φούρνος της Καλμούκαινας απέναντι από το σπίτι μου στο χωριό μέσα στο στενό, έχει οριοθετήσει και καθορίσει τις μυρωδιές και τις γεύσεις των Γιορτών.
Αυτές προσπαθώ να βρω κάθε φορά που φτιάχνω ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό, χωρίς να τα καταφέρνω πάντα όπως είναι φυσικό.
Στο μπακλαβά που ακολουθεί παρακάτω, νιώθω ότι είμαι πολύ κοντά :)
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκό)
200 γρ καρυδόψιχα
200 γρ αμυγδαλόψιχα
2 κτΣ φρυγανιά τριμμένη
2 κτΣ ζάχαρη
2κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο τριμμένο
125 γρ βούτυρο γάλακτος
50 γρ βούτυρο γίδινο
50 γρ μαργαρίνη
Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ. Ζάχαρη
½ φλ. Γλυκόζη
½ φλ. Μέλι
2 φλ. Νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο multi ή αν είμαστε κλασσικοί τύποι τα χτυπάμε στο γουδί. Εδώ να πω πως αν θέλουμε ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση, καβουρδίζουμε την αμυγδαλόψιχα πριν την κόψουμε!!
Τα αλεσμένα υλικά μας τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα καρυκεύματα.
Λιώνουμε τα βούτυρα και τη μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μη κάψουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα φυλάμε στην άκρη μέσα στο ειδικό σακουλάκι τους.
Με το πινέλο βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί (το δικό μου είναι 30x40) και στρώνουμε 5 φύλλα, αφού αλείψουμε το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Το 5ο δεν το αλείφουμε!!
Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
Στρώνουμε πάνω του ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο και πάνω του στρώνουμε ένα άλλο φύλλο. Το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της γέμισης.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Αν περισσεύουν άκρες από τα φύλλα, δεν τις κόβουμε αλλά τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις αλείφουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε στο τέλος τα 5 φύλλα που είχαμε κρατήσει και τα βουτυρώνουμε ένα ένα.
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε 1 ή 2 γαρύφαλλα (ανάλογα με το μέγεθος).
Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές νερό.
Τον ψήνουμε για 50 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο και τον αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη βρασμού.
Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Το αφήνουμε πλέον να κρυώσει εντελώς.
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Όλη η μαγεία της παρασκευής κρύβεται σε τούτη τη στιγμή.
Τα «κρακ» από τα φύλλα που σιροπιάζονται και οι μυρωδιές που μας κυκλώνουν φανερώνουν ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά...
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, τον ξεσκεπάζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια του σε μια μεγάλη πιατέλα.
Ευχές από καρδιάς για σας και τις οικογένειές σας, Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!
Επειδή είναι πρωί ακόμα και δε θέλω να ενοχλήσω το Νίκο, αφού οι Γεύσεις σε Οινοπωλείο δεν έχουν ανοίξει, παίρνω πρωτοβουλία και σας προτείνω να συνοδεύσετε αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα με ένα απόσταγμα της περιοχής σας. Τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά, grappa κι ότι άλλο έχουν βγάλει τα καζάνια σας!!
Εγώ πάντως, πίνω μια δυο "σούμες" με κάθε κομμάτι !!!!!!!!!!
Το απόλυτο γιορτινό γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Γιώργο μου!
Καλές γιορτές εύχομαι, υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Λενάκι μου!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά κι εσύ και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου
Πολλά φιλιά
Καλές Γιορτές
Αγαπητέ φίλε Γιώργο εμένα ο μπακλαβάς σου μου θύμισε εκείνον της μανούλας μου, άσχετα αν εγώ δεν έτρωγα παρά ένα μικρό κομμάτι. Οι αναμνήσεις όμως της όλης διαδικασίας και του τεράστιου ταψιού με συνοδεύουν πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και Καλές γιορτές με υγεία κι αγάπη στην οικογένεια σου.
Χαίρομαι Ξανθή μου που σου έφερε τόσο όμορφες αναμνήσεις το γλυκάκι μου!!!
ΔιαγραφήΚαλές Γιορτές σε όλους σας
Φιλιά
Ωραίος ο μπακλαβάς σου Γιώργο. Η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη γλύκα!! Κάθε κομμάτι και μια ανάμνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!
Συμφωνώ απόλυτα με το "απόλυτη γλύκα" Κική μου :))
ΔιαγραφήΣου εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές με υγεία!!!!
Φιλιά
εμεις ποτε δεν ειχαμε τον μπακλαβα για γλυκο χριστουγεννων και για αυτον τον λογο και εγω δεν τον συνηθιζω. αλλα οποτε και να τον φιαξουμε παντα αξιζει! ενα απο τα απολυτα και διαχρονικα γλυκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα χριστουγεννα
ειρηνη
Κάθε περιοχή με τα έθιμά της Ειρήνη μου και στο τέλος όλοι καταλήγουν στα καλύτερα :)
ΔιαγραφήΝαι, ΠΑΝΤΑ αξίζει!!!!!!!!!!!!
Καλά Χριστούγεννα με υγεία!!
Φιλιά
Χριστούγεννα χωρίς μπακλαβά...δεν είναι Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου (σου επιτρέπω να ξαναφέρεις και ενδιάμεσα βέβαια)!
Χρόνια πολλά & καλές γιορτές να έχεις..!
Εμείς άμα δεν ταιριάζαμε, δε θα "συμπεθεριάζαμε" :)))
ΔιαγραφήΕ, αφού έχω και την άδειά σου, λέω να ξαναφέρω :)
Καλές Γιορτές σου εύχομαι Μαράκι μου, με υγεία και ευτυχία!!!!!!!!
Πολλά φιλιά
Δεν ήξερα ότι ο μπακλαβάς συνδέεται με τα Χριστούγεννα, αλλά αυτή είναι μια πολύ καλή αφορμή για να τον φτιάξω! Ευχαριστούμε για την ιδέα! Πολλά μπράβο για την -προφανώς- εξαιρετική εκτέλεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!!!
"Να μια καλή ιδέα" λοιπόν!!!!!!!!
ΔιαγραφήΝα τον φτιάξεις και να τον ευχαριστηθείς :)
Καλές Γιορτές
Φιλιά
Είναι γιορτινό γλυκάκι ο μπακλαβάς τα Χριστουγεννα σε πολλά μερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα κάνει η μαμά μου εμένα.
Και του χρόνου Γιώργο με υγεία.
Καλές γιορτές σε όλους :)
Φιλιά
Κάτι ξέρει η μαμά σου Μαριώ μου!!!!!
ΔιαγραφήΝα είναι πάντα καλά η γυναίκα :)
Καλές Γιορτές να περάσετε!!
Πολλά φιλιά
Χρόνια πολλά Γιώργο μου και καλές γιορτές σε στρωμένα γιορτινά τραπέζια, και μ' ένα τέτοιο γλυκό δε βλέπω να σηκώνεται κανείς απ'τα τραπέζια. Μέχρι τελικής πτώσης, εκεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαρθάκι μου :)
ΔιαγραφήΠου να σηκωθείς;;; Κολλάς από τη γλύκα του και τη νοστιμιά του!!!!!
Καλές Γιορτές
πολλά φιλιά
Καλησπέρα, Γιώργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στη δική μου την περιοχή ο μπακλαβάς ήταν το γλυκό των ημερών και τον έφτιαχναν με αμύγδαλο και ελαιόλαδο, όπως στη Μυτιλήνη, μέσα σε τεράστια ταψιά, όπως λέει και η Ξανθή.
Μου άρεσαν τα γαριφαλάκια και το ανάμεικτο βούτυρο που χρησιμοποίησες. Φαντάζομαι το άρωμα!
Πολλές ευχές για καλές γιορτές με υγεία κι αγάπη σε όλη την οικογένεια.
Φιλιά.
Έτσι είναι Ελένη μου. Με ότι καλύτερο διαθέτει κάθε τόπος!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε ο διάκοσμος, που όπως κατάλαβες έχει φοβερή επίδραση στη γεύση!!!!!!!
Καλές Γιορτές για σένα και την οικογένειά σου
Πολλά φιλιά
Δεν υπάρχει πιο γιορτινό γλυκό! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου:)
Ευχαριστώ Μαρία μου:: Δεν υπάρχει :)
ΔιαγραφήΤις καλύτερες ευχές μου για τις Γιορτινές μέρες σε όλους σας!!!!
Πολλά φιλιά
Μπακλαβα ειδα και μπηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου να ειχα και το ταψακι δε θα με πειραζε....
Καλα Χριστουγεννα!!!
Πέρασα πάνω από 1 βδομάδα σε σχετική "αποτοξίνωση" από το internet, αλλά οι ευχές είναι ευχές και δεν πρέπει να περιμένουν!!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαργαρίτα μου, να είσαι καλά!!!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχεις !!!!
Φιλιά :)
Έφτιαξα το μπακλαβά όπως στο φούρνο της Καλμούκαινας!!! Ξέχασες στη γέμιση το καβουρντισμένο σουσάμι αλλά σε συγχωρώ!!! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, φιλιά σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δεις Παναγιώτα που μου το θύμισε ο Νίκος ο Πήττας μόλις έβαλα την ανάρτηση!!!! Το επόμενο ταψάκι θα έχει ΚΑΙ καβουρδισμένο σουσάμι!! Πάντως και αυτός εδώ είχε απίστευτη γεύση!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τη συγχώρεση :))
Να είστε όλοι καλά!!!
Πολλά φιλιά σε μικρούς και μεγάλους.
Καλή Χρονιά!!!
ΥΓ Αν δε κάνω λάθος είναι το 1ο σου σχόλιο εδώ!!!!!!
Πολύ χάρηκα που τα "κατάφερες" :)
Τέλειος !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές.
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα μου!!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
Πολλά φιλιά
Μπακλαβάς και πάλι μπακλαβάς, θα φτιάξω κι εγώ σήμερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές, πολλές ευχές για υγεία, ευτυχία!!
Φιλιά πολλά.
Ομοϊδεάτες Μαράκι!!!!!
ΔιαγραφήΜπακλαβάς "δαγκωτό"!!!!
Να είστε όλοι καλά
Πολλά φιλιά
Καλή Χρονιά!!!!
Μια γωνίτσα παρακαλώ, έμεινε για μένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα σε όλους σας με υγεία και ευτυχία!
Τι γωνίτσα Βαγγελιώ μου, ούτε γαρύφαλλο :))
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία!!!
Πολλά φιλιά
Αχ τί ωραίος μπακλαβάς!! Και του χρόνου παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές να έχετε και Καλά Χριστούγεννα!!!
Ευχαριστούμε πολύ Μάγδα μου!!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά κι εσύ!!
Πολλά φιλιά
Καλή Χρονιά!!!
Εχω χασει επισοδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχος Γιωργο μου!
Καλα Χριστουγεννα!
Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά,
Καλή Χρονιά με υγεία
Πολλά φιλιά
Τέλειος! Καλή χρονιά να έχεις Γιώργο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦθάσαμε τελικά και στα "επίκαιρα" :)
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Κική μου!!!!!!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
Πολλά φιλιά!!!!
Χρόνια πολλά Γιώργο! Τέλειος ο μπακλαβάς! Αρωματικός, σιροπιαστός... Τι άλλο να θέλει κανείς! Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή