Νίκη Μηταρέα : με Κρασί και Ελληνικά | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Νίκη Μηταρέα : με Κρασί και Ελληνικά

2

Συγγραφέας: Νίκη Μηταρέα
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη
Κατηγορία: Μαγειρική
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2014
Σελίδες: 224
Τιμή πρώτης έκδοσης: 17,50€

Στα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής, κράτησα πολυάριθμες γευστικές εμπειρίες από τα προϊόντα που παράγονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κάθε ταξίδι μου στις γωνιές του τόπου μας είναι και μια αφορμή για αναζήτηση, των τοπικών προϊόντων, των συνταγών, των ανθρώπων που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη γευστική μας κληρονομιά. Το αποτέλεσμα ποτέ δε με απογοήτευσε!! 
Κι ανάμεσα σε τόσα προϊόντα, το κρασί να κρατά τον ιστό της παράδοσης και να μιλά στους ίδιους γευστικούς κώδικες από τόπο σε τόπο! 
Αυτά τα προϊόντα μου έδωσαν την έμπνευση και την πρώτη ύλη γι αυτό το βιβλίο. 
Πήρα υλικά από όλη την Ελλάδα που αναδύουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου που τα γέννησε τα συνδύασα στο μαγείρεμα με τα αρώματα των ελληνικών κρασιών  και ταίριαξα τις συνταγές μου με το κατάλληλο κρασί στο τραπέζι ώστε να μεγαλώσει η ευχαρίστηση που θα αντλήσουμε από το φαγητό. 
Πιστεύω πως οι συνταγές που υπάρχουν στο βιβλίο "με Κρασί και Ελληνικά" αξιοποιούν τα ελληνικά προϊόντα που ισχυροποιούν το στίγμα της κουζίνας μας και διατηρούν την αυθεντικότητα του γευστικού μας πολιτισμού.
Το είδος της μαγειρικής που αναδύεται από το βιβλίο δεν είναι η παραδοσιακή προσέγγιση, ούτε η "πειραγμένη" προσέγγιση που επιχειρούν οι σεφ στις κουζίνες τους, ούτε τη θεωρώ δική μου επινόηση.
Είναι η μαγειρική όσων σέβονται την παράδοση μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα και γοητεύονται από την ιδέα να μαγειρέψουν κάτι που να είναι τόσο γνώριμο αλλά συγχρόνως να ξαφνιάζει. 
Είναι η κουζίνα της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας που θα μπορούσε να γίνει τόσο κλασική που να θεωρείται η "κουζίνα της μαμάς" μετά από μία γενιά! 
Εύχομαι και ελπίζω το βιβλίο μου "με Κρασί και Ελληνικά" να αποτελέσει για τους αναγνώστες του, μια ευχάριστη συντροφιά στην κουζίνα τους.
Νίκη ΜηταρέαΣτο βιβλίο της Νίκης, το κρασί και η γαστρονομία είναι έννοιες παντρεμένες και διάγουν βίους παράλληλους!! Το ένα εξαρτάται από το άλλο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη χώρα μας έχουμε αργήσει να αναζητήσουμε περισσότερα στοιχεία για τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του κρασιού και του φαγητού, ήταν κάτι που το παίρναμε σαν δεδομένο και γι αυτό το λόγο, εκτός όλων των άλλων, το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό! Οι οινικές προτάσεις της είναι πολύ έξυπνα διαμορφωμένες γιατί δεν προτείνει συγκεκριμένες ετικέτες αλλά τύπους και ποικιλίες κρασιών που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια
Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου, διευθυντής εταιρείας Vinetum


Είναι ένα βιβλίο με απλές συνταγές, καθημερινές συνταγές που είναι πάντα επίκαιρες και νόστιμες. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο του κρασιού μπορεί να μάθει δηλαδή κάποιος για το κρασί από αυτό το βιβλίο
Είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση να ζευγαρώσουμε το φαγητό να το αγκαλιάσουμε και να πάμε παραπέρα
Θεωρώ ότι βιβλία τέτοια και άνθρωποι σαν τη Νίκη θα πρέπει να είναι οι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό έτσι ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα των κρασιών μας  της γαστρονομίας μας και φυσικά της αγαπημένης μας χώρας 
Στέλιος Μπουτάρης οινοποιός του κτήματος ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ


Έζησα από πολύ κοντά την αγωνία της Νίκης το πάθος τη χαρά τη συγκίνηση γι αυτό το βιβλίο
Είναι ένα βιβλίο που εξυμνεί τον ελληνικό αμπελώνα
Συνταγές μαγειρεμένες με πολύ αγάπη συνταγές μεθυσμένες πλημμυρισμένες με τα αρώματα των ελληνικών κρασιών
Ένα βιβλίο που μόνο που το διαβάζεις μυρίζεις τη μυρωδιά του φαγητού και του κρασιού που το συνοδεύει! Ένα βιβλίο που σου ανοίγει την όρεξη με εύκολες συνταγές
Ανδρέας Λαγός Nomad Chef - συγγραφέας


Το βιβλίο της Νίκης είναι ένα εγχειρίδιο που μας μαθαίνει πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το κρασί  και μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τη μαγειρική και το κρασί.
Η Νίκη δένει πολύ ωραία τις γεύσεις !!!
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Chef - συγγραφέας


Η Νίκη πέρα από εξαιρετικός συνεργάτης είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος. Αγαπούσε τα Ελληνικά προϊόντα πολύ πριν αυτό γίνει η γενικευμένη σημερινή τάση.
Έχει γράψει ένα υπέροχο βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στον σπιτικό μάγειρα, αυτόν που θέλει να μαγειρεύει ωραία γευστικά με ελληνικά προϊόντα χωρίς πειραματισμούς και χωρίς παράξενες συνταγές!!! 
Πριν από κάθε συνταγή υπάρχει μια εισαγωγή με μια οινική πρόταση που κι αυτό επίσης είναι υπέροχο!!!
Ο αναγνώστης περιμένει κάποιον να τον πιάσει από το χέρι και να τον μάθει πέντε πράγματα για να απολαμβάνει με ασφαλή τρόπο, τόσο το καλό φαγητό όσο και το καλό κρασί. Κι εδώ τον βρίσκει στο πρόσωπο και την πένα της Νίκης.
Μιχάλης Μιχαήλ εκδότης - διευθυντής Lifo

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα σε μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Είναι γεμάτο από καταπληκτικά ελληνικά προϊόντα αποτέλεσμα της καινοτομίας που έρχεται μόνο μέσα από τη φύση και τη γνώση.
Η Νίκη είναι ένας άνθρωπος αφιερωμένος στο κρασί και έχει γράψει ένα βιβλίο που δε μας κάνει μόνο να περνάμε καλά αλλά και να λέμε πως υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που αποτυπώνουν υπέροχα αυτή τη νέα ενέργεια και τη δυναμική των καιρών μας!! 
Είναι ένα ήρεμο ωραίο ποτάμι που όταν χρειαστεί μεταμορφώνεται σε ποταμό γνώσεων  που με την πένα της γράφει και ξαναγράφει τέτοια υπέροχα βιβλία.
Το βιβλίο της κοσμεί και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό, το πωλητήριο του οινοποιείου.
Γιώργος Σκούρας οινοποιός του Κτήματος Σκούρα


"Η ποιότητα του κρασιού "φέγγει" μέσα από το φαγητό"!!
"Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φαίνεται μια προσπάθεια ότι έγινε χωρίς προσπάθεια".
"Στις ώριμες κοινωνίες γαστρονομικά, οι άνθρωποι αγαπούν το κρασί αφού αγαπήσουν πρώτα το φαγητό".
Στο φαγητό βάζουμε κρασί για να είναι "εύθυμο"!!
Η Νίκη είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που έχει βγάλει ένα βιβλίο που μας οδηγεί στα σωστά βήματα σχετικά με ένα προϊόν που έχει να κάνει με την ωριμότητα και κάτι που είναι εύθυμο. Τι άλλο να χρειαστούμε;; 
Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW
~*~


Όλες οι φωτογραφίες και τα σχόλια των ειδικών, προέρχονται από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ, στις 30/3/2015 στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ και την κατάμεστη αίθουσα GOLDEN AB, όπου είχα τη μεγάλη χαρά να βρίσκομαι κι εγώ :)


Ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά και εφημερίδες καλύπτει η θητεία της Νίκης Μηταρέα στο χώρο της ηλεκτρονικής και έντυπης δημοσιογραφίας. Από τις Κοινωνικές Επιστήµες στη δηµοσιογραφία και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στις στήλες της γεύσης και του οίνου. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά, εφηµερίδες και διαδίκτυο καλύπτει η θητεία της Νίκης Μηταρέα στον χώρο της ηλεκτρονικής και έντυπης δηµοσιογραφίας. Συνεργάζεται µε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις σε θέµατα φαγητού, οίνου και resto-κριτικής. Γράφει στην εβδοµαδιαία εφηµερίδα Lifo και στο lifo.gr, στο olivemagazine.gr, στο περιοδικό φαγητού Κάθε Mέρα, στο ειδικό περιοδικό Wine Trails, στο Elle Magazine, στο Votre Beautι. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί µε την εφηµερίδα Έθνος, το περιοδικό Cookbook ως ειδικός σύµβουλος, το περιοδικό Εικόνες, την οικονοµική εφηµερίδα Ναυτεµπορική, την ειδική εφηµερίδα Αµπελοτόπι, το περιοδικό Food Guide, το περιοδικό Odyssey. Η ίδια δηλώνει ότι λατρεύει να µαγειρεύει και γοητεύεται από το παιχνίδι των υλικών και των γεύσεων. Πιστεύει ότι, όταν έβαλε την κουζίνα, το φαγητό και το κρασί στη δουλειά της, έκανε τον πιο επιτυχηµένο συνδυασµό.
«Έχω “µαγειρέψει” εκατοµµύρια λέξεις για το φαγητό και το κρασί για τα media που έχω συνεργαστεί. Μου αρέσει να “σερβίρω” σε αυτούς που µε ακούν ή µε διαβάζουν άρωµα ζωής».
Τακτικό µέλος της ΕΣΗΕΑ, µέλος της F.I.J.E.V. (Διεθνούς Ένωσης Δηµοσιογράφων και Συγγραφέων για Oίνο και Ποτά) και µέλος του Συνδέσµου «Οι Ελληνίδες του Κρασιού». Τον Νοέµβριο του 2005 κυκλοφόρησε από τα «Ελληνικά Γράµµατα» το πρώτο της βιβλίο µε τίτλο Οινοµαγειρέµατα. Το βιβλίο της απέσπασε το πρώτο βραβείο στον παγκόσµιο διαγωνισµό βιβλίων µαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards 2006», στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World».


2 σχόλια : Leave Your Comments

Δοκίμασαν και είπαν