una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Το πράσο είναι ποώδες, διετές, ιθαγενές φυτό και ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).
Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο. Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης και μία παχιά σαρκώδη βάση. Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό, παχύ και μακρύ βολβό. Ο βολβός αυτός φτάνει σε μήκος τα 40-50 εκατοστά. Στη βάση του βολβού αναπτύσσεται ένας θύσανος με ρίζες που προχωρούν σε μεγάλο βάθος. Κατά το δεύτερο χρόνο, ανάμεσα από τά φύλλα αναπτύσσεται ένα μακρύ στέλεχος που καταλήγει σε μία μεγάλη ταξιανθία, η οποία έχει 300-400 λευκά ή ρόδινα άνθη. Ο καρπός του πράσου είναι κάψα και περικλείει πολλά μαύρα σπόρια. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα. Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι:
Τα πράσα καλέμια, με μακρύ τρυφερό βλαστό που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα πράσα Άργους, με μακρύ παχύ βλαστό, των οποίων καλλιέργειες βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία.
Τα πράσα Αρτάκης, των οποίων ο βολβός τους είναι κοντός και καλλιεργούνται στη Νότια Ελλάδα αλλά σε μικρή έκταση.
Τα γιγάντια Ιταλίας, με το μεγαλύτερο παχύ βολβό.
Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), πίτες, ενώ φτιάχνει και καταπληκτικές σάλτσες. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~*~

Και μετά τα εγκυκλοπαιδικά, οι νέες αφίξεις στην κουζίνα μας και τα καλωσορίσματα!!

Από σήμερα στην παρέα μας θα βρίσκεται και ο Νίκος, από την κάβα «ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ» και θα μας προτείνει συνοδευτικά ποτά για κάθε πιάτο που ετοιμάζουμε. 
Δείτε και το αφιέρωμα στο ΜΠΑΛΟ

Τον καλωσορίζουμε λοιπόν και του ευχόμαστε πολλές, καλές και ευφάνταστες επιλογές!!!

ΥΛΙΚΑ
3 πράσα (το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο)
1 μεγάλο (σαμιώτικο) κρεμμύδι
100 γρ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
100 γρ. ανθότυρο
50 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
3 λουκανικάκια γαλοπούλας 
2 κτΣ ελαιόλαδο + 1 ακόμα για την ταρτιέρα

½ κούπα αλεύρι
1 κτγ αλάτι 
Πιπέρι
2 αβγά 
½  κούπα γάλα εβαπορέ
¼ κούπα νερό
1κτΣ ελαιόλαδο
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, κόβουμε τα πράσα και τα λουκανικάκια σε μικρά κομμάτια και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3 λεπτά.
Τα αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν ελαφρά και χτυπάμε σ’ ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το νερό και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε μέσα της τα πράσα το κρεμμύδι και τα λουκανικάκια.
Πασπαλίζουμε με τα τυριά και τα περιχύνουμε με το χυλό.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε!!!

Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:
"Για την πρασοτυρόπιτα θα επέλεγα μια Κρητική ποικιλία! 
Μια φιάλη από  "Πλυτό" λευκό ξηρό και σαν δεύτερη επιλογή, για τολμηρούς που δε διστάζουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, θα πρότεινα ένα λευκό ημίγλυκο!!" ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ



Από τη maria mas.
Εκεί που χάζευα στο διαδίκτυο εχθές....τσουπ (!) σκάει μπροστά μου μια φωτογραφία με λουκουμάδες. 
Πάνω που σκεφτόμουν τι να φτιάξω σήμερα... 
Διαβάζω τα υλικά...τα είχα όλα. Διαβάζω την εκτέλεση....ευκολάκι. Διαβάζω και τα σχόλια παρακάτω... ενθαρρυντικά. Ε, δεν ήθελα και πολύ. Ανασκουμπώθηκα και ιδού! 
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Πολύ αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα. Μερικά τα έκανα γεμιστά με μερέντα. 
Αποθέωση! 

ΥΛΙΚΑ

3 κπ τσ αλεύρι γοχ
1 κπ τσ γάλα χλιαρό 
1/2 κπ τσ ζάχαρη
1/2 κτ τσ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 βανίλια

σπορέλαιο για τηγάνισμα
ζάχαρη με κανέλα για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα στέρεα υλικά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον ώσπου να φουσκώσει.

Πλάθουμε "κορδόνια" σε μέγεθος μεγάλου αντίχειρα και ενώνουμε τις άκρες τους. Τα αραδιάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 30' να φουσκώσουν ξανά.

Τηγανίζουμε σε ζεστό σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε ζάχαρη με κανέλα και βουτάμε τον κάθε λουκουμά μέχρι να καλυφθεί καλά.

Τρώγονται ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ζεστοί και λαχταριστοί..

Καλή επιτυχία και φιλιά πολλά..!

* Η πρωτότυπη συνταγή ήταν από το blog "συνταγές της παρέας". 
Φυσικά έβαλα το χεράκι μου και άλλαξα κάποια πραγματάκια :)
Photobucket


Μέχρι πρόσφατα τα φασόλια χάντρες δεν υπήρχαν στο μαγειρικό και γευστικό μου ορίζοντα. Τα έβλεπα στους πάγκους της λαϊκής αλλά δεν τους έδινα πολύ σημασία, αφού δε μπορούσα να φανταστώ τη χρήση τους.
Τον περασμένο μήνα η πεθερά μου, μαγείρεψε και μου έστειλε ρεγάλο κοτόπουλο κοκκινιστό με χάντρες!!! Αυτό ήταν… «Έρωτας με την πρώτη ματιά»!!
Από το επόμενο Σάββατο και κάθε Σάββατο από αυτά που ακολούθησαν αγοράζω ένα κιλό από τους παραγωγούς, τα καθαρίζει το κορίτσι μου και μπαίνουν με το σακουλάκι τους στον καταψύκτη.  
Η πρώτη εφαρμογή έγινε την περασμένη Κυριακή, με χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε μετά το γεύμα, γι αυτό και η ποσότητα στο πιάτο είναι τύπου … gourmet!!! Τόσο απόμεινε :-))  
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασόλια χάντρες (~ ½  κιλό καθαρά)
3 κτΣ ελαιόλαδο
700 γραμμ. Χοιρινό μπούτι τεμαχισμένο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
½  κτγ σκόρδο σε σκόνη
150 ml κρασί cabernet (Αμπελώνες Σάρακα)
1 κύβο λαχανικών
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κτγ μείγμα μπαχαρικών «για φασολάδα»
Σάλτσα ντομάτας
4 ντοματίνια (pomodori )
2 κτγ πελτέ ντομάτας
½ κτγ σκόρδο σε σκόνη
1 κτγ ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1 τσιμπιά ρίγανη τριμμένη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις χάντρες με λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά της ώρας και  τα στραγγίζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ και το βάζουμε σε λειτουργία μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα  ρίχνουμε το ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της και μόλις ζεσταθεί καλά τσιγαρίζουμε το κρέας. Το γυρνάμε σε σχετικά δυνατή φωτιά (6-7 από 9) για περίπου 7 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε κρεμμύδι πιπεριά και σκόρδο. 
Τα γυρνάμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το υπέροχο κρασί.
Στα 3 λεπτά επάνω ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και 150 ml νερό.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει για 40 λεπτά της ώρας και προσθέτουμε τα φασόλια, τον κύβο λαχανικών, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι άλλο τόσο νεράκι (150 ml).
Σ’ αυτή τη φάση δοκίμασα λίγο τη σάλτσα. Διαπίστωσα ότι ήταν σχεδόν έτοιμη, αλλά κάτι έλειπε ακόμα από το να είναι «μαγική»… Κι ενώ ήμουν έτοιμος να προσθέσω πάπρικα γλυκιά και λίγη καυτερή, τι θυμήθηκα;;; 
Από το ταξίδι  στην Πόλη πέρυσι το καλοκαίρι κι από τη βόλτα στην Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά (Mısır Çarşısı), είχε μείνει ακόμα ανέπαφη η αεροστεγής συσκευασία με το μείγμα μπαχαρικών για  φασολάδα (καθώς κι ένα άλλο για κεφτέδες). 
Χωρίς να χάσω χρόνο το άνοιξα και έβαλα στο φαγητό ½ κουταλάκι του γλυκού. 
Ευτυχώς θυμήθηκα ότι η γυναίκα του Γιάννη που μου είχε πει ότι το μείγμα είναι «πύραυλος» και θέλει ρέγουλα…
Αυτό ήταν η γεύση εκτοξεύτηκε!!!!!!!!!!!

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα, να χυλώσουν ελαφρά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε χορταστικές μερίδες και απολαμβάνουμε (ότι μείνει πάει στο studio για φωτογράφιση!!!).
Δοκιμάσαμε ένα υπέροχο ροζέ (Malvasia & Cabernet) που συνόδεψε ιδανικά το φανταστικό αυτό πιάτο.

Το φαγητό αυτό φτιάχνεται με κάθε είδους κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί κλπ) και δίνει πάντα ιδιαίτερα πιάτα.



Τι να λέμε τώρα; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… 
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες :)
Καλά, αν σας αρέσουν πέστε καμιά κουβέντα στα σχόλια!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
15 γρ ξερή μαγιά
150 γρ ζεστό γάλα
2 κτγ ζάχαρη
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
170 ml νερό βρύσης
τους κρόκους από 2 αβγά
70 γρ ζάχαρη
90 γρ λιωμένο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
½ κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι (εσάνς)
¼ κτγ μαστίχα κοπανισμένη
½ κτγ μαχλέπι κοπανισμένο
Για τη γέμιση
Μαρμελάδα – νουτέλα – κομματάκια σοκολάτας
Για την επικάλυψη
Γάλα, σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα  και στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλεύρι. Σκεπάζουμε το χυλό που έχουμε φτιάξει με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε έτσι κουκουλωμένο να «ανέβει» για 1 ώρα. 
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ εκτός από το νερό.
Προσθέτουμε και το ανεβασμένο προζύμι και δουλεύουμε το μείγμα με τους γάτζους στην πιο χαμηλή ταχύτητα ή με το χεράκι μας!!
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ώστε να το απορροφήσει το μείγμα μας και να πάρουμε  ένα ζυμαράκι μαλακό και λείο.
Το κάνουμε μπάλα, το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Κάνουμε καμιά άλλη δουλειά :) πάμε καμιά βόλτα (εγώ πήγα στο χασάπη και πιάσαμε κουβέντα!) και όταν έρθει η ώρα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μέρη.
Τραβάμε κάθε καρβελάκι ζύμης να μακρύνει και με το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη έτσι που να έχουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
Βάζουμε στη μέση κατά μήκος μια κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις μεγάλες του πλευρές ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση.
Είναι τόσο τρυφερό το ζυμάρι που δε χρειάζεται βοήθεια για να κολλήσει.
Πιάνουμε τώρα τη μια άκρη και τη στρίβουμε προς τα μέσα φτιάχνοντας έτσι ένα μεγάλο «σαλιγκάρι».
Αφού τελειώσουμε, βουρτσίζουμε τα σαλιγκαράκια μας βουτώντας το πινέλο στο γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε από 12 μέχρι 15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Γίνονται εύκολα, έχουν υπέροχη εμφάνιση, καταπληκτικό άρωμα και απίθανη γεύση!!!

Δοκιμάστε τα !

ΥΓ. Όλη η διαδικασία έγινε στο πολύ χαλαρό... 
Έκανα κάτι το άφηνα (για να φουσκώσει) έκανα κάτι άλλο, έφευγα, με αποτέλεσμα η Μαριώ μου να μην έχει πάρει είδηση τι "παίζεται".
Με έβλεπε στην κουζίνα, άκουγε να ζυμώνω, αλλά επειδή αυτά είναι σχεδόν καθημερινότητα και επειδή όταν ρωτάει "τι φτιάχνεις" η απάντηση που παίρνει είναι "ένα ζυμάρι", δεν έδινε σημασία 
Όταν πια μπήκαν στο φούρνο και πέρασαν τα 5 πρώτα λεπτά κι άρχισε να μοσχομυρίζει το σπίτι, ήρθε τρέχοντας !! "Μη μου πεις..." λέει και μ' αγκαλιάζει (τα τυχερά του επαγγέλματος).
Το επόμενο που άκουσα ήταν μακρόσυρτο επιφώνημα: "Ωωωωωωωωωωωωω" !!!!!



Σα σκατζάρισε ο Αύγουστος τα μισά του, πέρασε και της Παναγίας, την άλλη μέρα, κίνησε το τσούρμο του Σάρακα μαζί με τους εθελοντές «σταφυλάδες» να τρυγήσει τους αμπελώνες του, στα «Χοντρά Ρεβίθια».
Το μοσχάτο (1 τόνος) πήγε όλο στην ΕΝΩΣΗ
Το cabernet και το «ρητινό» αφού ξεζουμίστηκαν στο επιτόπιο πατητήρι, μπήκαν στα φετινά βαρέλια, ενώ μέρος του,  έγινε πετιμέζι με τη φροντίδα της Ζωής.
Από αυτό το πετιμέζι πήρα κι εγώ το ρεγάλο μου και είπα να το αξιοποιήσω.
Η πρώτη απόπειρα ήταν μια πέρα για πέρα επιτυχημένη γευστική εμπειρία!!!
Τα μουστοκούλουρα που προέκυψαν, βγήκαν υπέροχα αρωματικά, μαλακά και το σπουδαιότερο «χωρίς ζάχαρη».
Μια κουταλιά μέλι ήταν αρκετή για να διατηρήσει τις γευστικές ισορροπίες.
ΥΛΙΚΑ
4(+) κούπες αλεύρι γοχ
2 κτγ μπέικιν
¾ κούπα πετιμέζι
1 κτΣ μέλι ευκαλύπτου
½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κτγ κανέλα
γαρύφαλλο «στη μύτη» κτγ
½ κτγ σόδα μαγειρική

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε στη λεκάνη του μίξερ όλα τα υγρά και τα αρώματα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα να αναμειχθούν.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα (ή συνεχίζουμε με το χέρι) και προσθέτουμε σταδιακά στη λεκάνη, όλη την ποσότητα από το αλεύρι, ενώ στο τέλος προσθέτουμε τη σόδα!
Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη έτσι που να είναι σχετικά υγρή, μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
Στρώνουμε δυο ταψιά με λαδόκολλα, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε και τα αραδιάζουμε επάνω.
Ψήνουμε για 12 λεπτά στον αέρα και ξεφουρνίζουμε.
Μόλις κρυώσουν πρέπει να δοκιμάσεις.
Ααααααα, όλα τα μεθυστικά αρώματα και ο αέρας του μεσόγειου αμπελώνα, κατακλύζουν τη γεύση!!!!!!!!

Δοκιμάστε τα! Είναι απολαυστικά όλες τις ώρες!!



Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία...άρχισα πάλι να σκέφτομαι ΤΙ θα βάλω στην σάκα του κουτσουνιού μου για δεκατιανό. Και μιας και το δικό μου κουτσουνάκι είναι και φαγανούλι (ζωή να' χει) και ένα δεκατιανό ΔΕΝ φτάνει...όπως καταλαβαίνετε πρέπει να σκαρφίζομαι διάφορα έτσι ώστε να μην βαριέται με τα ίδια και τα ίδια.


Έτσι λοιπόν προέκυψε και αυτή η πίτα. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει πολλές ανάλογου τύπου και κάθε μια θα έχει και άλλη ονομασία. Την δική μου την έχω βαφτίσει "ξεβράκωτη" (μεταξύ μας πάντα)...αλλά το όνομα αυτό δεν αρμόζει σε μια 'κυρία' και γι΄αυτό και δεν το κότσαρα στον τίτλο της ανάρτησης :-)

Την έχω κάνει και σε άλλες παραλλαγές, με τριμμένο κολοκύθι ή ακόμα και με σπανάκι και είναι εξίσου νοστιμότατη!

Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν
ΥΛΙΚΑ
500gr φέτα τριμμένη
150gr γραβιέρα τριμμένη πικάντικη
2 αυγά 
1 γάλα εβαπορέ ( ή η ίδια ποσότητα φρέσκου γάλακτος)
4 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1 φλ. κφ. νερό
αλάτι - πιπέρι - σκόρδο σκόνη
400 gr αλεύρι τύπου φαριν απ ( ίσως λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)

λίγο βούτυρο
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και τα αυγά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα τυριά, το γάλα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το λάδι. Ανακατεύουμε λιγάκι ακόμα και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα μας χυλός. Ούτε πολύ σφιχτός, ούτε και νερουλός.

Μέ ένα κομματάκι βούτυρο αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (το δικό μου είναι 25Χ40 ).
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί και σκορπάμε στην επιφάνεια μικρά κομμάτια βουτύρου και σουσάμι. Ψήνουμε στους 180C για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια..καιιιιιι καλοφάγωτη!!!!



Καλημέρα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα ελληνόπουλα, μικρά και μεγάλα!!

Για σήμερα κερνάμε ένα ορεκτικό μούρλια! Είναι εύκολο και τρομερά νόστιμο. Πες Γιώργοοοοο.....:-)
Ο μικρός μου σεφ τα ξεκατίνιασε παρέα με την καινούργια του φιλενάδα / γειτόνισσα!! Βλέπετε οι 'κριτές' μου πολλαπλασιάστηκαν και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό! Έχω τον μικρό μου σεφ βεβαίως βεβαίως, την φίλη του, τους γονείς της, τα 2 αδέλφια της, την γιαγιά και τον παππού της και τα ξαδέλφια της. Όλοι τους καταπληκτικοί άνθρωποι και μοναδικοί γείτονες! Δεν έχω καλύτερο λοιπόν από το να τους κερνάω ότι σκαρφίζομαι στην κουζίνα μου...:-)
Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ ( για 20τμχ περίπου)
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο multi 
200 gr τριμμένη γραβιέρα πικάντικη
2 αυγά χτυπημένα
μια χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι- πιπέρι
1/2 κτ. γλ. κάρυ
1/2 κτ. γλ. σκόρδο σκόνη
ελαιόλαδο ( η σπορέλαιο αν θες) για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το πάνω και το κάτω μέρος απο τις μελιτζάνες. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, κόβουμε λωρίδες απο την φλούδα τους. Όχι ολόκληρη. Τις κάνουμε ριγέ!

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρεδάκια και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5', μέχρι να μαλακώσουν αλλά ΟΧΙ να λιώσουν. 

Σουρώνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λιγάκι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε με τα χέρια μας σε σχήμα σουτζουκιού και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και από τις 2 μεριές. 
Τα μπουρεκάκια μας είναι έτοιμα και έχουμε ήδη "σπάσει" την μύτη ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου <:-)

Φιλιά και καλή μέρα σε όλους!!



Τι λένε σ’ αυτές τις περιπτώσεις;; 
«Να ‘μαι κι ήρθα!!», «Χρόνια και ζαμάνια!!!», «Καλώς τονε τον ..Κωσταντή», ή ««Καλώς τονε κι ας άργησε..» 
Θα πω το τελευταίο!!!!! (το «σαν τα χιόνια» το έγραψε πριν 2 μήνες η Μαρία στην τελευταία της ανάρτηση)
Καλωσόρισα λοιπόν και καλώς σας βρήκα!!!
~*~
Η υπόθεση του "έργου" : Καλοκαιράκι στο νησί, με τις διακοπές να μετρούν τις τελευταίες τους μέρες κι είμαστε πρωί πρωί στο «Καλάμι». 
Μπροστά μας ο κόλπος του Βαθιού και το καράβι της γραμμής που έχει δέσει απέναντι στο «Μαλαγάρι». 
Το αεράκι που φυσάει απ του «Μπέη» δεξιά μας, περνάει μέσα από τις καλαμιές και τις κάνει να χορεύουν νωχελικά. Καθόμαστε κάτω απ το ίσκιο της μεγάλης ελιάς. 
Δεν περνούν 5 λεπτά και κάνουν την εμφάνισή τους οι γείτονες. 
«Βρε Γιώργο, θα φύγετε και δε σας κέρασα ένα γλυκό… Καθίστε λίγο κι έρχομαι» λέει η Γιώτα. Σε λίγο εμφανίζεται πάλι κρατώντας ένα πιάτο με 5 ατομικά κομμάτια γαλακτομπούρεκο!!
«Καλά, έγινε χαμός φέτος το καλοκαίρι μ’ αυτό το γλυκό» μου λέει. Στο άλλο χέρι κρατάει το χαρτί με τη συνταγή. «Είναι της Κατίνας η συνταγή!! Όταν φύγετε αφήστε μου το πιάτο, κάτω από τη συκιά»
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά αργότερα. Σωστά το παρατηρήσατε τα κομμάτια είναι λιγότερα… πού πήγαν άραγε τα υπόλοιπα;;;
Το πιάτο το επιστρέψαμε σε λίγη ώρα, άδειο και καθαρό!!!!
Η συνταγή είναι (σχεδόν) κατά λέξη μεταφορά από το χειρόγραφο.
Υλικά
1 κιλό γάλα πλήρες
200-250 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200-230 γραμμ. Ζάχαρη (ανάλογα πόσο θέλουμε)
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά + 2 κρόκοι
2 βανίλιες 
1 + ½ πακέτο φύλλο λεπτό για γλυκά
Βούτυρο φρέσκο (Κερκύρας ή άλλο)
3-4 ταψάκια αλουμινίου μιας χρήσης 28x17 εκ.
Εκτέλεση
Από το βράδυ: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος να βράσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη σε χαμηλή κάπως ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμη.
Παίρνουμε με κουτάλα λίγο-λίγο το μείγμα των αβγών και το προθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή σύρμα. Εναλλακτικά, προσθέτουμε στο μίξερ καθώς δουλεύει, λίγο-λίγο το μείγμα του γάλακτος.
Αφού βράσουμε το μείγμα μέχρι να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Δεύτερη μέρα: κόβουμε τα φύλλα στη μέση κατά πλάτος. 
Λιώνουμε το βούτυρο. Όπως είναι τα φύλλα, ξεκινάμε και αλείφουμε με πινελάκι το πάνω-πάνω.
Το διπλώνουμε στην αρχή του 7-8 εκ. (στο μάκρος). Βάζουμε σ’ αυτό το πλάτος μια αρκετά μεγάλη κουταλιά, ίσως και 2 από το μείγμα της κρέμας. Διπλώνουμε τα πλαϊνά κατά μήκος και φτιάχνουμε ρολάκι.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα κάπως αραιά, για να μπορούν να ψηθούν και στο πλάι τους.
Λιώνουμε ξανά το βούτυρο και τα αλείφουμε από πάνω.
Να τα φάμε όλα μαζεμένα δε γίνεται..!! έχουν και πολύ πλούσια υλικά (χοληστερίνη!!).
Βάζουμε τα ταψάκια στον καταψύκτη μέσα σε νάιλον σακούλα ή στις θήκες των ταψιών και όποτε θέλουμε ψήνουμε ένα ταψάκι, κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο.
Ψήνουμε σχεδόν 1 ώρα (συνολικά), στην αρχή στους 200o C  στον αέρα και μετά στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουν καυτό το ένα και καυτό το άλλο.
Σιρόπι για κάθε ταψάκι
250-300 γραμμ. Ζάχαρη (καλύτερα 250)
150 γραμμ. Νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Λίγη βανίλια
Λίγη κανέλα (ξυλάκι)
Είναι ξεκούραστο γιατί γίνεται σε δυο φάσεις, 100% πετυχημένο, και ψήνεις όποτε θες, όσο θες, ακόμα και λίγα κομμάτια, για να σερβίρεις κάποιους που σου ήρθαν ξαφνικά.

Προσωπική άποψη: !!!!!!!!!!!!!!!



Α, παραλίγο να το ξεχάσω.... Τα γλυκά πεσκέσια δε σταμάτησαν στο γαλακτομπούρεκο. Πήραμε μαζί μας μαρμελάδα σύκο και γλυκό τριαντάφυλλο από την Τώνια, μαρμελάδες σύκο και βερίκοκο από τη Γιώτα και γλυκό βύσσινο από τη μαμά μου. 
Όλα υπέροχα!!!! 
Πολλά φιλιά και στις τρεις κυρίες :)   




Βρε βρε σαν τα χιόνια....!!! Ούτε και ξέρω από πότε έχω να γράψω στο "κουζινάκι μας" αλλά οι ορέξεις μου τελευταία δεν είναι στο ζενίθ τους. Συν του ότι μεσολάβησε μετακόμιση σε νέο σπίτι, καινούριες (επιπρόσθετες) αθλητικές δραστηριότητες του μικρού βοηθού μου, και γενικώς πολύ τρέξιμο.. Μα καλά, θα μου πείτε..δε μαγειρεύετε σ' αυτό το σπίτι σας??? Εεεεε  φυσικά μαγειρεύουμε, αλλά δεν τα φωτογραφίζουμε και δεν τα βγάζουμε στην "φόρα", όσο θα θέλαμε τουλάχιστον.
Φτάνει όμως η γκρίνια και πάμε να σας πω για κάτι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ τρουφάκια που δοκίμασα πρόσφατα. 
Ξέρω πως υπάρχουν άπειρες συνταγές για όλων των ειδών τα τρουφάκια, αλλά αυτά καταγράφηκαν και η συνταγή συστήνεται ανεπιφύλακτα. Άσε που γίνονται στο πιτς φιτίλι :)

ΥΛΙΚΑ
2 συσκευασίες oreo ( 12 μπισκοτάκια)
200 gr Philadelphia
250 gr κουβερτούρα 
Amaretto



ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
κακάο σκόνη
ή τριμμένο καρύδι ( ή άλλος ξηρός καρπός)
ή καρύδα
ή άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε στην άκρη λιγάκι να κρυώσει.
Πολτοποιούμε στο multi τα μπισκότα. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ το τυρί να αφρατέψει  και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα και τα μπισκότα. Προσθέτουμε λίγο ποτό (αν θέλουμε, αλλά του πάει πολύ)! και ανακατεύουμε να γίνουν όλα ένα. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα ρολάρουμε στο κακάο ή σε τριμμένους ξηρούς καρπούς. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και μετά...τα τσακίζουμε!


Καλό μεσημέρι και πολλά τρουφένια φιλιά σε όλους!