una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros




Τα όσπρια παρ’ ότι αποτελούσαν βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του καθημερινού σχεδόν διαιτολογίου των παιδικών μου χρόνων, τα «ανακάλυψα» σταδιακά και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου.
Τη φασολάδα για παράδειγμα, την «ανακάλυψα» στην κατασκήνωση, καλοκαίρι του ’69 στον Αη Λιά, πάνω απ το Καρλόβασι. Μαγειρεμένη σε καζάνι στα ξύλα, σερβιρισμένη μεσημέρι – βράδυ κι εγώ να ζητάω κι άλλη μερίδα!!
Τα ρεβίθια – πιλάφι, σαν επίσημο φαγητό του τρύγου στο Καλάμι του Βαθιού, μαγειρεμένα εκπληκτικά από τη γιαγιά μου. 10ετία του 70.
Φάβα και μαυρομάτικα, στα χρόνια τα φοιτητικά, τα βράδια που «ξοδεύαμε» στα ταβερνεία των Εξαρχείων και στους δρόμους πίσω από τη Λ. Αλεξάνδρας.
Τα κουκιά μονάχα ξερά και χλωρά, έμειναν πίσω, ξεχασμένα στο τραπέζι του χωριού, τις βροχερές μέρες του Χειμώνα και τα ηλιόλουστα ανοιξιάτικα μεσημέρια, σπεσιαλιτέ από τη μάνα μου. Μου έχει μείνει ακόμα, μόνο η έκφραση (κι αν μπορέσετε να την προφέρετε φτύστε με) «ένα πνάκκ κκιά», που σημαίνει «ένα πιάτο κουκιά»
Όλα τα παραπάνω εκτός από τα «κκιά», αποτελούν μέρος και του σύγχρονου διαιτολογίου της κουζίνας μας. Εκπληκτικά μαγειρεμένα από τη Μαριώ μου σε όλες τους τις εκδοχές: Ρεβιθάδα στο πήλινο, φασολάδα χυλωμένη, γίγαντες στο φούρνο, φακές να θέλεις κι άλλες, μαυρομάτικα σαλάτα. Φάβα; Ε, να κάνω κι εγώ κάτι!!!






Με τις Γιορτές, τις ευχές και τις βασιλόπιτες, μας έπιασε μια «χαλαρότις» ένα πράμα :) 
Μου λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης χθες το βράδυ "άντε δε θα βάλεις καμιά συνταγή;", είχα φωτογραφήσει το μεσημεριανό φαγητό και να το στην cucina!! 
Μου είχε «μυρίσει» από μέρες φαγητό κατσαρόλας και δη, λεμονάτο.
Πήρα από το χασάπη μας τον κ. Γιώργο 1κιλό μοσχαράκι κιλότο και 1 φέτα νουά και επιδόθηκα στα παρακάτω :





Κυρίες μου και κύριοι!
Την ερχόμενη Κυριακή 17 του μήνα, θα κόψουμε την πίτα μας! 
Σας προσκαλούμε λοιπόν, να «πάρετε» το κομμάτι σας και να ανταλλάξουμε ευχές για το καλό του χρόνου!!


Η βασιλόπιτα έγινε με την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι, της αγαπημένης μου «συμμαθήτριας» Μαρίας Β.
Να είσαι καλά Μαράκι, με έβγαλες πάλι ασπροπρόσωπο :)



Πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ (δεν έχει καθόλου αυγά) μυρωδάτο και γευστικό κέικ!





food diary FP
Χαίρετε, χαίρετε !
Καλό και γευστικό μήνα για όλους εύχομαι!!
Ημερολόγιο λοιπόν!!!
Η φλασιά (ιδέα) μου είχε έρθει στις αρχές του καλοκαιριού. Μου πήρε …«λίγο» χρόνο μέχρι να καταλήξω στο τελικό format…
Το τελείωσα σήμερα.



koulourakia vanilias3 cucina

Παρέλαβα μόλις χθες τους λοβούς βανίλιας που αγόρασα από το ebay και βάλθηκα να τους χρησιμοποιήσω αμέσως. Είναι εκπληκτικό το άρωμά τους!! Να φανταστείτε, μύριζαν (ευωδίαζαν) έξω από τη συσκευασία τους με εκείνο το φίνο άρωμα που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις βανιλέτες των σούπερ μάρκετς.
Ο πωλητής, μου τις έστειλε σε χειροποίητη εξωτερική συσκευασία, σε πάνινο σακουλάκι, με προστατευτικά καλύμματα πλαστικού εγκλωβισμένου αέρα και σφραγισμένες συσκευασίες εσωτερικά, με ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Οι διευθύνσεις αποστολέα και παραλήπτη ήταν γραμμένες με στυλό.
Η δε τιμή τους για 20 μεγάλους λοβούς και 3 δώρο με τα έξοδα αποστολής : 6,00 €, όταν στην αγορά πουλιούνται 1,50 € / τεμ !!!




koulourakia star trek ready cucina3

Αμυγδαλοπορτοκαλοσταφιδομπισκοτάκια
(φτου σκουλικομυρμηγκότρυπα!)



Στο σπίτι υπάρχει συγκεκριμένο menu ροφημάτων.

Τα πρωινά ροφήματα είναι γάλα και καφές.
Το απογευματινό : τσάι.
Έπρεπε να φτιάξω κάτι που να ταιριάζει με όλα, να είναι νόστιμο, ελαφρύ και πρωτίστως υγιεινό !!!
Μπισκοτάκια με πορτοκάλι σταφίδα και αμύγδαλο, αλλά με λάδι!
Ο κύβος ερρίφθη !! (και μας έκανε και το πάτωμα χάλια)




kimadopita dimitri
Η σημερινή ανάρτηση, είναι αφιερωμένη εξαιρετικά, στο Δημήτρη και στην Αχτίδα του! Έτσι σαν δώρο για τη χθεσινή του γιορτή, με τις ευχές μου για Υγεία και ευτυχία στη ζωή τους!
Είχαν φτιάξει μαζί, ένα πολύ ιδιαίτερο και «νόστιμο» blog, πλουμισμένο από τις στιγμές που μοιράζονται σε ένα αγαπημένο χώρο του σπιτιού τους. Την κουζίνα τους.
«
Οι δυο μας στην...κουζίνα»!
Ο χώρος που φιλοξένησε πολλές προσωπικές τους δημιουργίες, κάποια στιγμή έκλεισε (ελπίζω και εύχομαι, προσωρινά).
Μια μέρα πριν κλείσει, πέρασα και «έκλεψα» μια συνταγή για κιμαδόπιτα.
Την κιμαδόπιτα του Δημήτρη.
Την έφτιαξα λίγες μέρες αργότερα.
Σήμερα εδώ, την παρουσιάζω ξανά στην αυθεντική της έκδοση σε ότι αφορά τα λόγια, αλλά με τις δικές μου φωτογραφίες.
Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για ένα συστατικό που έμαθα ότι βάζει στη ζύμη για το φύλλο. Λεμόνι!! (το είδα αργότερα και σε μια συνταγή της
γαστεροπλήξ)
Μέχρι τότε για το ζυμάρι είχα χρησιμοποιήσει όλα τα διαφανή αλκοολούχα (τσίπουρο, βότκα κλπ) ή ξύδι.
Η μέθοδος επίσης με το λιωμένο βούτυρο και τα πιάτα με τα φύλλα στο ψυγείο! (Διαβάστε παρακάτω)
Το αποτέλεσμα με τη συνταγή του, ήταν καταπληκτικό!!
Χρόνια σου πολλά Δημήτρη!!




kiounefe300_cucina
Υλικά
1/2 κιλό Κανταΐφι.
150 γρ. Βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κτσ ζάχαρη άχνη
400 γρ. τυρί κρέμα
1 κρέμα γάλακτος
1 βανίλια

ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη.
Χυμό λεμονιού.