~ Λαδένια : η πίτσα της Σαρακοστής ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Λαδένια : η πίτσα της Σαρακοστής ~

30
Το πιο γνωστό Κιμωλιάτικο προϊόν είναι η λαδένια. Φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Τόσο απλά, τόσο νόστιμα!!




ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι
250 ml νερό χλιαρό
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. νιφάδες πουρέ πατάτας
1 κ.τ.γ. αλάτι
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
2 κ.τ.γ. μαγιά σκόνη


Για τη λαδένια:
1-2 κρεμμύδια από τη Βελανιδιά σε φέτες
2 ντομάτες σε φέτες
2 κουταλάκια ρίγανη
Αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο


Επί τω έργω
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον πουρέ και το λάδι. Ρίχνουμε το νερό και το δουλεύουμε λίγο με το χέρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και ομογενοποιημένη. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την καλύπτουμε με μια πετσέτα.



Την αφήνουμε για καμιά ώρα και μετά τη βάζουμε σε ένα ταψάκι το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Την ανοίγουμε με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τη σκεπάζουμε με τις φέτες από το κρεμμύδι και τη τομάτα.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι.



Ρίχνουμε πάνω από τη λαδένια το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 165ο – 180ο C για 45' περίπου. Μετά από λίγη ώρα το σπίτι μοσχομυρίζει.
Τραγανή γευστικότατη και μυρωδάτη εκπλήσσει ευχάριστα τους λιγότερο μυημένους!!!



Καλή Σαρακοστή!!

30 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Πολύ πολύ νόστιμη η Λαδένια!
    Ένα κομμάτι για μένα, παρακαλώ!
    :)))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν και εχω αποριες οπως... δεν γινετε αν δεν βαλω νιφάδες πουρέ πατάτας και...τι ειναι τα κρεμμύδια από τη Βελανιδιά ????
    κατα τα αλλα ειναι μια... σπεσιαλ πιτσα για περιοδους νηστειας!!!!!
    σλουρπ, σλουρπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμη η λαδένια.Κάπως έτσι κάνουμε εμείς την χωριάτικη που σε περίοδο μη νηστείας, προσθέτουμε και φέτα. Αρέσει σε όλους πολύ. Βέβαια αυτό με τις νυφάδες πατάτας δεν το ήξερα και θα το δοκιμάσω.
    Πειράζει όμως να προσθέσω και ελίτσες που μας αρέσουν πολύ;
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την έβλεπα προχθές σε οδηγό μαγειρικής και πολύ την λιγουρεύθηκα, τώρα που ξαναέπεσα επάνω της θα την φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια πίτσα πίτα καθαρά Ελληνική!!!
    Την έχω κάνει για πρώτη φορά όταν ο Μαμαλάκης έδειχνε Κίμωλο.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυό φορές έχω πάει Κίμωλο αλλά λαδένια δεν έφαγα.Η φοκάτσα όπως λένε οι Ιταλοί κι εμένα μου αρέσει πολύ,ειδικά η ντομάτα ψημενη ειναι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κρεμμύδι της βελανιδιάς είναι κάτι ευρέως διαδεδομένο, που μου διαφεύγει?
    Προσπερνώντας τις άγνωστες σε μένα έννοιες, τα κατανοητά είναι υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πιο νόστιμη "πίτσα" είναι η ελληνικότατη λαδένια μας!
    Κι έχω καιρό να την φτιάξω!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή είναι μια ιδανική "πίτσα" για μένα που δεν θέλω πολλά πολλά. Ομολογώ ότι θα έβαζα και λίγη φετούλα από πάνω όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η λαδένια και όχι μόνο γι αυτούς που νηστεύουν! Καλή εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα Γιώργο μου με την μοσχομυριστή λαδένια σου !!!

    έχω και εγω την απορία μου σχετικά με τις νυφάδες της πατάτας. Εννοείς πουρέ σε συσκευασία ??

    φιλια πολλά και καλή βδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λαδένια! Ελληνική πίτσα! Φαίνεται τέλεια! Θέλω, θέλω θέλω!!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι απο τις πιο νόστιμες προτάσεις για την περίοδο νηστείας. Καμμιά φορά προσθέτω ελιές, μανιτάρια φρέσκα, πιπεριά (ότι μου βρίσκεται διαθέσιμο).

    Νιφάδες πατάτας δεν χρησιμοποιώ, αλλά τα κρεμμύδια συνήθως φροντίζω να είναι κόκκινα και γλυκά. Φαντάζομαι ότι η Βελανιδιά είναι τόπος καταγωγής. Ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @thalassamov
    Και 1 και 2 και το ταψί ολόκληρο!!! Η παραγωγή έχει μπει πια στον "αυτόματο". Φτιάχνουμε συνεχώς λαδένιες, τυρένιες, σκέτες με λάδι, δενδρολίβανο κι αλάτι χονδρό…. Όρεξη νάχεις !!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ελευθερία
    Τις απορίες πρώτα πρώτα!! Βεβαίως και γίνεται χωρίς τις νιφάδες του πουρέ!! Κοίτα να δεις τι γίνεται όμως. Οι νιφάδες περιέχουν έξτρα άμυλο που δένει καλύτερα τη ζύμη και γίνεται περισσότερο ελαστική. Σίγουρα όμως δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Εγώ συνηθίζω να τις χρησιμοποιώ. Τα κρεμμύδια της Βελανιδιάς είναι ονομαστά στο νησί μου και όχι μόνο. Η μισή παραγωγή οδεύει κάθε χρόνο για το Άγιο Όρος. Έχουν ιδιαίτερο σχήμα, γεύση καυτερή όταν καταναλώνονται ωμά, γλυκιά όταν είναι μαγειρεμένα και φοβερό άρωμα. Ιδού και το
    δείγμα!!
    Τώρα αν ήμουνα από τη Λακωνία θα έγραφα για τα Βατικιώτικα, είμαι όμως από τη Σάμο και γράφω για τα δικά μας της Βελανιδιάς! Βεβαίως ο καθένας χρησιμοποιεί ότι διαθέτει :)
    Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Λίνα
    Λίνα μου καλή, καθόλου δεν πειράζει!!! Ότι σου αρέσει βάζεις. Η φαντασία στη γεύση δεν έχει σύνορα :)
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Λίλα
    Είμαι σίγουρος πως θα την ευχαριστηθείς Λίλα μου!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ξανθή
    Συμφωνώ Ξανθή μου. Δεν έχω δει το συγκεκριμένο επεισόδιο. Φαντάζομαι τη διαδικασία και την περιγραφή που θα έκανε ο φοβερός Μαμαλάκης!!
    Φιλιά και Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Και λοιπόν;E allora?
    Una fatsa una ratsa καλή μου είναι αυτές οι πίτες!! Πεντανόστιμες και λαχταριστές!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Αγγελικη Ν
    Όλα τα σχετικά με τη Βελανιδιά και τα κρεμμύδια της τα αναλύσαμε παραπάνω. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !! Να είσαι καλά!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ΕΛΕΝΑ
    Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Λενιώ μου!! Viva Ladenia :))
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ kiki
    Και τι; Νομίζεις Κική μου πως θα σε μαλώσουμε;; Για λίγη φετούλα;; Βάλε ότι θες βάλε…!!!
    Φιλιά πολλά και καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ big mama
    Κι εμείς όλο το χρόνο τη φτιάχνουμε!
    Να είσαι καλά!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Maria B.
    Καλημέρα Μαράκι!!
    Ναι, πουρέ σε συσκευασία!! Μη με κουράζεις όμως να τα ξαναλέω :))
    Κάπου στην αρχή παραπάνω, τα εξηγώ όλα χαρτί και καλαμάρι!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @my little expat kitchen
    Καλημέρα Μάγδα!!
    Πάρε όσο θέλεις :)
    Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Penelope
    Σε όλα έχεις δίκιο Penelope!!
    Οι επιλογές στη γεύση είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό!!!
    Περί Βελανιδιάς βλέπε άνωθεν :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ειναι η αγαπημενη μου πιτσα γιατι με τα αλλα ντικα δε τα παω καλα. Ενα κομματακι σας παραχωρω αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να δωσω παραπανω σε κανενα¨:P
    Υ.Γ εχω γραψει και σε αλλες συνταγες αλλα δε βλεπω τα σχολια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @maggy
    Χαλάλι σου ολόκληρη!!!
    Καλά να είμαστε θα φτιάξουμε άλλες :)
    Δεν έχω βάλει κανέναν αποκλεισμό σχολίων, αλλά θα το ελέγξω!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φαίνεται πολύ νόστιμη... έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο και είχαμε ενθουσιαστεί με την απλοτητά της... μπράβο για την ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @eleni
    Ευχαριστώ πολύ :)
    Κι εμείς τρελαινόμαστε με τη γεύση της!!
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν