Απαιτεί κάποιο χρόνο παραπάνω, αλλά αυτά που προσφέρει δε συγκρίνονται με κανένα κόπο!!
Πάμε να την ετοιμάσουμε!!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
Αχλάδια
3 φλιτζάνια νερό
3 ώριμα αχλάδια βουτυράτα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ζύμη Τάρτας
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
¼ φλιτζανιού αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
135 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο
1 κρόκο αυγού
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας νερό παγωμένο
Κρέμα Αμυγδάλου
90 γραμ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού τριμμένο αμύγδαλο
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
1 μεγάλο αυγό και 1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Για τα αχλάδια:
Βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη το ξυλάκι κανέλας το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό λεμονιού να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αχλάδια καθαρισμένα από φλούδα και σπόρους(αφαίρεσα τους σπόρους με το εργαλείο των μήλων).
Τα σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους.
Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα τα φυλάμε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη:
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ξεκινάμε το μίξερ και τα ανακατεύουμε με τους αυγογδάρτες για 3 λεπτά μέχρι να «ψυχουλιάσει». Ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό παγωμένο. Χρησιμοποιώντας το διακόπτη on / off του μίξερ, ανοιγοκλείνουμε τη συσκευή μερικές φορές, μέχρι να «μαζευτεί» το μίγμα. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για την κρέμα αμυγδάλου:
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μούλτι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα το αλεύρι και το κορν φλάουρ και στη συνέχεια, το αυγό και το ασπράδι. Δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μια τελείως ομογενοποιημένη κρέμα. Προσθέτουμε στο τέλος τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου και απλά ανακατεύουμε. Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες. Αν μείνει στο ψυγείο, την βγάζουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 - 190 °C.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με διάμετρο 20-22 εκατοστά και σηκώνουμε περιμετρικά τις άκρες της ώστε να καλύψουν όσο γίνεται τα τοιχώματα. Με ένα μεγάλο πιρούνι τρυπάμε όλη τη βάση και την καλύπτουμε με ένα στρογγυλό κομμένο χαρτί ψησίματος. Πάνω στο χαρτί τοποθετούμε ένα μισογεμάτο ανοξείδωτο μπολάκι με νερό (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερά φασόλια για βάρος).
Ψήνουμε τη σκεπασμένη ζύμη για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το μπολάκι και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. (συνολικός χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά)
Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά τη ζύμη να κρυώσει και στη συνέχεια απλώνουμε πάνω της, την κρέμα αμυγδάλου.
Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρότερες φέτες. Από κάθε αχλάδι παίρνουμε συνολικά 8 – 10 μισές φέτες.
Πιέζουμε απαλά κάθε φέτα μέσα στην κρέμα αρχίζοντας από τις άκρες του ταψιού με τις πιο μεγάλες φέτες και προχωράμε προς τη μέση με τις μικρότερες. Στο ταψάκι χωράνε συνολικά 4 -5 σειρές που το κάνουν να μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου. Τα κενά που δημιουργούνται μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι ή να τα καλύψουμε με μικρότερα φετάκια αχλαδιού, είτε με ασπρισμένα αμύγδαλα είτε με συνδυασμό των δυο τους!!!
Αφού κρυώσει, μπορούμε αν θέλουμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Πριν σερβιριστεί εδώ, προηγήθηκαν απανωτές παρασκευές στην κουζίνα του σπιτιού (εξ ου και οι διαφορετικές λήψεις) , που είχαν όμως όλες την ίδια τύχη : εξαφανίζονταν ... :)
Χαλάλι ο κόπος για ενα τόσο εξαιρετικα νόστιμο γλυκό!Αν ειχα και ενα μικρο-μικρο κομάτι.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τόσο λαχταριστό!!Το λιγουρεύτηκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα κομμάτι και για μένα παρακαλώ....
Καλημέρα και καλή βδομάδα!!!
Με κάνεις και υποφέρω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ζηλέψετε ακόμα περισσότερο, να σας πω ότι το κομμάτι που βλέπετε να αιωρείται πάνω στην σπάτουλα κατέληξε στην αφεντιά μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καλά της εργασίας :)
Απίστευτη γεύση!!
Απαλή γέμιση και τραγανό μυρωδάτο μπισκότο που λιώνει στο στόμα και αφήνει μια μοναδική γεύση σε συνδυασμό με το αμύγδαλο και το αχλάδι!!!!
Εύγε Γιώργο, πάντα τέτοια!!!!!!!
Κανενα κομματακι προσ τα δω με κουριερ παιζει; μπα, ετσι που γιναμε με τα γραμματα βομβες δε με βλεπω να δοκιμαζω!! Μπραβο Γιωργο αξιος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από τη γεύση, φαντάζομαι και τη μυρωδιά της!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!
Τελευταία τόχω ρίξει στα γλυκά με φρούτα,η ζύμη αυτή είναι υπέροχη και ξεχωριστή την έχω δοκιμάσει μια φορά, τα αμύγδαλα της δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμάσω και αυτή την τάρτα.
Σε ευχαριστούμε Γιώργο!!
περιττό να πω πόσο δελεαστική φαίνεται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου! Χαλάλι ο κόπος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Τα όμορφα και νόστιμα πιάτα, απαιτούν και κόπο και χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχουμε μεράκι, όπως φαίνεται να έχεις εσύ, φτιάχνουμε θαύματα!!
Σ' ευχαριστώ για την ωραία σου συνταγή!
Εντυπωσιακότατη και σίγουρα πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετά μπελαλίδικη μα αξίζει τον κόπο...
Πρέπει να ΄χες δημιουργικό οίστρο όταν την έφτιαχνες!
Καλό βράδυ
Ζ.
Σημειώνω την συνταγή και θα την φτιάξω οπωσδήποτε!!! Φαίνεται λαχταριστή..γιαμ γιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη τάρτα. Θα πρέπει να είναι απίστευτα ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαλάλι ο κόπος που θέλει.
Φιλιά.
Καλό βράδυ.
Poli oraio se emfainisi kai akougetai nostimo...bravo!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το δικό μου κομμάτι το χεις κρατήσει στην άκρη ε; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το γλυκό σου, γειά στα χέρια σου!
Το ότι είναι νόστιμη είναι σίγουρο, φαντάζομαι θα είναι και πολύ μυρωδάτη! Αχ, τι παθαίνω βραδιάτικα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγαλοπρεπές γλύκισμα! Υπεροχη συνταγή.Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο με τρέλλανες.....θα τη φτιάξω το Σ/Κ το δίχως άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπλικτική τάρτα , θα την δοκιμάσω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτική !!!! πω πω να ερθω να με κερασετε βρε παιδιά μια-δυο-τρία κομμάτια ??????
ΑπάντησηΔιαγραφήαμα βρω ωραια βουτυράτα αχλάδια θα την κάνω σίγουρα το σ/κ.
σε φιλώ πολύ πολύ !!!
Καταπληκτική παρουσίαση. Και πολύ ωραία συνταγή..Η κρέμα αμυγδάλου κάτι μου έκανε..χιχι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι μας βάζεις τέτοιες ιδέες? Δεν μας λυπάσαι.:)
Υπέροχη τάρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την πολύ ωραία συνταγή!
Καλημέρα!
@RIRI
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαλάλι της Ριρή μου!!!
Αξίζει κάθε λεπτό δέσμευσης :)
Ε, για ένα κομματάκι κάτι θα γίνει :))
Καλημέρα
@ΝΑΤΑΣΑ
Είναι ότι φαίνεται!!
Άντε, άλλο ένα κομμάτι και για σένα :)
Καλημέέέρααα !!!
@agrampelli
Ένοχος κύριοι ένορκοι :)
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαράκι!!!
Εσύ είπαμε έχεις το "μέσον" (όπως κι εγώ στα δικά σου!!!)
Αλλά μη το λες παραέξω...
Φιλιά
Καλημέρα
@Benikos place
Μπα Νικόλα... ούτε με περιστέρι έτσι που γίναμε!!
Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα
Φιλιά στο σπίτι!!!
@Taste Advisor
Φοβερός συνδυασμός μυρωδιάς και γεύσης Popi!!
Ευχαριστώ πολύ
Φιλάκια
Καλημέρα
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις Ξανθή!!
ευχαριστώ κι εγώ
Φιλιά
Καλημέρα
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Είναι πειρασμός ανάθεμα την... :))
@Asteri
Ευχαριστώ πολύ Μαράκι!!!!!!
Φιλιά
Καλημέρα
@Dafni
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
Να είσαι καλά
Καλή σου μέρα
@kitchenStories
Η πρώτη φορά ήταν που με έβαλε στο κλίμα!!
Μετά όλα πήραν το δρόμο τους :)
Ευχαριστώ πολύ Ζ.
Καλημέρα
@irini
Να τη φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!!!
Καλή σου μέρα
@Λίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχη Λίνα μου!!
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
καλή σου μέρα
@Peter M
Ευχαριστώ πολύ Peter!!!
Να είσαι καλά
Καλημέρα
@Betty's Cuisine
Μέχρι χθες το είχα και σε περίμενε...
Όταν έβαλα καφέ το απόγευμα, μου έκλεισε το μάτι και ... ενέδωσα :)
Θα κρατήσω από την επόμενη ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Φιλιά
Καλημέρα Μπέτυ
@big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΖημιά!!! Ξέρω...
Φιλιά
καλημέρα
@Vita
Ευχαριστώ πολύ!!!!
Καλή σου μέρα
@Λίλα
Λίλα μου με κάνεις και νιώθω τύψεις :)))
Πες μου τα νέα!!!
Φιλιά
καλημέρα
@Afroditi
Ευχαριστώ πολύ Αφροδίτη!!
Καλή σου μέρα
@Maria B.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθεις βρε Μαριώ μου, αλλά να μας ενημερώσεις έγκαιρα, να έχουμε φτιάξει φρέσκια!! :))
Φιλιά πολλά
Καλή σου μέρα
@Μarion,
Άντε πάλι!!!
Δε φτάνει που παιδεύτηκα, τ' ακούω κι από πάνω :)))
Ευχαριστώ πολύύύύ!!!!
Φιλιά
Καλημέρα
@eva
Καλή σου μέρα Εύα!!!
Ευχαριστώ πολύ :)
μμμμ! μαρεσει πολυ το αχλαδι στα γλυκα!!!θα δοκιμασω να την φτιαξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτα ειναι τελεια! την εκανα την προηγουμενη εβδομαδα και θα την ξανακανω και παλι σημερα! μπερδευτηκα και χρησιμοποιησα αλευρι ολικης αλεσης αλλα νομιζω οτι του πηγε πολυ τελικα! καλη μας ορεξη! σε ευχαριστω για τη συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα !!!
Αυτά τα σχόλια της επαλήθευσης και μάλιστα μετά από παρέλευση χρόνου, είναι τα πιο όμορφα :)
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!
Άφησε κι ένα όνομα αν θέλεις
Καλό βράδυ