Ψωμάκια τρυφερά, για όλες τις χρήσεις!!! | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Ψωμάκια τρυφερά, για όλες τις χρήσεις!!!

2

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να αναζητήσετε κάτι που να σας κόψει την πείνα, αλλά να μην είναι υπερβολικό σε μέγεθος και σε γεύση ;
Ε, λοιπόν αυτά τα μικρά τρυφερά ψωμάκια είναι η λύση στο "πρόβλημά" σας ;)
Με εξαιρετική γεύση, μετατρέπονται στο λεπτό σε γλυκά, σε αλμυρά ή σε σκέτα σνακς.
Θα τα λατρέψετε!!!

Πάμε να τα φτιάξουμε

ΥΛΙΚΑ
2 κούπες ( 306 gr) ΑΛΕΥΡΙ (δυνατό) για τσουρέκια ή για ψωμί
3/4 κούπας ( 115 gr) ΑΛΕΥΡΙ για όλες τις χρήσεις
1 πακέτο (7 γραμ) ξερή ΜΑΓΙΑ*
2 κτΣ (28 γραμ) ζάχαρη
1 κτγ (10 γραμ) ΑΛΑΤΙ
2 κτΣ (28 γραμ) ΒΟΥΤΥΡΟ μαλακό ή σπορέλαιο
1 ΑΥΓΟ ελαφρά χτυπημένο
200 ml ζεστό ΓΑΛΑ - όχι καυτό

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ζεσταίνουμε το γάλα (~40 °C).
Στη λεκάνη του μίξερ, κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μαλακό βούτυρο (μαργαρίνη ή σπορέλαιο) και το χτυπημένο αυγό.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα του γάντζου στη μέγιστη επιτρεπόμενη και ζυμώνουμε το μείγμα για 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι, ζυμώνοντας και αναδιπλώνοντας την.
Μετράμε συνολικά 100 αναδιπλώσεις και είναι έτοιμη!!!
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη την αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι ένα κομμάτι λαδόκολλα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες και κάθε μπάλα σε 6 μικρότερες. Συνολικά 18 μέρη.


Τα πλάθουμε ελαφρά με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε τριάδες στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα


Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη, σκεπάζουμε με κάνα δυο πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή τα αφήνουμε ως έχουν.

Ψήνουμε για 20 λεπτά


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν χωρίς να ιδρώσουν


Τρώγονται σκέτα, με τυριά, αλλαντικά, μαρμελάδα, μέλι ή ότι άλλο σας αρέσει!!

*Η μαγιά που χρησιμοποιώ στις ζύμες μου είναι σε πράσινο φακελάκι και προέρχεται από το γνωστό γερμανικό σούπερ μάρκετ, σε συσκευασία 6 τεμ και είναι ACTIVE. Που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η προεργασία ενεργοποίησης σε χλιαρό νερό κλπ. Το γράφει στο φακελάκι στο πίσω μέρος. Την αναμειγνύουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά ως έχει!!!

2 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Καλησπέρα και καλό μήνα. Μου άνοιξες την όρεξη τώρα και δεν έχει τίποτα το μαγαζί απόψε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι υπέροχα ψωμάκια είναι αυτά Γιώργο!!!
    Αφράτα. Και μ αρέσει που είναι έτσι κολλητά το ένα με το άλλο.
    για σαντουιτσάκια είναι ότι πρέπει.

    Καλό μήνα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν