Είναι Αφρός, είναι Μυρωδάτο, είναι Γευστικότατο και πολύ πολύ Νόστιμο!!!!!
Είναι Αφράτο, είναι Υγιεινό, είναι Θρεπτικό είναι Ελαφρύ και πολύ πολύ Νόστιμο!!!!!
3 αβγά
1.5 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 πακέτο κρέμα γάλακτος (200 ml)
1/4 κούπα γάλα εβαπορέ (60 ml)
1 κάψουλα βανιλίνης
2 φακελάκια μπέικιν
3 κούπες αλεύρι
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
3 καρότα τριμμένα
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 κτγ κανέλα Κεϋλάνης
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
300 - 350 γραμ ζάχαρη άχνη
1 πορτοκάλι (χυμός)
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε με τον αβγογδάρτη στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλέτα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γάλα εβαπορέ και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το τρίμμα και τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα και το αλεύρι κοσκινισμένο σε δύο δόσεις. Χτυπάμε ακόμα λίγο και συνεχίζουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μαρίζ.
Ρίχνουμε τέλος τα τριμμένα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
Πριν το βγάλουμε τρυπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι που θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο:
Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με ζάχαρη άχνη, την οποία ρίχνουμε σε δόσεις στο χυμό και θα ανακατεύουμε με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο γίνει κρέμα έτσι που να μπορεί να στέκεται, σταματάτε να ρίχνουμε ζάχαρη και περιχύνουμε το κρύο κέικ μας με το γλάσο.
Αφήνουμε να στεγνώσει και σερβίρουμε!!!!!!!
Θρυμματίζονται στο στόμα αφήνοντας μια πλούσια γεμάτη γεύση, όλο άρωμα και ηδονή...Πάμε να τα φτιάξουμε!!!!
Tips:
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή να κάνουμε μίξη
- Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα νισεστέ
- Λειωμένη κουβερτούρα: Βράζουμε νερό σε ένα μπρίκι. Βάζουμε το κομμάτι της κουβερτούρας σε ένα μικρό σακουλάκι τροφίμων και το δένουμε. Μόλις βράσει το νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα το σακουλάκι με την κουβερτούρα. Το αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να λιώσει, το βγάζουμε και το σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Με μια οδοντογλυφίδα ανοίγουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος και πιέζουμε ελαφρά πάνω από κάθε μπισκότο για να φτιάξουμε το σχέδιο που επιθυμούμε.
Είναι η εποχή τους και ψάχνουμε τα εύκολα!!!!
Πάμε να την φτιάξουμε!
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
1 αυγό
1 βανίλια
50 γραμ ζάχαρη
250 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
15 γραμ άμυλο (ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ )
Για το μείγμα
2 μήλα σε μικρά κομμάτια
1/2 λεμόνι (χυμός)
2 αυγά
100 γραμ ζάχαρη
1 βανίλια
100 ml γάλα
80 ml ηλιέλαιο
200 γραμ αλεύρι κοσκινισμένο
1 κτγ μπέικιν
Ζάχαρη Άχνη
Κανέλα σκόνη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα μικρό μαγειρικό σκεύος χτυπάμε το αυγό με τη βανίλια και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και το το άμυλο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αναδευτήρα (αυγογδάρτη) μέχρι να πήξει η κρέμα και το αποσύρουμε.
Αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (Κορνέ) και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το γάλα (χτυπάμε) το ηλιέλαιο (χτυπάμε) και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Ρίχνουμε μέσα και τα μήλα και ανακατεύουμε καλά να "χωθούν" μέσα στη "λάσπη"...!!!
Στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα 20 x 25 εκατοστών, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια.
Παίρνουμε το Κορνέ και σχεδιάζουμε πάνω στην επιφάνεια μπακλαβαδωτά σχέδια μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη την κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 40 - 45 λεπτά.
Μετά το ψήσιμο βγάζουμε τη μηλόπιτα μαζί με τη λαδόκολλα από το ταψάκι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Τρώγεται ζεστή και είναι άκρως απολαυστική!!!!!
Για την εύκολη, γρήγορη και ξεκούραστη παρασκευή της!
Για την ελαφριά - απίστευτη γεύση της!!
Γιατί 1 φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!!!
Πάμε να τη φτιάξουμε....
ΥΛΙΚΑ
60 γρ. σταφίδες ή cranberries
2 μεγάλα μήλα
χυμό λεμονιού
3 αυγά
1 βανιλέτα
τρίμα λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1/4 κούπα (60 ml) σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν
2 + 1/3 κούπα (300 γρ) αλεύρι
καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Για να προετοιμάσουμε τη συνταγή για τη ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ, ξεκινάμε με το να μουλιάσουμε τις σταφίδες σε λίγο μπράντι ή σε λικέρ αρμπαρόριζας ή σε νερό.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα. το ένα σε κύβους και το άλλο σε φέτες. Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη βανιλέτα, το τρίμα, το γάλα και το λάδι και χτυπάμε λίγο ακόμα
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Προσθέστε τις σταφίδες αφού πρώτα τις στραγγίσουμε και τις ζουλήξουμε και τα μήλα σε κύβους.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα 25 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα.
Βάζουμε περιμετρικά και στο κέντρο τα μήλα σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε από τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με άχνη καιαιαιαιαιαιαιαιαι σερβίρουμε!!!!!!!!!!!!
Γιώργο σου γράφω άλλη μια συνταγή που εμάς μας αρέσει πολύ! Είναι πάλι κουλουράκια νηστίσιμα..... Αν δεν έχεις αυτή την συνταγή κάνε μια δοκιμή !!!Και την έκανα και βγήκαν υπέροχα !!!!!! Πολύ τρυφερά και πολύ γευστικά !!!!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα τσαγιού λάδι καλό ή σπορέλαιο,
1/2 κούπα κρασί γλυκό Σαμιώτικο,
1/2 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα σουσάμι ψημένο και λεπτοκομμένο,
2 κτγ κανέλα
1/2 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
3 κούπες αλεύρι
Σουσάμι ή ζάχαρη χοντρή από πάνω!!
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ψημένο σουσάμι, το σαμιώτικο κρασί και την κανέλα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μίξερ.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή υγρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγη ώρα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί
Γεμίζουμε ένα πιάτο με σουσάμι (ή χοντρή ζάχαρη)
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια
Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε σε επιθυμητά σχέδια
Τα βουτάμε στο σουσάμι, τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα και φουρνίζουμε
Γλυκιά όσο πρέπει, αρωματική όπως πρέπει, γευστική όσο δεν πάει!!!
Το καλντερίμι, καρσί απ’ την εξώπορτα της αυλής, οδηγούσε χωρίς παρέκκλιση στο φούρνο. Δύσκολα λοξοδρομούσες. Οι μυρωδιές δυνατές και προκλητικές σε τραβούσαν κοντά. Και τις Γιορτές, πανδαισία αρωμάτων χρωμάτων και γεύσεων.
Κολοκυθόπιτες γλυκές στου Αϊ Νικόλα τη χάρη, μακαρόνες (μελομακάρονα) μπακλαβάδες κουραμπιέδες και βασιλόπιτες τα Χριστούγεννα. Αράζαμε πάνω στους πάγκους και διαβάζαμε περιοδικά κι εφημερίδες απ αυτά που είχαν για να τυλίγουν τα ταψιά. Οι πέτρες και οι τοίχοι πυρωμένοι από το πρωί μας κρατούσαν για ώρες ζεστούς.
Απόσπασμα από τον Μπάλο
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ολόθερμες ευχές!!!!