Τελικά, έπρεπε να φτάσω στην 5η επανάληψη εκτέλεσης της συνταγής, μέχρι να το πάρω απόφαση να σας τη σερβίρω.
Άξιζε όμως η αναμονή...
Έγιναν τόσες πολλές γευστικές δοκιμές, από τόσους πολλούς ανθρώπους και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ξεκινούσαν από τρισύλλαβα επίθετα και κατέληγαν σε..πολυσύλλαβα και πάντα σε υπερθετικό βαθμό (θε ϊ κό, υ πέ ρο χο, κα τα πλη κτι κό, κλπ)
Η συνταγή είναι της Κατερίνας Πολίτικου, ιδιοκτήτριας του Πολυχώρου Ελιά στη Βέροια και τη βρήκα δημοσιευμένη στο περιοδικό real taste & style.
Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω και την καλή φίλη μας Ελένη Στεφάνου η οποία αφού συμπεριέλαβε το una cucina στα προτεινόμενα blogs από το FOODdaily.gr, μου έριξε και μια φιλική σκουντιά, προκειμένου να ανεβάσω νέα ανάρτηση.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΒΑΝΙ
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
½ κτγ μπέικιν
½ κτγ σόδα μαγειρική
3 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
½ κτγ μαστίχα τριμμένη (δεν αναφέρεται στη συνταγή) προαιρετικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 ½ κούπες νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Φλούδα λεμονιού
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180ο C.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το γιαούρτι) σ’ ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20x25 και τη βουτυρώνουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 30΄.
Εν τω μεταξύ, δεν αράζουμε, αλλά ξεκινάμε και ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και τη φλούδα και το βράζουμε για 5 λεπτά υπολογίζοντας το χρόνο, μετά την έναρξη του βρασμού.
Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα και αφήνουμε να τραβήξει, να τραβήξει, να τραβήξει....
Άξιζε όμως η αναμονή...
Έγιναν τόσες πολλές γευστικές δοκιμές, από τόσους πολλούς ανθρώπους και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ξεκινούσαν από τρισύλλαβα επίθετα και κατέληγαν σε..πολυσύλλαβα και πάντα σε υπερθετικό βαθμό (θε ϊ κό, υ πέ ρο χο, κα τα πλη κτι κό, κλπ)
Η συνταγή είναι της Κατερίνας Πολίτικου, ιδιοκτήτριας του Πολυχώρου Ελιά στη Βέροια και τη βρήκα δημοσιευμένη στο περιοδικό real taste & style.
Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω και την καλή φίλη μας Ελένη Στεφάνου η οποία αφού συμπεριέλαβε το una cucina στα προτεινόμενα blogs από το FOODdaily.gr, μου έριξε και μια φιλική σκουντιά, προκειμένου να ανεβάσω νέα ανάρτηση.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΒΑΝΙ
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
½ κτγ μπέικιν
½ κτγ σόδα μαγειρική
3 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
½ κτγ μαστίχα τριμμένη (δεν αναφέρεται στη συνταγή) προαιρετικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 ½ κούπες νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Φλούδα λεμονιού
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180ο C.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20x25 και τη βουτυρώνουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 30΄.
Εν τω μεταξύ, δεν αράζουμε, αλλά ξεκινάμε και ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και τη φλούδα και το βράζουμε για 5 λεπτά υπολογίζοντας το χρόνο, μετά την έναρξη του βρασμού.
Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα και αφήνουμε να τραβήξει, να τραβήξει, να τραβήξει....
Μόλις κρίνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να περιμένουμε, κόβουμε και σερβίρουμε!!!
Φίλε Γιώργο με τις υπέροχες φωτογραφίες προκαλείς πρωί πρωί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο εύκολο δε που το παρουσιάζεις αυτό το υπέροχο γλυκό με στέλνει στην κουζίνα.
Καλημέρα!!
Τόσο εύκολο όσο φαίνεται Ξανθή μου!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ
Πολλά φιλιά
Είναι το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ γλυκό του άνδρα μου..Όταν ήρθε στη Ελλάδα του το αγόραζα με τα ταψιά!Όποτε τώρα του το φτιάχνω μου λέει οτι δεν το πετυχαίνω οπότε Γιωργάκη μου..κλέβω συνταγή και θα σου πω τα νέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα αχτιδούλα μου!!!
ΔιαγραφήΠεριμένω νέα σας
Πολλά φιλιά
Καλημερα Γιωργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστοτατο το ρεβανι σου! Κι εγω ειμαι σε φαση γευστικων πειραματισμων με το ρεβανι, αναμενονται αποτελεσματα!
Πολλα φιλια!
Είμαι περίεργος για το πλήθος των πειραματισμών σου Μαρίνα, αλλά σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα!!!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ
Πολλά φιλιά
Μας ξελίγωσες χριστιανέ μου πρωινιάτικα.... τον θεό σου δεν έχεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουτιά στην οθόνη θέλω να κάνω... :)
Φιλιά συνάδελφε!
Ευτυχώς και σε φρόντισα σε κάποια από τις εκδόσεις ;)
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι
Πολλά φιλιά
Το έχω δοκιμάσει και είναι όντως εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το δικό σου έγινε υπέροχο, αφράτο κει σιροπιαστό!
Για στα χέρια σου, Γιώργο!
Φιλιά.
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, να είσαι καλά!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά
It does look delicious and very moist. It is an awesome recipe to share. Thanks.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Mari!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕχει και μαστιχα!τελειο μου κανει,μα θελω να ρωτησω,δε βαζεις καθολου λιπαρή υλη;βουτυρο,λαδι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθόλου μα καθόλου Αναστασία μου!!!!!
ΔιαγραφήΜόνο λίγο βουτυράκι για τον πάτο του ταψιού ;)
Σ' ευχαριστώ πολύ!!
Φιλιά
Σκέτη πρόκληση το ραβανί σου! Φαίνεται άψογα ψημένο και σιροπιασμένο! θα πρέπει να είναι και πολύ μυρωδάτο! Υπέροχες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου Αναστασία!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά
Φιλιά
Θεϊκό, υπέροχο, καταπληκτικό:)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαράκι μου (το πιο όμορφο κόπυ πέιστ)!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Εντυπωσιακά όμορφο και σίγουρα νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φωτογραφικά σου κλικ έδωσαν στο ραβανί άλλη διάσταση.
Εύγε φίλε!
Z.
Να είσαι καλά Ζ.!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για όλα τα όμορφα :)
Φιλιά!!
Λατρεμένο γλυκό!! και στις φώτος φαίνεται τόσο λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως είναι ξεχωριστό!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ελενάκι :)
Πολλά φιλιά
Υπέροχο έγινε Γιώργο, καταπληκτικό!!! Υπέροχες και οι φωτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά
πολλά φιλιά
Το φτιάχνω τώρα!!! Λατρεύω ραβανί!!! Μια ερώτηση: το σιρόπι το ρίχνουμε καυτό στο καυτό ραβανί; Δεν πρέπει το ένα από τα δύο να είναι κρύο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα δεν θα προλάβεις να μου απαντήσεις βέβαια, θα κάνω αυτό που λες στη συνταγή αλλά αν θες κάνε μου μια απαντησούλα dimitranik@hotmail.com
Σ'ευχαριστώ Γιώργο πολύ!!!
Έγινε απίστευτο!!!! Έβαλα μαστίχα και έκανε τα μαγικά της. Το σιροπάκι το απογείωσε. Απίστευτη φίνα γεύση!!
ΔιαγραφήΜου παρήγγειλε ραβανί η πεθερούλα μου για αύριο 25η Μαρτίου και ήξερα αμέσως ποιό θα φτιάξω.
selam revani cok nefis görünüyor
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου Κ.Γιωργο,βρηκα τη συνταγη απο το Pinterest φαινεται υπεροχο το ρεβανι σου ευκολο και νοστιμο κρινοντας απο τα υλικα λογω πειρας,το φτιαχνω τωρα και θα σας πω νεα μου,σας ευχαριστω που το μοιραστηκατε μαζι μας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλοιπον το εφτιαξα ξεχασα να βαλω μαστιχα απ,την αγωνια μου να το φτιαξω γρηγορα χαχα,βγηκε Τ Ε Λ Ε Ι Ο delicious ευχαριστω πολυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλα η Κ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Η συνταγή ραβανί που έχω βρει. 1000000000000000 ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαπητέ φίλε πού ήσουν κρυμμένος τόσο καιρό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό σύμπτωση σε ανακάλυψα ψάχνοντας μια συνταγή
Απ΄οτι βλέπω επικοινωνείς με κοινές μας φίλες.
Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά του
αντρούλη μου και θα το δοκιμάσω λίαν συντόμως.
Φαίνεται τέλειο!1 Να είσαι καλά φίλε μου
το έφτιαξα και είναι εξαιρετικό. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήun dulce perfecto muy lindo y esponjoso,saludos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κ ενασ ανθρωποσ που κανει οτι υποσχεται. μπραβο σου σεφ!
ΑπάντησηΔιαγραφήθεικο ραβανι κ τοσο μα τοσο ευκολο που θα το ξαναφτιαξω για να το πιστεψω!
ελενη
Φαίνεται τέλειο!!! νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι σου μπορείς να το πάρεις και να το φας!!! Καλησπέρα Γιώργο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε τι θερμοκρασία ψήνουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!! Στους 180ο C.
ΔιαγραφήΤο γράφω και στην αρχή της διαδικασίας :)
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Πολύ γρήγορο, πολύ εύκολο, πολύ νόστιμο..! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο γιε μου !!!!
ΔιαγραφήΕπαναλαμβάνω κι εγώ όπως οι προλαλήσαντες: θε ϊ κό, υ πέ ρο χο, κα τα πλη κτι κό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάδι δεν βάζουμε καθόλου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε σταγόνα Σταυρούλα!!!
ΔιαγραφήΗ συνταγή αυτή είναι τυφλοσούρτης :)
Ευχαριστώ !!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η καταγωγή μου είναι από Βέροια κι επειδή το συγκρίνω πάντα με το ρεβανί χουχλιουρου πειραματιζομαι μπας και τα καταφέρω να το φτάσω. Η συνταγή σου πλησιάζει αρκετά αλλά κάτι θέλει ακόμα και δεν ξέρω τι. Έχω κάνει δυο τρεις παραλλαγές άλλα μου βγήκε χειρότερο.
Διαγραφήκαλησπερα σας!μολις βρηκα την συνταγη σας και θελω να την δοκιμασω!ομως στο ντουλαπι εχω σιμιγδαλι ψιλο!μπορω να την φτιαξω η πρεπει να ειναι οπωσδηποτε χοντρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψιλό το χρησιμοποιώ κυρίως σε κρέμες ή σε μείξη με χοντρό σε γλυκά ταψιου. Πιστεύω όμως ότι κι εδώ θα κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Το πολύ πολύ να γίνει πιο συμπαγές :-) Πες μου σε παρακαλώ για το αποτέλεσμα!!!
ΔιαγραφήΑν θέλαμε να προσθέσουμε και ινδοκαρυδο θα μπορούσαμε; Το έχετε δοκιμάσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα ,αγόρασα ένα ταψι αλουμινίου 42Χ29Χ4 εκ. παρακαλώ εάν είναι εύκολο να μου πείτε την ανάλογη δοσολογία
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμάστε με ποσότητες x 2!!
ΔιαγραφήΠιστεύω ότι θα είναι εντάξει :)
οκ ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα κ χρόνια πολλά!Έχω αυτήν την συνταγή από το ίδιο περιοδικό κ πειραματίζομαι καιρό. Μπορείτε να μου πείτε σε γραμμάρια την αναλογία της κούπας που χρησιμοποιείτε; Θαρρώ πως εκεί κάνω το λάθος σε σχέση με την ποσότητα του γιαουρτιού (συνήθως προτιμώ πρόβειο 300γρ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως μου αρέσει που γίνεται κάπως σκληρό, διότι τα πιο αφράτα ομοιάζουν με σιροπιαστά κέικ κι όχι με ραβανί.
Καλησπέρα Μαίρη, χρόνια πολλά!!!
ΔιαγραφήΗ κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετρική 230ml. Δε μπορώ να σου πω σε γραμμάρια, γιατί κάθε υλικό έχει και διαφορετικό βάρος. Το γιαούρτι είναι το κλασσικό στραγγιστό των 200 gr.
Ευχαριστώ πολύ!!
Καλές Γιορτές και καλή χρονιά :)
Το σιρόπι δεν το σιρόπιασε ολοκληρωτικά...μήπως φταίει το ότι χτύπησα μαρέγκα και ίσως φούσκωσε περισσότερο;Επίσης αν αντί για λαδόκολλα,απλά βουτυρώναμε το ταψί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βάλια, καλή εβδομάδα :)
ΔιαγραφήΔεν είμαι σίγουρος, πολύ πιθανόν...
Όσες φορές το έχω φτιάξει (αμέτρητες), δεν έχω αλλάξει ούτε κόμμα από τη συνταγή και τη διαδικασία και πάντα βγαίνει άψογο!!
Δοκίμασέ το πάλι και βλέπουμε :)
Ευχαριστώ για την επικοινωνία!!
Καλημέρα ΓΙΏΡΓΟ με τις πεντανοστιμες συνταγές που μας προτείνεις. Όσες έχω κάνει όπως τώρα το Ρεβανί σου,το οποίο πέτυχε και μας έχει ξετρελάνει όλους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι να κάνεις τα πάντα υπέροχα και νοστιμα.
Αικατερίνα
Μόλις το έφτιαξα (για πρώτη φορά έφτιαξα ραβανί) και θα το φτιάχνω για πάντα! Ευχαριστώ πολύ! Σημ:δεν είχα μαστίχα και έβαλα ξύσμα λεμονιού. Την επόμενη φορά θα την έχω προμηθευτεί 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που έγινα η αφορμή για το "για πάντα"!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΝα το απολαύσετε :)
Καλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη λαδοκολλα τι τη θελουμε,αφου το γλυκο σιροπιαζεται;
Και αν χρησιμοποιω ταψακι στρογγυλο διαμετρου 23 εκ. και υψος 5 εκ. θα ειναι ενταξει οι ποσοτητες η πεφτει πολυ και θα πρεπει να την προσαρμοσω τη συνταγη;Δλδ.το ταψακι ειναι απ αυτα που εχουν τα ζαχαροπλαστεια και πουλανε τα γλυκα τους στον κοσμο!
Α.Μ.
Καλημέρα Α.Μ. :)
ΔιαγραφήΤη λαδόκολλα μπορείς να την παραλήψεις, αν βουτυρώσεις "πλούσια" το ταψί σου. Η λαδόκολλα βασικά σου εξασφαλίζει ότι δεν θα σου κολλήσει το γλυκό αν ο φούρνος σου είναι υπερβολικά δυνατός (όπως ο δικός μου).
Το στρογγυλό ταψάκι θα βόλευε αν είχε λίγο μεγαλύτερη διάμετρο (25 cm). Με ύψος 5 cm πιστεύω οτι ίσως είσαι λίγο οριακά. Φτιάξε τις αναλογίες της συνταγής και δες... Αν σου αφήνει 2 δάχτυλα περιθώριο, πρέπει λογικά να είσαι εντάξει. Το σιρόπι λίγο λίγο για να προλάβει να το απορροφήσει. Καλή επιτυχία !!!!
έχω κάνει την συνταγή άπειρες φορές κι είναι πάντα επιτυχία το γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήμάλιστα την κατατάσσω σαν μία από τις καλύτερες συνταγές για γλυκά που δεν θέλουν μίξερ!
Ευχαριστώ πολύ Ράνια :)
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη !!!
Συγχαρητήρια για την συνταγή ,όντως γίνεται ένα υπέροχο ρεβανί αλλά επιτρέψετέ μου να εκφράσω κάποια tips προς βελτίωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης θέλω να επισημάνω ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο μείγμα (1 κούπα ) είναι λίγο υπερβολική διότι το γλυκό δέχεται σιρόπι ,προτιμότερο είναι να μειωθεί κατά 1/3 δηλαδή 2/3 της κούπας.
Αναφορικά αν βάλουμε μαστίχα η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ λίγη διότι πικρίζει.
1) Το ταψάκι εκτός από την επάλειψη με βούτυρο φυτικό χρειάζεται και αλεύρωμα ώστε να δημιουργηθεί μια κρούστα και από κάτω κατά το ψήσιμο.
2) Στο Γιαούρτι προσθέτουμε 1 κγλ χυμό λεμονιού ώστε όταν αναδευτεί με το υπόλοιπο μείγμα να ενεργοποιηθεί η σόδα.
3) Στο σιρόπι βάζουμε 1 κσ φυτικό βούτυρο ώστε να δώσει μια γυαλάδα στο γλυκό.
4) Πριν ρίξουμε το σιρόπι επάνω στο ψημένο ρεβανί τρυπάμε σποραδικά την επιφάνεια του με μια οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει το σιμιγδάλι το σιρόπι ομοιόμορφα.
Και πάλι συγχαρητήρια για την ανάρτηση σας είναι όντως από τις καλύτερες και εύκολες συνταγές με σίγουρη επιτυχία.
Εγώ ευχαριστώ για τα υπέροχα και κατατοπιστικά σχόλια!!!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι από το 2013 που το έφτιαξα για πρώτη φορά, δεν έχω τολμήσει να κάνω κάποια αλλαγή στη συνταγή, γιατί αυτό που απολαμβάνω στο τέλος της ημέρας με καλύπτει απόλυτα και με ευχαριστεί!!!!
Η επόμενη φορά όμως, θα είναι βασισμένη πάνω στα ιδιαίτερα tips που αναφέρετε!!!
Είμαι απόλυτα σίγουρος για το αποτέλεσμα!!!!!!!!!!
Αφήστε κι ένα όνομα για να το αναφέρω όποτε χρειαστεί !!!!
Να είστε καλά!!
Όντως η μαστίχα είναι σε μικρή ποσότητα!! Τόσο - όσο, που λένε ;)
αντι για λεμονι μπορω να βαλω πορτοκαλι? επειδη σκεφτομαι να το κανω σημερα !!!! Με επηρεασατε πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη Δέσποινα, μόλις τώρα είδα το σχόλιο!!
ΔιαγραφήΔεν ξέρω, δεν το έχω επιχειρήσει.... Το έβαλες τελικά; Πώς ήταν ;
Ωωωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ πρωινή είμαι. Σήμερα ψήνω Ρεβανί 😋
ΑπάντησηΔιαγραφή