ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

20




Βρε μαμά.....θα φτιάξεις καμιά πιτούλα να πάρω και στο σχολείο?? Πιτούλα "αληθινή"...ξέρεις εσύ!!!
Αμέεεε...το συζητάς??
Και αποστολή εξετελέσθη άμεσα!! Η συνταγή που ακολουθεί είναι για ένα μεσαίο ταψάκι. Για μεγαλύτερο προσαρμόζετε τα υλικά αναλόγως.



ΥΛΙΚΑ για το φύλλο
1/2 kg αλεύρι μπλέ
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1/2 σφηνάκι ξύδι (κάνει το φύλλο πιο τραγανό) ή τσίπουρο
λίγο αλατάκι
χλιαρό νερό όσο πάρει
1/2 φλ. κφ. ελαιόλαδο


ΥΛΙΚΑ για την γέμιση
1 kg σπανάκι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκκομένο
3 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/4 φέτα τριμμένη
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι
σκόρδο σκόνη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και την μαγιά. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι το ξύδι (ή τσίπουρο) και το λάδι.Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με νερό ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.  Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.


Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό και τα πράσα. Όταν μαλακώσουν όλα τα ζαρζαβατικά μας προσθέτουμε και το σπανάκι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σπανάκι να μαλακώσει με τα υγρά του. Ενδιάμεσα ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και το σκόρδο σε σκόνη. Αφού εξατμιστούν όλα τα υγρά αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Στην συνέχεια και αφού κρυώσει, ρίχνουμε την φέτα, το αυγό και τον άνηθο.
Δεεεενννν τελειώσαμε!!! Έχουμε και το φύλλο!!


Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φυλλαράκι!! Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί και βάζουμε 3 φύλλα κάτω λαδώνοντας ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την γέμιση (σουρώνοντας όσο γίνεται τυχόν υγρά) και σκεπάζουμε από πάνω με άλλα 4 φύλλα ξανά λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τα πλαϊνά των φύλλων σε κόθρο ( αγαπημένο!!!!!) και λαδώνουμε ξανά καλά την επιφάνεια. Χαράζουμε ελαφρά χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και....καλή μας όρεξη!!


* Εμένα προσωπικά αλλά και του μικρού βοηθού μου, μας αρέσει η πίτα να είναι λεπτή σε πάχος. Περί ορέξεως όμως.....
**Αν βαριέστε να ανοίγετε πολλά φύλλα, μπορείτε να την κάνετε εξίσου νόστιμη με 2 φύλλα. Με τον κλασικό τρόπο ένα πάνω ένα κάτω.
*** Δεν βάζω στην πίτα ούτε ρύζι, ούτε τραχανά ούτε τίποτα ανάλογο. Μια χαρά γίνεται και έτσι και χωρίς υγρασίες.

20 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Μία από τις αγαπημένες μου πίτες :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν προλαβες να γίνεις καλά Μαράκι και την σκάρωσες την πιτούλα !!!!

    γεια στα χεράκια σου και γεια στο κουράγιο σου, αλλά θα μου πείς...βασιλική διαταγή και τα σκυλια δεμένα !!! χιχιχι!!


    φιλια πολλά, παίρνω το κομμάτι μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και εμένα από τις πολύ αγαπημένες μου, λατρεύω το σπανάκι και τις πίτες επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Asteri
    Και δική μου επίσης!!
    Καλό μεσημέρι Αστεράκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Maria B.
    Τι να κάνω?? Ένα κουτσουνάκι έχω. Ο λόγος του ( στην κουζίνα τουλάχιστον ) διαταγή μου!! Όχι ότι και εγώ θέλω πολύ βέβαια..
    Φιλιά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Taste Advisor
    Σπανάκι + πράσο + αλήθινό φύλλο = απίστευτη νοστιμιά. Ειδικά γύρω γύρω στο κοθράκι το τραγανό!!
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααααχχ βε μανούλα με τις "κανονικές" σου πίτες!
    Εκανες και το φύλλο με τα χεράκια σου, χίλια μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ξεροψημένο φύλλο γύρω γύρω στις άκρες το καλύτερό μου

    Τέλεια η πιτούλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστώ πολύ Έλενα!!
    Καλο Σ/Κ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτήν είδε η γυναίκα μου και τώρα το βραδάκι πήρα σπανάκι να της κάνω πίτα!Γιώργο μου λυπάμαι ..μα δεν θα μου ξεμυαλίσεις τη γυναίκα μου με τις πίτες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σούπερ η σπανακόπιτα, από όλες η πιο αγαπημένη μου πιτούλα!
    Και ο κόθρος το καλύτερό μου!!!
    Στη μάνα σε περιμένει βραβειάκι!
    Καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @�arion,
    Σε ευχαριστώ Marion!! Και το δικό μου αγαπημένο αυτό είναι!!
    Καλό Σ/Κ εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από ότι βλέπω, όλοι το φύλλο στις άκρες αγαπάμε!!!!
    Φαίνεται υπέροχη και η πίτα αλλά και το φύλλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δε λέω όχι σε καμιά πίτα, ιδίως αν είναι "αληθινή" :))
    Η συγκεκριμένη έχει απίστευτη γεύση και άρωμα και μια ανεπανάληπτη αίσθηση καθώς το τραγανό φύλλο θρυμματίζεται στο στόμα!!
    Γεια στα χεράκια σου Μαράκι
    Βάλε με και μένα στο club με τον κόθρο !!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Δημήτρης
    Καλημέρα Δημήτρη!!! Πριν βγουν τα μαχαίρια απ το ζωνάρι, να προλάβω να σου πω πως πρόκειται περί παρεξηγήσεως :)) Το Μαράκι μας έφτιαξε την πίτα με την οποία ξεμυαλίστηκε η Αχτίδα σου :)) Πέστε βρε παιδιά κι εσείς κάτι!!! Άσε που εσύ δεν έχεις φόβο, σαν πρωτομάστορας που είσαι!!
    Να της δώσεις 2 φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μονο που την κοιτάζεις την πίτα σου τρέχουν τα σάλια σου....χαχχα
    Καλησπέρα καλέ μου νετ φίλε,,,Χαρα μου ειναι να περνάς απο την σελιδα μου,,,,,παντα κρατώ το κλειδάκι κατω απο τα πατάκι,,,για οσους εχουν ψυχούλα καλή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τυχερός ο μικρούλης σου που έχει τέτοια μαμά και του μαγειρεύει τόσο ωραία πράγματα!!!Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η αγαπημένη μου πιτα!!!!!!λατρεύω το σπανάκι και οτιδήποτε πιτοειδή ειδικά τα σπιτικά!είμαι καινουργια στην μπλογκοσφαιρα με ενα μπλογκ για υγιεινα και γευστικα tip!
    ελπιζω να το επισκεφτείτε!http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Πολίτικη Κουζίνα
    Καλημέρα καλή μου νετ φίλη!!!
    Είναι ιδιαίτερα φιλόξενη η σελίδα σου και μυρωδιές γεμάτη!! Το κλειδάκι πάντα στη θέση του :) Το έχω διαπιστώσει!!
    Σ' ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν