Η ιδέα προήλθε πάλι από τη Gabriela μόνο που δεν ακολούθησα επακριβώς τη συνταγή της ζύμης και της γέμισης.
Ήθελα να φτιάξω κάτι με μήλο, πέρα από τις μηλόπιτες και τα μηλοπιτάκια.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!
Πρώτες ύλες
Για το ζυμάρι
- 500 g αλεύρι γοχ
- 1 κτγ αλάτι
- 4 κτσ ζάχαρη
- 90 g βούτυρο λιωμένο
- 120 ml γάλα ζεστό
- 1 κύβο νωπής μαγιάς (42 gr)
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- 1 τζούρα κονιάκ
Για τη γέμιση
- 1 πράσινο μήλο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 χούφτα καρύδι χοντροκομμένο
- 1 χούφτα σταφύδα μαύρη
- λίγη κανέλα
- λίγη ζάχαρη
Επί τω έργω
Για τη ζύμη κάνουμε «πάνω-κάτω» ότι και για τα brioche.
Ήτοι : Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κτσ ζάχαρη για να ενεργήσει γρήγορα η ζύμωση και 1/2 κούπα από το αλεύρι. Με ένα μεγάλο πιρούνι αναμιγνύουμε τα υλικά και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει. Όλη η διαδικασία δε θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αρωματικά μας.Μόλις φουσκώσει το «προζύμι», το ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και οι γάντζοι αρχίζουν το «δούλεμα» σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το άλλο μείγμα, των αυγών. Το «δούλεμα» συνεχίζεται χαλαρά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο φρέσκο βούτυρο. Σταματάμε τη μηχανική υποστήριξη και βάζουμε λίγο …χέρι στο ζυμάρι.
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο από το ζυμάρι σταματάμε τις μαλάξεις.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε καμιά ωρίτσα περίπου.
Όταν έχει πάρει επάνω της για τα καλά, την ξεσκεπάζουμε και τη ζουλάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε στη μέση.
Το ένα κομμάτι το χωρίζουμε σε 6 μικρότερα (τόσες θήκες είχα !!!). Έχουμε αναμείξει και τα υλικά της γέμισης και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου.Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τις παλάμες μας σε χοντρές πιτούλες και βάζουμε στη μέση τους μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε απ όλες τις πλευρές με τα δάχτυλα μας για να εγκλωβιστεί καλά η γέμιση και την ξαναπιέζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, για να ανοίξει πάλι και να πάρει ένα μακρόστενο σχήμα.
Με το εργαλείο της πίτσας, χαράσσουμε 2-3 αυλάκια κατά μήκος.
Το αυλακωμένο ζυμάρι στη συνέχεια το στρίβουμε και ενώνουμε τις άκρες του.
Το τοποθετούμε μέσα στη θήκη και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα.
Στο άλλο μισό της ζύμης συμπεριφερόμαστε αναλόγως, αλλά σε «μία ενότητα».
Αυτό το τοποθέτησα στριμμένο σε μια μακρόστενη θήκη για κέικ πάνω σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε τις ζύμες να πάρουν τον αέρα τους (~30’) και αφού ανέβουν λίγο «ψυχολογικά», τις αλείφουμε με διάλυμα κρόκου και γάλακτος!! Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Εισάγουμε όλες τις θήκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C και περιμένουμε το «θαύμα»!!
Στο μισάωρο όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και το θέαμα μας καταπλήσσει.
Γευστικά, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.
Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε μια γεύση αφού τα αρώματα του μήλου, της κανέλας και του πορτοκαλιού προσπαθούν να υπερισχύσουν, το καθένα για πάρτη του.
Ο συνδυασμός τους και η «τσουρεκοειδής» υφή της ψημένης ζύμης κάνουν το τελικό αποτέλεσμα συναρπαστικό.
Εύκολα, γρήγορα και γευστικά.
- 1 πράσινο μήλο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 χούφτα καρύδι χοντροκομμένο
- 1 χούφτα σταφύδα μαύρη
- λίγη κανέλα
- λίγη ζάχαρη
Επί τω έργω
Για τη ζύμη κάνουμε «πάνω-κάτω» ότι και για τα brioche.
Ήτοι : Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κτσ ζάχαρη για να ενεργήσει γρήγορα η ζύμωση και 1/2 κούπα από το αλεύρι. Με ένα μεγάλο πιρούνι αναμιγνύουμε τα υλικά και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει. Όλη η διαδικασία δε θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αρωματικά μας.Μόλις φουσκώσει το «προζύμι», το ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και οι γάντζοι αρχίζουν το «δούλεμα» σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το άλλο μείγμα, των αυγών. Το «δούλεμα» συνεχίζεται χαλαρά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο φρέσκο βούτυρο. Σταματάμε τη μηχανική υποστήριξη και βάζουμε λίγο …χέρι στο ζυμάρι.
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο από το ζυμάρι σταματάμε τις μαλάξεις.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε καμιά ωρίτσα περίπου.
Όταν έχει πάρει επάνω της για τα καλά, την ξεσκεπάζουμε και τη ζουλάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε στη μέση.
Το ένα κομμάτι το χωρίζουμε σε 6 μικρότερα (τόσες θήκες είχα !!!). Έχουμε αναμείξει και τα υλικά της γέμισης και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου.Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τις παλάμες μας σε χοντρές πιτούλες και βάζουμε στη μέση τους μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε απ όλες τις πλευρές με τα δάχτυλα μας για να εγκλωβιστεί καλά η γέμιση και την ξαναπιέζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, για να ανοίξει πάλι και να πάρει ένα μακρόστενο σχήμα.
Με το εργαλείο της πίτσας, χαράσσουμε 2-3 αυλάκια κατά μήκος.
Το αυλακωμένο ζυμάρι στη συνέχεια το στρίβουμε και ενώνουμε τις άκρες του.
Το τοποθετούμε μέσα στη θήκη και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα.
Στο άλλο μισό της ζύμης συμπεριφερόμαστε αναλόγως, αλλά σε «μία ενότητα».
Αυτό το τοποθέτησα στριμμένο σε μια μακρόστενη θήκη για κέικ πάνω σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε τις ζύμες να πάρουν τον αέρα τους (~30’) και αφού ανέβουν λίγο «ψυχολογικά», τις αλείφουμε με διάλυμα κρόκου και γάλακτος!! Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Εισάγουμε όλες τις θήκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C και περιμένουμε το «θαύμα»!!
Στο μισάωρο όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και το θέαμα μας καταπλήσσει.
Γευστικά, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.
Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε μια γεύση αφού τα αρώματα του μήλου, της κανέλας και του πορτοκαλιού προσπαθούν να υπερισχύσουν, το καθένα για πάρτη του.
Ο συνδυασμός τους και η «τσουρεκοειδής» υφή της ψημένης ζύμης κάνουν το τελικό αποτέλεσμα συναρπαστικό.
Εύκολα, γρήγορα και γευστικά.
Πράγματι πρωτότυπο. Θα το δοκιμάσω να δω και αυτά. Είναι τελείως διαφορετικά από την μηλόπιτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Moιάζει υπέροχο! Δοκίμασα να φτιάξω μια εκδοχή cross buns αλλά βγήκαν "ψωμάκια" και επομένως Εύρηκα, να η επόμενη δοκιμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέροντα τα τσουρεκάκια! Άσε που έχω και αδυναμία στις σταφίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο λες 20 γρμμάρια μαγιά=1κύβος. Νομίζω ότι ο κύβος του σμ ειναι 40 γρ. Κοίτα το για να σιγουρευτούμε αν θες.
Καλώς τη Λίνα!! Τελείως διαφορετικό όντως. Πιστεύω να σου αρέσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
Κατερίνα καλημέρα. Χαίρομαι που με βρήκες κι εδώ!! Ελπίζω να με ενημερώσεις για τα αποτελέσματα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κική τί να πω!! Όπως πάντα παρατηρητική και ουσιαστική ! Έχεις απόλυτο δίκιο!! 42 ΟΛΟΚΛΗΡΑ γραμμάρια είναι ο κύβος της νωπής μαγιάς!!! Το διόρθωσα αμέσως. Ευχαριστώ και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα :)
Τι νόστιμα που φαίνονται... Και αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κρατήσω την ιδέα για το φθινόπωρο, τώρα έχω μπει στο αστερισμό της φράουλας...
@elie
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όπως ακριβώς τα περιγράφεις!!
Τα επόμενα που θα φτιάξω θα τα δοκιμάσω με γέμιση φράουλα και κουβερτούρα :)
Καλή σου μέρα
Γιώργο εδώ και κανα μήνα ζυμώνω καθημερινά γιατί πειραματίζομαι σε νέες συνταγές και παίρνω με το κιλό τα κυβάκια...Γι' αυτό το ήξερα ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήχρυσοχέρης, ο δικός μου άνδρας για να κόψει ψωμί, πρέπει να βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτή την τεχνική με τις λωρίδες την χρησιμοποιώ για τα σταφιδόψωμα, και αν φτιάξω πικάντικα ψωμάκια με μπέικον και σαλάμια διάφορα, έτυχε πριν χρόνια να μου την δείξει ένας φίλος φούρναρης, δεν έτυχε όμως ποτέ να βάλω σε τέτοια ζύμη, έτσι τριμμένο το μήλο, αλλά τώρα που τα είδα θα δοκιμαστούν σίγουρα, όλοι τα τρώνε τα μήλα σε γλύκισμα
πω, πω λαχταριστά σα να τα μυρίζω κιόλας
mmm Αυτά τα τσουρεκάκια με προβλημάτισαν.. θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργη τι ειναι αυτοοοοο;;;καινουργιο μπλογκ??? Μεγεια! Πολυ ομορφο,. καιτα τσουρεκακια σου, λαχταριστα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσουν πολύ οι ζύμες (πίτες, πίτσες, τσουρεκοειδή)!! Ευχαριστώ και πάλι
Καλή σου μέρα
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά εφάρμοσα κι εγώ αυτή τη μέθοδο και αποδείχτηκε πολύ βολική.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Καλή σου μέρα
@mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίστεψέ με δε θα το μετανιώσεις :)
Καλώς όρισες στην κουζίνα μας!!!
Καλή σου μέρα
@δεσποιναριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ορίσατε καλή μου φίλη!! Σωστά μαντέψατε περί της κτήσεως ;)
Σ' ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό και την υποδοχή!!
Πολλά φιλιά Δεσποινάκι
Καλή σου μέρα
γνωρίζουν τη συνταγή GabiCara. καλά έχετε αριστερά. Θα μπορεί να χειριστεί πιο δύσκολη μετάφραση. Πού είναι οι δικές σας συνταγές;
ΑπάντησηΔιαγραφήI am glad i found you!
Καλησπέρα Γιώργο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά έρχομαι εδώ και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.Ωραίες φωτογραφίες,ωραίες συνταγές,όλα ωραία.
Ξέρω ότι έιναι παλαιότερη η ανάρτηση,αλλά ελπίζω να δεις το σχόλιο.
Μου άρεσαν πολυ αυτά τα διαφορετικά μηλοπιτάκια σου.Θα δοκιμαστούν το φθινόπωρο οπωσδήποτε!
Να είσαι καλά
@Flori
ΑπάντησηΔιαγραφήWellcome!! For my recipes click on the bar at left "ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ"
Thank you
Kisses
@lila
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη χαρά πήρα σήμερα όταν ανακάλυψα το σχόλιό σου :)
Σ' ευχαριστώ για όλα όσα "άφησες" εδώ!
Καλή σου μέρα
Καλησπέρα Γιώργο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά έρχομαι εδώ και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.Ωραίες φωτογραφίες,ωραίες συνταγές,όλα ωραία.
Ξέρω ότι έιναι παλαιότερη η ανάρτηση,αλλά ελπίζω να δεις το σχόλιο.
Μου άρεσαν πολυ αυτά τα διαφορετικά μηλοπιτάκια σου.Θα δοκιμαστούν το φθινόπωρο οπωσδήποτε!
Να είσαι καλά
χρυσοχέρης, ο δικός μου άνδρας για να κόψει ψωμί, πρέπει να βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτή την τεχνική με τις λωρίδες την χρησιμοποιώ για τα σταφιδόψωμα, και αν φτιάξω πικάντικα ψωμάκια με μπέικον και σαλάμια διάφορα, έτυχε πριν χρόνια να μου την δείξει ένας φίλος φούρναρης, δεν έτυχε όμως ποτέ να βάλω σε τέτοια ζύμη, έτσι τριμμένο το μήλο, αλλά τώρα που τα είδα θα δοκιμαστούν σίγουρα, όλοι τα τρώνε τα μήλα σε γλύκισμα
πω, πω λαχταριστά σα να τα μυρίζω κιόλας
Τι νόστιμα που φαίνονται... Και αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κρατήσω την ιδέα για το φθινόπωρο, τώρα έχω μπει στο αστερισμό της φράουλας...
Moιάζει υπέροχο! Δοκίμασα να φτιάξω μια εκδοχή cross buns αλλά βγήκαν "ψωμάκια" και επομένως Εύρηκα, να η επόμενη δοκιμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω να πω τα καλυτερα για τα τσουρεκακια. Μυρωδατα ,νοστιμα ευκολα, τα εφτιαξα προχτες βραδυ παρεα με την 20 μηνων κορη μου. Περιττο να σας πω οτι ξετρελαθηκε ..
ΑπάντησηΔιαγραφή