una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Μια εκπληκτική παραδοσιακή νηστίσιμη γλυκιά πίτα με υπέροχη γεύση και ταξιδιάρικα αρώματα

ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
2 κουπ αλεύρι
1 κουπ καλαμποκάλευρο
Λίγο αλάτι
4 κτΣ λάδι
Λίγο ξύδι
Νερό

Εναλλακτικά 6 φύλλα χωριάτικο για πίτα ( βλέπε ΦΥΛΛΟ ΠΑΠΠΑ )

Για τη γέμιση Νο 1
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1 λίτρο νερό
Λίγο αλάτι
700 γραμ  ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση Νο 2
2 κουπ καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κουπ σουσάμι
2 κτγ κανέλα
1/2 κτγ γαρύφαλλο
3 κτΣ ζάχαρη

Ελαιόλαδο – Νερό

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Γέμιση Νο 1 : Βάζουμε το ρύζι με 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι να βράσει και να γίνει λαπάς.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,  ρίχνουμε τη ζάχαρη τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.

(Αν χρησιμοποιείστε έτοιμο φύλλο, πηγαίνετε κατευθείαν στη Γέμιση Νο 2)

Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο
Προσθέτουμε το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
Ρίχνουμε το νερό (περίπου 1 ποτήρι) λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Τη χωρίζουμε στα 6 και ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα μακρόστενα πάνω σε αλευρωμένη τάβλα
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα καθαρή και φτιάχνουμε τη γέμιση Νο 2

Γέμιση Νο 2 : Τρίβουμε στο μούλτι τα καρύδια χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC


Ανοίγουμε ένα φύλλο πάνω στον πάγκο και στη μεγάλη του πλευρά απλώνουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση Νο2 (καρύδια, σουσάμι κλπ) αφήνοντας 2 δάχτυλα κενά στις άκρες του
Στρίβουμε το φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Στο δίπλωμα του φύλλου απλώνουμε ομοίως 2-3 κουταλιές γέμιση Νο1 (ρύζι, ζάχαρη κλπ)
Στην υπόλοιπη επιφάνεια λαδώνουμε με το λαδερό και σκορπάμε λίγη γέμιση καρύδι


Γυρνάμε όλο το φύλλο χαλαρά και φτιάχνουμε ένα μπαστούνι
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και γεμίζουμε το ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα
Στο μισάωρο ενδιάμεσα, ανοίγουμε το φούρνο και ξαναπερνάμε με το πινέλο λάδι-νερό όλα τα στριφτάρια μας


Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη


Τραγανό τρυφερό φύλλο και υπέροχη νηστίσιμη γέμιση!! Το λάτρεψα !!!


Από τα χεράκια της Ρίτσας



Ελαφριά, εύγευστα, μυρωδάτα!!!!! Δεν τα χορταίνεις......
ΥΛΙΚΑ
3 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (2,5 κτγ)
2 κτΣ ζάχαρη
λίγο χλιαρό νερό
2 κτΣ μαλακό βούτυρο
1κτγ αλάτι
1 κούπα γάλα εβαπορέ

λίγο καλαμποκέλαιο για επάλειψη

ταχίνι με κακάο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ανοίγουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
Εκεί βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό νερό.
Περιμένουμε 5 λεπτά να δράσει ο μύκητας στο μείγμα, ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι, λίγο λίγο το γάλα και ζυμώνουμε 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή και μαλακή.
Την αλείφουμε ελαφρά με λίγο καλαμποκέλαιο και την τοποθετούμε σε ένα τάπερ ή την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα να ανέβει.
Τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε χοντρό στρόγγυλο φύλλο.
Χωρίζουμε κάθε φύλλο σε 6-8 τριγωνάκια.
Στη βάση κάθε τριγώνου βάζουμε ένα κουταλάκι ταχίνι με κακάο και το τυλίγουμε χωρίς πίεση σε κρουασανάκι.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο γάλα.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.  


Η συνέχεια, είναι λίγο πολύ... γνωστή!!

Με τη συγκεκριμένη ζύμη, μιας και είναι ουδέτερη, μπορούμε να φτιάξουμε και πλήθος αλμυρών snacks, ανάλογα με τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε ( λουκανικάκια, ζαμπόν-τυρί, τυρί κρέμα, πάστα ελιάς, κλπ ) !

 



Είπαμε, αγαπάμε ITALIA, una cucina άλλωστε ;)

Φτιάχνουμε λοιπόν ιταλική focacia, με ελληνικό ανθότυρο και ελληνικό (σαμιώτικο) tomaccini!!!

Πάμε να δούμε τα "πως" τα "τι" και τα "γιατί":



Όχι δεν απαρνήθηκα ξαφνικά τον πλάστη μου και το πλαστήρι, αλλά μερικές φορές ο διαθέσιμος χρόνος σε συνάρτηση με το πλήθος των εδεσμάτων που πρέπει να ετοιμαστούν, δε σου αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Εδώ που τα λέμε, η ποιότητα των έτοιμων ελληνικών φύλλων και ζυμών, είναι εξαιρετική.
Το εγχείρημα έλαβε χώρα μέσα στην τρέλα των γιορτών με πλουσιότερη φρουτένια γέμιση, αλλά λόγω των εξαιρετικών εντυπώσεων που άφησε στο σύνολό της, επαναλήφθηκε και με γέμιση "κλασική", με τον "εύκολο" τρόπο πάντα :)
Πάμε να τη φτιάξουμε παρέα!!


Ο Δεκέμβρης είναι έτσι κι αλλιώς, μήνας γιορτινός! Οι πρώτες μέρες του, είχαν πάντα για μένα ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού στις 6 γιόρταζε και γιορτάζει, η εκκλησία του χωριού μου, ο Άγιος Νικόλαος.
Παλιότερα, ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σε έκταση πανηγύρι των Κουμεΐκων, γιατί  εκτός από τα όργανα στα καφενεία, την αργία στο σχολείο, τα σημαιάκια και τα λαμπιόνια στον περίβολο του ναού, το χαλβά του μπακάλη που μας κέρναγαν στο κοινοτικό κατάστημα, τους πλανόδιους με τους πάγκους γεμάτους παιχνίδια, γλυκά, γλειφιτζούρια "κοκοράκια" τις υπέροχες χρωματιστές και αρωματικές χειροποίητες καραμέλες και τα καραμελωμένα φιρίκια, τον τόνο της ημέρας, έδιναν την παραμονή οι φούρνοι στις γειτονιές, που μοσχοβολούσαν από τις λαμαρίνες με τις ψημένες στριφτές, γλυκές κολοκυθόπιτες, το επίσημο κέρασμα της γιορτής.



Το ζύμωμα του ψωμιού και των παξιμαδιών, το έχω βιώσει σε κάθε του λεπτομέρεια από τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο.
Προζύμι, κοσκίνισμα, ζύμωμα, "ανέβασμα" και τέλος μεταφορά και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς.
Το κρεβάτι μου στο πατρικό μου στα Κουμέικα, έπιανε σχεδόν όλο τον τοίχο στην αριστερή πλευρά της κουζίνας.
Πολλές φορές τα Σαββατιάτικα πρωινά ξυπνούσα από το θόρυβο που έκαναν οι σφιχτές μπουνιές των χεριών της μάνας μου καθώς βούλιαζαν και ανασήκωναν το ζυμάρι στην πήλινη λεκάνη.
Μετά, όταν είχε πιει και το τελευταίο λαδάκι, έπλαθε καρβέλια και φρατζόλες, πασπάλιζε με σουσάμι και μαυροκούκι, τα σκέπαζε με καθαρές άσπρες πετσέτες, ανασήκωνε τα σκεπάσματα του κρεβατιού μου και τα έβαζε από κάτω για να "ανέβουν".
Όσο και να προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να αντιγράψω τη διαδικασία, πάντα κάτι έλειπε στη γεύση.
Ίσως οι μνήμες που κουβαλούσαν εκείνες οι ζύμες...
~*~
Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία, που προσωπικά μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή, ενθουσιασμό στην εξελικτική της πορεία, και χαρά υπέρμετρη, για το τελικό αποτέλεσμα!!!


Το κεφίρ με τη μορφή "σπόρων" έπεσε στα χέρια μου τέλη Αυγούστου του '13.
Είχα ακούσει πολλά και είχα διαβάσει ακόμα περισσότερα, που δεν έβλεπα την ώρα να ξεκινήσω τη δική μου καλλιέργεια.
Όταν κάποια στιγμή στην πορεία διάβασα για το "προζύμι από κεφίρ", ενθουσιάστηκα.
Έβαλα αμέσως το σχέδιο σε εφαρμογή και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!

Πάμε να ζυμώσουμε λοιπόν!!

ΥΛΙΚΑ
για το προζύμι
1 κούπα -225 ml- κεφίρ (+2 κτΣ για το ανάπιασμα)
1 κούπα -225 ml- αλεύρι (+2 κτΣ για το ανάπιασμα)

για το ψωμί
5 κούπες αλεύρι {χρησιμοποίησα μείγμα: 1 κούπα ολικής, 3 κούπες σκληρό (λευκό & κίτρινο) και 1 κούπα καλαμποκένιο}
1+1/3 κούπες νερό χλιαρό
3 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι

Γάστρα με καπάκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Το κεφίρ μου το καλλιεργώ εκτός ψυγείου. Έτσι η θερμοκρασία του είναι πάντα ίδια με αυτή του δωματίου.
Σε ένα πλαστικό τάπερ, ανακατεύουμε 1 κούπα σουρωμένο κεφίρ (το υγρό) με 1 κούπα αλεύρι, έτσι που να πάρουμε έναν πηχτό χυλό.

Μετά από το πέρας 24 ωρών, έχουν σχηματισθεί πολλές φουσκάλες - "στόματα" στο προζύμι μας.
Ήρθε η ώρα να το "ταΐσουμε".
Προσθέτουμε 2 κτΣ κεφίρ και 2 κτΣ αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί άλλο ένα 24ωρο.
Ανοίγουμε το καπάκι και βρισκόμαστε μπροστά στη θέα ενός πολύ "ζωηρού" προζυμιού που κουνιέται και λυγιέται σπάζοντας τις φουσκάλες του ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει άλλες..!

Έ, είναι η ώρα του!!!

Σε μια μεγάλη λεκάνη  κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη στο νερό και το ρίχνουμε σταδιακά στη λεκάνη καθώς ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε καλά, 10 με 15 λεπτά, ώσπου να μαζευτεί όλη η ζύμη σε μια μπάλα στη μέση της λεκάνης και να είναι μέτρια μαλακιά και εύπλαστη.
Κόβουμε ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός μέτριου πορτοκαλιού, το βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων και το φυλάμε στο ψυγείο για το επόμενο ζύμωμα*.
Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί, για 2 ώρες περίπου.
Στρώνουμε λαδόκολλα στη γάστρα και ακουμπάμε το φουσκωμένο ζυμάρι.
Τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και την αφήνουμε για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αντιστάσεις πάνω κάτω) στους  στους 175ο
Ραντίζουμε το ανεβασμένο ζυμάρι με λίγο νερό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε στην κάτω κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα και το αφήνουμε άλλα 5' (αν απαιτείται) να ροδίσει.

Η απόλαυση είναι όλη δική σας !!!



Πολλές σχετικές δημοσιεύσεις θα βρείτε και στο blog "μικρή κουζίνα" της Κικής Ξανθάκη.

TIP: Όταν αποφασίσετε να ξαναζυμώσετε, βγάλτε το σακουλάκι από το ψυγείο, αφήστε το προζύμι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αραιώστε το σε λίγη ποσότητα κεφίρ και επαναλάβετε τη διαδικασία ταΐσματος για 2-3 24ωρα. Το καινούριο προζύμι είναι έτοιμο για νέες περιπέτειες!

 


 photo Collagetrouf31gv.jpg

Η Βούλα μου έδωσε τη συνταγή, που την πήρε από τη Νίκη, ξέρετε πως πάνε αυτά :)
Πανεύκολα γευστικά ακαταμάχητα!!!
Μετά την πρώτη φορά, καθιερώθηκαν :

- Μπαμπά, παίζει κανένα τρουφάκι;;

- Αν παίζει λέει!!!!

 photo Collagetroufeffects1uc.jpg

ΥΛΙΚΑ  για 40-50 τεμ. (αναλόγως μεγέθους)

200 γραμμ. κρέμα γάλακτος light
200 γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
200 γραμμ. Μπισκότα Petit beurre (απλά ή σκούρα)
1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρντισμένα
Λίγες σταγόνες εκχύλισμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 σακουλάκι σοκολάτα τρούφα
1 σακουλάκι καρύδα τριμμένη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σπάμε μέσα, σε κομμάτια την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ομοιογενή παχιά σοκολατένια κρέμα.
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα σε σκόνη και τα ξηροκάρπια λίγο πιο χοντρά.
Ρίχνουμε τα τριμμένα υλικά (και το εκχύλισμα αν βάλουμε) στην κρέμα σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
update: Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο! "Απαιτείται λίγος χρόνος στο ψυγείο (από 1 ώρα έως 1 βράδυ - ανάλογα με την εποχή) μετά την τελική ομογενοποίηση, προκειμένου να πλάθονται με ευκολία", όπως λέει και στο σχόλιό της η Νίκη!
Σε δυο μπολάκια αδειάζουμε ξεχωριστά την τρούφα και την καρύδα.
Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια και τα βουτάμε στα μπολάκια με την καρύδα και την τρούφα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα

Σερβίρουμε ή δοκιμάζουμε ανά περίσταση ;)

 photo troufN12_8x10uc.jpg

Καλή επιτυχία !

 



Το Σάββατο 03/05/2014 η ομάδα του Food4Good αλλά και μερικοί ακόμα food-bloggers μαζευτήκαμε στον όμορφο χώρο του six d.o.g.s για ακόμα έναν καλό σκοπό! Φτιάξαμε όλοι μας από ένα κέικ (το οποίο και αφιερώσαμε όπου ήθελε ο καθένας μας) αλλά και πολλές άλλες γλυκές και αλμυρές γεύσεις με βασικό μας υλικό το Βιτάμ :) Όλα τα έσοδα από το event αυτό πήγαν στην Π.Ε.Γ.Κ.Α.Π. - Ν.Υ. (  Πανελλήνια Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Στερούντων ). Άλλη μια εκδήλωση του Food4Good στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα και εγώ σε αυτήν..!!



Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχίζουν οι ετοιμασίες σε όλες τις κουζίνες για γλυκά, αλμυρά, αυγά και κάθε λογής πασχαλινά!
Έτσι και στην δική μου κουζίνα δοκίμασα  μια νεα συνταγή (οχι που θα έκανα την ίδια με πέρυσι) :) και αφού την "πείραξα" λιγάκι...(καθώς έχω ΚΑΙ θράσος)...την πέτυχα τόσο πολύ που είπα να έρθω και να την αναρτήσω και να την μοιραστώ μαζί σας.


Η αρχική συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου και βρίσκεται γραμμένη χρόνια τώρα στο 'μαγικό μου τετράδιο'...Εγώ το μόνο που άλλαξα ήταν η προσθήκη μαστίχας και ομολογώ πως πολύ καλά έκανα..Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! 
Έγιναν κουλουράκια τρομερά μυρωδάτα...όσο πρέπει αφράτα...που λιώνουν στο στόμα και δεν καταλαβαίνεις γεύση αλευριού ή αυγού, παρά σου μένει ένα ωραίο άρωμα που θέλεις να το κρατήσεις τρώγοντας ακόμα ένα...κι άλλο ένα...και πάει λέγοντας.Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο να πρέπει να τα ξαναφτιάξω μιας και από τις 2 δόσεις που ετοίμασα εχθές...έχουν μείνει μόνο 5 κουλουράκια!  Όχιιιιι δεν τα έφαγα όλα εγώ και το Νασάκι, αλλά κεράσαμε και τους φίλους μας στο σχολείο και στο γραφείο :)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν...



ΥΛΙΚΑ (βγαίνουν περίπου 65 κουλουράκια)

450 gr αλεύρι για για όλες τις χρήσεις,κοσκινισμένο
130 gr ζάχαρη άχνη
200 gr βούτυρο (έβαλα ADORO)σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
40 gr ελαιόλαδο
40 gr γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κτ. γλ. μπέικιν
1 κτ. γλ. κοφτό μαστίχα ολόκληρη
1 κτ σπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την μαστίχα στο multi μαζί με την μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ (αν έχουμε γάντζο χρησιμοποιούμε αυτόν) χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 3' -4΄.

Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε 1' - 2΄ακόμα. 
Στην συνέχεια το γάλα, το λάδι, το μπέικιν και την μαστίχα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (ίσως πάρει λιγάκι ακόμα...εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού που χρησιμοποιήσαμε).
Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά που να πλάθεται....Δεν γίνεται πολύ σφιχτή, αλλά τριφτή.
Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διαφάνεια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στην συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.



Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 18' - 20' μέχρι να ροδίσουν.

Είμαι σίγουρη πως θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια!

Ο Γιώργος και εγώ σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία σε εσάς και όλους όσους αγαπάτε!!
Φιλιά πολλά...να έχετε επιτυχία σε ότι ετοιμάσετε και να περάσετε όμορφα!






Είναι από τα νοστιμότερα κεικ ever! Γίνεται αφράτο και ¨νωπό¨.. Δεν στεγνώνει ΠΟΤΕ και σου αφήνει και γεύση καρύδας..και γεύση καρότου...και κανέλας...και γενικότερα μια γεύση κόλαση!

Αν το φτιάξεις μια φορά, είναι σίγουρο πως θα το φτιάξεις ξανά και ξανά...
Έχω την συνταγή αυτή πάνω από 15 χρόνια στο μαγικό μου τετράδιο και την έχω χαρίσει άπειρες φορές σε φίλους και φίλες που το έχουν δοκιμάσει.
Ήρθε η ώρα να την μοιραστώ και μαζί σας :)

Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.
                                    (ο μικρός βοηθός μου εν ώρα εργασίας)

ΥΛΙΚΑ 

2 κπ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) 
1 1/3 κπ. τσ. σπορέλαιο
1 1/2 κπ. τσ. ζάχαρη
1 κπ. τσ. ινδική καρύδα
1 κπ. τσ. χοντροκομμένο καρύδι
3 κούπες τριμμένο καρότο
3 κτ. γλ. κανέλα
1 1/2 κτ. γλ. μπέικιν
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε την κανέλα, το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι.

Χτυπάμε για 5' και στην συνέχεια προσθέτουμε την καρύδα.

Σταματάμε την λειτουργία του μίξερ και τέλος ρίχνουμε στο μείγμα μας τα καρύδια και το καρότο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Έχουμε λαδώσει (με λίγο σπορέλαιο) & αλευρώσει την φόρμα του κεικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μια ώρα και 15' περίπου.
(Μέχρι το μαχαίρι μας να βγαίνει καθαρό) :)

Προσέχουμε να μην μας "αρπάξει" η επιφάνεια κατά το ψήσιμο και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
                                                (μπορείς να το κάνεις ΚΑΙ μακρόστενο) 

Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του με ότι μας αρέσει. Γλάσο, σοκολάτα,άχνη ζάχαρη ή καρύδα!

Ελπίζω να το φτιάξετε..να το απολαύσετε..και να μου πείτε εντυπώσεις..!
Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!!





Ένα πιάτο ελαφρύ, χορταστικό και πεντανόστιμο..!
Γίνεται στο άψε σβήσε και περιέχει χρώματα...αρώματα...αλλά και βιταμίνες :)

Πάμε να το ετοιμάσουμε..

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

1 πακέτο ζυμαρικά σέλινο (ή ριγγατόνι ή πέννες)
200 gr σπανάκι
200 gr μπρόκολο
200 gr μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
300 gr φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι) κομμένο μικρά κομματάκια
200 gr κρέμα γάλακτος
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, κάρυ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα κρατάμε ζεστά.

Βράζουμε το μπρόκολο αλλά λίγο…να κρατάει…να μην γίνει λιώμα :-)

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο το σπανάκι  και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν όλα και νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και στο ίδιο τηγάνι σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε επίσης ελαφρώς και ρίχνουμε ¼ κτ. γλ. κάρυ.

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των μανιταριών και την κρέμα γάλακτος. Στην συνέχεια μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και προσθέτουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου.


Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και extra πιπέρι και απολαμβάνουμε! 
Προσωπικά, είναι από τα καλύτερα πιάτα για ένα ελαφρύ γεύμα και αγαπάτε εύκολα ακόμα και από τους μικρούς μας φίλους!






«Πτάκια» : έτσι λέμε στα Κουμέικα της Σάμου τα τηγανιτά πιτάκια, πιταράκια, μπουρεκάκια με γλυκιά κολοκύθα, αυγά, και τυρί φέτα.

Σήμερα, αν και η μέρα που ξημέρωσε με γέμισε θλίψη και πίκρα για το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, θέλοντας να ξεγελάσω το μυαλό μου από τα δύσκολα, κάθισα να αποτυπώσω στο γραπτό τη συνταγή που μου είπε η μάνα μου στο τηλέφωνο πάνω κάτω..

Πάμε λοιπόν:

ΥΛΙΚΑ
Α. Για το φύλλο
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το άνοιγμα του φύλλου
1 κουπάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουπάκι του καφέ ξύδι
1 κτγ μπέικιν
Λίγο αλάτι
1 κούπα νερό περίπου

Β. Για τη γέμιση
1 κιλό γλυκιά κόκκινη κολοκύθα ( ψίχα )
2 αυγά
300-400 γρ φέτα τριμμένη (να «φαίνεται» λέει η μάνα μου)
πιπέρι
2 - 3 κτΣ φρυγανιά τριμμένη (για τα υγρά)

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: 
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και την καθαρίζουμε. 
Βράζουμε τα κομμάτια της ψίχας για λίγη ώρα σε νερό να μαλακώσουν.
Τα σουρώνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά κι όταν κρυώσουν εντελώς τα στύβουμε με το χέρι.
Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το ξύδι μέχρι να σχηματισθούν  ψίχουλα, προσθέτουμε το αλάτι και το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. 
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα.  

Ανοίγουμε μέτριο φύλλο (αν χρησιμοποιείσετε μηχανή, πρώτο πέρασμα στο 2 και μετά στο 6) και κόβουμε τετράγωνα φυλλαράκια περίπου 10x10 εκατοστά.



Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε καθένα και τα κλείνουμε σε φακελάκια.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 
Τα γυρίσουμε και από τις δύο μεριές και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Τα σερβίρουμε αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένο τυράκι (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα κλπ)

Είναι υπέροχα, πολύ νόστιμα και απολαυστικά.




Τελικά ζω βρεεεε :) Απλά τρέχω με τόσα πολλά αυτόν τον καιρό, που δεν βρίσκω χρόνο να φωτογραφίσω, να γράψω και να ανεβάζω συνταγή στο ¨κουζινάκι μας¨...
Η αλήθεια είναι πως μαγειρεύω περισσότερο από ποτέ! Και μάλιστα για καλό σκοπό. Κάποια στιγμή θα σας εξηγήσω εκτενέστερα σε τι αναφέρομαι.




Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλο διάστημα να ανεβάσω συνταγή εδώ και είχα σκοπό να το κάνω με ένα θέμα που ετοιμάζω καιρό τώρα.
Προέκυψαν όμως πρόσφατα αυτοί οι τραγανοί γευστικοί πειρασμοί, τα πολλά likes στο fb και οι απαιτήσεις για συνταγή, που μου έδειξαν το δρόμο…
Φωτογραφίες πολλές δεν είχα, παρά μόνο μερικές λήψεις από το κινητό που μάλλον καλές μου φαίνονται, οπότε θα έχουμε και «θέαμα» :)

ΥΛΙΚΑ
ζύμη
3 κούπες δοσομετρικές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κτγ μπέικιν
125 γρ. μαργαρίνη soft (χρησιμοποίησα super fresco)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κτΣ γάλα

γέμιση
200 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
50 γρ. τυρί Gouda τριμμένο
5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο 
3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1 αυγό
2-3 κτΣ γάλα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
πάπρικα γλυκιά σκόνη

επιπλέον
1 κρόκος αυγού
2 κτΣ γάλα
Σουσάμι - μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε  τη ζύμη: 
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε  τη μαργαρίνη και το αλάτι και δουλεύουμε το μίγμα με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε για το κέικ σε χαμηλή ταχύτητα  για 3 λεπτά μέχρι να σχηματισθούν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά.
Επειδή θέλουμε μια μαλακιά τρυφερή και εύπλαστη ζύμη, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, μέχρι να κρίνουμε ότι είμαστε εντάξει. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα δάχτυλα.
Τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την αφήνουμε μέσα σε σακούλα τροφίμων να περιμένει για λίγη ώρα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: 
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τη φέτα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά τριμμένα, τα πράσινα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα καρυκεύματα και το αυγό χτυπημένο.
Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι και αραιώνουμε ελαφρά προσθέτοντας το γάλα.

Τοποθετούμε ξεχωριστά κάθε μπαλάκι ζύμης ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας ή μέσα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα τροφίμων και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα μέτριο φύλλο. Το φύλλο ανοίγει σχετικά εύκολα χωρίς τα παραπάνω "βοηθήματα", αν πασπαλίσουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι την τάβλα και "λερώσουμε" τη ζύμη, έτσι που να μη "πιάνει" πάνω στον πλάστη.
Χρησιμοποιώντας τα χείλη μιας κούπας ή ένα στρογγυλό μπολ διαμέτρου 10 cm περίπου, κόβουμε στρογγυλά πιτάκια.
Μοιράζουμε τη γέμιση (1 κτγ σε κάθε πιτάκι) διπλώνουμε το ζυμάρι και το κλείνουμε είτε ενώνοντας τα χείλη με ένα πιρούνι είτε στρίβοντάς τα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Χτυπάμε τον κρόκο με ένα πιρούνι και τον αραιώνουμε με το γάλα.
Αλείφουμε με πινέλο σιλικόνης τα πιτάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  (αντιστάσεις με αέρα) στους 175ο C για 25 – 30 λεπτά.



Ε, τι κάνετε;;; Περιμένετε να κρυώσουν!!!!