Ξεροτήγανα χρυσά | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Ξεροτήγανα χρυσά

4

Ιδιαίτερο γιορτινό γλύκισμα που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, οικογενειακώς!!

Πάμε να τα φτιάξουμε :)

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 (~) κούπες νερό
1 κρασοπότηρο σούμα (ρακί, τσίπουρο)
3 κτΣ λάδι
2 κτΣ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λάδι για το τηγάνισμα.

για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
½ λεμόνι

για το πασπάλισμα
καβουρντισμένο-αλεσμένο σουσάμι
καρύδι τριμμένο
αμύγδαλο τριμμένο
κανέλα σκόνη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε 20 λεπτά σκεπασμένη και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε λεπτό φύλλο, με την βοήθεια του πλάστη.

Με τη ροδέλα κόβουμε κατσαρές κορδέλες.
Επειδή ξεραίνονται γρήγορα, τις σκεπάζουμε με πετσέτα.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι άφθονο λάδι με τη θερμοκρασία του διακόπτη λίγο πάνω από τη μέση.

Τυλίγουμε ή στρίβουμε τις ζυμαρένιες κορδέλες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι κάνοντας κουμάντο με ένα πιρούνι.


Μόλις πάρουν ένα πολύ απαλό χρυσό χρώμα τα βγάζουμε με προσοχή να μην σπάσουν, τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Βουτάμε τα ξεροτήγανα για 5 δευτερόλεπτα στο σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε άλλο τόσο και τα βγάζουμε.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο, το σουσάμι το καρύδι και την κανέλα.


Έχουν λίγη κούραση παραπάνω, αλλά αξίζουν τον κόπο!!

4 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Γλυκιά χρονιά, Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα πιο ωραία που είδα αυτές τις μέρες!...Να είσαι καλά , καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ και να ειχα ενα!!!!!!!! Και του χρόνου με υγεία! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωπωπωπωπωπω Βαρβάκης!
    Χρόνια Γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν