Πορτοκάλι.Φρούτο εποχής. Ζουμερό, γλυκό, μυρωδάτο, γεμάτο βιταμίνες. Φρούτο κυρίαρχο μιας και αφού μπει σε μια συνταγή, αμέσως κάνει αισθητή την παρουσία του. Το άρωμα του δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο. Δένει τόσο πολύ με την σοκολάτα στην ζαχαροπλαστική, όσο με το μέλι στην μαγειρική δημιουργώντας γλυκόξινες σάλτσες που απογειώνουν ένα απλό φιλέτο κοτόπουλου ή ένα ψαρονέφρι χοιρινού.
Φρούτο μοναδικής διατροφικής αξίας καθώς μελέτες έχουν δείξει πως με την κατανάλωση ενός και μόνο πορτοκαλιού την ημέρα, μειώνονται οι κίνδυνοι καρκίνων στομάχου, λάρυγγα, στόματος αλλά ακόμα και ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων!!
Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα γλυκάκι με βάση το πορτοκάλι( να γλυτώσουμε και απο το εγκεφαλικό που είναι προ των πυλών) :)
Η συνταγή είναι αγαπημένη και χιλιοδοκιμασμένη.
ΥΛΙΚΑ
Φρούτο μοναδικής διατροφικής αξίας καθώς μελέτες έχουν δείξει πως με την κατανάλωση ενός και μόνο πορτοκαλιού την ημέρα, μειώνονται οι κίνδυνοι καρκίνων στομάχου, λάρυγγα, στόματος αλλά ακόμα και ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων!!
Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα γλυκάκι με βάση το πορτοκάλι( να γλυτώσουμε και απο το εγκεφαλικό που είναι προ των πυλών) :)
Η συνταγή είναι αγαπημένη και χιλιοδοκιμασμένη.
ΥΛΙΚΑ
1/2 kg φύλλο κρούστας
4 αυγά
1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ. καλαμποκέλαιο
1 γιαούρτι
1 βανίλια
1 κτ. γλ μπέικιν
1/2 ποτήρι νερού φλούδα πορτοκαλιού (στο multi)
ΣΙΡΟΠΙ
1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ νερό
1 πτ. νρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 3' περίπου. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι την βανίλια και το μπέικιν. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια μαριζ.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί, σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε από την μεγάλη (φαρδιά) πλευρά του ταψιού. Τα βάζουμε σουρωμένα το ένα πλάι στο άλλο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα. Τέλος περιχύνουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό για 5' και περιχύνουμε με καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Γλυκές καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλους :))
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 3' περίπου. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι την βανίλια και το μπέικιν. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια μαριζ.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί, σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε από την μεγάλη (φαρδιά) πλευρά του ταψιού. Τα βάζουμε σουρωμένα το ένα πλάι στο άλλο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα. Τέλος περιχύνουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό για 5' και περιχύνουμε με καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Γλυκές καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλους :))