una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros


Πρόκειται για ένα πολύ απλό, εύκολο, οικονομικό και πολύ γευστικό γλύκισμα.

Είναι και νηστίσιμο!

Τα δοκίμασα για πρώτη φορά στη Σάμο"Τα γλυκά της Αργυρώς", Μεσαίο Καρλόβασι Σάμου, τηλ. 227330064 )

Ήταν όντως εξαιρετικά, με ενέπνευσαν και αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ τα δικά μου!!

Αφού πειραματίστηκα αρκετά, κατέληξα στα συγκεκριμένα υλικά, αναλογίες, θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος, που έδωσαν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα!!!

Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν!

Θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση:
100 γρ Φουντούκια ψημένα και αλεσμένα
2 κτΣ ζάχαρη άχνη
1 κτγ κανέλα

150 γρ ταχίνι
75 γρ ηλιέλαιο

5 φύλλα ΚΡΟΥΣΤΑ (εργαστήριο ΠΑΠΠΑ)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (φουντούκι, άχνη, κανέλα) και σε ένα δεύτερο μπολ, το ταχίνι με το ηλιέλαιο.


Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστα και το απλώνουμε πάνω στον πάγκο
Αλείφουμε με ένα πινέλο το μισό με το αραιωμένο ταχίνι και το διπλώνουμε στη μέση.
Αλείφουμε ξανά όλη τη διπλωμένη επιφάνεια με ταχίνι
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε 3 ή 4 μακριές λωρίδες.
Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα 1,5 κτγ γέμιση φουντουκιού και τυλίγουμε σε τρίγωνα
tip: την πρώτη φορά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, έβαλα τη γέμιση στην αρχή της λωρίδας. Στη συνέχεια όμως την άπλωσα μέχρι τα μισά του φύλλου και μετά δίπλωσα... Έγιναν πολύ πολύ καλύτερα!!!
Μόλις γεμίσει το ταψί, αλείφουμε τα τρίγωνα με μικρή ποσότητα από το ταχίνι που περίσσεψε και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.


Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.



Για μοναδικό, υπέροχο, φρέσκο φύλλο "βέργας", Βηρυτού, κρούστας, σφολιάτας... : εργαστήριο ΠΑΠΠΑ !!
Καλή επιτυχία!!!


Δεν έχω δοκιμάσει ωραιότερη ζύμη!!!
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
200 ml γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
2 κτΣ ζάχαρη
100 ml ηλιέλαιο
1 ασπράδι αυγού
1 κτγ αλάτι
150 ml σόδα υγρή
750 γραμμάρια αλεύρι

για τη γέμιση
Βούτυρο μαλακό
Τυρί κατσικίσιο
Τυρί κίτρινο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Κρόκος αυγού (επάλειψη)



Προηγήθηκε η αποστολή σε πακέτο από το νησί.
Ακολούθησε η κατανάλωση μέχρι... σουσαμίου!
Τηλεφώνημα πρωινό για τη συνταγή!!

Καιαιαιαιαιαιαι πάμε να τα φτιάξουμε!!!


ΥΛΙΚΑ

100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό 
80 γραμμάρια σπορέλαιο 
120 γραμμάρια ζάχαρη 
1 αυγό 
1/2 κτγ σόδα 
1/2 κτγ μπέικιν 
1 πορτοκάλι (χυμό & ξύσμα) 
1/2 λεμόνι (χυμό & ξύσμα)
1 βανίλια 
600 γραμμάρια αλεύρι 


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό τη βανίλια και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στον κάδο.



Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα  


Ζυμώνουμε για 1 λεπτό περίπου




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C



Πλάθουμε κουλουράκια και τα βουτάμε σε σουσάμι (προαιρετικά)



Τα αραδιάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα




Ψήνουμε για 15 λεπτά



Έτοιμα!!!






Δροσερό, ήπια γλυκό, αρωματικό, σπιτικό επιδόρπιο!!
ΥΛΙΚΑ
850 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια ανθόγαλα
80 γραμμάρια ζάχαρη

80 γραμμάρια άμυλο
100 γραμμάρια γάλα
1 κτγ μαστίχα Χίου τριμμένη

Φιστίκι Αιγίνης

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα αναμιγνύουμε το γάλα, το ανθόγαλα και τη ζάχαρη.

Ανάβουμε την εστία σε μέτρια ένταση.

Ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα

Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος, ανακατεύουμε το άμυλο με το κρύο γάλα και τη μαστίχα και μόλις αρχίσει να αχνίζει το μείγμα της κατσαρόλας, αδειάζουμε μέσα και το 2ο μείγμα.

Ανακατεύουμε γρήγορα για να μη "πιάσει" ο πάτος της κατσαρόλας και αποσύρουμε από την εστία.



Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτηράκια ή μπολάκια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.



Διατηρείται στο ψυγείο.





Τώρα που οι πάγκοι της Λαϊκής γέμισαν με ολόφρεσκα λουλουδιασμένα καταπράσινα κολοκυθάκια, είναι μια καλή ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε όλες τις μαγειρικές τους εκδοχές.
Η πίτα είναι μια καταπληκτική ιδέα και μάλιστα με αυτό το φύλλο που την απογειώνει αισθητικά και γευστικά!!!
Για να τη φτιάξουμε θα χρειαστούμε:




Όχι, δεν είναι Πασχαλινά...
Είναι πορτοκαλένια, νηστίσιμα και Καστοριανά!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι (νερού) χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι (νερού) καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη
Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
1/2 κτγ σόδα μαγειρική
1 φακελάκι baking powder

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα ρευστά με την ζάχαρη και χτυπάμε ελαφριά με το σύρμα
Σε λίγο χυμό διαλύουμε την σόδα και προσθέτουμε κι αυτό
Μετά σιγά σιγά αλεύρι



Επίσης μια χρήσιμη συμβουλή που μου έδωσε η κυρία Γκόλφω ήταν να λαδώνω τα χέρια μου και να πλάθω



Στο ταψί εννοείται λαδόκολλα και ψήσιμο αυστηρά 15λεπτο σε καλά προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς, πάνω κάτω κ αέρα έβαλα)



Καλή επιτυχία!!!


Τη συνταγή μου έστειλε η φίλη μου Ξένια Παπαλάμπρου από την Καστοριά.
Η κυρία Γκόλφω είναι φίλη της Ξένιας, Καστοριανή επίσης!!!!





για να θυμόμαστε τις γεμάτες πολιτισμό ασχολίες μας με την φύση και τα γλυκά της !! (Κατερινα Κουτσουγερα)

Οδηγίες
" Πρέπει να βρεις πρώτα τη συκιά και να την αλώσεις....
Έχει μια καλή στο κτήμα του μπαμπά.....
Θα κόψεις τα σύκα μικρά και άγουρα.
Προσοχή... Βάλε γάντια....

Εκτέλεση
Θα τους καθαρίσεις λίγο τους πωπούς τους και θα τα τρυπήσεις σε τρία σημεία.
Θα βάλεις νερό να βράσει και θα τα ρίξεις να βράσουν για 10 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε αφού κρυώσουν μπορείς να τους βάλεις αμύγδαλο η φιστίκι στον πωπό.
Επίσης κάρφωσε σε ορισμένα και ένα γαρύφαλλο.

Στα 50 σύκα θέλω
2 κιλά ζάχαρη κι 6 Φλιτζάνια νερό.
Αν και νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό.
Βάλ' τα όλα μαζί να βράσουν για 15 λεπτά.
Εγώ έβαλα και μισό Κουταλάκι κιτρικό οξύ αντί για λεμόνι.
Θα το αφήσεις όλο το βράδυ στην κατσαρόλα.
Την επόμενη θα τα βράσεις για 10 λεπτά ακόμη.
Τα βάζεις σε αποστειρωμένα βάζα.

Φιλάκια." .......

Δε συνηθίζω να ανεβάζω συνταγές που δεν έχουν περάσει από τον πάγκο μου, αλλά όταν διάβασα την ανάρτηση της κυρίας Κατερίνας, μου άρεσε πάρα πολύ το ύφος της γραφής, έτσι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα και είπα να την ποστάρω κι εδώ για να μείνει!

Η φωτογραφία προέρχεται από το site: www.kosinfo.gr



Η συνταγή γνωστή και παλιά

Εδώ με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τη σύνθεση, τις αναλογίες των υλικών και κυρίως τη γέμιση έκπληξη!!

Πάμε να τα φτιάξουμε ξανά!!!

ΥΛΙΚΑ
580 
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν 
1/2 κτγ σόδα μαγειρική
70 γραμμάρια ζάχαρη 
100 γραμμάρια μαργαρίνη 
130 γραμμάρια λάδι (ελαιόλαδο - σπορέλαιο)
130 γραμμάρια ρετσίνα 
1 βανίλια 


Για τη γέμιση
Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο (φράπα, λεμόνι κλπ)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και για 3 λεπτά, το αλεύρι, το λάδι, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη.

Μόλις ψιχουλιάσει το μείγμα, προσθέτουμε τη βανίλια, το μπέικιν και τη ρετσίνα.

Η ζύμη γίνεται μαλακιά και εύπλαστη.


Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 25 μέρη και το περγαμόντο σε κομματάκια.


Απλώνουμε κάθε μπαλάκι στην παλάμη μας ή με ένα μικρό πλάστη, βάζουμε μέσα τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη γύρω της.


Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και απλώνουμε επάνω τα σκαλτσούνια μας.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 25΄ στον αέρα.



Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ