω!!!πεντανοστιμοοοοοο
ΑπάντησηΔιαγραφήteleioooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ΑπάντησηΔιαγραφή