Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!
Αφού χορτάσαμε να βλέπουμε 2 εβδομάδες, τα υπέροχα γλυκάκια από τη γιορτή της Μαρίας mas, και κάποιοι φίλοι άρχισαν να αδημονούν για «νέο έργο» (μαζί και η Μαρία!!!), μπόρεσα επιτέλους να μαζέψω (εκτός από το μυαλό μου) τις φωτογραφίες και τις οδηγίες που είχα καιρό στην άκρη, και να 'μαι τώρα εδώ μπροστά σας με ένα γευστικότατο αρωματικό σνακ, που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.
Η Κύπρος μέχρι και πριν το καλοκαίρι που πέρασε, μου ήταν λίγο έως ελάχιστα γνώριμη, από το προηγούμενο ταξίδι μας εκεί, πριν από χρόνια.
Η φετινή επίσκεψη-εμπειρία και η φιλοξενία που βρήκαμε, μας έκανε να αγαπήσουμε το μέρος, τους ανθρώπους και σε ότι αφορά αυτή τη σελίδα, την κουζίνα της.
Η συνταγή είναι Κυπραίικη και το γευστικό της αποτέλεσμα, μοναδικό.
Άντε, πάμε να το απολαύσουμε παρέα!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι
1 ½ κούπα φρέσκο φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ χαλούμι τριμμένο
125 γρ διάφορα κίτρινα τυριά (κασέρι gouda cheddar) τριμμένα
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1-2 φυλλαράκια φρέσκια μέντα ψιλοκομμένα
2 αβγά
Πιπέρι
1 αβγό για επάλειψη
Σουσάμι - μαυροκούκι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά της ζύμης (αλεύρι μπέικιν αλάτι) με το ελαιόλαδο.
Γυρνάμε το διακόπτη του μίξερ στη μικρή ταχύτητα και ζυμώνουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό, ρίχνοντας τον λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μπολ, αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης με ένα μεγάλο πιρούνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη (το μέγεθος ποικίλει ανάλογα με το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα πιττάκια μας).
Με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο προσπαθώντας να του δώσουμε σχήμα οβάλ.
Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση και τα κλείνουμε ενώνοντας τις δυο πλευρές.
Τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδωμένη λαδόκολλα ! με την ένωση προς τα κάτω
Αραιώνουμε το αβγό με λίγο νερό και το χτυπάμε με ένα μεγάλο πιρούνι
Αλείφουμε την πάνω πλευρά τους με το χτυπημένο μείγμα του αβγού και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι
Τα ψήνουμε για ~20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν
Η απόλαυση δεν είναι πλέον μακρυά!!!
Και όπως πάντα οι φωτογραφίες σου είναι απίστευτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο STUDIO Λίλα μου τα κάνει όλα :)
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
καλημέρα
Σε πολύ δύσκολη ώρα σας βρήκα σήμερα πεινάω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μιας κι ασχολείστε με Κυπριακά δεν έρχεστε και στο παιχνίδι της φίλης thalassamov που είναι κι από την Κύπρο.
καλή εβδομάδα
Studio χωρίς καλό φωτογράφο, δεν κάνει θαύματα!!! Και μάλιστα και καλό μάγειρα και διακεκριμένο ψήστη!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις είδα τις φωτογραφίες σκέφτηκα λάιτ μποξ, μαύρο χαρτί στο φόντο και καλύτερος φωτισμός για μεγαλύτερο βάθος πεδίου!
Όσο πας και καλύτερος Γιώργο μου!
Για την συνταγή δεν έχω λόγια!!!! Σταθερά υπέροχη!
Μμμ... ωραιότατο τα πιτάκια σου Τζορτζ!! Το χαλούμι είναι ιδιαίτερο τυράκι και φαντάζομαι ο συνδυασμός του με πορτοκαλένια ζύμη θα είναι άπαιχτος! Καλό μεσημέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα φαίνονται! Και η γέμιση ωραία αλλά και η ζύμη με το πορτοκάλι θα είναι εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
Ο,τι ειναι σε πιτακι με τυρι το τρωω χωρις δευτερη σκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια φαινονται!
Ετοιμαζομαι για το δικο μου studio!
Με τη λέξη χαλούμι με κέρδισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν είδα και την πορτοκαλένια ζύμη αρχισα να ξεροκαταπίνω....
Η φωτό ολοζώντανη, θα βάλω το Μ. να μου σκαρώσει και εμένα ένα κυτίον....γιατί ως γνωστό εγώ με τις χειροτεχνίες ..δεν το έχω!
Καλή εβδομάδα Γιώργη!
Πορτοκαλένια ζύμη αγαπητέ Γιώργο ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την έχω δοκιμάσει ποτέ ... ήρθε η ώρα της μήπως ???
Πάντως οι φωτογραφίες με δελεάζουν να το κάνω. Στα "προσεχώς" λοιπον και αυτη η συνταγή.
Καλή εβδομάδα
πρεπει να είναι πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ απ΄όλα, θα κρατήσω το πορτοκάλι στην ζύμη. Σίγουρα θα δίνει μιά ιδιαίτερη γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρα πολύ ωραία και λαμποκοπάνε βρε Γιώργο! Καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα κι εγώ που μισώ τα τυριά θα έτρωγα απ' τα δικά σου πιτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Γιώργο μου, υπέροχες φωτογραφίες για ακόμα μια φορά!!!
Νομίζεις πως θα απλώσεις το χέρι και θα τα αγγίξεις... μην σου πω πως μοσχομυρίζουν κιόλας, χαχα
Καλή εβδομάδα να έχεις!
Αντε καλέ και μας λείψατε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦταίω τώρα εγώ να πάρω όλη την πιατελίτσα με τα χαλουμοπιτάκια και να εξαφανιστώ???
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ζύμη με χυμό πορτοκαλιού;;Απίστευτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να τη δοκιμάσω τώρα!
Γιώργο μου διαισθάνομαι ότι η γευση τους θα είναι μοναδική, θα τα φτιάξω όσο πιο γρήγορα μπορέσω να βρω χαλούμι!
Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!
Η ζύμη με το πορτοκάλι φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Μην πω για την γέμιση...η μέντα κάνει την διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή Γιώργο και πολύ όμορφα παρουσιασμένη.
Καλό βράδυ :)
Πολύ μου αρέσει η ιδέα τόσου χυμού αντί άλλων υγρών στη ζύμη. Θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤετοια ωρα που ηρθα σιγα να μην εμειναν τυροπιτακια,αλλα ολη μερα τρεχω για την αυριανη μερα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τυροπιτακια σου Γιωργο φανταστικα και απο εμφανιση,αλλα και νοστιμοτατα με τα υλικα που εχεις βαλει,μπραβο σου!!!
Καλο σου βραδυ,φιλια!!!
Πολύ ωραία πραγματικά τούτη η ζύμη και θα δοκιμαστεί σχεδόν άμεσα (κατά το απόγευμα δηλαδή...) Ο φωτισμός δε, κάνει τα πιτάκια να μοιάζουν ως selebrities!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα τα πιτάκια με το χαλούμι. Γεια στα χέρια σου Γιώργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Πορτοκάλι, μέντα, χαλούμι καταπληκτικός συνδυασμός! Μπράβο, ευχαριστούμε για τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κι εγώ μια συνταγή για ελιόπιτα από Κύπρο που έχει πορτοκάλι στη ζύμη, την έχω φάει αλλά δεν την έχω φτιάξει.
Καλή σας μέρα.
Απλά υπέροχα και μοσχομυριστά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Ούτε και εγώ είχα δοκιμάσει ποτέ πιτάκι με πορτοκαλένια ζύμη, αλλά χάρη στον καλό μου φίλο, τα κατάφερα. Μπορώ να πώ πως ήταν άκρως ενδιαφέρον! Νόστιμα, μαλακά, μυρωδάτα και εξτρα τυρένια. Όποιος λοιπόν έχει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα, να μην έχει! Υπογράφω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλάααααααααα:)
Καλησπέρα.Δεν δοκίμασα ποτέ το χυμό πορτοκαλιού σε ζύμη.Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Θα δοκιμαστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Γιώργο τέλεια!!! έκανα κι εγώ μια ζύμη με πορτοκάλι σήμερα όλως τυχαίως!! κι όταν είδα τη δική σου δεν το πίστευα. Βέβαια η δική μου είναι λίγο διαφορετική και για άλλη κατασκευή, τέλος πάντων, αυτό που έχω να πω είναι ότι είναι τέλεια και θα τα δοκιμάσω τα πιτάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Γιώργο μου,κάτι μου λέει οτι αυτή η ζύμη θα μου αρέσει πολύ. Το χαλούμι δεν το συζητώ Ειναι απίθανο! Η συνταγή αποθηκεύτηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλια
Μου αρέσει κι εμένα το χαλούμι, άρα νόστιμα θα είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πορτοκάλι στην ζύμη πολύ μου αρέσει!!!!! Θα τα δοκιμάσω Γιώργο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πολύ ωραία φαίνονται. Θα το πω στη γιαγιά μου την Κύπρια!
ΑπάντησηΔιαγραφή