Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ
Η Λέσβος είναι ένα νησί πλουσιοπάροχα προικισµένο από τη φύση, γεγονός που
συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πολιτισµικής της ταυτότητας,
σηµαντικό κοµµάτι της οποίας αποτελεί η ξεχωριστή γαστρονοµική της κουλτούρα, η
οποία εξελίχθηκε από την αρχαιότητα µέχρι της µέρες µας µέσα από µια συναρπαστική
ιστορική πορεία.
Η πλούσια και ποικιλόµορφη χλωρίδα και πανίδα, σε συνδυασµό µε τις
πολυδιάστατες πολιτιστικές επιρροές που δέχτηκε λόγω θέσης ανά τους αιώνες,
συνέτειναν στην διαµόρφωση διατροφικών συνηθειών, µεταξύ των οποίων κάποιες
αποτελούν µοναδικά φαινόµενα στην ελληνική και την διεθνή γαστρονοµία.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το δίπολο ούζο – µεζές, µια διατροφική διαδικασία που
συνοψίζει ιστορικά και πολιτιστικά την κοινωνικοοικονοµική εξέλιξη του νησιού, ενώ έχει
συµβάλει δραστικά στην διαµόρφωση της τοπικής γαστρονοµικής ταυτότητας, αφού έχει
ενσωµατωθεί στην καθηµερινή ζωή, στις παραδόσεις και στην ευρύτερη κουλτούρα του
νησιού.
Στην πραγµατικότητα, οι γευστικές συνήθειες και παραδόσεις είναι διάχυτες σε όλο το
νησί, παρουσιάζοντας όµως κάποιες ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή. Στο έντυπο
αυτό γίνεται µια προσπάθεια καταγραφής των γαστρονοµικών συνηθειών της Λέσβου, µε
ειδική αναφορά σε οκτώ περιοχές, δηλαδή τους Δήµους: Λουτρόπολης Θερµής,
Μανταµάδου, Μήθυµνας, Πέτρας, Πλωµαρίου, Αγιάσου, Γέρας και Ευεργέτουλα.
Η προώθηση και ανάπτυξη του γαστρονοµικού τουρισµού στη Λέσβο, είναι ο
απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς αποτελεί µια πρόκληση για τον
επισκέπτη, µέσα από τη γαστρονοµική εµπειρία του στο νησί, να µυηθεί σε βαθύτερες
πτυχές του πολιτισµού και των παραδόσεων και να γνωρίσει και άλλες µορφές
εναλλακτικού τουρισµού που αναπτύσσονται δυναµικά τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο.
Σε µια εποχή που οι καταναλωτές στρέφονται δυναµικά προς την µεσογειακή
διατροφή, η Λέσβος έχει να προτείνει ένα µοναδικό διαιτητικό πρότυπο, που µπορεί να
συµβάλει όχι µόνο στην υγεία και τη µακροζωία, αλλά πάνω απ’ όλα µας δίνει την
ευκαιρία µέσα από το συνδυασµό της ποιότητας και της απόλαυσης, να
αποθησαυρίσουµε τα µυστικά του ευ ζειν.
Με αυτό το κείμενο προλογίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου την έκδοση "ΛΕΣΒΟΣ κάθε γεύση και μια ιστορία".
Είναι κι αυτό ένα από τα δώρα που πήραμε φεύγοντας από την εκδήλωση των Επιμελητηρίων Λέσβου Χίου και Σάμου τον περασμένο μήνα.
Από αυτό τον γαστρονομικό οδηγό του ακριτικού νησιού διάλεξα μια νηστήσιμη συνταγή για την
εβδομάδα που έρχεται.
1κ. καλαµάρια
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 κούπα ρύζι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
6-7 µπαχάρια
Πλένουµε τα καλαµάρια και αφαιρούµε τα πτερύγια και τα μουστάκια τους. Ψιλοκόβουµε τα ποδαράκια από
το καλαµάρι και τα βάζουµε σε ένα µπολ.
Σοτάρουµε σε ελαιόλαδο το κρεµµύδι µε τα ψιλοκοµµένα κοµµάτια καλαµαριού. Προσθέτουµε νερό, το αλάτι, το πιπέρι και
τα µπαχάρια και αφού πάρει βράση ρίχνουµε το ρύζι.
Αφήνουµε να βράσει σε χαµηλή φωτιά και αφού µελώσει, τρυπάµε τα καλαµάρια µε ένα πηρούνι, τα γεµίζουµε µε τη γέµιση και τα κλείνουµε µε µια
οδοντογλυφίδα.
Τα βάζουµε στην κατσαρόλα µε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουµε να σιγοβράσουν σε µέτρια φωτιά.
Ολόκληρος ο Γαστρονομικός Οδηγός Λέσβου σε μορφή PDF βρίσκεται αναρτημένος στη σελίδα του Επημελητηρίου Λέσβου