Λεπτομέρειες
Ποσότητα: 12 τεμάχια
Θερμοκρασία φούρνου: 175 C στον αέρα
Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά
Σχόλιο ποιητή: "μπουκιά και συχώριο!!!"
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
90 ml νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κτΣ ζάχαρη
110 γραμ γιαούρτι
90 ml σπορέλαιο
2 αυγά
1 κτΣ γάλα
450 - 500 γραμ αλεύρι
1 κτγ αλάτι
100 γραμ βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
150 γραμ ανθότυρο
50 γραμ κίτρινα τυριά τριμμένα (κασέρι γραβιέρα κεφαλοτύρι κλπ)
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά (κρατάμε στην άκρη τον ένα κρόκο) και το σπορέλαιο και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι.
Πλάθουμε μια ζύμη τρυφερή και ελαστική
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ανέβει για περίπου μια ώρα
Ανοίγουμε με το καθένα, σε αλευρωμένη επιφάνεια, λεπτό φύλλο (ανοίγει πολύ εύκολα!!!)
Βουτυρώνουμε ένα φύλλο αλείφοντας την επιφάνειά του και το σκεπάζουμε με ένα άλλο
Βουτυρώνουμε και το δεύτερο και τα στρίβουμε μαζί, τυλίγοντάς τα σε ρολό
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα φτιάχνοντας 2ο ρολό
Χωρίζουμε κάθε ρολό σε 6 μέρη (συνολικά 12)
Ανοίγουμε κάθε μέρος της ζύμης σε στρογγυλό πιτάκι πιέζοντας τις άκρες του πάνω στον πάγκο και με τη βοήθεια του πλάστη
Βάζουμε επάνω μέρος της γέμισης, αναδιπλώνουμε και σφραγίζουμε τα άκρα
Τοποθετούμε κάθε τυρόπιτα σε ταψί φούρνου πάνω σε λαδόκολλα
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού που έχουμε φυλάξει με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια τους
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε
Καλή επιτυχία