Η «κυρά σαρακοστή» στα φόρτε της και πολλοί από μας είτε για λόγους παράδοσης, είτε θρησκείας, είτε αποτοξίνωσης ακόμα, στρεφόμαστε σε συνταγές με αγνά υλικά και γεύσεις που ξυπνούν μέσα μας γευστικές αναμνήσεις.
Οι συνταγές γλυκισμάτων με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, πρωταγωνιστεί στις κουζίνες ολόκληρης της Ελλάδας και ιδιαίτερα της επαρχίας. Οι φίνες μυρωδιές περιπλέκονται με τα αρώματα της Άνοιξης και μας προετοιμάζουν ψυχικά για το Πάσχα που έρχεται.
Η σταφιδόπιτα είναι από τα πλέον αγαπητά γλυκίσματα της οικογένειάς μας και αυτή εδώ η εκδοχή από τις πιο πετυχημένες.
ΥΛΙΚΑ
3/4 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό
χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
1 κτγ σόδα
τρίμα φλούδας από 1 πορτοκάλι ή 1 κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι
2 κτΣ μοσχάτο σαμιώτικο κρασί (ή κονιάκ, ή σούμα)
1 κούπα ζάχαρη
1 κτγ κανέλα
½ κτγ γαρύφαλλο κοπανισμένο
½ κτγ τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κιλό αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κούπα σταφίδα
σουσάμι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε το ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να έχει ήπια γεύση, μιας και είναι από τους πρωταγωνιστές του «έργου». Σε κάθε άλλη περίπτωση το αραιώνουμε με αραβοσιτέλαιο (2 μέρη ελαιόλαδο / 1 μέρος αραβοσιτέλαιο).
Αδειάζουμε και τη ζάχαρη και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι σας κάνοντας περιστροφικές κινήσεις για 5 λεπτά περίπου. Αν μας φαίνεται κουραστικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο αναδευτήρα («σύρμα») ανακατεύοντας στο μισό χρόνο!!
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λιαστό κρασί, τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, το εκχύλισμα και «χτυπάμε» λίγο ακόμα όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Αφήνουμε για το τέλος τις σταφίδες. Αν πρόκειται για επεξεργασμένες σταφίδες του εμπορίου τις αλευρώνουμε με λίγη ποσότητα από το αλεύρι μας και τις ρίχνουμε στο μπολ. Αν είναι «σπιτικιές» που ίσως είναι λίγο πιο σκληρές, τις προετοιμάζουμε κόβοντάς τες είτε με μαχαίρι, είτε στο μύλο ή τις «βαφτίζουμε» λίγη ώρα νωρίτερα σε ποτό ίδιο με αυτό που σκοπεύουμε να προσθέσουμε (κρασί, κονιάκ κλπ), προκειμένου να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Τις αλευρώνουμε και τις ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε λίγο περιστροφικά για να πάνε παντού.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι (20x25) και αδειάζουμε το υλικό μας.
Λίγο πριν το φουρνίσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, παίρνουμε λίγο νεράκι με ένα κουτάλι της σούπας και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος. Έτσι θα κάνει καλύτερη κρούστα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα ή ακόμα καλύτερα το … «ξεχνάμε» μέχρι να κρυώσει ο φούρνος!!
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν κρατιόμαστε) και κόβουμε σε κομμάτια.
Οι συνταγές γλυκισμάτων με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, πρωταγωνιστεί στις κουζίνες ολόκληρης της Ελλάδας και ιδιαίτερα της επαρχίας. Οι φίνες μυρωδιές περιπλέκονται με τα αρώματα της Άνοιξης και μας προετοιμάζουν ψυχικά για το Πάσχα που έρχεται.
Η σταφιδόπιτα είναι από τα πλέον αγαπητά γλυκίσματα της οικογένειάς μας και αυτή εδώ η εκδοχή από τις πιο πετυχημένες.
ΥΛΙΚΑ
3/4 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό
χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
1 κτγ σόδα
τρίμα φλούδας από 1 πορτοκάλι ή 1 κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι
2 κτΣ μοσχάτο σαμιώτικο κρασί (ή κονιάκ, ή σούμα)
1 κούπα ζάχαρη
1 κτγ κανέλα
½ κτγ γαρύφαλλο κοπανισμένο
½ κτγ τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κιλό αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κούπα σταφίδα
σουσάμι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε το ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να έχει ήπια γεύση, μιας και είναι από τους πρωταγωνιστές του «έργου». Σε κάθε άλλη περίπτωση το αραιώνουμε με αραβοσιτέλαιο (2 μέρη ελαιόλαδο / 1 μέρος αραβοσιτέλαιο).
Αδειάζουμε και τη ζάχαρη και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι σας κάνοντας περιστροφικές κινήσεις για 5 λεπτά περίπου. Αν μας φαίνεται κουραστικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο αναδευτήρα («σύρμα») ανακατεύοντας στο μισό χρόνο!!
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λιαστό κρασί, τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, το εκχύλισμα και «χτυπάμε» λίγο ακόμα όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Αφήνουμε για το τέλος τις σταφίδες. Αν πρόκειται για επεξεργασμένες σταφίδες του εμπορίου τις αλευρώνουμε με λίγη ποσότητα από το αλεύρι μας και τις ρίχνουμε στο μπολ. Αν είναι «σπιτικιές» που ίσως είναι λίγο πιο σκληρές, τις προετοιμάζουμε κόβοντάς τες είτε με μαχαίρι, είτε στο μύλο ή τις «βαφτίζουμε» λίγη ώρα νωρίτερα σε ποτό ίδιο με αυτό που σκοπεύουμε να προσθέσουμε (κρασί, κονιάκ κλπ), προκειμένου να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Τις αλευρώνουμε και τις ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε λίγο περιστροφικά για να πάνε παντού.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι (20x25) και αδειάζουμε το υλικό μας.
Λίγο πριν το φουρνίσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, παίρνουμε λίγο νεράκι με ένα κουτάλι της σούπας και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος. Έτσι θα κάνει καλύτερη κρούστα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα ή ακόμα καλύτερα το … «ξεχνάμε» μέχρι να κρυώσει ο φούρνος!!
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν κρατιόμαστε) και κόβουμε σε κομμάτια.
Την τιμούμε την σταφιδόπιτα όλο τον χρόνο και ειδικά την Σαρακοστή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι καταπληκτική!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέραααα...είναι νοστιμότατη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Ενα θα πω..πάω σπίτι και την ετοιμάζω. Ευτυχώς τα υλικά τα έχω όλα. Ήταν πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη, κλασική και πολύ αγαπημένη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που με τις σταφίδες δεν ενθουσιάζομαι, το συγκεκριμένο γλυκό το τρώω πάντα με ενθουσιασμό και ευχαρίστηση!
Από τα πιο αγαπημένα μου. Ωραία η ιδέα του κρασιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασε από το blog moυ αν σ' ενδιαφέρουν τα παιχνίδια
Θα το πάρω το κομματάκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανες αφράτη αφράτη, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα Γιώργη μου, φιλιά!
Οτι πρέπει για τις μέρες που έρχονται. Κάθε Μεγαλη Εβδομάδα τσακίζουμε του φούρνου ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δοκιμάσω φέτος.
Καλό βράδυ :)
Γιώργο πολύ νόστιμη η σταφιδόπιτα, γεια στα χέρια σου, κανένα κομμάτι περίσσεψε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Υπέροχη!!! Μπράβο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς Λίλα μου!!!
Να είσαι καλά
φιλιά
Καλημέρα
@ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ελένη!!!!
Φιλιά
Καλημέρα
@tanyadmin
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώώώώώ΄:)
Να είσαι καλά
καλημέρα
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ συνμαγειράκι :)
Πες κι άλλα, πες κι άλλα!!!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
@Ερμιόνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ερμιόνη μου!!
Εμείς "χτυπάμε" όλα τα σταφιδο-ποιήματα :)
Φιλιά
Καλή σου μέρα
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Vita mia :)
Πέρασα και "δοκίμασα" τις υπέροχες ωμές χορτοσαλάτες σου!!!
Παιχνιδάκια δεν παίζω, αλλά σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση
φιλιά
καλημέρα
@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το πάρεις καλέ :)
Φιλιά
Καλημέρα
@Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Βάσω!!!!
Φιλιά
Καλή σου μέρα
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ελενάκι!!!!!!!!
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλημέρα
@Μarion,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω να ακούσω εντυπώσεις!!!!
Φιλιά πολλά
καλημέρα Μαράκι
@Marί
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα και 2ο ταψάκι Μαρία μου, μη νοιάζεσαι, για όλους έχει :))
Φιλιά πολλά
καλημέρα & χαιρετισμούς!!
@eleni
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Έλενα!!!
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλημέρα