una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Χρόνια σας πολλά, Χριστός Ανέστη !!!!!!!!!!
Μετά την «εθιμοτυπική» σφαγή αμνών τε και εριφίων και το ξεσάλωμα γύρω από τη σούβλα, ε, καιρός είναι να φάμε και κανένα φαγάκι κανονικό, μήπως βρει τα ζύγια του κι ο μεταβολισμός μας. Δε λέω, μέλι το Καρυστιανό κατσικάκι στη λαδόκολλα που μας έκανε παρέα τη Λαμπρή, αλλά και το συγκεκριμένο πιάτο, "έδωσε ρέστα"!!! Πρόταση της ημέρα λοιπόν, ψαράκι φέτες αλά σπετσιώτα!!!
Για το συγκεκριμένο φαγητό, προτίμησα πέρκα φιλέτο κατεψυγμένο. Ένα ψάρι εύκολο, νόστιμο, που με δικαιώνει πάντα, όπως κι αν το σερβίρω :)
Θα μπορούσε βέβαια να είναι φαγκρί, σφυρίδα, μαγιάτικο κλπ
Περί ορέξεως ο λόγος…


Μεγάλη Τρίτη σήμερα και οι ετοιμασίες στις κουζίνες δίνουν και παίρνουν. Αμέτρητες συνταγές για τσουρέκια και κουλούρια κατακλύζουν την "κυβερνοχώρα". Δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιον λόγο τα πασχαλινά κουλούρια έχουν συνδυαστεί με την αμμωνία. Εμένα προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε όσες παραλλαγές κι αν έχω δοκιμάσει. Πρόσφατα λοιπόν, δοκίμασα σε μια οικογενειακή φίλη την Ζ. αυτά τα κουλουράκια και ενθουσιάστηκα!! Μυρίζουν απίστευτα και αφήνουν μια μοναδική γεύση στο στόμα. 


Όταν η Βίκυ μιλάει για τις συνταγές του TasteFULL, τις χαρακτηρίζει  «συνταγές εμπιστοσύνης»!! Προσωπικά, το έχω διαπιστώσει επανειλημμένα!!!! 

Όπως λέει στην ανάρτησή της, η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές!! 

Αφού δοκίμασα 2 από τις πολλές εναλλακτικές που αναφέρει για τη ζύμη, αυτές με τις διαφορετικές αναλογίες λαδιού – υγρού [1 λάδι - ½ υγρό (ζύμη τριφτή) ή ½ λάδι – 1 υγρό (ζύμη “ζυμαρένια”)], επιχείρησα και μια άλλη εκδοχή.
Μετά την πρόσφατη μας εκδήλωση στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ UNILEVER, το ψυγείο μου γέμισε μαργαρίνες!! 
Σκέφτηκα λοιπόν αφού ο χαρακτήρας της συνταγής (νηστίσιμο) δεν αλλάζει, γιατί να μη δοκιμάσω και τον ... 3ο δρόμο «για το σοσιαλισμό» ;;
Στη γέμιση χρησιμοποίησα λουκούμια ( κομμένα στα 3) τριαντάφυλλο, μαστίχα, μπουκίτσες με διάφορες γεύσεις, μαρμελάδα κυδώνι με χοντροκομμένα αμύγδαλα και σταφίδα μαύρη.
Νηστίσιμα σκαλτσούνια λοιπόν και υγιεινά, με Becel pro-activ.





Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Ξέρω πως διανύουμε περίοδο νηστείας....αλλά τα μικρά μας συγχωρούνται νομίζω...

Ετοίμασα λοιπόν ένα πιάτο εύκολο και γρήγορο το οποίο ο μικρός μου βοηθός λατρεύει. 
Τα υλικά που αναφέρω αντιστοιχούν σε 2 πλούσιες μερίδες (με τσακώσατε....έφαγα και εγώ, αλλά από σήμερα τέλος το κρέας)!! 
Για περισσότερες μερίδες τα προσαρμόζετε αναλόγως.



Έχουν περάσει 4 μέρες κι εγώ ακόμα στον κόσμο μου... Δε φταίω όμως!! Εσείς με φέρατε σ’ αυτή την κατάσταση κι άντε τώρα να προσγειωθώ. Βέβαια δε λείπουν οι σχετικές πιέσεις κι έτσι θέλοντας και μη, ανασήκωσα τα μανίκια, έτοιμος και πάλι για … δράση.
«Τι θα γίνει, θα βάλεις εκείνη τη συνταγή με το τριανταφυλλάκι;» μου πέταξε χθες η αγαπημένη μου συνάδελφος. Το είχε δοκιμάσει πρόσφατα και … μάλλον της άρεσε!!
«Ε, τι να κάνομε;» που λέει και το Αφεντικό, μπήκα και πάλι στην παραγωγή.
Η συνταγή προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και πιο συγκεκριμένα από την Κροατία. Η Sanela στο δικό της blog την ονομάζει «αλμυρά τριαντάφυλλα» λόγω του σχήματος της ζύμης που όντως θυμίζει τριαντάφυλλο.
Λόγω της γέμισης όμως που έτυχε να βρίσκεται στο ψυγείο μου, εγώ τα βάφτισα ρολά μυζήθρας, μιας που το θεωρώ πιο ...«εμπορικό»!!! Ε, να βγάλουμε και κανένα φράγκο  :))



Όλα στήθηκαν «πίσω από την πλάτη μου»!! Δεν ήξερα τίποτα για το "φόνο"....
Το νέο για τα σημερινά μου γενέθλια, είχε κυκλοφορήσει στα στέκια του δικτύου των greek food blogs και κάποιες ανέλαβαν δράση.
Όλο το σχέδιο βγήκε στη φόρα, στα μισά της σημερινής μας εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΙΣ UNILEVER HELLAS στο Ρέντη.
Η Βίκυ προχώρησε σε αποκαλύψεις που γρήγορα πήραν τη μορφή … καταιγίδας.



 
Μετά από "παραγγελιά"...έφτιαξα για πρώτη φορά αυτό το εύκολο ( ο θεός να το κάνει ) γλυκάκι!
Η δυσκολία του βεβαίως βεβαίως δεν βρίσκεται στην γέμιση, ( που απ΄οτι κατάλαβα ο καθείς κάνει του κεφαλιού του ) αλλά στην εν λόγω "χορεύτρια" μαρέγκα!


Το διάστημα που μεσολάβησε από το σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα, ήταν χρόνος προσαρμογής :) 
Το Λονδίνο!!
Ένα ταξίδι επαγγελματικής ενημέρωσης…
Οι μέχρι πρότινος συνεργάτες, που λογίζονται φίλοι στο μετά της επιστροφής!!
Το δέσιμο, η παρέα , ή όπως λέει ο Πάνος, η ευκαιρία που μας δόθηκε να μοιραστούμε μικρές προσωπικές στιγμές, γεμάτες εκπλήξεις, γεύσεις και χαμόγελα.
Για τη Λονδρέζικη κουζίνα (ποιάάάά;;;;) είχα ακούσει πολλά (-)!!!! 
Αλλά και οι άλλες εθνικές κουζίνες που πρόλαβα να δοκιμάσω, σχεδόν με απογοήτευσαν.... Από φαντασία μπόλικη, από ουσία (και ποσότητα, και ποσότητα!!!) … ελάχιστη!!
Γκουρμέ εστιατόρια, ένα με έμφαση στην Αργεντίνικη κουζίνα και ένα Ινδικό.
Το πρώτο σαφώς καλύτερο ως προς τις επιλογές (σπέσιαλ τα empanadas), αλλά τα φαγητά, γευστικά μέτρια. Ο κιμάς κόπτεται παρουσίαν του πελάτου, αλλά που να βρουν ρίγανη από το Μπάλο να βάλουν στο μπιφτέκι;;



Το δεύτερο, ατμοσφαιρικό και χαλαρό, με ιδιαίτερα όμως καυτερό κατάλογο (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Σε πρώτα, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, είχες μόνο από 5 επιλογές!!!! Δατς ολ :) 
Για να ανασάνει ο λαιμός μας, παραγγείλαμε γιαούρτι με τριμμένο αγγουράκι….

Στους αγαπητούς chef των παραπάνω εστιατορίων αφιερώνω τη λιτή μεν, αλλά σπουδαία γευστικά συνταγή της σημερινής μου ανάρτησης. 
Είναι και Σαρακοστή και μπορεί να νηστεύουν : )))





....και οχι μόνο!!! Λαχανικά???...έχει!....λουκανικάκια???...έχει!....τυράκι φρεσκοτριμμένο???....έχει!! Εεεεε τι άλλο να έχει πια?? Όλα τα έχει. Είναι νόστιμο, εύκολο, γρήγορο, ( όπως πάντα δηλαδή ) και το τρώνε και τα  πιτσιρικάκια. Το τελευταίο, τσεκαρισμένο!!
Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.


ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο mini πέννες( ή οτι άλλο ζυμαρικό θέλετε, απλά αυτό το κάνει πιο εντυπωσιακό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη (κέρατο) ψιλοκομμένη
200 gr baby καροτάκια
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
20 λουκανικάκια χωριάτικα κομμένα στην μέση
200 gr μικρά μανιτάρια
2 κτ. σπ. μέλι
2 κτ.σπ. ξύδι balsamico
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη