Σταρόζουμο παραδοσιακό | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Σταρόζουμο παραδοσιακό

2

Αγαπημένη, παραδοσιακή, γευστική, θρεπτική γλυκιά κρέμα από βρασμένο σιτάρι και ταχίνι, με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Αναφέρεται και με άλλες ονομασίες (Βαρβάρα, κολυβόζουμο) πανελλαδικά και φτιάχνεται σε περιόδους νηστείας ή σε θρησκευτικές γιορτές (πχ 21 Νοεμβρίου).

Στη Σάμο, προσφέρεται στα σπίτια του χωριού, μέσα σε μεγάλες, ειδικές για την περίσταση κούπες, όταν τελείται μνημόσυνο.

Ήταν η αγαπημένη μου κρέμα όταν ήμουνα μικρός, γι' αυτό και παρακαλούσα να έχει συνέχεια  ...μνημόσυνα!!

Με τα χρόνια η γεύση της, έγινε μακρινή ανάμνηση, μέχρι που ανακάλυψα πρόσφατα μια παλιά συνταγή της πατριώτισσας μου της Ελένης και την έφτιαξα στην αρχή δοκιμαστικά.
Αυτό ήταν!!!
Όλη η οικογένεια μου, έμαθε να τρώει σταρόζουμο και μάλιστα να το ζητάει επιτακτικά :)

Η εκτέλεση βασίστηκε στην αρχική συνταγή, με μερικές γευστικές προσαρμογές των υλικών.

Πάμε να το φτιάξουμε

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. σιτάρι
1 κούπα αλεύρι καβουρδισμένο
1 κτΣ κύμινο καβουρδισμένο
1 - 1½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα ταχίνι
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
½ κούπα σταφίδα μαύρη
Μερικά ξερά σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 ρόδι (τους σπόρους)
Κανέλα για το πασπάλισμα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε 2 λίτρα ζεστό νερό να φουσκώσει.
Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Καβουρδίζουμε το αλεύρι στο φούρνο (το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 150 μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα) ή σε τηγάνι.
Στη συνέχεια καβουρδίζουμε το κύμινο, το σουσάμι και τα αμύγδαλα

Αλέθουμε στο blender τη μισή ποσότητα από το βρασμένο σιτάρι με λίγο από το ζουμί του μέχρι να γίνει χυλός και το επαναφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτοντας του λίγο λίγο από το κρύο ζουμί προσέχοντας να μη σβολιάσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις σταφίδες, λίγο από το σουσάμι και το κύμινο.

Βάζουμε το ταχίνι σε μια βαθιά κούπα. Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά κρύο νεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αραιή κρέμα.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις πάρει βράση την αποσύρουμε οριστικά.

Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με το σουσάμι.

Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα ξηροκάρπια, τα σύκα, το ρόδι και την κανέλα.



2 σχόλια : Leave Your Comments

  1. πολυ ενδιαφερον. δεν το γνωριζα μα θα το δοκιμασω σιγουρα. το σταρι ειναι αυτο που φιαχνουμε κολλυβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντυπωσιακή και πολύ ενημερωτική η ανάρτησή σου Γιώργο!
    Σταρόζουμο έτρωγα μικρή και μου άρεσε πολύ, όταν έφτιαχνε η γιαγιούλα κόλλυβα τα ψυχοσάββατα & στα μνημόσυνα. Θυμάμαι ήταν πιο ρευστό απ΄αυτό που μας δείχνεις.
    Τώρα πάνε χρόνια που δεν έχω φάει, κοντεύω να ξεχάσω τη γεύση τους... Με τη συνταγή σου κάποια στιγμή θα το προσπαθήσω.

    Οι φωτογραφίες σου είναι άρτιες.

    Να είσαι καλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν