Κολοκυθόπιτα Αλμυρή με Χωριάτικο Φύλλο | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Κολοκυθόπιτα Αλμυρή με Χωριάτικο Φύλλο

2


Τώρα που οι κήποι και πάγκοι της Λαϊκής γέμισαν με ολόφρεσκα, λουλουδιασμένα, καταπράσινα κολοκυθάκια, είναι μια καλή ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε όλες τις μαγειρικές τους εκδοχές.

Η πίτα είναι μια καταπληκτική ιδέα και μάλιστα με αυτό το φύλλο που την απογειώνει τόσο αισθητικά όσο και γευστικά!!!

Για να τη φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι
1 κτγ αλάτι
2 κτΣ ξύδι
1 κούπα νερό χλιαρό
1/3 της κούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση
10 μέτρια κολοκυθάκια (600 γρ.)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι μάραθο ψιλοκομμένο
200 γρ. φέτα σε τρίμματα
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
2 κτΣ γιαούρτι
1/2 κούπα γλυκό τραχανά
αλάτι - πιπέρι
λίγο νερό
ελαιόλαδο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι και το μισό νερό.

Ζυμώνουμε με το γάτζο και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή και μαλακή που να μην κολλάει.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.



Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.

Τα αλατίζουμε για να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.


Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Μόλις εξατμισθεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Στύβουμε καλά τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Σοτάρουμε για 3΄.


Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μάραθο, πιπέρι, αλάτι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Ρίχνουμε τα τυριά τριμμένα, το γιαούρτι, τον τραχανά, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
Με το ένα κομμάτι ανοίγουμε 2 φύλλα (τα κάτω) και με το άλλο κομμάτι 3 φύλλα (τα πάνω)

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες No 32 στρώνουμε το 1ο φύλλο.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε σουρωτά το 2ο φύλλο.


Περιχύνουμε πάλι με ελαιόλαδο και αδειάζουμε τη γέμιση.


Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα σουρωτά, περιχύνοντας πάντα με ελαιόλαδο.

Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί , τα γυρίζουμε προς τα μέσα σε κόθρο.


Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις (στην τελευταία σχάρα) για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.


Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σερβίρουμε.


Μικρά μικρά από την συνταγή:

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στα 25 και στα 50 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ψεκάζουμε (ή ραντίζουμε) με νερό!!!

Στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος, ψήνουμε με αντιστάσεις και αέρα ή μόνο αέρα!!!

Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ

Όταν το ...πανέξυπνο κινητό μου παίρνει πρωτοβουλίες: 
Από τις φωτογραφίες που τράβηξα κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας, το κινητό μου (Xperia™ M5) διάλεξε αυτές που του άρεσαν και έφτιαξε από μόνο του το παρακάτω βίντεο. Έβαλε εφέ, έβαλε και μουσική και ιδού το αποτέλεσμα!!! Εγώ απλά το ανέβασα στο youtube...



2 σχόλια : Leave Your Comments

  1. περιμενω πως και πως τα μεγαλα κολοκυθια απο τις μακρυες κολοκυθιες του κηπου για να κανω πιτα.με τη δικη σας συνταγη θα κανω τωρα την πιτα καθως τα κολοκυθακια απο τις κομποκολοκυθιες αφθονουν στον κηπο.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω!! Φοβερή πίτα Γιώργο.
    Γεια στα χέρια σου. Το φυλλο το ζήλεψα. Εγινε πάρα πολυ ωραίο.
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν