ΡΟΛΑ ΜΥΖΗΘΡΑΣ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΡΟΛΑ ΜΥΖΗΘΡΑΣ

54

Έχουν περάσει 4 μέρες κι εγώ ακόμα στον κόσμο μου... Δε φταίω όμως!! Εσείς με φέρατε σ’ αυτή την κατάσταση κι άντε τώρα να προσγειωθώ. Βέβαια δε λείπουν οι σχετικές πιέσεις κι έτσι θέλοντας και μη, ανασήκωσα τα μανίκια, έτοιμος και πάλι για … δράση.
«Τι θα γίνει, θα βάλεις εκείνη τη συνταγή με το τριανταφυλλάκι;» μου πέταξε χθες η αγαπημένη μου συνάδελφος. Το είχε δοκιμάσει πρόσφατα και … μάλλον της άρεσε!!
«Ε, τι να κάνομε;» που λέει και το Αφεντικό, μπήκα και πάλι στην παραγωγή.
Η συνταγή προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και πιο συγκεκριμένα από την Κροατία. Η Sanela στο δικό της blog την ονομάζει «αλμυρά τριαντάφυλλα» λόγω του σχήματος της ζύμης που όντως θυμίζει τριαντάφυλλο.
Λόγω της γέμισης όμως που έτυχε να βρίσκεται στο ψυγείο μου, εγώ τα βάφτισα ρολά μυζήθρας, μιας που το θεωρώ πιο ...«εμπορικό»!!! Ε, να βγάλουμε και κανένα φράγκο  :))

ΥΛΙΚΑ (~16 τεμ)
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ κρέμα γάλακτος light
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα γάλα χλιαρό
1½ κ.γ. στιγμιαία μαγιά
1 κ.γ. μπέικιν-πάουντερ
αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
300 γρ μυζήθρα Κρήτης
Θα χρειαστούμε επίσης:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
1. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με τη στιγμιαία μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
3. Όταν «ανεβεί» το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε χοντρό φύλλο 3-4 mm. Κόβουμε κύκλους διαμέτρου ~10 cm (τα περισσεύματα τα μαζεύουμε και τα ξαναζυμώνουμε) και τους αλείφουμε με το αρωματισμένο λιωμένο βούτυρο. Κόβουμε τον κύκλο σταυρωτά στα 4 σημεία, αφήνοντας το κέντρο ανέπαφο.(Σας έβαλα και τυφλοσούρτη !!!)


Εκεί βάζουμε 1 κομμάτι μυζήθρας και τυλίγουμε κάθε πέταλο γύρω από το τυρί.
4. Βάζουμε τα ρολά σε ελαφρά βουτυρωμένα μαφινοθηκάκια .
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
6. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.



Σερβίρονται ζεστά. Έχουν απίστευτο άρωμα και υπέροχη γεύση. (Ρωτήστε και τη maria mas.)
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε τριανταφυλλάκια με διαφορετική γέμιση, αλμυρή ή γλυκιά (βάλτε φαντασία).

54 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Πολύ όμορφα φαίνονται. Ότι πρέπει για τραπέζι αλλά και για δεκατιανό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AΑγαπητοί φίλοι...δεν φαίνονται απλά ωραία...είναι πεντανόστιμα. Τα δοκίμασα και ενθουσιάστηκα. Η ζύμη είναι αφράτη και μυρωδάτη και η γέμιση απλή και δροσερή! Επιτέλους την ανέβασες!! Έρχομαι να μου δίξεις την διαδικασία του τυλίγματος γιατί σ'έχασα σε αυτο το σημείο και θέλω να τα φτιάξω ΑΜΕΣΑ!!!
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό λέγεται καλλιτεχνία φίλε μου!!!
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο, πάρα πολύ ωρα'ια ιδ'εα και αποτέλεσμα! Να είσαι καλά που τη μοιράζεσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο μου μας προέκυψες μεγάλος καλλιτέχνης τελικά!!
    Τι υπέροχο κέρασμα είναι αυτό σήμερα!!
    Θα το φτιάξω the soonest possible, που λένε και στο χωριό μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμ δίκιο έχεις!! Τώρα μάλιστα. Άλλαξα browser και ουπς θαύμα! Οι φωτο σαφέστατες!!! Και είναι και καλιτεχνικότατες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με ξεσήκωσες για δοκιμές... αλλά δεν προλαβαίνω τώρα...θα το κάνω όμως για το Πασχαλινό τραπέζι σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λαχταριστά!!!
    Τέλεια για δεκατιανό αλλά και πρωινό! Και απογευματινό τώρα που το ξανασκέφτομαι!=Ρ
    Εύγε!=)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την Κυριακή που πέρασε τα έφαγα κάπου με τη ζύμη και τη γέμιση των δικών μας καλιτσουνιών. Ενθουσιάστηκα με το σχήμα. ΤΕΛΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη συνταγή και οδηγίες Θα την φτιάξω σύντομα γιατί τρελαινομαι για αφράτες ζύμες
    Αν τα ξαναφτιάξεις βάλε κιένα ντοματίνι στο κέντρο (να μην ξεχνάμε
    και το χόμπυ μας Χα Χα) Θα είναι ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kala ti teleio sxedio exeis kanei?kataplhktiko!kai fainontai pentanostima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλέ, τι τεχνική είναι αυτή?? Δεν την έχω ξαναδεί!!!!
    Σούπερ τα ρολάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία...υποθέτω νόστιμα... ωραίες φωτογραφίες και υπέροχη τεχνική...μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα τα φιαξω κι εγω, (τροπος του λεγειν γιατι που να βρω μηζυθρα Κρητικια) Οποτε τι λες για ρικοτα ιταλικη; Ποια η γνωμη σου αγαπημενε μαγειρα της μπλογκοσφαιρας; Το σχημα τριανταφυλλακι με κατεκτησε δια παντος! Φιλια και ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφεντικο ειπε
    Καλησπέρα σας
    Εξαιρετικά μου φαίνονται.Κατι πρός
    "νεραιδάκια",αλλά στο πολύ καλύτερο
    τους.Καλά θα ητανε να ειχαμε δυο-τρία-τεσσερα για γευστική δοκιμή
    αλλά κατι η καταιγίδα της ερήμου της Μαρίας Μας,κάτι οι υπόλοιπες συνμαγείρισσες,
    που να μείνει και για μας τους εκτός
    νυμφώνος....
    Αλλά ειπαμε,"τι να κάνομε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @manousina
    Καλημέρα manousina μου :)
    Έχεις δίκιο, μόλις σε πιάσει η λιγούρα τρως 1 και πάει περίπατο η πείνα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Taste Advisor
    Καλημέρα Ποπάκι μου!!! Όσα θέλεις :)
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @maria mas.
    Αν είναι να τα λες τόσο όμορφα, την επόμενη φορά θα σου δώσω περισσότερα :))
    Τα βρήκαμε τελικά!! Μέθοδος "άνευ διδασκάλου"!! Τόσο απλά :)
    Φιλιά πολλά
    καλημέρα Μαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ξανθή
    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!! Που και που με πιάνει :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Helengr
    Τίποτα δεν έχει νοστιμιά, αν δεν το μοιραστείς :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Asteri
    Έλα, και για σένα έχω :))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Λίλα
    Σ' ευχαριστώ Λίλα μου!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ΕΛΕΝΑ
    Ναι Λενιώ μου!! Καλλιτέχνης από κούνια :))
    Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Απ ότι κατάλαβα, όταν έρθω στο χωριό σου, θα πρέπει να κουβαλάω και κανένα λεξικό μαζί μου :))))
    Φιλιά πολλά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @maria mas.
    Έτσι, τα σωστά να λέγονται!!! Ευχαριστώώώώώ΄, πες κι άλλα, μ' αρέσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Penelope
    Να το κάνεις Πηνελόπη και θα με θυμηθείς :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @cibus♥I
    Ευχαριστώ πολύ!!!
    Και για βραδινό παίζει, για ξανασκέψου το :))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Vita
    Σ' ευχαριστώ πολύ Vita mia !! Το έχω στο πρόγραμμα να τα φτιάξω κι εγώ "κρητικά" :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Νίκη Λ.
    Σ' ευχαριστώ πολύ Νίκη μου!!!!
    Έχεις δίκιο, θα δώσει έτσι άλλη γεύση στο περιεχόμενο και άλλο χρώμα στη φωτογραφία!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Ειρήνη
    Σ' ευχαριστώ πολύ Ειρήνη!!! Να τα δοκιμάσεις είναι φανταστικά!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Εφη
    Πραγματικά άψογη τεχνική και πολύ εύκολη!!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ Έφη μου
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Eva Z.
    Τα είπες όλα μόνη σου Εύα μου :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @δεσποιναριον
    Με όλα αυτά που ακούω, προσθέτω πόντους στο μπόι μου :))
    Δεσποινάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ!!
    Η γέμιση είναι θέμα γούστου και φαντασίας. Διαθέτεις δόξα το Θεό, "με τη σέσουλα" κι από τα δύο !!!
    Τα έχω συναντήσει και με Cottage ακόμα, οπότε και με Rocotta γιατί όχι!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Γιάννης
    Αφεντικό, μόλις καταλήξω στην προσωπική μου εκδοχή, σου υπόσχομαι να τα δοκιμάσεις!!
    Πάντως και η πρώτη beta έκδοση πήγε περίφημα Το επιβεβαίωσαν και τα κορίτσια της παρέας :)
    Φιλιά
    Καλημέρα είπαμε, οπότε καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα Γιώργο. Εγω πέρασα λίγο καθηστερήμενα, να σου πω τις ευχές μου.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ!
    Οσο για τα ρολάκια σου απλά ...υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπέροχα δείχνουν!
    με γλυκιά γέ,ιση τα έχεις δοκιμάσει ;
    καλό ΣΚ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @dhmhtra
    Σ' ευχαριστούμε πολύ Δήμητρα, κι εγώ και τα ρολάκια μου :))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Afroditi
    Ευχαριστώ πολύ Αφροδίτη μου!!! Όχι δεν τα έχω δοκιμάσει. Ακόμα!!!! :)
    Οσονούπω ...
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα!
    Τα έφτιαξα κι εγώ κι είχαν τεράστια επιτυχία! Αν και η ζύμη δε μου φούσκωσε καθόλου...
    Επίσης, μου άνοιγαν στο ψήσιμο, αλλά γι' αυτό φταίω εγώ, δεν τα τύλιγα σφιχτά. Πάντως, ήταν πεντανόστιμα.
    Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Κατερίνα
    Ήταν η πρώτη φορά Κατερίνα! Την επόμενη που θα τους έχεις πάρει τον αέρα, θα τα βάλεις να σου ποζάρουν κιόλας :))
    ευχαριστώ πολύ!!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιώργο ειναι σαν τριανταφυλλάκια!!! Είναι υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καποτε έφτιαχνα τέτοια με πηλό!!! Καλα τα χαζευω και τα ξαναχαζευω, ειναι απίθανα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Υπέροχα για μπουφέ και πολύ φιγουράτα
    λεω να τα φτιάξω στα βαφτίσια με γέμιση σαν λυχναράκια... θαναι υπέροχα...
    Επίσης και τα αγγουράκια γεμιστά σου...εξισου υπέροχα!Μπορείς και να τα γμίσεις με σαλάτα του κηπουρού ή ρώσικη...

    ευχαριστώ μούδωσες ιδέες...
    pastaflora από greekmasa.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μα πως γίνεται εγώ να μην έχω ανακαλύψει αυτο το φανταστικό blog?
    Καταχωρήθηκε στα αγαπημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Eri
    Ε, δεν το κάναμε και βούκινο :)))
    Καλώς όρισες Eri :)
    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσει η σελίδα μας!!!
    Εγώ σε έχω ανακαλύψει καιρό τώρα...!
    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γιαμ, γιαμ!! Τέλεια φαίνονται. Νομίζω ότι η μικρή μου κόρη θα ξετρελαθεί. Κάθε απόγευμα έχουμε την ίδια στιχομυθία. "Τι έχει να φάω μαμά; Μαμά: Δενξέρω, τι θέλεις;'Σήμερα το απόγευμα όμως θα έχω την απάντηση έτοιμη. Yes!
    Περάστε και μια βόλτα από το blog μου "γλυκές και αλμυρές γεύσεις" στη διεύθυνση polyfreelance.blogspot.com. Να είστε όμως επιεικείς γιατί είμαι εντελώς καινούργια στο blogging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα ,

    Παρακολουθώ το μπλογκ σου αρκετό καιρό και μου αρέσουν πολυ οι αναρτήσεις.

    Μολις είδα αυτη τη συνταγή είπα πρέπει να την φτιάξω ... και την έφτιαξα ... τι να πω .. η ζύμη είναι φοβερή ... η εμφάνιστη απίστευτη. Βεβαια επειδή δεν είχα εύκαιρη μυζήθρα, εβαλα φέτα/τσενταρ/χαλούμι. Τέλεια.

    Μια ερώτηση μόνο, πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτη τη δόση ? Εγω έκανα μόνο 12 ... και μου βγήκαν τροφαντά τροφαντά ... οχι ότι μας χαλάσαν αλλα στυλιστικά τα δικά σου ήταν πιο "κομψά".

    Ευχαριστούμε παντως για την υπέροχη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Conna
    Ευχαριστώ πολύ Conna :)
    Όταν έρχονται σχόλια και μάλιστα τόσο κολακευτικά για το τελικό αποτέλεσμα, μετά από τόσο καιρό, ε, καμαρώνω λιγάκι :))
    Η ζύμη είναι για ~16 κομμάτια!!!
    Όταν ανοίξεις τα 12 μέρη της ζύμης, τα κόβεις με ένα στρογγυλό σκεύος, και τα περισσεύματα τα ξαναζυμώνεις! Έτσι προκύπτουν τα 16 :)
    Ευχαριστώ και πάλι
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και καλά κάνεις και καμαρώνεις !!

    Απορία - Αν τα 12 μερη ζύμης τα κάναμε 24 λες να βγουν τσουρούτικα τα τριανταφυλλάκια ? Εγω παντως με την πρωτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και θα σου πω !

    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γιώργο,

    Τα ανέβασα τα τριανταφυλλάκια σου στο μπλογκ.

    Πέρνα να τα δεις.

    http://saborconna.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν