ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
3 κτΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κτΣ βούτυρο
1,5 κούπα γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κτΣ θυμάρι
2 κλωναράκια φλασκούνι
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμ τριμμένα κίτρινα τυριά (cheese mix)
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
3 λουκανικάκια πουλερικών σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 αντιστάσεις πάνω κάτω
Αλείφουμε ένα πυρέξ με λίγο βούτυρο και το βάζουμε στην άκρη
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ~0,5 cm
Τις ξεπλένουμε και βάζουμε τις μισές φέτες μέσα στο πυρέξ
Τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες στο πυρέξ τις πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και αδειάζουμε πάνω την υπόλοιπη σάλτσα
Στρώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης)
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και σκορπίζουμε τα κίτρινα τυριά σε όλη την επιφάνεια.
Τελειώνουμε προσθέτοντας τις πιπεριές και τα λουκανικάκια
Βάζουμε πάλι το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!!!
1 κιλό πατάτες
3 κτΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κτΣ βούτυρο
1,5 κούπα γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κτΣ θυμάρι
2 κλωναράκια φλασκούνι
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμ τριμμένα κίτρινα τυριά (cheese mix)
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
3 λουκανικάκια πουλερικών σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 αντιστάσεις πάνω κάτω
Αλείφουμε ένα πυρέξ με λίγο βούτυρο και το βάζουμε στην άκρη
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ~0,5 cm
Τις ξεπλένουμε και βάζουμε τις μισές φέτες μέσα στο πυρέξ
Ετοιμάζουμε μια σάλτσα μπεσαμέλΑφαιρούμε το φλασκούνι και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα πάνω στις πατάτες
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 λεπτό.
Ανεβάζουμε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στο μάτι και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, το φλασκούνι, και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι πήξει και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκο-τριμμένο πολύχρωμο ή μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε για λίγο και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες στο πυρέξ τις πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και αδειάζουμε πάνω την υπόλοιπη σάλτσα
Στρώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης)
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και σκορπίζουμε τα κίτρινα τυριά σε όλη την επιφάνεια.
Τελειώνουμε προσθέτοντας τις πιπεριές και τα λουκανικάκια
Βάζουμε πάλι το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!!!
Τι ωραίο! Όλο άρωμα και γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο Γιώργο
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πιπεριές και το λουκανικάκι το απογείωσαν.
Φιλιά :)
E, ρε γλέντια, μου' ρχεται να μπω μέσα στη φωτογραφία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήυποθέτω ότι η φλασκούνι είναι η άγρια μέντα. Φλισκούν' στη Μυτιλήνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΦλασκούν' στη Σάμο Μανώλη :)
Διαγραφή