Έτσι και το φύλλο κουρού δε θα ξέφευγε από τη διαδικασία.
Έτσι και το φύλλο κουρού δε θα ξέφευγε από τη διαδικασία.
Το πιο γνωστό Κιμωλιάτικο προϊόν είναι η λαδένια. Φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Τόσο απλά, τόσο νόστιμα!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι
250 ml νερό χλιαρό
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. νιφάδες πουρέ πατάτας
1 κ.τ.γ. αλάτι
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
2 κ.τ.γ. μαγιά σκόνη
Για τη λαδένια:
1-2 κρεμμύδια σε φέτες
2 ντομάτες σε φέτες
2 κουταλάκια ρίγανη
Αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον πουρέ και το λάδι. Ρίχνουμε το νερό και το δουλεύουμε λίγο με το χέρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και ομογενοποιημένη. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την καλύπτουμε με μια πετσέτα.
Την αφήνουμε για καμιά ώρα και μετά τη βάζουμε σε ένα ταψάκι το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Την ανοίγουμε με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τη σκεπάζουμε με τις φέτες από το κρεμμύδι και τη τομάτα.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι.
Ρίχνουμε πάνω από τη λαδένια το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 165ο – 180ο C για 45' περίπου. Μετά από λίγη ώρα το σπίτι μοσχομυρίζει.
Τραγανή γευστικότατη και μυρωδάτη εκπλήσσει ευχάριστα τους λιγότερο μυημένους!!!
Καλή Σαρακοστή!!
Πήρε το μάτι μου πρόσφατα σε κάποιο από τα πολύ αξιόλογα blogs (ας με συγχωρήσει δε θυμάμαι σε ποιο) που φιλοξενούνται στο πλάι της πτωχής πλην τίμιας σελίδας μου, μια συνταγή για focaccia και θυμήθηκα ότι έχω κρατήσει από το Δεκέμβρη μια συνταγή για τη γλυκιά εκδοχή της.
Την έφτιαξα με σταφύλι φράουλα που μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον τα έβρισκα στη Λαϊκή. Δεν έχω προσέξει αν κυκλοφορούν ακόμη.
Όχι δεν έχω τεμπελιάσει...!! Απλά "ανεβάζετε" όλες σας τόσα πολλά ξελογιάρικα και μαγικά πράγματα, που προσπαθώντας να τα φτιάξω, «παραμελώ» τη δική μου ”cucina” :)
Επειδή δε μπορώ να περιμένω για τη schiacciata μου, τη βάζω αμέσως και σας προσκαλώ να τη δοκιμάσετε…
Η συνταγή παραπέμπει άμεσα στην Τοσκάνη !!
Πάμε λοιπόν.
Με τις Γιορτές, τις ευχές και τις βασιλόπιτες, μας έπιασε μια «χαλαρότις» ένα πράμα :)
Μου λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης χθες το βράδυ "άντε δε θα βάλεις καμιά συνταγή;", είχα φωτογραφήσει το μεσημεριανό φαγητό και να το στην cucina!!
Μου είχε «μυρίσει» από μέρες φαγητό κατσαρόλας και δη, λεμονάτο.
Πήρα από το χασάπη μας τον κ. Γιώργο 1κιλό μοσχαράκι κιλότο και 1 φέτα νουά και επιδόθηκα στα παρακάτω :
Κυρίες μου και κύριοι!
Την ερχόμενη Κυριακή 17 του μήνα, θα κόψουμε την πίτα μας!
Σας προσκαλούμε λοιπόν, να «πάρετε» το κομμάτι σας και να ανταλλάξουμε ευχές για το καλό του χρόνου!!
Η βασιλόπιτα έγινε με την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι, της αγαπημένης μου «συμμαθήτριας» Μαρίας Β.
Να είσαι καλά Μαράκι, με έβγαλες πάλι ασπροπρόσωπο :)