Το μόνο σημαντικό είναι να θυμάσαι ποιο υλικό αναφέρεται σε ποιόν αριθμό. Τι εννοώ?? Πάμε να δούμε...
Ανοίγουμε το ντουλάπι με τα ποτήρια και διαλέγουμε 2 ίδια ποτήρια.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο για ελαφρύτερο αποτέλεσμα)
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι σταγόνες σοκολάτας υγείας ( προαιρετικά)
1/2 ποτήρι χοντροκομμένο καρύδι (προαιρετικά)
κανέλα για πασπάλισμα ( απαραίτητα)!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη με το νερό και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Παράλληλα σε μια άλλη ψηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το σιμιγδάλι.
Προσοχή γιατί καίγεται εύκολα και μετά πικρίζει το γλυκό μας.
Όταν ροδίσει,χαμηλώνουμε την φωτιά και με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από το σιρόπι και με μεγάλη προσοχή ( πιτσιλάει κολασμένα ) το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι.[ Εγώ καπακώνω με το καπάκι της την κατσαρόλα στις πρώτες κουταλιές, αλλιώς τρώνε χαλβά ΚΑΙ τα πλακάκια της κουζίνας ]. Ανακατεύουμε συνεχώς και με τον ίδιο τρόπο και πάντα με μεγάλη προσοχή αδειάζουμε όλο το σιρόπι στο σιμιγδάλι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ΄ρουφήξει΄το υγρό και να κάνει φουσκάλες που σκάνε... τότε είναι έτοιμο.
Προσοχή γιατί καίγεται εύκολα και μετά πικρίζει το γλυκό μας.
Όταν ροδίσει,χαμηλώνουμε την φωτιά και με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από το σιρόπι και με μεγάλη προσοχή ( πιτσιλάει κολασμένα ) το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι.[ Εγώ καπακώνω με το καπάκι της την κατσαρόλα στις πρώτες κουταλιές, αλλιώς τρώνε χαλβά ΚΑΙ τα πλακάκια της κουζίνας ]. Ανακατεύουμε συνεχώς και με τον ίδιο τρόπο και πάντα με μεγάλη προσοχή αδειάζουμε όλο το σιρόπι στο σιμιγδάλι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ΄ρουφήξει΄το υγρό και να κάνει φουσκάλες που σκάνε... τότε είναι έτοιμο.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε λίγο ακόμα να κρυώσει. Αν κάποιος θέλει τον χαλβά του σκέτο, απλά μεταφέρει το μείγμα σε φόρμα του κεικ, ή ατομικά μπολάκια ή απλά σε ένα ταψάκι. Αν πάλι είναι πιο "εκλεκτικός" και "μερακλής"...τον ενισχύει με χοντροκομμένο καρύδι και με σταγόνες σοκολάτας πριν τον αδειάσει στο σκεύος που θέλει.
Τώρα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει ( αλλιώς θα πάθουμε έγκαυμα τρίτου βαθμού) για να σερβιριστούμε την γενναία μερίδα μας :))
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα. Του πάει πολύ..!!
Όπως έχετε ήδη καταλάβει από τις φωτο...εγώ προτιμώ την δεύτερη εκδοχή:))
Σημ: Αντί για καρύδι μπορούμε να βάλουμε κουκουνάρι, σταφίδες, φιστίκι Αιγίνης ή και συνδυασμό αυτών..
ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα απογειώνεται....μπράβο Μαρία...κερνιέμαι ένα κομμάτι και πάω να τον απολαύσω!!!φιλιααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμμμμμ..μ'αρέσει η εκδοχή της σοκολάτας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία!! Γέλασα με το "αρκεί να θυμάσαι" φέρνοντας στη μνήμη μου γεγονός που μας έλεγε παλιά φίλος στη δουλειά,ότι μπέρδεψαν το πιο είναι 1,2,3 και βγήκε μπετόν αρμέ χαλβάς!! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ στέκομαι λίγο για να τα θυμηθώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ 1,2,3,4 είναι νομίζω ο πιο πετυχημένος χαλβάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω η σοκολάτα θα απογειώνει την γεύση του!
Ξηρούς καρπούς σε αυτον τον χαλβά δεν τους προτιμώ, ο άντρας μου όμως θέλει κουκουνάρι!
Φιλιά!
Όντως πανεύκολο... αγαπημένος χαλβάς και ειδικά με σοκολάτα, ακόμη καλύτερος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Αφού έχει σοκολάτα θα πάρω δυο μπολ Μαράκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
A re Maraki!!! Sokolatoegrapses!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκάκι! Με τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς απογειώνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον κανόνα 1-2-3-4 δεν τον γνώριζα... θα προσπαθήσω να τον θυμάμαι σωστά και να μην μπερδέψω τις αναλογίες!
Φιλιά Μαρία μου!
χαχα τι ωραίο το 1,2,3,4!! Χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το χαλβαδάκι σου Μαρία μας!!
τον αγαπω πολύ και σοκολατενιο,με φυστίκι αιγινης εγω τον κανω,μα υστερα απο τη σαρακοστή....παρακαλώ μη,όχι άλλο! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαίνομαι για τις προσθήκες στο χαλβά! Από γλυκά του κουταλιού ως ξηρούς καρπούς και τώρα σοκολάτα! Ωραία η ιδέα με τις σταγόνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημένο γλυκό πόσο μάλλον με σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαλβά με σοκολάτα ...δεν λέει όχι κανείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, δεν καταλάβατε... Το "1-2-3-4" έχει να κάνει με τα μπολάκια που καταναλώνεις μόλις βρεις ευκαιρία :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανος σε εμφάνιση, καταπληκτικός σε γεύση!!!
Να επαναληφθεί Μαράκι :)
Φιλιά
καλημέρα
Καταπληκτικός, πεντανόστιμος!!!Η σοκολάτα ταιριάζει απίθανα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω....και είναι η ώρα του καφέ που του πάει ο χαλβάααας...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε ξεσήκωσες να τον φτιάξω με σοκολάτα...
φιλιά πολλά,καλή εβδομάδα...-:))
Ωραίο αυτό με τις σταγόνες σοκολάτας. Δεν το είχα σκεφτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς είναι ο αγαπημενος μου
Μπράβο Μαρία :)
Φιλιά
Χαλβα δοκιμαζω με διαφορους τροπους τελευταια, αλλα με σοκολατα δεν το χω κανει ακομα! Πρεπει να ναι πολυ νοστημος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Πεντανόστιμος ο χαλβάς και με τη σοκολάτα ακόμη πιο ωραίος. Εγώ το τρώω έτσι κι αλλιώς και στις δύο του εκδοχές... Παίρνω λίγο και ...καλό βράδυ αλλά και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι η μεγάλη αδυναμία της μικρής μου κόρης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ιδιοτροπία έχει μόνο: τον θέλει σκέτο, χωρίς ξηρούς καρπούς!
Αν πάρει είδηση όμως τον δικό σου με σταγόνες σοκολάτας θα γυαλίσουν τα ματάκια της!!!
Αφού κι εγώ τον λιγουρεύτηκα!!!
Τέλειος φαίνεται, γειά στα χέρια σου!